N.Kορέα /2018- H δολοφονία ενός πρωτόγονου δάσους 500 χρόνων γιά τρείς μέρες σκί από τόν θίασο τών "Ολυμπιακών Αγώνων"

Η διαφθορά ή εμπορευματοποίηση καί ή διαπλοκή πού συνοδεύει πάντα τούς Ολυμπιακούς Αγώνες δέν αποτέλεσε εξαίρεση γιά αυτούς πού θά γίνουν στήν Ν.Κορέα.Εκτός από τά τεράστια κέρδη αξιωματούχων, κρατικών υπαλλήλων καί συγγενών τους καί οικονομικών ελίτ πού αφού απαλλοτρίωσαν γή τήν αγόρασαν μετά γιά νά τήν μοσχοπουλήσουν στούς ανάδοχους τού έργου επενδύοντας γιά πάρτη τους καί δίνοντας γή καί ύδωρ στά μεγάλα "Επιχειρηματικά Ασιατικά Σύμβολα"όπως ή Σάμσουνγκ καί ή Χιουντάι.Ετσι κερδοσκοπώντας ασύστολα καί προκλητικά προχώρησαν καί στήν καταστροφή ενός αρχαίου πρωτόγονου δάσους ηλικίας 500 χρόνων γιά τήν κατασκευή τής χιονοδρομικής πίστας αγώνων.Ενα από τά μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα τής "ιστορίας" τού περιπλανώμενου πτώματος πού λέεται "Ολυμπιακό Πνεύμα"...

post image

Ποιοι άραγε νοιάζονται για ένα δάσος την ώρα πού πλανήτης δονείται από τους βροντερούς ρυθμούς μιάς μαζικής οικονομικής μπίζνας μέχρι τελικής πτώσης? Λίγοι,ελάχιστοι,οί γραφικοί οί ονειροπόλοι  αυτοί οί «παλιοικολόγοι» αυτοί πού μπορεί να χασαν το δένδρο αλλά βρίσκουν πάντα  το δάσος…

Πήγαν λοιπόν και το έκαναν! Το 500 χρόνων παρθένο δάσος στο όρος Gariwang καταστράφηκε παράνομα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 της Pyeongchang.Παρά την συλλογή 1.5 εκατ υπογραφών παγκοσμίως,τις συνεχείς κινητοποιήσεις ακτιβιστών και πολιτών,το καθεστώς της Ν.Κορέας και ή ΔΟΕ εφάρμοσαν πιστά το «αναπτυξιακό» και βιομηχανικό δόγμα των «Ολυμπιακών Αγώνων»..

Το Pyeongchang 2018 ολοκλήρωσε την καταστροφή του παρθένου δάσους που βρισκόταν στο όρος Gariwang για εκατοντάδες χρόνια για να κάνει δρόμο για την εκδήλωση Alpine Downhill, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες!!.

Στο πλαίσιο του σκανδάλου  το οποίο έχει κατακλύσει τον σήμερα αποκεφαλισμένο πρόεδρο τής Νότιας Κορέας Park το Pyeongchang  2018, αναδύεται ως το βρωμερό προσκήνιο στον «ολυμπιακό πλανήτη». Το σκάνδαλο που περιβάλλει τον πρώην Πρόεδρο Park Guen-hye, τον εμπιστευτικό του, τον Choi Soon-sil τις μυστικές εταιρείες της Νότιας Κορέας και φίρμες όπως η Samsung, η Hyundai, η Lotte  η Hanjin,και άλλες έριξε φως στις σκιώδεις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της κυβέρνησης, τις μυστικές υπηρεσίες και  τις εταιρείες που κυριάρχησαν στην οικονομία της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του πατέρα του Πάρκ τόν Park Jung-Hee.

Μέχρι πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο Pyeongchang2018. Η τρομακτική καταστροφή του δάσους στο Όρος Gariwang αγνοήθηκε σχεδόν εντελώς.Μόνο ό Γκάρντιαν και το “Ιnside Games” κατάφεραν να αναφέρουν την καταστροφή ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του, ενώ η Associated Press παρουσίασε τότε το επιχείρημα από τη θέση των σκιέρ και των σχεδιαστών που όλοι ήταν έκπληκτοι ! ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ενοχλήσει για την αποκοπή μερικών δέντρων! Αυτό είναι το πόσο σοβαρά ο αθλητικός κόσμος παίρνει το Φυσικό  Περιβάλλον !...

