Βερολίνο: Αλληλεγγύη με την Κατάληψη Gare και τους συλληφθέντες στην Αθήνα

Μετάφραση του https://athens.indymedia.org/post/1580809/   Την Κυριακή, 26η Νοεμβρίου, ομάδες ΟΠΚΕ και ασφαλίτες μπήκαν στην Κατάληψη Gare στα Εξάρχεια. Παρόλο που όσοι ήταν μέσα προέβαλαν αντίσταση, η εκκένωση ολοκληρώθηκε το απόγευμα με τη σύλληψη τεσσάρων ανθρώπων (ΣτΜ: Η εκκένωση ολοκληρώθηκε μετά από κάποια ώρα, όχι το απόγευμα).

post image

Η εκκένωση της Gare συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια του κράτους να εντείνει την πίεση στην αντίσταση πριν από την 6η Δεκέμβρη και την κατάληψη στρατηγικών σημείων. Η 6η Δεκέμβρη είναι η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που πυροβολήθηκε από μπάτσους πριν από εννιά χρόνια στα Εξάρχεια. Από τότε, κάθε χρόνο αυτήν τη μέρα γίνονται συγκρούσεις και οδομαχίες με τους μπάτσους, όπου προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της γειτονιάς αντιμετωπίζοντας μια μαζική αντίσταση, ασκώντας τρομοκρατία με χημικά και συλλήψεις.

Ως έμπρακτοι φίλοι και σύντροφοι από τη Rigaer Strasse στο Βερολίνο, είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα για τα Εξάρχεια, ως αυτοοργανωμένη και ακυβέρνητη περιοχή. Οι φιλοδοξίες, οι ανησυχίες και οι ανάγκες μας, αλλά κυρίως οι ελπίδες μας μας συνδέουν στον αγώνα για μια ζωή δίχως εξουσίες. Η Κατάληψη Gare, ως ενεργό μέρος αυτού του αγώνα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία δομών με διεθνή προσανατολισμό, και η ιστορία της είναι και δική μας ιστορία. Για αυτόν τον λόγο, η εκκένωση και η συνεχής πολιορκία της κατάληψης, όπως και η καθημερινή αστυνομική τρομοκρατία αποτελούν επίθεση και προς εμάς.

Η εκκένωση έρχεται σε μια περίοδο συγκρούσεων σε εβδομαδιαία βάση με τους μπάτσους, ενώ ταυτόχρονα αντιδραστικές και εμπορικές υποδομές εγκαθίστανται όλο και περισσότερο μέσα στα Εξάρχεια. Την ίδια στιγμή, δυναμώνουν οι φωνές που προέρχονται από κύκλους του αναρχικού χώρου και διαδίδουν τον σκεπτικισμό ή ακόμη και την εναντίωση στις συχνές συγκρούσεις με το κράτος. Στο προανάκρουσμα της 17ης Νοέμβρη, την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα, υπήρξε ένταση ανάμεσα στους καταληψίες του Πολυτεχνείου και ομάδες, οι οποίες αρχικά κριτίκαραν την κατάληψη. Έπειτα, οργανώθηκε συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων, η οποία τελικά έσπασε την κατάληψη. Ο στόχος της κατάληψης ήταν να σαμποτάρει την κρατική κονφορμιστική ερμηνεία της ιστορίας, αποκλείοντας τα αριστερά κόμματα. Ο στόχος της συγκέντρωσης ήταν να καταστείλει αυτήν την ενέργεια. Αντί να γίνει κριτική στα μέσα αγώνα με τη συμμετοχή σε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τα πολιτικά περιεχόμενα, έγινε απλά κριτική στα μέσα αγώνα και τερματίστηκε η κατάληψη με μια επίδειξη ισχύος.

Το κράτος λαμβάνει υπόψη του αυτές τις διαμάχες, ενώ τα ΜΜΕ συνεχίζουν την καμπάνια προπαγάνδας ενάντια στο «Εξαρχιστάν», παρόμοια με αυτή για τη Rigaer Strasse, και η οποία τελικά απέφερε καρπούς. Στη διαμάχη για την κατάληψη του Πολυτεχνείου στις 15 Νοέμβρη υπήρξαν κάποιες –και εκτός των αναρχικών κύκλων– ανακοινώσεις που αναπαρήγαγαν εθνικιστικές θέσεις.

