Οι αρχές της αυτοδιοίκησης των πέντε αυτόνομων καντονιών που συγκροτούν την Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας  πραγματοποίησαν τοπικές εκλογές την Παρασκευή σε περιοχές που ελέγχουν στη βόρεια Συρία, προωθώντας τα σχέδια αυτονομίας που αντιτίθενται τόσο στην κυβέρνηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, στην Τουρκία, το Ιράν, την Ευρωπαϊκή Ενωσή και τις Η.Π.Α.

Οι κουρδικές δυνάμεις και οι πολιτικοί σύμμαχοί τους κατέχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας έξω από την κυριαρχία της κυβέρνησης του Assad. Έχουν κατακτήσει τεράστια εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος με την υποστήριξη αμερικανικών όπλων, αεριωθούμενων αεροσκαφών και συμβούλων εδάφους, αν και η Ουάσινγκτον αντιτάσσεται στην αυτονομία τους.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Συρίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες που υποστηρίχθηκαν από το ΟΗΕ στη Γενεύη Bashar al-Ja'afari απέρριψε τις εκλογές και απέρριψε "κάθε μονομερή πράξη που συμβαίνει χωρίς συντονισμό" με τη Δαμασκό.

Δεδομένου ότι η σύγκρουση της Συρίας άρχισε πριν από περισσότερα από έξι χρόνια,  οι εκπροσωποι του Συριακού Κουρδικού λαού έχουν εξερεθεί από τη διεθνή διπλωματία σύμφωνα με τις τουρκικές επιθυμίες. Αυτοί αποκλείστηκαν και πάλι από τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, οι οποίες επανεκίνησαν στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα.

Η Hadiya Yousef,  Κούρδη πολιτικός, δήλωσε ότι η αυτοδιοίκηση των Κούρδων δεν θα δεσμευόταν από αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την απουσία της.

«Δεν είμαστε παρόντες σε αυτές τις συναντήσεις και ως εκ τούτου αναπτύσσουμε τη λύση επί τόπου», δήλωσε η Yousef στο Reuters. Οι συνομιλίες για ειρήνη δεν θα "φθάσουν σε λύσεις", εφόσον δεν εμπλέκουν εκείνους που αποτελούν το 30% της χώρας, πρόσθεσε.

 

Οι ψηφοφόροι επέλεξαν απο τους περίπου 6.000 υποψηφίους για τα δημοτικά συμβούλια την Παρασκευή, στην διαδικασία που αποτελεί το δεύτερο μέρος μίας σειράς τριών σταδίων που θα κορυφωθεί με την εκλογή μίας συνέλευσης που θα εκτελεί το έργο του γενικού συντονισμού όλης της Δ.Ο.Β.Σ στις αρχές του επόμενου έτους. Είχε προηγηθεί η εκλογή  εκπροσώπων για τα  συμβούλια των κομμούνων και των κοινοτήτων μικρότερης κλίμακας το Σεπτέμβριο.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν όλες οι πολιτικές οργανώσεις και οντότητες πλήν του  Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας (ENKS), που αποτελεί τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό κατά της σημερινής αρχής της αυτοδιεύθυνσης, , θεωρώντας τις εκλογές ως παράνομες και για αυτό τον λόγο τις μποϊκοτάρει.

Μέσω αυτών των εκλογών οι κουρδικές ομάδες και οι σύμμαχοί τους που ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο της Συρίας δήλωσαν ότι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν αυτονομία ως μέρος μιας αποκεντρωμένης Συρίας και επιμένουν ότι δεν θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Κούρδων του βόρειου Ιράκ που ψήφισαν σε ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License