Η.Π.Α: Οι βορειοδυτικές Κοινότητες διακόπτουν τα μεγάλα έργα πετρελαίου

Από τη Sarah van Gelder  https://zcomm.org/znetarticle/northwest-communities-stopping-big-oil-projects/"Αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό από ό, τι είχα ποτέ στη ζωή μου", μου είπε ο Don Steinke όταν τον κάλεσα την περασμένη εβδομάδα. Ο Steinke, ένας συνταξιούχος καθηγητής  επιστημών, είναι ο ηγέτης στον αγώνα για να σταματήσει αυτό που θα ήταν ο μεγαλύτερος εθνικός σιδηροδρομικός τερματικός σταθμός πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο κρατικός οργανισμός που ήταν αρμόδιος για την αναθεώρηση της αίτησης ψήφισε ομόφωνα για να αντιταχθεί στο τερματικό - μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του έργου.

Πρώτα  προτάθηκε το 2013 από την Vancouver Energy, ο τερματικός θα είχε κατασκευαστεί κατά μήκος του ποταμού Κολούμπια στο Βανκούβερ της Ουάσιγκτον. 360.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως έπρεπε να μεταφέρονται με σιδηρόδρομο και στη συνέχεια να φορτώνονται σε πλοία για μεταφορά στα διυλιστήρια της δυτικής ακτής. Αλλά το έργο γρήγορα βρέθηκε να αντιμετωπίζει την τοπική αντιπολίτευση.

Η δύναμη της τοπικής οργάνωσης για να σταματήσει αυτό το έργο έλαβε την προσοχή μου. Η αντιπολίτευση τροφοδοτείται τόσο από τις τοπικές επιπτώσεις στο νερό και τον αέρα όσο και από το γεγονός ότι η οικοδόμηση της νέας υποδομής μεταφοράς πετρελαίου είναι μια τρομερή ιδέα σε μια εποχή που πρέπει να καταργήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων για να αποφύγουμε την καταστροφή του κλίματος.

Οι κοινότητες σε ολόκληρο το βορειοδυτικό τμήμα, που συχνά οδηγούνται από τις ιθαγενικές αμερικανικές φυλές, έχουν σταματήσει το ένα έργο μετά το άλλο.

Μόλις πέρυσι, για παράδειγμα, αυτό που θα ήταν ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμό εξόρυξης άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώθηκε ως αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης της φυλής Lummi , η οποία διατηρεί τα δικαιώματα αλιείας στα κοντινά ύδατα. Το ορυχείο Otter Creek στη νοτιοανατολική Μοντάνα ακυρώθηκε επίσης μπροστά στην  αντιπολίτευση από τη φυλή Northern Cheyenne Tribe και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Στις αρχές του έτους, ο Επίτροπος Δημόσιας Ζώνης της Ουάσιγκτον, Peter Goldmark, απέρριψε μια μίσθωση για εγκατάσταση εξόρυξης άνθρακα στο Longview της Ουάσινγκτον, κατά μήκος του ποταμού Κολούμπια. ένας εξεταστής ακρόασης του νομού αργότερα απέρριψε την έκδοση αδειών. Επίσης φέτος, τα σχέδια για ένα μεγάλο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό στην ακτή της Ουάσινγκτον είχαν ανασταλεί μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο προτεινόμενος τερματικός σταθμός, στον οποίο εναντιώθηκε η φυλή Quinault , θα είχε αποστείλει 17,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως.

Το think tank Ινστιτούτο Sightline, που εδρεύει στο Σιάτλ, καλεί αυτή την αντιπολίτευση η « λεπτή πράσινη γραμμή » που χωρίζει το πετρέλαιο από άμμο πίσσας, το κάρβουνο της Powder River Basin και τη Bakken που εξορύγνει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τις ασιατικές αγορές. Εάν τα έργα αυτά περάσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Sightline, θα απελευθερώσουν το ισοδύναμο άνθρακα πέντε αγωγών KXL.

Πώς  αυτές οι τοπικές ομάδες κατάφεραν να πετύχουν ενάντια στη δύναμη και τα χρήματα των τεράστιων εταιρειών ενέργειας; Τι είναι αυτή η επιτυχημένη δουλειά που βασίζεται σε τοπικό επίπεδο;

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα και η ηγεσία των βορειοδυτικών φυλών είναι από τις πιο σημαντικές. Αλλά ήμουν ενθουσιασμένος από τον συνεχή ενθουσιασμό του Steinke μετά από χρόνια κινητοποίησης την αντίθεσή του στη μεταφορά πετρελαίου, και πριν από αυτό, στις αμαξοστοιχίες που μετέφεραν άνθρακα άνθρακα.

"Έκανα χίλιους φίλους!" Μου είπε ο Steinke. «Αισθάνομαι συγκλονισμένος με την ευλογία να γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα εμφανίζονται ξανά και ξανά».

