Ο αργός θάνατος της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, Ημέρα 4 Ενημέρωση

η βασική ενημέρωση είναι απο το https://sputniknews.com/middleeast/201801231061008694-turkish-syrian-operation-roundup/ + κάποιες νεώτερες εξελήξεις

Στρατιωτική δράση

Η τηλεόραση του Αλ Μαγιαντίν ανέφερε την Τρίτη ότι το τουρκικό πυροβολικό είχε βομβαρδίσει το κουρδικό χωριό al-Hilalia, κοντά στην πόλη Qamishli κατά μήκος των συριακοτουρκικών συνόρων. Άλλες αναφορές υποδεικνύουν ότι η ίδια η Qamishli, καθώς και άλλες πόλεις της περιοχής  επίσης αποτέλεσαν στόχο βομβαρδισμών. Δεν έχουν αναφερθεί άμεσες αναφορές για απώλειες ή ζημιές. 

Η κουρδική πολιτοφυλακή ανέφερε επίσης οτι σήμερα Τρίτη, τρία άτομα είχαν σκοτωθεί απ τους βομβαρδισμούς στην πόλη Ras al-Ayn, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά της περιοχής Αφρίν. Οι YPG, μία από τις ομάδες πολιτοφυλακής που συγκροτούν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν τα θύματα ήταν πολίτες ή μαχητές. 

 

 
Ένας εκπρόσωπος των YPG στην Afrin ανέφερε ότι στις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιανουαρίου, οι κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το χωριό Corna, "έχοντας απωθήσει εντελώς τις εχθρικές δυνάμεις από τον οικισμό". Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τα χωριά του Αφρίν, κατα την διάρκεια της νύχτας. 
 

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι SDF δήλωσαν ότι, τουλάχιστον 53 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις των SDF στα καντόνια Afrin και Shahba. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλου Γκαβουσόγλου επιβεβαίωσε το θάνατο ενός δεύτερου Τούρκου στρατιώτη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μέχρι σήμερα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, οι SDF δήλωσαν ότι οι πολιτοφύλακες είχαν καταστρέψει αρκετά τουρκικά θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, σκοτώνοντας έξι Τούρκους στρατιώτες στις συγκρούσεις στην περιοχή Afrin. Οι συγκρούσεις αναφέρονται σε εξέλιξη σε άλλα μέρη της περιοχής, με τουλάχιστον 24 υποστηριζόμενους απο την τουρκία σύριους μισθοφώρους να σκοτώνονται κοντά στο χωριό Amara.

 


Την τελευταία ώρα οι Τουρκικές δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν στο καντόνι του Κομπάνι την πόλη Jandaris.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα Hurriyet ότι οι τουρκικές πόλεις στην επαρχία Hatay της νότιας Τουρκίας τέθηκαν σε πυραυλικά πυρά από την Afrin. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

 Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πάλη εν μέσω της τουρκικής επίθεσης.

 

Διπλωματικό Μέτωπο

Εχθές ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε οτι η κουρδική πλευρά είναι προσκαλεσμένη να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Σοτσι, χωρίς όμως να διευκρινήσει για το τί και ποιούς ακριβώς ενωεί.  Απο την πλευρά της η Αυτοδοιήκηση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες οι οποίες χάνουν το νόημά τους μετά την υπο την Ρωσική έγκριση, Τουρκική εισβολή.

Σήμερα Τρίτη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έφθασαν στην Τουρκία για να συζητήσουν θέματα όπως η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu σημείωσε σε δελτίο Τύπου ότι το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ εξαρτάται από τα μελλοντικά βήματα της Ουάσιγκτον και από το ποιος στηρίζει στη Συρία. Τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει ότι οι σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ "θα είναι στην πλευρά της Τουρκίας και όχι στην πλευρά των τρομοκρατών " . ΟCavusoglu είπε επίσης ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας είχε ως στόχο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», «χωρίς να αντιμετωπίζει τη Ρωσία , Τη Συρία ή τις ΗΠΑ και δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία θα έφερνε τον αγώνα της οπουδήποτε έπρεπε, είτε πρόκειται για "Αφρίν, Μάντζιμπ, ανατολικά του Ευφράτη, είτε για το βόρειο Ιράκ".

 

 
Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ασία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις περιορίστικε σε ένα υπαινιγμό κριτικής για την τουρκική επιχείρηση, λέγοντας  ότι η δράση «διαταράσσει μια σχετικά σταθερή περιοχή στη Συρία».

Τέλος, η Άγκυρα προσπαθόντας να συμαζέψει λίγο το προφίλ της ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατασκευάζει στρατόπεδο προσφύγων στη βορειοδυτική πόλη της Αζάζ της Συρίας, με χωρητικότητα 3.000 ατόμων για τους πολίτες που εγκαταλείπουν τη βία. Το στρατόπεδο θα περιλαμβάνει 500 σκηνές και θα παρέχει τις βασικές ανάγκες των αμάχων. Σε δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και δεσμεύθηκε να "συνεχίσει ακούραστα" την "ανθρωπιστική της βοήθεια προς τους λαούς της Συρίας".

 
Στην Αφρίνη που ελέγχεται από τους Κούρδους, οι αρχές ζήτησαν μαζική κινητοποίηση για να υπερασπιστούν την περιοχή ενάντια στην τουρκική στρατιωτική επίθεση. "Η βούληση του λαού δεν μπορεί να καταστραφεί", δήλωσε σε ανακοίνωση της η πολιτική κυβέρνηση της περιοχής, σύμφωνα με το Reuters. «Καλούμε όλους τους ευγενείς ανθρώπους μας να υπερασπιστούμε την Αφρίν και την υπερηφάνειά της και να συνεισφέρουμε σε όλες τις σχετικές δραστηριότητες», πρόσθεσε η δήλωση.

 

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση υπο το όνομα Κλάδος Ελιάς στις 20 Ιανουαρίου με μια σειρά επιθέσεων απο αέρος και  πυροβολικού εναντίον των θέσεων των SDF. Εκτιμάται ότι περίπου 6.400 Τουρκικά στρατεύματα συμμετέχουν, μαζί με μέχρι 25.000 πολιτοφυλακές του FSA. Κουρδικές μονάδες στην περιοχή αναφέρονται σε συνολικά 8.000-10.000 πολυτοφύλακες μαχητές . 

ένστολα μέλη της φασιστικής οργάνωσης Γκρίζοι λύκοι υπόσχονται την σφαγή των κούρδων στην Αφρίν.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο

Σήμερα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Αφρίν στο κέντρο της Αθήνας απο 600-700 Κούρδους και αλληλέγγυους. Η πορεία ξεκίνησε απο το Σύνταγμα και κατευθύνθηκε στην Τουρκική πρεσβεία, η οποία ως συνήθως ηταν ζωσμένη απο κλούβες των ματ που καθηστούσαν αδύνατη την προσέγγισή σε αυτήν.

Στην Γερμανια πραγματοποιούνται σήμερα πορείες αλληλεγγύης σε 15 πόλεις.

Δυναμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Λονδίνο

στην Βοστόνη

Νέα Υόρκη

στην Ελβετία

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License