Δήλωση από την περιφερειακή συνάντηση για την υπεράσπιση των εδαφών μας - Oaxaca, Μεξικό

https://itsgoingdown.org/declaration-regional-encounter-defense-territories-oaxaca-mexicoΣτις 6 ουτου Δεκεμβρίου, φέτος, συναντηθήκαμε στην κοινότητα του Morro Mazatán, του δήμου Santo Domingo Tehuantepec, ως οι αγροτικές αρχές και εκπρόσωποι των κοινοτήτων: San Miguel Chongos, Guadalupe Victoria, Santa María Zapotitlán, San José Chiltepec, Santa Lucía Mecaltepec , Η Santa María Candelaria, το San Pedro Sosoltepec και το San Pedro Tepalcatepec, όλα τα μέλη της Asamblea del Pueblo Chontal para la Defensa del Territorio [Λαϊκή Συνέλευση του Chontal για την υπεράσπιση της επικράτειας] · καθώς και εκπρόσωποι των Morro Mazatán, Santa Gertrudis Miramar, Tilzapote, San Pablo Mitla, Tlacolula de Matamoros, Rincón Bamba, Asamblea de Comuneros de Unión Hidalgo, Colectivo Matzá [Matzá Collective] από την κοινότητα San Miguel Chimalapa,

Στην ανάλυσή μας, τα εδάφη μας βρίσκονται σε κίνδυνο κάτω από ένα καπιταλιστικό σύστημα το οποίο στη χώρα μας άρχισε να εμβαθύνεται στη δεκαετία του '90 με την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου του κράτους. Αυτό περιελάμβανε μεταρρυθμίσεις στο συνταγματικό άρθρο 27, στον νόμο περί μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, στον νόμο για τις ξένες επενδύσεις και στην είσοδο στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής ή στη NAFTA, δημιουργώντας νομικές συνθήκες που ευνοούν τις εθνικές και διεθνείς επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επιβάλουν έργα εξώρηξης, , έργα αιολικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά φράγματα, πύργους υψηλής έντασης, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, τουριστικά έργα και ως εκ τούτου η στρατιωτικοποίηση και παραστρατιωτικοποίηση του εδάφους.

Σε αυτή τη συνάντηση ακούσαμε τις εμπειρίες των περιφερειακών οργανωτικών διαδικασιών από το San Pablo Mitla και Tlacolula de Matamoros, οι οποίοι υπερασπίζονται την επικράτειά τους έναντι της εγκατάστασης / μετεγκατάστασης μιας στρατιωτικής ζώνης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (SEDENA ), την κυβέρνηση του κράτους, το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δημοτικούς Προέδρους του San Pablo Mitla και της Tlacolula de Matamoros.

Χάρη στην οργάνωση των πολιτών, έχουν αναστείλει αυτό το έργο. Ωστόσο, παραμένουν προσεκτικοί πριν από νέες απειλές για την επανενεργοποίηση του έργου που χρησιμοποιεί μια εταιρεία ακινήτων στο έδαφος στην Tlacolula. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επίσης τις παραχωρήσεις εξόρυξης στην περιοχή Tlacolula de Matamoros.

Παρόμοια, ακούσαμε τις εμπειρίες της Λαϊκής Συνέλευσης του Chontal για την Προάσπιση της Επικράτειας, οι οποίοι έχουν οργανωθεί για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους που αντιμετώπισε την επιβολή της παραχώρησης μεταλλευμάτων Zapotitlán 1 στις εταιρείες Zalamera SA de CV και Minaurum Gold από το Υπουργείο  οικονομίας. Που περιλαμβάνει την απαλωτρίωση 5.413 στρέμματων [13.375 στρέμματα] από τις έξι κοινότητες του Chontal στην υψηλή περιοχή.

Σε αυτή τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων Tilzapote και San Francisco Cozoaltepec, δήμος Santa María Tonameca, καταγγέλλουν τους υποτιθέμενους μικρούς ιδιοκτήτες Pedro Martínez Araiza και Domitila Guzmán Olivera. Η κοινότητα δεν γνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να τους απομακρύνουν απο την επικράτειά τους με το επιχείρημα ότι εκτελούν ένα ψήφισμα του Ενιαίου Αγροτικού Δικαστηρίου που τους αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτες 300 στρεμμάτων όπου βρίσκεται το χωριό , εκτοπίζοντας τους έτσι από την κοινότητά τους. Το Γραφείο του Αγροτικού Διαμεσολαβητή, το Υπουργείο Αγροτικής, Εδαφικής και Αστικής Ανάπτυξης, το Εθνικό Αγροτικό Μητρώο και το προαναφερθέν Ενιαίο Αγροτικό Δικαστήριο αριθ. 21 συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που είναι υπεύθυνοι γι 'αυτή την κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο την ομάδα που αποτελείται από 70 οικογένειες. Αυτά τα κυβερνητικά ιδρύματα και οι μικροί ιδιοκτήτες απειλούν τους κατοίκους με την απώλεια 300 εκταρίων, που καλύπτουν ολόκληρη την επικράτειά τους, και την παραμέληση της προσωπικής τους άμυνας. [Σημείωση του μεταφραστή: διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτήν την κατάστασηεδώ , και υπάρχει ένα βίντεο στα ισπανικά εδώ .]