Και δείξτε ότι το έκαναν. Στις 28 Νοεμβρίου, όταν το Συμβούλιο Αξιολόγησης Χώρων της Ενεργειακής Διευκόλυνσης της Ουάσιγκτον απέρριψε το τερματικό σταθμό, η πρόεδρος του συμβουλίου, Roselyn Marcus, σημείωσε τα τριμηνιαία σχόλια που έλαβε σχετικά με το έργο, αποκαλώντας την "πιθανώς τη μακρύτερη διαδικασία στην ιστορία του συμβουλίου".

Οι κάτοικοι αντιτίθενται στον κίνδυνο πυρκαγιάς, έκρηξης και ρύπανσης των υδάτων που συνδέονται με την ύπαρξη χιλιάδων γεμάτων με πετρέλαιο σιδηροδρομικών οχημάτων που ταξιδεύουν μέσω του φαραγγιού της Κολούμπια και μέσω των πόλεων και των κωμοπόλεων τους. Το Yakama Nation, μια φυλή Native American, σημείωσε το δικαίωμά τους να αλιεύουν και να ασκούν πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις κατά μήκος του ποταμού Κολούμπια "συμπεριλαμβανομένης της περιοχής που απειλείται από την προτεινόμενη περιοχή έργου Tesoro-Savage [κοινοπραξία του Βανκούβερ Ενέργεια]", δήλωσε ο πρόεδρος της Yakama Δήλωσε ο JoDe Goudy σε δήλωση. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε περαιτέρω ρύπανση στον ποταμό μας".

Άλλοι μίλησαν για τον αντίκτυπο του τερματικού σταθμού στο κλίμα.

"Αυτό είναι κατά την οπτική μου", μου είπε ο Steinke. "Δεν μπορώ να καθίσω αδρανής."

Μετά από χρόνια απογοήτευσης για την αδράνεια της αμερικανικής κυβέρνησης στην κλιματική κρίση, ο Steinke είχε σχεδόν εγκαταλείψει. Στη συνέχεια όμως έμαθε για σχέδια για νέα υποδομή ορυκτών καυσίμων στη δική του κοινότητα.

"Μπορεί να είναι πολύ αργά", είπε. "Αλλά  μπορεί και να μην είναι. Είμαι ηθικά υποχρεωμένος να κάνω ό, τι μπορώ για να αποφύγω τα χειρότερα. "

Ο Steinke ξεκίνησε μιλώντας σε συναντήσεις γειτονιάς και υπέβαλε σχόλια σχετικά με το προτεινόμενο τερματικό στην ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας. Σταμάτησε έξω από τη βιβλιοθήκη με ένα πρόχειρο και μια αναφορά και σταδιακά δημιούργησε μια λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 1.500 ατόμων. πολλοί έδειξαν να υποστηρίζουν και να σχολιάσουν την πρόταση.

Ένας άλλος αντίπαλος του τερματικού σταθμού, ο Don Orange, ιδιοκτήτης ενός τοπικού συνεργείου αυτοκινήτων, οργάνωσε δεκάδες ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων για να αντιταχθεί στο τερματικό πριν δηλώσει την υποψηφιότητά του για την επιτροπή του Port of Vancouver. Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, ο ασφαλιστικός πράκτορας Kris Greene, ο οποίος διεκδικούσε  για πρώτη φορά τη θέση, έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τις εταιρείες που στήριζαν το τερματικό σταθμό - το 87% των συνεισφορών του στην εκστρατεία, σύμφωνα με το Public Broadcasting του Όρεγκον .

Αν και είχε πολύ λιγότερα χρήματα για να δαπανήσει, ο Orange κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου  με 65 τοις εκατό των ψήφων.

Εναπόκειται στον κυβερνήτη της Ουάσινγκτον Τζέι Ινσλέε να κάνει τώρα την τελική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, ο Steinke σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του. Υπάρχουν και άλλα προτεινόμενα έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων που πρέπει να σταματήσουν. Θέλει να πείσει τις τοπικές σχολικές περιοχές να χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας, όχι φυσικό αέριο, στην κατασκευή σχολείων. Και θέλει η πόλη του Βανκούβερ να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα τόσο φιλόδοξο όσο του Πόρτλαντ.

Οι συμβουλές του για άλλους που θέλουν να κάνουν τη διαφορά: "Προβολή, μίλησε και επανεξετάστε την υπόθεσή σας. Χωρίς υποστηρικτές, τίποτα δεν συμβαίνει. Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να κουνήσουν το σκάφος, αλλά αν το πετάξετε, θα είναι δεκτικοί. "

Και εάν η εμπειρία του Steinke είναι οποιαδήποτε ένδειξη, η βαθύτερη αίσθηση της κοινότητας και η δέσμευση είναι  τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να είναι οξυγόνο για την τοπική επανάσταση.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License