Στην πραγματικότητα, από την πρώτη μέρα το Pyeongchang2018 αποκάλυψε τις λειτουργίες τού διεφθαρμένου κράτους. Πολύ πριν ξεσπάσει το σημερινό σκάνδαλο, ο φίλος του προέδρου Park, Choi Soon-sil ήταν ένας από εκείνους που εκμεταλεύτηκε τις συνδέσεις του για να επωφεληθούν από το Ολυμπιακό σχέδιο, αγοράζοντας και παράνομα αναπτύσσοντας γη γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οι δραστηριότητές τους στο Pyeongchang ήρθαν στο φως μόνο με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, αλλά αυτή η πρακτική της εκμετάλλευσης  στο Pyeongchang ήταν ήδη γνωστή. Όταν κατέστη σαφές ότι μετά την πρώτη αποτυχία της να κερδίσει τους Χειμερινούς Αγώνες, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας συνέχισε να προσφέρεται για τους αγώνες ανεξάρτητα από το πόσο καιρό χρειάστηκε να κερδίσει την νοτιοκορεάτικη ελίτ, συμπεριλαμβανομένων στελεχών και οικογενειών από τα λεγόμενα «ειχειρηματικά σύνολα» καί αυτό ως σήμα για να επιδοθούν στην κερδοσκοπία ιδιοκτησίας στην περιοχή γύρω από το Pyeongchang. Έως το 2012 αναφέρθηκε ότι οι τιμές των γαιών είχαν αυξηθεί κατά δέκα φορές.

Οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς έχουν επίσης γίνει σχετικά με την κατασκευή ενός τμήματος του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας για τους Αγώνες. Αρκετές εταιρείες, η Hyundai Engineering, η Doosan Engineering, η Hanjin Heavy Industries και η KCC Engineering, εισέπραξαν τον Απρίλιο του 2016  κατηγορίες περί συμπαιγνίας κατά τη σύναψη συμβάσεων σιδηροδρόμων . Παρά τους συνεχιζόμενους ισχυρισμούς περί παρεμβολών και χειραγώγησης των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της οικογένειας της κ. Choi, η Pyeongchang2018 εξακολουθεί να επιμένει ότι οι συμβάσεις είναι καθαρές . Η ΔΟΕ επιμένει επίσης «ότι τίποτα από αυτά δεν επηρεάζει τους Αγώνες»….

 

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ GARIWANG

Αυτή η πράξη και η απίστευτη εγκληματικότητα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και δεν έχει καταγραφεί στα μέσα ενημέρωσης του κόσμου. Αποτελεί μέτρο της υποκρισίας και της σκληρότητας των διαφόρων εμπλεκόμενων οργανώσεων, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι, της Οργανωτικής Επιτροπής POCOG (Pyeongchang2018), της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και των επαρχιακών αρχών της, ότι όλοι δηλ. διαμαρτυρήθηκαν για την «ανησυχία τους για το περιβάλλον» ακόμα κι αν έχουν καταστρέψει αυτό το οικολογικό κόσμημα. Μόλις ξεκίνησε η καταστροφή του δάσους αυτού, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας φιλοξένησε τη Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών στη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD COP12) και το Pyeongchang, στην επαρχία Gangwon, πού ήταν ο τόπος διεξαγωγής της Συνέλευσης. Τα συμμετέχοντα συμβαλλόμενα μέρη έπρεπε να υποβάλουν εθνικά σχέδια δράσης για την επίτευξη των στόχων «βιοποικιλότητα Aichi» μέχρι το 2020, τα οποία έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των αιτιών της απώλειας βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της κατάστασης της βιοποικιλότητας με τη διαφύλαξη των φυσικών οικοτόπων και οικοσυστημάτων. Απεναντίας, οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν στη συνέχεια τη«Διακήρυξη Gangwon για τη βιοποικιλότητα για βιώσιμη ανάπτυξη»ακριβώς όπως αυτό το ζωτικής σημασίας βιοποικιλότητας οικοσύστημα του παρθένου δάσους πού ξήλωσαν εν μια νυκτί!

