Τιμή στον ολυμπιακό κομμουνιστή αντάρτη Νίκο Γόδα (1921-19/11/1948)


αναδημοσίευση από antifapeiraias.espivblogs.net

Ο Νίκος γεννήθηκε στο Αϊβαλί. Από μικρός, όταν δε δούλευε στην ταβέρνα του πατέρα του, έπαιζε μπάλα στις αλάνες της Κοκκινιάς, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του μετά την Καταστροφή του 1922. Σύντομα έγινε ένας από τους πολλούς πρόσφυγες που έπαιξαν στην ομάδα του Ολυμπιακού, αγωνιζόμενος ως μεσοεπιθετικός και αναδείχθηκε ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές την εποχή της Κατοχής. Ο Νίκος όμως, εκτός από το ποδόσφαιρο, διέπρεψε και στο πεδίο της ταξικής και κοινωνικής σύγκρουσης της εποχής. Ως κομμουνιστής και αντάρτης, μέλος του ΚΚΕ και μαχητής του 5ου Τάγματος του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά, πολέμησε τους ναζί στη Μάχη της Ηλεκτρικής τον Οκτώβρη του 1944 και έπειτα τους Άγγλους, στις μάχες των Δεκεμβριανών στον Προφήτη Ηλία, στη Δραπετσώνα και στο Νεκροταφείο της Ανάστασης.

 

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας επέστρεψε στην Κοκκινιά, όπου τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σε δίκη. Δικάστηκε για το αδίκημα της Αντίστασης απέναντι στους Ναζί και Άγγλους κατακτητές και το συνένοχο ελληνικό κράτος και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα, σαν μοναδική τελευταία του επιθυμία. Όπως πολλοί πειραιώτες και πολλές πειραιώτισσες της Αντίστασης, δε δέχθηκε ποτέ να προδώσει τους συντρόφους και τα ιδανικά του, δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση, δε συμβιβάστηκε ποτέ με τον εχθρό. Με τον εχθρό που έβλεπε και βλέπει τον κάθε Νίκο Γόδα ως το πρότυπο του εσωτερικού εχθρού, σαν λαθραίο πρόσφυγα αλλά και σαν κοινωνικό αγωνιστή.

 

Εξήντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται φέτος, στις 19 Νοέμβρη, από την εκτέλεση του αντάρτη Νίκου Γόδα από εκτελεστικό απόσπασμα του ελληνικού κράτους.κείμενο που θα συμπεριληφθεί στο προσεχές έντυπο δρόμου της αντιφασιστικής συνέλευσης πειραιά

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License