H επανάσταση των γυναικών είναι η επανάσταση των τριαντάφυλλων. Γράμμα μιας ιταλίδας γυναίκας μαχήτριας στις YPJ

γράμμα ιταλίδας μαχήτριας που βρίσκεται στην εμπόλεμη Συρία

La rivoluzione delle donne è la rivoluzione delle rose. Lettera da una donna italiana nelle YPJ

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 | IN FEMMINISMO & GENDERS.

Stampa

 

2K121

Δημοσιεύουμε την επιστολή μιας συντρόφισσας από το Torino η οποία αποφάσισε να πάρει μέρος στις YPJ, τις Μονάδες Υπεράσπισης των Γυναικών στην Ομοσπονδία της Βορείου Συρίας, που διαβάστηκε το σάββατο στη διάρκεια μιας τρανσφεμινιστικής εκδήλωσης  manifestazione transfemminista Non Una Di Meno.

 
 

Η επανάσταση των γυναικών είναι η επανάσταση των τριαντάφυλλων. Γράμμα από μια ιταλίδα γυναίκα στις YPJ. La rivoluzione delle donne è la rivoluzione delle rose. Lettera da una donna italiana nelle YPJ
 

Γεια σε όλες και σε όλους,
σας γράφω από τη Βόρεια Συρία, έναν τόπο που αν και βασανισμένο από χρόνια δικτατορίας και εμφύλιου πολέμου, χάρη στην τεράστια θυσία πολλών ανδρών και γυναικών είναι σήμερα μια ελεύθερη γη. Μια ελεύθερη γη και ελευθερία ειδικά για τις γυναίκες, που είναι η πρωτοπορία αυτής της επανάστασης.
Αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος βασίζεται σε μια σαφή ιδεολογική θέση: ο ρόλος των γυναικών στην κοινωνία είναι κεντρικός αλλά συντρίβεται από χιλιετίες πατριαρχίας, η εκμετάλλευσή τους είναι η πιο βάναυση και ριζωμένη, αν θέλουμε μια ελεύθερη κοινωνία οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες. Πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζουν τον εαυτό τους οικονομικά και πολιτικά, να διαμορφώνουν τον εαυτό τους, να αναπτύσσουν τις δικές τους δυνατότητες στο μέγιστο, να επιδιώκουν κάθε επιθυμία, να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς και δυνατές. Να είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους ανθρώπους και τη γη που αγαπούν.
Αυτή η θεωρία έχει καταστεί πρακτική: συλλογικά οργανώνονται για να ανταποκριθούν σε κάθε μια από αυτές τις ανάγκες και κάθε μέρα υπάρχει ένας τρόπος, τον βρίσκουν, να ξεπεραστούν τα νέα εμπόδια. Οι οργανώσεις τους είναι αυτόνομες: οι γυναίκες είναι η λύση στα προβλήματα των γυναικών! Αλλά εκεί που τα προβλήματα προκύπτουν, στην κοινωνία με τις αντιφάσεις της, εκεί είναι απαραίτητο να σπείρουν, προκειμένου να ριζώσει μια αλλαγή που θα χτίσει ένα μέλλον απαλλαγμένο από την πατριαρχική βία. Είναι με την αυτονομία και τη γνώση τους που οι γυναίκες λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη και εγγυώνται ότι όλες και όλοι θα ζήσουν μαζί μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. Εκεί γεννήθηκαν οι YPJ, οι Μονάδες Άμυνας των Γυναικών, και είναι η πεποίθηση ότι αυτό ισχύει και στο σπίτι μας που με ώθησε να επιλέξω να είμαι μέρος αυτών των Μονάδων και αυτής της επανάστασης.
Οι Ypj είναι ένα στρατιωτικό σώμα που μπόρεσε να επιτύχει εξαιρετικές νίκες στο πεδίο της μάχης, έχουν απελευθερώσει χιλιάδες ανθρώπους από τη φρίκη του Isis, τους προστατεύουν από το συριακό καθεστώς, ποτέ δεν έκαναν πίσω μπροστά στις επιθέσεις ενός φασιστικού και πατριαρχικού κράτους οπλισμένου με οπλοστάσια όπως η Τουρκία … αλλά όχι μόνο … Είναι πάνω απ’ όλα μια επαναστατική οργάνωση που ενσωματώνει και αναπτύσσει μια βαθιά αλλαγή, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική. Θέλω να εξηγήσω αυτήν την έννοια μιλώντας γι αυτό που ονομάζεται «η θεωρία του τριαντάφυλλου», κάθε ζωντανό πλάσμα έχει τις δικές του μορφές αυτοάμυνας. Ένα τριαντάφυλλο καλλιεργεί την ομορφιά των πετάλων του χάρη στα αγκάθια που το προστατεύουν από αυτό που το απειλεί. Κάθε γυναίκα είναι ένα τριαντάφυλλο και μπορεί να καλλιεργήσει την ομορφιά της μόνο χάρη στα αγκάθια της, στην άμυνα της. Η ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε σημαίνει να έχουμε πολιτιστικές, φιλοσοφικές και κοινωνικές βάσεις που να είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες στις οποίες θεμελιώνεται η πατριαρχία. Η γυναικεία επανάσταση είναι η επανάσταση των τριαντάφυλλων. Κάθε φυτό βγάζει ρίζες λουλουδιών που μετακινούν τη γη πάνω στην οποία μεγαλώνει και καλλιεργεί τα αγκάθια που θα επιτρέψουν την πλούσια ανθοφορία του.
Οι καθημερινοί αγώνες μας κατά της κοινωνικής και θεσμικής βίας έχουν πολλά να μοιραστούν με αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Η ελευθερία και η γνώση που κερδίζουν οι γυναίκες εδώ είναι η ελευθερία και η γνώση μας. Όπως και κάθε δική μας πρόοδος, κάθε προώθηση των θέσεων και της ελευθερίας μας είναι και δική τους. Ζούμε σε διαφορετικά πλαίσια, σε διαφορετικές συνθήκες και συγκυρίες, ναι, όπως διαφορετικές είναι οι μορφές βίας που χρησιμοποιούνται εναντίον μας, αλλά ο εχθρός είναι ο ίδιος. Όπου κι αν είμαστε, η δύναμή μας έγκειται στην οργάνωση του θυμού μας, της επιθυμίας μας για λύτρωση, αλλαγή και ισότητα. Όπου υπάρχει βία υπάρχει ένας τρόπος να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, μαζί.

Στην καθεμιά οι μάχες της, για όλες η πάλη και τη νίκη!
Πάντα κοντά σας, στο πλευρό σας,
Eddi

https://www.infoaut.org/femminismo-genders/la-rivoluzione-delle-donne-e-la-rivoluzione-delle-rose-lettera-da-una-donna-italiana-nelle-ypj

https://aenaikinisi.wordpress.com/2018/02/05/h-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License