Αφέθηκε στις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες της Διεθνούς «Ένωσης Φίλων της Γης» και στον Παγκόσμιο Δασικό Συνασπισμό να εκδώσουν έντονα διατυπωμένες δηλώσεις που καταδικάζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και των Ολυμπιακών αρχών, τις καταγγελίες που φυσικά αγνόησαν οι οργανώσεις αυτές.

"Η προγραμματισμένη πορεία σκι θα προκαλούσε σημαντική ζημιά σε τόπο οικολογικής και πολιτιστικής σημασίας, καθώς είναι ένα από τα παλαιότερα ιερά δάση της Νότιας Κορέας. Τα δάση στο όρος Gariwang δεν είναι «αποκαταστάσιμα» στην αρχική τους κατάσταση επειδή αποτελούνται από ένα εγγενώς ισορροπημένο μείγμα δεκάδων διαφορετικών εύκρατων πλατύφυλλων και κωνοφόρων δέντρων ».

"Η κατάσταση στο Όρος Gariwang μας θυμίζει παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες χώρες που δέχονται να διοργανώσουν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Υπάρχει ήδη υφιστάμενη υποδομή στην περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι οικολογικά και οικονομικά βλαβερή η κατασκευή μιας νέας πλαγιάς για χρήση μόνο για τρεις μέρες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να προωθήσουν την προστασία της φύσης, όχι να την καταστρέψουν ».

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα περίεργο για αυτά τα γεγονότα. Το 1995, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κήρυξε το περιβάλλον ως τη «Τρίτη Διάσταση του Ολυμπισμού» . Ωστόσο, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (Nagano) (1998) , Salt Lake City (2002) , Τορίνο (2006), Βανκούβερ (2010) και Σότσι (2014) συνέχισαν να επιφέρουν διάφορους βαθμούς περιβαλλοντικής ζημιάς . Οι δύο τελευταίοι αγώνες δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Η ανακατανομή της εθνικής οδού Vancouver-Whistler Sea-to-Sky στους εικαζόμενους πράσινους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ οδήγησε στην κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου τεσσάρων λωρίδων, μέσω της περιβαλλοντικής έρευνας της Βρετανικής Κολούμπια, η οποία χαρακτηρίστηκε ως "ο σημαντικότερος χώρος για την ποικιλομορφία των φυτών" και σε ολόκληρη την εθνική οδό Sea-to-Sky στο Eagleridge Bluffs, όπου οι βιολόγοι εντόπισαν 22 "περιφερειακά σπάνια ή σημαντικά φυτά." Οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι είχαν ως αποτέλεσμα μερικές από τις χειρότερες ζημιές ακόμα. στη Ρωσία από τη δεκαετία του 1980, περιέγραφοντας  την καταστροφή οί βιολόγοι δήλωσαν:

"Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη βαρβαρότητα", είπε. "Οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας έχουν καταστραφεί στην ορεινή περιοχή Imeretinskaya Το έδαφος του κρατικού αποθέματος του Καυκάσου, το οποίο θεωρήθηκε ανέγγιχτο, έχει υποστεί βλάβη, ο ποταμός Mzymta έχει καταστραφεί και αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του τι έχει γίνει εκεί πάνω. "

Παρά το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μια εναλλακτική τοποθεσία, οι αρχές τής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Νότιας Κορέας επέλεξαν να διασχίσουν το δρόμο τους μέσω του ίσως σημαντικότερου δάσους στην κορεατική χερσόνησο.Οι Ολυμπιακές αρχές παρουσιάζουν σαν επιτυχία το ότι άλλαξαν το σχέδιο κατασκευής και επέλεξαν να μην καταστρέψουν τη δεξιά πλευρά του ορεινού χώρου, μη οικοδομώντας εκεί το Γυμναστήριο Γυναικών. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ακόμη και αυτή η αλλαγή έγινε λόγω του κόστους κατασκευής και όχι, όπως υποστήριξαν, «θεώρησαν»  αρνητικές τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μετά από μια αρχική αποτυχία τον Αύγουστο, η οποία σταμάτησε μετά από διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών ομάδων , η επαρχιακή κυβέρνηση του Gangwon προχώρησε τον Σεπτέμβριο με μαζική, παράνομη υλοτομία στο Ha-bong ('bong' σημαίνει οροπέδιο) στην περιοχή Gariwang . Οι Αγώνες διεξάγονται στην επαρχία Gangwon περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Σεούλ. Όταν έφτασα στην περιοχή στις 27 Σεπτεμβρίου με μια ομάδα κορεατικών περιβαλλοντικών ακτιβιστών, είδα την πλήρη έκταση της εγκληματικότητας που διαπράχθηκε στο ιερό βουνό Gariwang. Μια τεράστια περιοχή στην κορυφή του Ha-bong είχε ξυριστεί και μεγάλα δέντρα με διάμετρο κορμού πάνω από 1 μέτρο είχαν κοπεί και απομακρυνθεί.