 «η αντικατάσταση του με τον μπαχαλοτουρισμό και τέλος ο αυτόκλητος διορισμός ορισμένων στο όνομα της αναρχίας να απαγορεύουν σε ανθρώπους και στα παιδιά τους,στους μαθητές, στη νεολαία και σε όσους αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο την απόδοση τιμής και μνήμης στους νεκρούς μας, αποτελεί την ύψιστη προσβολή

[...]

η “κατάληψη” σαφώς αποδυναμωμένη, με την παρουσία πλέον 25 ατόμων αποτελούμενων κυρίως από πρόσφυγες και μπαχαλοτουρίστες , ένα υποκείμενο “αγώνα” με κοινό χαρακτηριστικό την άγνοια για την εξέγερση του Νοέμβρη και τα χαρακτηριστικά του κινήματος στην ελλάδα, συνέχισε να χορεύει σε ρυθμούς psy trance στην πύλη της Στουρνάρη»

(κείμενο της ομάδας Ταξική Αντεπίθεση: Ανακοίνωση της Ταξικής Αντεπίθεσης για τα γεγονότα στο ΕΜΠ (15-17/11/2017), πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1580424/)

Το κείμενό τους ξεκινά με το σχόλιο ότι εξεπλάγησαν όταν έμαθαν για την κατάληψη από το ίντερνετ (indymedia). Έπειτα, παραδέχονται ότι υπήρξε ανοιχτή συνέλευση και ισχυρίζονται ότι γνώριζαν την ακριβή σύνθεση των καταληψιών.

Σε αυτού του είδους τα σχόλια βλέπουμε τον φόβο για την έλλειψη υποστήριξης από τον κόσμο που φαίνεται να είναι υπό το έλεος των ΜΜΕ χωρίς καμιά αμφισβήτιση. Ως αντιεθνικιστές είμαστε πεπεισμένοι ότι η σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους που παίρνουν μέρος σε διαφορετικούς αγώνες αποτελεί ανααντικατάστατο παράγοντα για την περαιτέρω αναβάθμιση και οργάνωση. Καθώς στη Rigaer υποδεχόμαστε οποιαδήποτε συμμετοχή χωρίς να κοιτάμε την καταγωγή των ανθρώπων, και καθώς οι κινητοποιήσεις στο Αμβούργο ήταν μια επιτυχία του διεθνούς αγώνα, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μέρος του αγώνα για τα Εξάρχεια, καθώς και ως μέρος του “ελληνικού” κινήματος. Όπως ο πυροβολισμός του Αλέξη μας έπληξε βαθιά, και η εξέγερση που ακολούθησε γέμισε με χαρά τις καρδιές μας, σήμερα πολεμάμε πλάι πλάι με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από όλον τον κόσμο. Για εμάς στο Βερολίνο είναι ωφέλιμες και χρήσιμες οι εμπειρίες μας στα Εξάρχεια.

Μιλώντας για τους εαυτούς μας, δεν συμφωνούμε με την ετικέτα του μπαχαλοτουρίστα που μας έβαλαν. Αλλά σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που δεν διαφωνούν με αυτό. Για να εξαιρεθούν αυτοί −ανεξαρτήτως προέλευσης− πρέπει να τεθεί το ερώτημα αν τυγχάνει να γίνεται για να κερδιθεί η εύνοια εκείνων, που κοσμούνται με τα λοφία της αντίστασης αλλά επέλεξαν να εισέλθουν στους θεσμούς της δημοκρατίας, είτε με τη φωνή τους είτε με ολόκληρη την ύπαρξή τους. Έτσι, αν μπορούμε να επιλέξουμε, θα προτιμούμε πάντα τους λεγόμενους λούμπεν, ταραξίες και χουλιγκάνους, προκειμένου να τροφοδοτήσουμε τη σύγκρουση με το κράτος.