Εκείνοι που εκπροσωπούν το συλλογικό όργανο του Matzá από την κοινότητα San Miguel Chimalapa καταγγέλλουν το γεγονός ότι το κοινοτικό έδαφος των 134.000 στρεμμάτων έχει διατρυπηθεί από μια σειρά γηπέδων που χαρακτηρίζονται από αγροτικές συγκρούσεις με την πολιτεία Chiapas και τις παραχωρήσεις εξόρυξης που εκτείνονται σε 7.200 εκτάρια [18.000 στρέμματα] κοινοτικών εκτάσεων. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες είναι οι Zalamera, Minaurum Gold και Gol Cooper και τα έργα τους θα έθεταν σε κίνδυνο τους ποταμούς Espíritu Santo, Zacatepec και Ostuta, από τους οποίους εξαρτώνται οι ζωές των λαών Ζωκές, Μπίντζιζα και Ίκοτς.

Ο εκπρόσωπος της συνέλευσης της Comuneros της Unión Hidalgo καταγγέλλει την έλλειψη νομιμότητας των συμβάσεων για κοινά εδάφη που υπογράφηκαν από εταιρείες αιολικής ενέργειας όπως η France Electric και η EDEMEX με υποτιθέμενους μικρούς ιδιοκτήτες. Το Μονομελές Αγροτικό Δικαστήριο του Tuxtepec δεν αναγνωρίζει τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που προσφέρει η αγροτική κοινότητα και επικυρώνει αυτές τις συμβάσεις.

Ως περιφερειακή συνάντηση για την υπεράσπιση των εδαφών μας, καταγγέλλουμε:

 • Τον εκφοβισμό και την επιθετικότητα εναντίον των υπερασπιστών της γης.

 • Καταγγέλλουμε τις στρατηγικές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την κατάργηση της επικράτειας στην Τλακόλαλα χρησιμοποιώντας υποτιθέμενες εταιρείες κτηματομεσιτικών για να βάλουν στρατιωτικούς στρατώνες.

 • Τη εσωτερική διάσπαση του λαού, προκαλούμενη από τα μεγα project του θανάτου.

 • Τις απειλές και τα εντάλματα σύλληψης ενάντια στην κοινότητα του Tilzapote, καθώς και η υποτιθέμενη έξωση στις 8 Δεκεμβρίου 2017.

 • Η επιβολή ορυχείων, ειδικών οικονομικών ζωνών, υδροηλεκτρικών φραγμάτων, αιολικών πάρκων και όλων των τύπων μεγαεπενδύσεωνν που μπορεί να επηρεάσουν την επικράτειά μας.

 • Απορρίπτουμε την έγκριση του νόμου περί ειδικών οικονομικών ζωνών και του νόμου περί εσωτερικής ασφάλειας που επιτρέπουν την λεηλασία των εδαφών μας και μια στρατιωτική παρουσία στους δρόμους, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 • Η αξιοποίηση του πόνου των οικογενειών που επλήγησαν από τον σεισμό για την επιβολή των συμφερόντων των  εταιρειών αιολικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία EDF France Electric (France Eolian).

 • Απορρίπτουμε την εξόρυξη ορυκτών και υλικών από την επικράτεια της Unión Hidalgo, καθώς και την παραχώρηση στην εταιρεία Cooperativa Cruz Azul.

Ως συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση προτείνουμε:

 • Υποθέτουμε το έργο της ενίσχυσης των μορφών οργάνωσής μας, με προτεραιότητα τις κοινοτικές υπηρεσίες, τις συνελεύσεις, τις κοινοτικές αρχές και την κοινοτική εκπαίδευση των λαών για την υπεράσπιση της επικράτειας.

 • Να προωθήσει την αληθινή επικοινωνία μεταξύ των λαών για την υπεράσπιση της επικράτειάς μας.

 • Να διατηρήσουμε αυτούς τους χώρους επικοινωνίας, ανταλλαγής και εδαφικής άμυνας.

 • Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή μεταλλευτικών έργων στα κοινοτικά εδάφη μας, επειδή σημαίνουν θάνατο.

 • Να εργαστούμμε για την ενίσχυση των κοινοτικών δομών και τη συμμετοχή των νέων γενεών στην υπεράσπιση της επικράτειας

 • Να συνοδεύσουμε τις δραστηριότητες που προωθεί η κοινότητα του Tilzapote ως μέρος της υπεράσπισης της επικράτειάς τους.

 • Να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη ως στοιχείο για την εδαφική άμυνα και αντίσταση των λαών.

 • Να διαθέσουν τα απαραίτητα νομικά μέσα κατά των σχεδίων, αναφέροντας τα δικαιώματα των ιθαγενών.

Η συνολική μας υποστήριξη στην κοινότητα του Tilzapote!

Η συνολική μας υποστήριξη προς τις κοινότητες με συνείδηση!

Για να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας από τους megaprojects των δολοφόνων!

Morro Mazatán, Santo Domingo Tehuantepec, 6 Δεκεμβρίου 2017

 
 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License