Μια ομάδα ακτιβιστών διαπίστωσε ότι στο άνω τμήμα του Ha-bong υπήρχαν συνολικά 247 μεγάλα και παλιά δένδρα, συμπεριλαμβανομένων 150 Quercus mongolica, 37 Kalopanax septemlobus, 14 Betula ermani var. ganjuensis (Ganjuan Birch), 12 Abies holophylla (Μαντζουρίνια). Εμπειρογνώμονες λένε ότι χρειάζονται 70 χρόνια για να μεγαλώσει η Quercus mongolica (βελανιδιά) τόσο μεγάλη όσο 45cm στο ύψος του στήθους, για το Kalopanax septemlobus χρειάζονται 90 χρόνια, και για το Betula ermani var. ganjuensis, επίσης γνωστή ως Wangsasre, μια υβριδική σημύδα μοναδική στην Κορέα, διαρκεί τουλάχιστον 60 χρόνια. Σύμφωνα με την κλίμακα «Φυσικότητα» που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας, ένα δάσος με δέντρα ηλικίας άνω των 20 ~ 50 ετών, χαρακτηρίζεται ως «παρθένο δάσος» και βαθμολογείται με «βαθμό 8», ενώ ένα δάσος με δέντρα ηλικίας άνω των 50 ετών θεωρούνται ως "κορύφωση των δασών" και κλιμακώνονται στο βαθμό 9. Όλα τα δάση από το βαθμό 8 ~ 10 υποτίθεται ότι προστατεύονται αυστηρά από κάθε είδους αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Αμέσως μετά την τεράστια υλοτομία, η οποία ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου, μια ομάδα που περιλάμβανε προσωπικό από το γραφείο Wonju του Υπουργείου Περιβάλλοντος και το POCOG μαζί με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ομάδων, τους Καλούς Φίλους της Φύσης, και την «Πράσινη Κορέα», όπως διατάχθηκε στην «ΕΠΕ», να ελέγξει ότι ο ανάδοχος πραγματοποιούσε την υποσχεθείσα «μεταφύτευση». Αυτή η μεταμόσχευση είχε υποσχεθεί από την κυβέρνηση ως μέρος του προγράμματος αποκατάστασής της για να ξεπεράσει την αντίθεση των περιβαλλοντικών ομάδων στην βεβήλωση του Όρους Gariwang. Ορισμένοι οικολόγοι, κυρίως οι «Καλύτεροι Φίλοι της Φύσης», παρέμειναν πεπεισμένοι από την ιδέα ότι το δάσος θα μπορούσε να αποκατασταθεί και συνέχισε να αντιτίθεται στο έργο αλλά όταν ήρθε η αποτυχία, ένας συνασπισμός περιβαλλοντικών ομάδων διαμαρτυρήθηκε για την ανεπάρκεια του προγράμματος μεταφύτευσης και κάλεσε να μετακινηθεί το downhill γεγονός και το Mount Gariwang να αποφύγει τις καταστροφές που φοβόταν ότι θα το έπληττε ανεπανόρθωτα .

