Ελβετία: νέα κατάληψη ενάντια στην κατεδάφιση κτιρίου

Το βράδυ της Τετάρτης (29/11/17) πραγματοποιήθηκε κατάληψη σε ένα κτίριο στην οδό Bernstrasse 3, σε προάστειο της Βέρνης, στην Ελβετία. Ακολουθεί το κείμενο των καταληψιών

post image

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν βρίσκουν οικονομικά προσιτή στέγαση. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, φαίνεται παράλογο σε μας, ότι στο Worblaufen πετιούνται δύο οικογένειες στο δρόμο για να κατεδαφιστεί το ιστορικό και ακόμα κατοικίσιμο κτήριο στην οδό Bernstrasse 3 και να αφήσουν ένα κενό στη θέση του.

Στο παρασκήνιο πιθανώς ήδη περιμένουν οι επενδυτές με το σχέδιο να χτίσουν πολυκατοικίες με διαμερίσματα και γραφεία, με τα οποία θα βγάλουν περισσότερα χρήματα από ό,τι με την όμορφη κατοικία.

Τα υψηλά έξοδα ανακαίνισης χρησιμεύουν ως δικαιολογία για να αποφευχθεί η διατήρηση του οικοδομικού ιστού. Οι προηγούμενοι μισθωτές που βρέθηκαν προσφέρουν πολύ λιγότερα από τις εκτιμώμενες δαπάνες ανακαίνισης της κοινότητας. Αυτό, όπως κάθε άλλη αντίσταση από τον πληθυσμό, απλώς αγνοήθηκε. Για άλλη μια φορά τα οικονομικά συμφέροντα σταθμίζονται υψηλότερα από την ευημερία του πληθυσμού. Η αλαζονεία της πολιτικής προς τις ανάγκες των πληθυσμών είναι και πάλι ορατή. Δεν μοιραζόμαστε η λογική αυτών των μηχανορραφιών και η αδράνεια των επηρεαζόμενων οικογενειών μας θλίβει. Όπως πολλοί άλλοι, είμαστε επίσης στο έλεος των μηχανισμών της αγοράς. Αλλά δεν μπορούμε να υποχωρούμε συνεχώς. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε καταλάβει το κτίριο στην οδό Bernstrasse 3.

Αυτή η κατάληψη μας επιτρέπει να ζούμε μαζί όπως το φανταζόμαστε - όχι περιστασιακά, αλλά συλλογικά, δεν είναι σε διαρκή ανταγωνισμό, αλλά στην αλληλεγγύη.


Δημιουργικά ενεργά και αφοσιωμένα, όχι καταναλωτικά και παθητικά.

Είμαστε ανοιχτοί /-ες στον δημιουργικό διάλογο σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρήση αυτής της ιδιοκτησίας. Ελάτε, εκτός αν είστε η αστυνομία.

Συλλογικότητα Barbaletta & Co.

Besetzung der Bernstrasse 3 - barrikade.info 

Μετάφραση για τη ραδιοφωνική εκπομπή "Τα λεωφορεία του κόσμου" που μεταδίδεται από τις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 11.30πμ. [ακούστε το δρομολόγιο της Τρίτης 5/12/2017]

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License