Το προαναφερθέν απόσπασμα της ανακοίνωσης της ομάδας Ταξική Αντεπίθεση χρησιμοποιεί τις ίδιες φράσεις για την υποτιθέμενη σύνθεση της κατάληψης του Πολυτεχνείου με αυτές των ΜΜΕ. Τα γερμανικά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν τις ίδιες φράσεις για να δυσφημίσουν την αντίσταση ενάντια στη G20 στο Αμβούργο. Με τα ίδια λόγια ο αιτών της διαδήλωσης Καλωσήλθατε στην κόλαση, Andreas Beuth, αποστασιοποιήθηκε από τις ταραχές στο Schanzenviertel.

Φράσεις που έχουμε ακούσει μετά από κάθε σύγκρουση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια: ότι είμαστε α πολίτικοι, ξένοι, επικεντρωμένοι στη βία για λόγους διασκέδασης και πλήξης. Κάπως έτσι, εμείς και οι φίλοι μας ταξιδεύουμε στην Ευρώπη για να κάνουμε επιθέσεις σε γενναίους αστυνομικούς. Κρυμμένα πίσω από αυτές τις δυσφημίσεις είναι το έλλειμα εννοιών και η κατάθλιψη εκείνων που χρησιμοποιούν αυτές τις φράσεις.

Καθώς στις οδομαχίες δεν συμβαίνουν μόνο τα βέλτιστα, οι καταλήψεις και όλες οι άλλες δράσεις μπορούν να ιδωθούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για όσους δεν διαθέτουν τίποτα άλλο από την κυρίαρχη ορολογία, δεν θα απαντήσουμε στο ίδιο επίπεδο. Η αναρχία δεν απαιτεί ημερομηνίες, τόπους ή πλειοψηφίες μέσα σε ένα φανταστικό εθνοτικό σώμα, υπάρχει στις εξεγέρσεις ενάντια στις πολιτικές της εξουσίας. Δεν έχει σημασία αν η εξουσία φορά τη στολή των γουρουνιών, αν είναι κρυμμένη πίσω από τη μάσκα της δημοσιογραφίας ή προσποιείται ότι είναι μέρος του αντι-εξουσιαστικού κινήματος. Δεν παραπονιόμαστε ούτε για τα γκλομπ των γουρουνιών ούτε αισθανόμαστε προσβεβλημένοι από όρους όπως Αναρχομπάχαλοι.

Η σημερινή επίθεση εναντίον του αναρχικού κινήματος συμβαίνει βεβαίως με την ελπίδα να ενταθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις. Ο στόχος του κράτους είναι, όπως στο βόρειο τμήμα του Friedrichshain, να πνιγεί η αντίσταση στην περιοχή με την αστυνομική παρουσία. Αυτό που πρέπει να δούμε αλληγορικά στο Friedrichshain, πρέπει να ληφθεί κυριολεκτικά στην Αθήνα. Τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούν τώρα οι μονάδες ΜΑΤ έχουν λήξει, είναι πιο ισχυρά και εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση. Στις 17 Νοεμβρίου, η διαδήλωση χτυπήθηκε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, αργότερα οι σκάλες των πολυκατοικιών της γειτονιάς, όπου είχαν καταφύγει άνθρωποι, γέμισαν κυριολεκτικά με καπνούς. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την κρατική τρομοκρατία και να εντοπίσουμε τις στρατηγικές της ειρήνευσης, αν δεν θέλουμε να χάσουμε τις γειτονιές μας. Αυτές οι γειτονιές είναι τα εύφορα εδάφη μας για κοινωνικά πειράματα - είναι παραδείγματα διεθνούς σημασίας για τον αναρχικό αγώνα.

Οι τέσσερις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες αντίστασης και κατοχής βενζίνης και εκρηκτικών. Χθες, μετά από τρεις ημέρες με αστυνομική κράτηση απελευθερώθηκαν.

Καθιέρωση και υπεράσπιση των αντικρατικών περιοχών!


Σύντροφοι και φίλοι της Rigaer94 και της αντίστασης στο Friedrichshain/Βερολίνο

(αρχική πηγή στα γερμανικά: https://de.indymedia.org/node/15538)

 

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License