Αυτό που είδαν οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ήταν εντελώς εξωφρενικό και υπερέβη τις χειρότερες προσδοκίες τους. Το Γραφείο Περιφέρειας Wonju του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εκδώσει τον Αύγουστο «Συστάσεις Συζητημένες με την Επαρχιακή Κυβέρνηση του Gangwon» οι οποίες δήλωσαν ότι «πριν από την υλοτομία πρέπει να υπάρξει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ανά τομέα με ολοκλήρωση της επαναξιολόγησης και σήμανσης τών προς μεταμόσχευση δένδρων μια προηγμένη μεταφύτευση των θάμνων και ποωδών λουλουδιών συνοδεία εμπειρογνωμόνων της βλάστησης κατά τη διάρκεια της υλοτομίας ». Ωστόσο, η υποσχεθείσα «μεταφύτευση» δεν εφαρμόστηκε στην πράξη και δεν υπήρχε ένας «εμπειρογνώμονας» επί τόπου για να επιβλέπει το έργο όπως ορίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα αυτό το σχέδιο «μεταμόσχευσης» δεν ανήλθε ποτέ σε τίποτα. Ακόμη και όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά κάλυψε μόνο 121 (2,2%) από 5.315 μεγάλα δέντρα με ύψος άνω των 8μ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των δέντρων που θα κοπούν είναι περίπου 50.000, οι οργανώσεις των πολιτών λένε ότι είναι πάνω από 120.000. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και το αρχικό πολύ περιορισμένο σχέδιο μεταμόσχευσης είχε συρρικνωθεί και η επαρχία Gangwon αρνείται τώρα να μεταφυτεύσει όλα τα δέντρα με ύψος άνω των 5 μέτρων. Με άλλα λόγια, επιλέγουν να μην "μεταμοσχεύσουν" οτι πρέπει να μεταμοσχευθούν και να αποκατασταθούν, αλλά μόνο αυτά που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν. Ο εργολάβος δεν είχε καν τον κατάλογο των σπάνιων ενδημικών φυτών, συμπεριλαμβανομένων των ειδών Allium microdictyon, Viola diamantica, Cacalia firma Koma, Disporum ovale Ohwi, Iris odaesanensis, Paeonia obovata Maxim, που θα μεταμοσχευθούν. Οι ακτιβιστές βρήκαν πολυάριθμα σπάνια ενδημικά φυτά που συνθλίβονται και σαπίζουν στο έδαφος. Η μεταφύτευση που είχε γίνει ήταν σαθρή και άθλια, το ελάχιστο, όπως το έθεσε ο Δρ. Λι των Καλών Φίλων της Φύσης, «για να σωθεί το κέρδος του εργολάβου». Ο αντισυμβαλλόμενος αρνείται να μεταμοσχεύσει "όλα τα 11 είδη στην τοποθεσία", όπως ορίζεται στην ΕΠΕ, αλλά μόνο εκείνα που «βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους».

Αντί να επιμείνει στην εκπόνηση της ΕΠΕ από τον ανάδοχο POCOG, η οργανωτική επιτροπή του Pyeongchang, εξέφρασε δικαιολογίες λέγοντας ότι η διαδικασία μεταφύτευσης είναι πολύ δύσκολη γιατί πρέπει επίσης να μετακινήσει το έδαφος μαζί με τα φυτά σε ένα προσωρινό τεχνητό βιότοπο κάπου κοντά , πριν από τη μεταφύτευση των φυτών σε ένα «παρόμοιο περιβάλλον» στις πλευρές της πλαγιάς και αργότερα, μετά από τους Αγώνες, σε μια τοποθεσία στο κάτω μέρος της περιοχής τού ανελκυστήρα, και έπρεπε να «μειώσουν την ποσότητα» των φυτών πού μεταμοσχεύονται. Ωστόσο, όχι μόνο είχαν μειώσει τον όγκο των φυτών, αλλά το έργο που είχαν κάνει ήταν πολύ κακής ποιότητας. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός δένδρων, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων Quercus mongolica και Abies nephrolepis (Khingan Fir), πού έπρεπε να μεταφυτευτούν, βρέθηκαν απλά να κοπούν και να απομακρυνθούν. Μεταξύ των πιο πολύτιμων δέντρων που θα καταστραφούν ήταν ένα «Tree of Ash  ", το οποίο πιστεύεται ότι  είναι διακόσιων είκοσι χρόνων και το μεγαλύτερο τού είδους του στην Κορέα.

Το όρος Gariwang, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «Οικολογική Κιβωτός του Αρχαίου Δρυμού », δεν είναι μόνο σημαντικό για τη χλωρίδα και την πανίδα του. Είναι μια από τις σημαντικότερες ορεινές περιοχές στην κορεατική χερσόνησο, ιστορικά, πολιτιστικά και οικολογικά.

