Γαλλία: Ανακήρυξη της ιστορικής νίκης στο ZAD

Σε μια ανακοίνωση, η διάσημη οριζόντια κοινότητα Zone à Defendre (ZAD) δήλωσε μια "ιστορική νίκη" και κάλεσε "τους απαλλοτριωμένους απο το κράτος αγρότες και κάτοικους να είναι σε θέση να ανακτήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους το συντομότερο δυνατό".

 

Το σύνολο της χερσαίας έκτασης που αφιερώθηκε στο έργο του αεροδρομίου - 1.650 εκτάρια γης που δηλώθηκε ως δημόσιου
οφέλους το 2008 - σήμερα ανήκει στο κράτος, με εξαίρεση τρεις δρόμους που το διασχίζουν. Το ZAD ισχυρίστηκε ότι η γη αυτή πρέπει να διατηρείται στα χέρια των πολιτών και, αντί να μετατραπεί σε αεροδρόμιο, να τίθεται σε μορφή δημόσιας μίσθωσης προς όφελος της κοινότητας και της άγριας ζωής.

Απαντώντας σε αναφορές ότι το έργο του αεροδρομίου Notre-Dame-des-Landes είναι πλέον επίσημα νεκρό, εκπρόσωποι για την δεκαετή εκστρατεία περιβαλλοντικής κατάληψης έγραψαν:

Το απόγευμα, η κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου. Σημειώνουμε ότι δεν θα επεκταθεί επίσημα η δήλωση δημόσιας ωφέλειας [το κλειδί για τη λειτουργία μεγάλων έργων και την πραγματοποίηση υποχρεωτικών αγορών]. Το έργο θα είναι ολοκληρωτικά άκυρο στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι μια ιστορική νίκη ενάντια σε ένα σχέδιο καταστροφικής ανάπτυξης. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια μακρά κίνηση, αποφασιστικότητας καθώς ποικιλομορφίας.

Καταρχάς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εκείνους που κινητοποιήθηκαν κατά του έργου αυτού του αεροδρομίου τα τελευταία 50 χρόνια. Όσον αφορά το μέλλον του ZAD, όλο το κίνημα επιβεβαιώνει σήμερα:

Την ανάγκη οι  αγρότες και οι κατοίκοι που απαλλοτριώθηκαν να είναι σε θέση να ανακτήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους το συντομότερο δυνατό.

Την άρνηση οποιασδήποτε έξωσης όσων ήρθαν να ζήσουν τα τελευταία χρόνια στο δάσος για να το υπερασπιστούν και που επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν εκεί και να το φροντίζουν.

Μία μακροπρόθεσμη δέσμευση να φροντιστούν τα εδάφη του ZAD από το κίνημα σε όλη του την ποικιλομορφία - αγρότες, φυσιολάτρες, τοπικούς κατοίκους, ενώσεις, παλιούς και νέους κατοίκους. Για να το εφαρμόσουμε, θα χρειαστούμε μια περίοδο δέσμευσης της θεσμικής ανακατανομής της γης.

Στο μέλλον, η περιοχή αυτή πρέπει να είναι σε θέση να παραμείνει ένας τομέας κοινωνικών, περιβαλλοντικών και γεωργικών πειραματισμών. Όσον αφορά το ζήτημα της επαναλειτουργίας του δρόμου D281, τον οποίο έκλεισαν οι δημόσιες αρχές το 2013, το κίνημα αναλαμβάνει να απαντήσει το ίδιο σε αυτή την ερώτηση. Η αστυνομική παρουσία ή παρέμβαση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Επιθυμούμε επίσης, σε αυτή την αξέχαστη ημέρα, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης σε άλλους αγώνες κατά των μεγάλων καταστρεπτικών έργων και στην προστασία των απειλούμενων περιοχών. Καλούμε να συγκεντρωθούμε ευρέως στις 10 Φεβρουαρίου στο δάσος για να γιορτάσουμε την εγκατάλειψη του αεροδρομίου και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το μέλλον του ZAD.

Acipa, Συντονισμός των αντιπάλων, COPAIn 44, φυσιολάτρες στον αγώνα, οι κάτοικοι του ZAD.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License