Εκλογικό πραξικόπημα στη Δημοκρατία της Μπανάνας της Ονδούρας

απο το http://upsidedownworld.org/archives/honduras/electoral-coup-banana-republic-hondurasΓια άλλη μια φορά, η Ονδούρα βρίσκεται στο χείλος του χάους που δημιουργήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος η οποία, τρεις μέρες μετά τις εθνικές εκλογές, κινήθηκε για να εδραιώσει την ανοιχτή απάτη που διαπράττει εδώ και χρόνια για να παραμείνει στην εξουσία - όπως είχε δηλώσει δημοσίως σε αρκετές περιπτώσεις.

Ενόψει των πεπραγμένων των πολιτικών σε αυτήν τη διοίκηση, ο λαός της Ονδούρας είναι εξοργισμένος. Όσοι χειραγωγούσαν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών - ενώ οι server του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSE) είχαν πέσει για πέντε χωρίς προηγούμενο ώρες - προσπαθούσαν να σώσουν τους φίλους τους από την απέλαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα αντιμετώπιζαν κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών.   

Αυτή η βίαιη επίθεση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησε με το πραξικόπημα του 2009, όταν εκδιώχθηκε ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος Manuel Zelaya, πυροδοτώντας την κατάρρευση της νεοσύστατης δημοκρατίας της Ονδούρας, η οποία από καιρό υπόκειται στις ιδιοτροπίες της στρατιωτικής εξουσίας και των δικτατόρων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Οι  παράνομες μετα το πραξικόπημα, εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2009 - το οποίο περιορίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στο Εθνικό Κόμμα - έφεραν τον κ. Porfirio "Pepe" Lobo, δίνοντάς του την ελεύθερη βασιλεία για να μετατρέψει την Ονδούρα σε κοινωνικό και πολιτικό εργαστήριο και το επίκεντρο των πράξεων του καρτέλ των ναρκωτικών στην Κεντρική Αμερική. Η βόρεια ακτή ήταν υπό τον αυξημένο έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο επίσης διείσδυσε στο δικαστικό σύστημα και την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας. Τα γεγονότα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στα αρχεία του Νοτίου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου ο γιος του πρώην προέδρου Lobo και άλλων αξιωματούχων που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα αναγνωρίστηκαν ένοχοι εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά [1].

 

Ενώ η Ονδούρα παραδόθηκε με το χέρι στα καρτέλ των ναρκωτικών, ο ριζοσπάστης νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Paul Romer εμφανίστηκε με την

 έννοια του "charter cities" ( ciudades modelos στα ισπανικά – πόλεις πρότυπο) - μια επανέκδοση των επονομαζόμενων Special Economic Zones (Ειδικών Οικονομικών Ζωνών) που περιελάμβανε επίσης μια εξωτερική δύναμη ασφαλείας και ένα σύστημα δικαιοσύνης. Στη Μαδαγασκάρη, το πρώτο πεδίο δοκιμών για την ιδέα των πόλεων ναύλωσης, το σχέδιο της Romer συνέβαλε σε μια πολιτική κρίση που κορυφώθηκε με ένα πραξικόπημα τον Μάρτιο του 2009, καθώς η χώρα απέρριψε μια αρπαγή γης από τη νοτιοκορεατική εταιρεία Daewoo.

 

Στην Ονδούρα, οι πόλεις πρότυπα κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές τον Οκτώβριο του 2012 από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το συνέδριο υπό την ηγεσία του προέδρου Χουάν Ορλάντο Χερνάντεζ (γνωστό ως JOH) πραγματοποίησε ένα «τεχνικό πραξικόπημα» στο οποίο τέσσερα μέλη του δικαστηρίου αφαιρέθηκαν παράνομα και αντικαταστάθηκαν με νέα πιστά σε αυτόν.

Αυτοί οι νέοι δικαστές προετοίμασαν το δρόμο για την κατάργηση άρθρων του συντάγματος που θα απαγόρευαν την επανεκλογή του προέδρου JOH. Αυτές οι παράνομες ενέργειες κατά του Συνεδρίου και του Συντάγματος καθιστούν το καθεστώς του JOH, καθώς και την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, εντελώς παράνομη.  

Το 2012, η ​​Ονδούρα έφθασε σε περισσότερες από 90 ανθρωποκτονίες για κάθε 100.000 κατοίκους. Στις πόλεις, ο μέσος αριθμός δολοφονιών υπερέβαινε τον αριθμό των χωρών που βρίσκονταν σε πόλεμο. Αυτή η αύξηση της βίας συνδέθηκε άμεσα με την κυβέρνηση που παρέδωσε τη βόρεια ακτή και το δυτικό τμήμα της χώρας σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες κατά την εποχή εκείνη ελέγχονταν και από μεγάλες παρατάξεις της εθνικής αστυνομίας.

Η σημερινή διοίκηση, με τη βοήθεια της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey, έχει αναπτύξει ένα σχέδιο από το 2015 για να αναζωογονήσει το σχέδιο αποτυχημένων ναυλωμένων πόλεων, γνωστό στην Ονδούρα ως Ζώνες Απασχόλησης και Οικονομικής Ανάπτυξης (ZEDE στα ισπανικά) με το πρόσχημα της ενίσχυσης του τουρισμού τη φήμη της χώρας για τη βία και τη διαφθορά.

Ο McKinsey παρείχε τον χάρτη πορείας για τη στρατηγική για τις δημόσιες σχέσεις, ενώ η κυβέρνηση πιστώνεται με υποτιθέμενη μείωση του αριθμού ανθρωποκτονιών και οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τελικά να ασκούν πίεση για την έκδοση ορισμένων από τα στοιχεία που σχετίζονται με τη διάβρωση της δημόσιας τάξης στην Ονδούρα .  

Το εκλογικό πραξικόπημα που διεπράχθη χθες (28 Νοεμβρίου), 72 ώρες μετά τη λήξη των εθνικών εκλογών, καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη δημοκρατικού πνεύματος εντός της σημερινής κυβέρνησης, με την προφανή ευλογία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση, οι οποίοι επιλέγουν να παραμείνουν σιωπηλοί απέναντι στην απροκάλυπτη απάτη.

Ο λαός της Ονδούρας καταπιέζεται και αυτό το παράνομο καθεστώς ενισχύεται από αυτήν την εκλογική φωνή. Αυτός ο εφιάλτης που ζουν οι Ονδουριανοί προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες που υποστηρίζουν και νομιμοποιούν αυτή τη ναρκω-δημοκρατία και είναι καιρός να αναλάβουν την ευθύνη για το τι συμβαίνει τώρα.

Καταγγέλλουμε αυτή την εκλογική απάτη και καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω αιματοχυσία.

 

Μετάφραση απο τα ισπανικά  για το http://upsidedownworld.org, από την Τάνια Κερσέν.

Σημειώσεις:

[1] "Ο γιος του πρώην προέδρου της Ονδούρας καταδικάζεται σε 24 χρόνια για την επιβάρυνση των ΗΠΑ από τα ναρκωτικά" Reuters, 5 Σεπτεμβρίου 2017, https://www.reuters.com/article/us-usa-honduras-drugs/son-of-ex- χονδρέμπορος-πρόεδρος-καταδικάζετε σε-24-χρόνια-για-μας-φάρμακο-χρέωση-idUSKCN1BG393

[2] Η Dana Frank, "Ο μακρύς δικαστικός βραχίονας του Honduran Coup", Huffington Post, https://www.huffingtonpost.com/dana-frank/the-long-judicial-arm-of-_b_6606416.html

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License