Το Όρος Gariwang έγινε γνωστό για την καλλιέργεια της καλύτερης ποιότητας jinsaeng (ginseng) , ο «βασιλιάς των βοτάνων» της Κορέας, και ένα αγρόκτημα εκεί ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στη χρήση του ανακτόρου βασιλιάδων. Το όρος Gariwang χαρακτηρίστηκε ως « βουνό Jinsaeng αφιερωμένο στον βασιλιά». Το βουνό βρισκόταν υπό βασιλική προστασία και η πρόσβαση ελέγχονταν αυστηρά, γεγονός που επέτρεπε την ευημερία της χλωρίδας και της πανίδας.

Στη σύγχρονη εποχή το κορεατικό Υπουργείο Περιβάλλοντος όρισε αυτό το βουνό ως «ζώνη διατήρησης οικοσυστημάτων» και τη δασική υπηρεσία Κορέα, ως «προστατευόμενη περιοχή για τη διατήρηση των δασικών γενετικών πόρων». Εκτός από την υψηλής ποιότητας jinsaeng, το Panax ginseng (Koean Ginseng), το Mount Gariwang φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ευαίσθητων κωνοφόρων δένδρων μεγάλου μεγέθους, όπως το Taxus cuspidata, το Thuja koraiensis, vitae), Abies holophylla (Μαντζουρίνια), Abies nephrolepis (Khingan Fir) και Oplopanax elatus (Tall Oplopanax). Επίσης, στα δάση του Όρους Gariwang είναι άφθονα και σπάνια μεγάλα δέντρα με διάμετρο διακλάδωσης άνω των 3.0cm, όπως η μεγαλύτερη φυτεία του υβριδίου Betula ermani var. ganjuensis (Ganjuan Birch), η οποία είναι γνωστή ως Wangsasre στην Κορέα και είναι μοναδική για την κορεατική χερσόνησο, την ενδημική Quercus mongolica (μογγολική βελανιδιά), το Kalopanax septemlobus και το Prunus maackii (Μαντζουριανό κεράσι) που μπορεί να υπερηφανεύεται για τον ωραιότερο φλοιό στα βορειοανατολικά Ασιατική περιοχή. Ο βιότοπος στη ζώνη κατασκευής περιλαμβάνει το Allium Microdictyon (Long-root Allium) και το Aconitum Coreanum (Corean Aconitum) και πολύ σπάνια ενδημικά φυτά όπως η Viola Diamantica και η Hanabusaya Asiatica (Diamond Bluebell) ενδημικά είδη ». Το Thuja koraiensis κατατάσσεται ως «ευάλωτο στη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης» που απειλείται με την «Κόκκινη Λίστα», ενώ τα τρία πρώτα και το Panax ginseng μαζί με το Allium microdictyon και το Aconitum coreanum (Corean Aconitum ) κατηγοριοποιούνται ως «ευάλωτα» ή «σχεδόν απειλούνται» στα Σπάνια φυτά της Κορέας.

Η Viola Diamantica και η Hanabusaya Asiatica (Diamond Bluebell), παρόλο που έφυγαν από το καθεστώς «απειλούμενων» το 1998, παραμένουν ως «σπάνια ενδημικά είδη» στον ίδιο κατάλογο. Το όρος Gariwang είναι επίσης μοναδικό ως βιότοπος για μια μεγάλη ποικιλία θηλαστικών, μία από τις οποίες, η ευρασιατική ενυδρίδα Lutra , χαρακτηρίζεται ως «κοντά σε κίνδυνο» στην «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) . Άλλα είδη που θεωρούνται «ευάλωτα» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Θηλαστικών στην Κορέα, που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κορέας τον Αύγουστο του 2012, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη λεοπάρδαλη γάτα Prionailurus bengalensis Ο ασιατικός ασβός Meles leucurus παρατίθεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως απειλούμενος.

