[Θεσαλονίκη] Ενημέρωση από τις παρεμβάσεις ενάντια στη λευκή νύχτα και την κυριακάτικη εργασία


post image

 
 
Σάββατο 16/12: Παρέμβαση στους εμπορικούς δρόμους της Θέρμης ενάντια στη λευκή νύχτα

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου ο δήμος και η Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης οργάνωσαν για ακόμα μια χρονιά λευκή νύχτα, όπως συνέβη και μια εβδομάδα πριν στο Ωραιόκαστρο. Αυτές οι βάρβαρες για τους εργαζομένους φιέστες των αφεντικών και των δημάρχων πραγματοποιήθηκαν φέτος σε ένα κλίμα έντονης συζήτησης για την επέκταση τους και σε άλλες περιοχές της πόλης, όπως το κέντρο. Το βράδυ του Σαββάτου ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια, πραγματοποίησε στην Θέρμη παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου στα καταστήματα και τους περαστικούς, αφισοκόλληση και ανάρτηση πανό στην κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις.
 
Κυριακή 17/12: Απεργιακοί αποκλεισμοί καταστημάτων ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Για άλλη μια Κυριακή οι εργαζόμενοι στο εμπόριο κλήθηκαν να δουλέψουν ενώ βιώνουν την πλέον εξαντλητική περίοδο της χρονιάς που ξεκίνησε με την black friday στις 24 Νοέμβρη και συνεχίζεται με το εορταστικό ωράριο
και 3 συνεχόμενες Κυριακές (μέσα σε αυτές παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιας). Η περίοδος των γιορτών για τους εργαζόμενους στο εμπόριο είναι συνώνυμη με τα εξαντλητικά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες (επισήμως την μέρα της black friday  καταγράφηκαν 23 παραβάσεις σε 98 πολυκαταστήματα που έγιναν έλεγχοι, αλλά προφανώς αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου) και την μεγαλύτερη εντατικοποίηση για να καλυφθούν οι στόχοι που βάζουν τα αφεντικά. Χαρακτηριστικό των προθέσεων τους είναι η προσπάθεια στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlenn στο αεροδρόμιο των Σπάτων (αλλά και σε άλλα mall) να εγκαινιάσουν μετά την black friday και τον θεσμό της boxing day, το άνοιγμα δηλαδή και στην αργία της 26ης Δεκέμβρη και πιθανώς και στις 2 Γενάρη. Η κίνηση αυτή προς το παρόν σταμάτησε αλλά είναι ενδεικτική του εργασιακού μεσαίωνα που ζουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο.
Ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια έδωσε και αυτή την Κυριακή την μάχη με απεργιακούς αποκλεισμούς. Η ΟΙΥΕ έβαλε μεν απεργία αλλά δεν προχώρησε ούτε σε συμβολική παρουσία στον δρόμο, ενώ η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έκανε ολιγομελή παρέμβαση στο Notos και το Public αλλά χωρίς να προχωρήσει σε αποκλεισμούς και με εσπευσμένη αποχώρηση πριν από την ώρα αιχμής της καταναλωτικής κίνησης. Ο Συντονισμός και οι συλλογικότητες που τον στηρίζουν έκαναν αρχικά αποκλεισμούς τόσο σε Notos και Public αλλά και στα H&M και τα benneton. Μετά την αποχώρηση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητη η στήριξη του αποκλεισμού σε Public και Notos και όλες οι εισόδους του εμπορικού κέντρου που στεγάζει δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου που πρωτοστατούν και σε όλα τα αντεργατικά μέτρα, αποκλείστηκαν πλήρως. Ο απεργιακός αποκλεισμός κράτησε για πάνω από δύο ώρες και κατά την διάρκεια της αιχμής της καταναλωτικής κίνησης.
Δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι επιθέσεις "αγανακτισμένων καταναλωτών" που υιοθετούν όλη την  νεοφιλελέυθερη επιχειρηματολογία του κεφαλαίου και των ΜΜΕ. Η δημόσια επιστολή του Συνδέσμου των μεγαλεμπόρων που καλούσε την αστυνομία να πάρει μέτρα για την "ομαλή" λειτουργία της αγοράς προετοιμάζει το έδαφος για καταστολή. Δεν ήταν, άλλοστε, τυχαία η παρουσία κλούβας των ΜΑΤ στην Τσιμισκή από το πρωί. Ο Συντονισμός αντιμετώπισε τα περιστατικά των επιθέσεων των καταναλωτών με ψυχραιμία καθώς πολλά από αυτά γίνονται με πρόθεση να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας. Έγινε και πάλι φανερός ο ρόλος των ΜΜΕ που σαν κοράκια περίμεναν για δηλώσεις τους καταναλωτές που δεν μπορούσαν να περάσουν για να πλαισιώσουν την γνωστή προπαγάνδα σε βάρος του αγώνα για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα. 
Ωστόσο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις του Συντονισμού και αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες Κυριακές που επιχειρούν να ανοίξουν τα καταστήματα με αρχή για το 2018 την Κυριακή του Γενάρη που θα εγκαινιαστεί η περίοδος των εκπτώσεων. 
 

Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια
επικοινωνία: sintonismoskiriakis@espiv.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License