Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς διαμαρτύρονται για τρίτη ημέρα στο Ιρακινό Κουρδιστάν

http://ekurd.net/five-killed-protests-kurdistan-2017-12-19

Περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ - Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στο ιρακινό Κουρδιστάν την Τρίτη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, εν μέσω αυξανόμενου θυμού για μια αποτυχημένη ώθηση για ανεξαρτησία.

Οι διαδηλωτές στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στα βόρεια της χώρας πυρπόλησαν τα γραφεία ενός δημάρχου και πολιτικών κομμάτων, καθώς διαδήλωναν στην δεύτερη μέρα διαμαρτυριών για το καταστροφικό ξέσπασμα του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου .

Η ψηφοφορία έδωσε ένα ηχηρό «ναι» για την ανεξαρτησία, αλλά προκάλεσε σαρωτικά αντίποινα από τη Βαγδάτη που έπληξαν σοβαρά την οικονομία του Κουρδιστάν.

 

Οι διαδηλωτές πυρπολήθηκαν στα γραφεία δύο πολιτικών κομμάτων στο Raparin της επαρχίας Sulaimani, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας υγείας, Taha Mohammad.

"Συγκρούσεις ξέσπασαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πύρ, αφήνοντας πέντε νεκρούς και τουλάχιστον 70 τραυματίες".

Νωρίτερα, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς διαδηλώσεις έπληξαν τη δεύτερη πόλη Sulaimani και μια σειρά από άλλες πόλεις.

Στο Sulaimani, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα για να διασκορπίσουν διαδηλωτές και τοποθέτησαν οδοφράγματα σε μεγάλους δρόμους και γύρω από τα γραφεία των κυριότερων πολιτικών κομμάτων.

Η πόλη είναι ένα προπύργιο αντιπολίτευσης στον πρώην περιφερειακό πρόεδρο Μασούντ Μπαρζάνι, ο οποίος διοργάνωσε την ψηφοφορία ανεξαρτησίας, αλλά και τα πέντε από τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της περιοχής είδαν τα γραφεία τους να δέχονται επίθεση τη Δευτέρα.

«Είστε ανίκανοι»

Την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον ιδρυτή ενός κινήματος διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο της πόλης για κατηγορίες οτι ενθάρρυνε διαδηλώσεις, έκλεισαν ένα τηλεοπτικό κανάλι και συνέλλαβαν ακόμα έναν ηγέτη του κινήματος του, δήλωσε.

Ο Shaswar Abdul Wahid και η σύζυγός του κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο, καθώς επέστρεψαν από το Λονδίνο, σύμφωνα με τον αρχηγό του κινήματος διαμαρτυρίας Νέας Γενιάς (Naway Nwê), το οποίο ίδρυσε την 1η Οκτωβρίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκλησαν επίσης τις εκπομπές, καθώς σάρωσαν  τα γραφεία του NRT, ενός κουρδικού τηλεοπτικού καναλιού που ίδρυσε ο Abdul Wahid το 2011 και πουλήθηκε πριν από δύο μήνες, δήλωσε ο διευθυντής του.

Διαμαρτυρίες διεξήχθησαν επίσης στις πόλεις Rania και Kifri της επαρχίας Sulaimani και στην Halabja και στην Koysinjaq στην γειτονική επαρχία Erbil.

Ένας άντρας βλέπει στο κτίριο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) μετά την πυρπόλησή του από Κουρδικούς διαδηλωτές στην περιοχή Pera magroon στο Σουλιαμάνι, στο Ιράκ Κουρδιστάν, στις 19 Δεκεμβρίου 2017. Φωτογραφία: Reuters

Στο Κοϊσίνγιακ, διαδηλωτές πυρπόλησαν το γραφείο του δημάρχου, ενώ στο Κίφρι εκατοντάδες έσκαψαν τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν του Μπαρζάνι μετά απο επίθεση στο κτίριο με πέτρες, δήλωσαν μάρτυρες.

"Είστε ανίκανοι - ανίκανοι να υπερασπιστείτε τις αμφισβητούμενες περιοχές και ανίκανοι να κυβερνήσετε την περιοχή του Κουρδιστάν", φώναξε ένας διαδηλωτής.

Οι αμφισβητούμενες περιοχές αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ιστορικώς κουρδικής πλειοψηφικής επικράτειας έξω από την αυτόνομη περιοχή που οι ηγέτες των Κούρδων θέλησαν να ενσωματώσουν εδώ και καιρό.

Οι Κούρδοι ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών από αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον του ισλαμικού κρατους  από το 2014.

Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επανεκατέλαβαν σχεδόν όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πόλης Kirkuk και των κοντινών πετρελαιοπηγών της, οι οποίες αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της αυτόνομης κυβέρνησης.

Αφού το αποτέλεσμα  στο δημοψήφισμα τον κατέστρεψε θεαματικά, ο Μπαρζάνι ανακοίνωσε ότι παραιτείται στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι νομοθετικές και προεδρικές εκλογές στην περιοχή που επρόκειτο να διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου αναβλήθηκαν λόγω της αναταραχής.

Ο πρωθυπουργός Νεχίρβαν Μπαρζάνι, ανιψιός του πρώην προέδρου, δεσμεύθηκε να διεξαγάγει τις δημοσκοπήσεις τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι μισθοί μειώθηκαν

Ο Issam al-Fayli, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Mustansiriya της Βαγδάτης, δήλωσε ότι η έκρηξη θυμού στρέφεται κατά του πολιτικού status quo που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν διαδηλώσεις εναντίον όλων των κουρδικών φιγούρων και πιστεύω ότι κατευθυνόμαστε προς μια ριζική αλλαγή, καθώς δεν υπάρχει σήμερα πολιτικός ικανός να οδηγήσει", δήλωσε.

Οι κάτοικοι της περιφερειακής πρωτεύουσας Arbil δήλωσαν ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο και η τιμή της κηροζίνης για θέρμανση έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα.

Υπάρχουν μόνο τέσσερις ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας των γεννητριών, είπαν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να αποδίδει βραχυπρόθεσμα την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι, με τη Βαγδάτη να μειώνει το μερίδιο του εθνικού προϋπολογισμού που διατίθεται στην περιοχή από 17% σε 12,6%.

"Αυτό που συμβαίνει στο Κουρδιστάν οφείλεται στις φτωχές πολιτικές της αυτόνομης κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σαάτ αλ-Χαντίθι.

Επέμεινε ότι οι βασικές αιτίες των οικονομικών προβλημάτων ήταν οι κουρδικές αρχές που εξήγαγαν πετρέλαιο χωρίς συγκατάθεση της Βαγδάτης και "χωρίς διαφάνεια ή επίβλεψη".

Αλλά ο αναλυτής Fayli προειδοποίησε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης ή να διακινδυνεύσει να παραβλέψει τον σπιράλ της δυσαρέσκειας εκτός ελέγχου.

"Εάν καταρρεύσει η αυτόνομη κυβέρνηση, τότε αυτό θα δημιουργήσει ένα πολιτικό κενό που θα πλήξει τη σταθερότητα στη χώρα", ανέφερε.

Το Κουρδιστάν θεωρείται το πιο κατεστραμμένο τμήμα του Ιράκ. Σύμφωνα με τους Κούρδους νομοθέτες, από τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν λείπουν δισεκατομμύρια δολάρια .  

Ένας κουρδικός νομοθέτης δήλωσε τον Μάρτιο του 2017 ότι το ποσό των  1,266 δισ. Δολαρίων από τις εξαγωγές πετρελαίου και τα έσοδα του Ιρακινού Κουρδιστάν έλειπαν τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο Μασούντ Μπαρζάνι, ο πρόεδρος της περιοχής του Κουρδιστάν από το 2005 έως το 2017, κατηγορήθηκε από τους κριτικούς ότι συγκέντρωσε τεράστιο πλούτο για την οικογένειά του αντί να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό. Ο γιος του Μπαρζάνι είναι ο αρχηγός της νοημοσύνης της περιοχής του Κουρδιστάν και ο ανιψιός του Νεχίρβαν Μπαρζάνι είναι ο πρωθυπουργός.

Επίσης, η οικογένεια Talabani, η σύζυγος του Jalal Talabani, ο ήρωας Ibrahim και οι γιοι Bafel και Qubad και οι συγγενείς τους, μαζί με άλλους ηγέτες του PUK, όπως ο Κοσράτ Ρασούλ και ο γιος του Darbaz Kosrat, κατηγορούνται από παρατηρητές και πολιτικούς για να συγκεντρώσουν τεράστιο πλούτο από τις επιχειρήσεις πετρελαίου.

Τον Οκτώβριο του 2017, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι  έχει ξεκινήσει έρευνα  σχετικά με τα κερδοσκοπικά έσοδα από το πετρέλαιο του Κουρδιστάν και τους αξιωματούχους της περιοχής που θα μπορούσαν να έχουν μονοπωλήσει παράνομα την αγορά. "Οι διεφθαρμένοι θα εκτεθούν και τα κεφάλαια θα ανακτηθούν", δήλωσε μια δήλωση του συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2017, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License