Οταν σχεδιάστηκε η προσφορά για το Pyeongchang2018  αυτή ή προστασία αποσύρθηκε, ώστε να καταστραφεί αυτό το κομμάτι του δάσους στο όρος Gariwang και για να γίνει ο δρόμος για το downhill event. Αποδείχθηκε το Δεκέμβριο του 2011 ότι η επαρχία Gangwon και η POCOG δεν είχαν δοκιμάσει ούτε καν από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών το 2001 να προβούν σε οποιαδήποτε «προηγούμενη» αξιολόγηση τοποθεσίας ή σχετική εξωτερική έκθεση πριν αποφασίσουν και προσκόμισαν στην επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ ότι θα πρέπει να είναι ένα νέο συγκρότημα από τις πίστες και τις εγκαταστάσεις του Alpine Ski στο Mount Gariwang.

Τον Αύγουστο του 2013, η δασική υπηρεσία της Κορέας, για να επιτρέψει τη χρήση του βουνού για το Pyeongchang2018, ανέβαλε την ονομασία της προστατευόμενης περιοχής στην περιοχή των 78,3 τετ.χιλλ (περίπου 3%) από την συνολική έκταση των 2,475  υπό προστασία, κατασκευής πίστας σκι με βάση τον «Ειδικό νόμο περί υποστήριξης κλπ. για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Pyeongchang 2018», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2012. Αυτός ο αυθαίρετος νόμος, ο οποίος είναι χαρακτηριστικός των Ολυμπιακών έργων, υπονόμευσε σοβαρά τον «Προηγούμενο Περιβαλλοντικό αντίκτυπο Αξιολόγησης "που θα έπρεπε να έχει επιβληθεί αυστηρά σε οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο σε οποιοδήποτε μέρος ενός τόσο σημαντικού τοπίου όπως το Όρος Gariwang. Η κυβέρνηση είχε πείσει να απαντήσει στις κορεατικές περιβαλλοντικές οργανώσεις να συνεργαστούν μαζί τους δίνοντας κενές και ψευδείς υποσχέσεις ότι θα «αποκαταστήσουν» το κατεστραμμένο τμήμα του βουνού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι επικριτές αυτού του σχεδίου επεσήμαναν ότι αυτό το σχέδιο αποκατάστασης ήταν πάντοτε ψευδές επειδή το βουνό Gariwang δεν είναι «αποκαταστατικό» επειδή τα δάση του είναι ευκόλως διασυνδεδεμένα μεταξύ τους με τη διαμόρφωση των βράχων του που το καθιστούν μια απέραντη ζώνη . Μόλις οι εργασίες κατασκευής ξεφλουδίσουν το επιφανειακό στρώμα της γης και "το σκληρύνουν" για την οικοδόμηση της πλαγιάς του σκι, αυτή η ζώνη θα χαθεί για πάντα και αυτή η απώλεια θα έχει θανατηφόρο αντίκτυπο στην υπόλοιπη ζώνη όπως και έγινε.

Το σχέδιο «αποκατάστασης» είναι επίσης κενή υπόσχεση επειδή η επαρχιακή κυβέρνηση του Gangwon δεν έχει κανένα συγκεκριμένο εφαρμόσιμο «σχέδιο αποκατάστασης» πέρα ​​από την ελπίδα για «φυσική διαδοχή», με άλλα λόγια ελπίζει ότι «αφήνοντάς το όπως θα επιστρέψει φυσικά σε αυτό που ήταν'. Αυτή η απόλυτα ανεύθυνη στάση είναι η ίδια μια σοβαρή παραβίαση της κατάστασης της κατασκευής που αναφέρεται σαφώς στο «Σχέδιο διατήρησης και αποκατάστασης του Όρους Gariwang και της μερικής άρσης της ονομασίας του ως ζώνης διατήρησης των δασικών γενετικών πόρων στη συνέχεια», η Δασική Υπηρεσία της Κορέας τον Μάιο του 2013 δήλώσε ότι "Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι πίστες σκι θα πρέπει να αποκατασταθούν στην αρχική τους κατάσταση και να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση" Ζώνης Προστασίας Γενετικών Πόρων των Δασών ".

