Την Κυριακή 21/1 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο για την Μακεδονία, το οποίο αποτέλεσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, μετά από αρκετό καιρό, να βγουν στην επιφάνεια ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες αποτελώντας επί της ουσίας τους συνδιοργανωτές του. Ο φασιστικός και ρατσιστικός λόγος διαχύθηκε από διάφορες ακροδεξιές προσωπικότητες, από επίδοξο πρώην στρατηγό μέχρι δημοσιογράφους «αναλυτές», υπό την σκέπη της εκκλησίας, κομμάτων και διαφόρων άλλων οργανώσεων μέχρι και των δηλώσεων στήριξης προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας.

 Δίπλα στις γραφικές εικόνες μεταμοντέρνων μακεδονομάχων υπάρχει η αλήθεια των ταγμάτων εφόδου. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η υπόδικη και περιθωριοποιημένη στο δημόσιο χώρο Χρυσή Αυγή καθώς και άλλες φασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες προσπαθώντας να βρουν κοινωνική νομιμοποίηση.

 Υπό την κάλυψη του συλλαλητηρίου φασιστικές ομάδες και αφού βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος, ξεχνώντας την ίδια την ιστορία της Θεσσαλονίκης, επιτέθηκαν αργότερα με την ανοχή της αστυνομίας, αρχικά, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Σχολείο» όπου απωθήθηκαν με επιτυχία από την περιφρούρηση. Έπειτα κατευθύνθηκαν στην κατάληψη Libertatia, όπου εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κόσμος να την υπερασπιστεί καθώς αυτός παρευρίσκονταν στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Αυτές οι ομάδες, που παρόμοιες έδρασαν το καλοκαίρι του 2015 και στο νησί της Κω, προπηλακίζοντας μετανάστες και πρόσφυγες, έβαλαν φωτιά στο κτίριο της κατάληψης, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

 

Οι φασιστικές, παρακρατικές επιθέσεις είναι κομμάτι της κρατικής καταστολής καθώς στόχος δεν ήταν ένα άδειο νεοκλασικό κτίριο αλλά ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης, κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για έναν κόσμο ελευθερίας και ισότητας.

 

Αυτές οι επιθέσεις δε μας φοβίζουν και δε μας τρομοκρατούν, απεναντίας μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε τον αγώνα.

 

No passaran

 

Να υψώσουμε παντού αναχώματα στον φασισμό και τον ρατσισμό.

 

                                                                                                                      ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License