Κείμενο Αυτοπαρουσίασης της Αναρχικής Ομάδας Ζωγράφου "Βραχυκύκλωμα"

Κείμενο Αυτοπαρουσίασης

Η Αναρχική Ομάδα Ζωγράφου "Βραχυκύκλωμα", συστάθηκε από ατομικότητες που προκρίνουν την οριζόντια και αδιαμεσολάβητη μορφή οργάνωσης και δράσης. Απαρτίζεται από συντρόφους/ισσες που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αυτοοργανωμένα εγχειρήματα στην περιοχή του Ζωγράφου.

  Διανύοντας μια εποχή που κράτος και κεφάλαιο κερδίζουν συνεχώς έδαφος καταστέλλοντας τους κοινωνικούς αγώνες με κάθε μέσο, αισθανθήκαμε την ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας που θα προτείνει, θα συνθέσει, θα δράσει και θα διαδράσει στις γειτονιές μας. Στόχος μας είναι μέσα από αυτοοργανωμένες κινηματικές ενέργειες να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής συνειδητοποίησης και να παλέψουμε ενάντια σε κράτος, φασίστες, αφεντικά και κάθε είδους εξουσιαστές.

   Έτσι, στην όξυνση της επίθεσης και της καταστολής του κράτους απαντάμε με κοινότητες αγώνα και ομαδοποιήσεις, που στηρίζονται σε σχέσεις έμπρακτης αλληλεγγύης, απορρίπτοντας κάθε μορφή αυθεντίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η συνέλευση λειτουργεί με οριζόντιες, αντιιεραρχικές διαδικασίες προκρίνοντας την ελεύθερη έκφραση και σύνθεση των επιμέρους απόψεων των ατομικοτήτων που την απαρτίζουν.

   Προτάσουμε τον μαχητικό αντιφασισμό και υπενθυμίζουμε στους νοσταλγούς των ναζί και της χούντας, στους ταγματασφαλίτες και δωσίλογους τους, πως θα ακολουθήσουν τα είδωλά τους στο ίδιο τέλος που αρμόζει στα απόβλητα της ανθρωπότητας. Εννοείται ότι καμία κυβέρνηση είτε αριστερή είτε όχι, δε έχει σκοπό την «εξάλειψη του φασισμού». Ακόμη και η περιβόητη δίκη της Χ.Α. σε λίγες εβδομάδες μετατράπηκε σε πολιτικό πλυντήριο για τα μεγαλοστελέχοι τα οποία και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν από τις πατριωτικές μπίζνες αλλά και να σπέρνουν το δηλητήριο του ναζισμού. Το φασιστικό παρακράτος το οποίο στελεχώνουν σε μεγάλο βαθμό μπάτσοι, επιχειρηματίες και μαφιόζοι λειτουργεί ως μπαλαντέρ για το κράτος. Το τελευταίο τους ελέγχει με απώτερο σκοπό να εκφοβιστούν και να χειραγωγηθούν οι αντιδρώσες μάζες. Απέναντι στο φασιστικό ιδεώδες αναγνωρίζουμε την δύναμη και την αξία που εμπεριέχουν οι αντιφασιστικές δράσεις στον δρόμο. Κυρίως εκεί (αλλά όχι μόνο) είναι που κερδίζουμε πίσω τις γειτονιές και τους χώρους μας και βάζουμε στη θέση τους τα σκουπίδια της ιστορίας.

   Ως μια αναρχική συλλογικότητα δεν μπορούμε να μαχόμαστε για τίποτα λιγότερο από μια αταξική κοινωνία. Η κοινωνία για την οποία παλεύουμε προϋποθέτει την κατάργηση των σχέσεων κυριαρχίας από άνθρωπο σε άνθρωπο και αντικατάστασή τους από την αυτοδιαχείριση των αναγκών της ίδιας του της ζωής. Καθημερινά παραδείγματα σχέσεων εκμετάλλευσης είναι οι εργασιακές σχέσεις, με τα εργασιακά ζητήματα να αποτελούν περισσότερο σήμερα από ποτέ πεδίο έλεγχου και λεηλάτησης της ζωής και της αξιοπρέπειας μας από το κράτος και τα αφεντικά. Σήμερα ακόμα και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που κερδήθηκαν ως αποτελέσματα περασμένων κοινωνικών αγώνων αμφισβητούνται. Οι εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να αφεθούν έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών και των υποτακτικών τους, ούτε να υπονομευτούν από την ατομική ιδιοτέλεια και την εθελοδουλία. Στις προκλήσεις κράτους-κεφαλαίου απαντάμε μαχητικά με αυτοδιευθυνόμενους αγώνες. Δεν συναινούμε στην μισθωτή σκλαβιά και θα αγωνιστούμε μέχρι την ολική κοινωνική απελευθέρωση.

   Επιπροσθέτως, ένα τεράστιο ζήτημα για εμάς είναι το προσφυγικό. Κάθε μέρα γινόμαστε όλοι μάρτυρες και παθητικοί δέκτες κακοποίησης και εξευτελισμού εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέσα στη παγκόσμια οικονομική και πολιτική κρίση, κράτος και κεφάλαιο για ακόμα μια φορά εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές στο βωμό του χρήματος. Τεράστιο ρόλο εδώ παίζουν οι λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι διεθνείς φορείς, οι οποίοι με πρόσχημα τη φιλανθρωπία χρησιμοποιούν εργαλειακά τα θύματα πολέμου και τους εθελοντές για να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα, καταπατώντας στη πορεία κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Εναντιωνόμαστε σε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, κέντρα μετεγκατάστασης, κράτησης και επαναπροώθησης τα οποία πέρα από τις διαφορετικές ονομασίες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εγκλωβίζουν και να καταπατούν τις ανθρώπινες ελευθερίες και δεν έχουν καμία άλλη ιδιότητα από το να λειτουργούν ως σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

   Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κλέψει τις ζωές μας. Οργανωνόμαστε, ανασυντασσόμαστε και δημιουργούμε καινούργιες ομάδες. Με την δράση μας στις γειτονιές που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, σηκώνουμε ανάχωμα σε κράτος, αφεντικά και δημοτικές αρχές που με την καταστολή των ελεύθερων κοινωνικών χώρων απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους. Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία επίθεση αναπάντητη.

Αναρχική Ομάδα Ζωγράφου "Βραχυκύκλωμα"

Ιανουάριος 2018

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License