Η εξαπάτηση που ασκήθηκε από τις κεντρικές και επαρχιακές κυβερνήσεις καταδεικνύεται περαιτέρω από την αδυναμία κατανομής της ευθύνης για την κάλυψη του κόστους της αποκατάστασης. Ο προϋπολογισμός για την «οικολογική αποκατάσταση» υπολογίζεται ότι είναι περίπου 108,1 δισεκατομμύρια  (περίπου £ 63 εκατομμύρια) για την συνολική καταστροφή της έκτασης των 525.800 τ.μ., το «δάσος του 9ου βαθμού στην κλίμακα της πράσινης φυσιογνωμίας». Η επαρχία Gangwon σχεδιάζει να κατασκευάσει μια αρένα χωρητικότητας 12.000 θεατών χωρητικότητας Alpine Ski με προϋπολογισμό 109,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έκταση 1.837.291. Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο, η «αποκατάσταση» θα απαιτήσει σχεδόν τον ίδιο προϋπολογισμό. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση δεν έχει ανατεθεί στην ευθύνη κανενός από τους διάφορους φορείς που εμπλέκονται στο έργο. Ο «Ειδικός Νόμος» για τη στήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 δεν κάνει αναφορά στο σχέδιο αποκατάστασης, αν και δηλώνει ότι η κορεατική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει πάνω από 75% για την κατασκευή των εγκαταστάσεων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Δασική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «πετούν το μπαλάκι» ό ένας στον άλλο. Η επαρχία Gangwon επιμένει ότι τα χρήματα πρέπει να παραδοθούν από την κεντρική κυβέρνηση, αφού έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για την αποκατάσταση. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και αυτή η παράλογη αποκατάσταση δεν μπορεί να επιχειρηθεί καθώς τόσο η επαρχία Gangwon όσο και η POCOG έχουν δηλώσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ότι θα προτιμούσαν να «αναπτύξουν» παρά να «αποκαταστήσουν» το εργοτάξιο σε άλλο πλήρες χιονοδρομικό κέντρο μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δυστυχώς για όλους τους οργανωτικούς οργανισμούς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως οι περιβαλλοντολόγοι προσπάθησαν επανειλημμένα να επισημάνουν . Ακόμη και αν δεν ταιριάζουν με τον τόπο του Mount Gariwang, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οργανώσεις όπως η ΔΟΕ, η οποία υποκριτικά μέν εκφράζει την ανησυχία της για το περιβάλλον ως «Τρίτη διάστασή της», θα θεωρούσε τη διατήρηση ενός θησαυρού σαν το δάσος στο Όρος Gariwang ως πιο σημαντικό από τρεις ημέρες σκι και επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο.Όπως σημείωσε η Πράσινη Κορεατική Ενωση στη δήλωσή της μετά την υλοτομία στις 19 Σεπτεμβρίου :

«Κρίμα για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή(ΔΟΕ) Έχουμε ήδη καταγράψει τα όμορφα και πολύτιμα δάση που καταστρέφονται στον κόσμο λόγω των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ η ΔΟΕ μπορεί να υπερηφανεύεται για την φανταστική γιορτή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι ντόπιοι, το δάσος και τα άγρια ​​φυτά και τα ζώα στο δάσος υποφέρουν σοβαρά από τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα, την περιβαλλοντική μόλυνση και τα απόβλητα του προϋπολογισμού. Το λάθος αυτό επαναλαμβάνεται κάθε 4 χρόνια σε διάφορες χώρες. Η ΔΟΕ πρέπει να σταματήσει αυτόν τον φαύλο κύκλο. "

Αντί να υποστηρίξουν τα διακηρυγμένα ιδανικά τους και λαμβάνοντας υπόψη τις «εξαιρετικές περιστάσεις», τίς Κορεατικές Περιβαλλοντικές Κινήσεις πολιτών και τούς Φίλους της Γης στην Νότια Κορέα, τελικά πέτυχαν τον στόχο τους  να καταστρέψουν αυτό το αρχέγονο κομμάτι του δάσους..

"Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τρόποι να σωθούν τα δέντρα και να διεξαχθεί μια διαδρομή για σκι, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι επέμεινε στην υποστήριξη της καταστροφικής εξέλιξης στο Όρος Gariwang.Τό περιβαλλοντικό έγκλημα πού διαπράχθηκε σε βάρος  έχει αυτουργούς και εκτελεστές την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τη Διεθνή  Ομοσπονδία Σκι και το κράτος της Ν.Κορέας

Από την Rebecca Kim - Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δημοκρατικής και Κοινωνικής Κίνησης, στο Πανεπιστήμιο SungkongHoe, Σεούλ

NewShoolers.com / Games Monitor.com

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License