post image

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάληψη του Πολυτεχνείου. Στο παρόν κείμενο θα πάμε ένα βήμα πέρα από τα άθλια ρεπορτάζ και τις ανακοινώσεις που μιλούν για παρακρατικούς. Άλλωστε, η συνομωσιολογία είναι άμεση απόρροια της άγνοιας. Κι αυτή η άγνοια αφορά το πώς γίνονται οι καταλήψεις από ομάδες ατόμων, χωρίς να πάρουν πρώτα εντολές από κάποιο πολιτικό (ή καλύτερα, κομματικό) αφεντικό. 
Προβοκάροντας ανοιχτά, θα κάνουμε την εξής υπόθεση: Τα άτομα που κάνουν αυτή την στιγμή την κατάληψη στο Πολυτεχνείο είναι παιδάκια, χαμένα σε έναν παρεΐστικο μαξιμαλισμό, που πάνε χωρίς σοβαρή συνεννόηση με τον υπόλοιπο αντιεξουσιαστικό χώρο, να κάνουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί. Άλλωστε, το κείμενο της ανακοίνωσής τους είναι παιδικό: "...για να φέρουμε στο προσκήνιο τη ζωντανή εξέγερση που προσπαθεί να ξαναθεριέψει εδώ κι εκεί σε όλο τον πλανήτη".
Ας μιλήσουμε απλά και ξεκάθαρα: Αυτή την στιγμή, στο ΕΜΠ, αναμετράται το "κάτι" με το "τίποτα". Όντως, κάποια παιδιά που δεν αντέχουν να βλέπουν τον Μαζιώτη και την Ρούπα να κάνουν απεργία πείνας για τα αυτονόητα, τον Περικλή και την Ηριάννα να μπαίνουν φυλακή χωρίς στοιχεία, και διεκδικούν χώρο για να ακουστούν τα αιτήματά τους, συγκροτούν ένα ελάχιστο πολιτικό "κάτι". Είναι ακριβώς αυτή η στοιχειώδης κοινωνική αναφορά και πολιτικότητα που έχει απολέσει η κομμουνιστική αριστερά, εγκλωβιζόμενη σε εσωτερικές διαδικασίες και σεχταρισμούς. Όμως, ο υπόλοιπος αντιεξουσιαστικός χώρος, των ακηδεμόνευτων σωματείων, και των συνελεύσεων γειτονιάς, δεν συμβιβάζεται με το "τίποτα", και δεν του αρκεί το "κάτι". 
Με αυτήν την ενέργεια, οι καταληψίες του Πολυτεχνείου παίρνουν ένα ρίσκο που δεν είναι δικό τους, ή τουλάχιστον (χαριστικά), δεν είναι μόνο δικό τους.
Συμβαίνουν συγχρόνως, δύο αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα: Το Πολυτεχνείο δεν το έκανε μόνο  ο αντιεξουσιαστικός χώρος, είτε μας αρέσει είτε όχι. Γι' αυτό, στις 17 Νοέμβρη, το ΕΜΠ ανήκει σε όλους. Παράλληλα, τα "Πολυτεχνεία της γενιάς μας" δεν μπορούν να περιλαμβάνουν την κρατικά χρηματοδοτούμενη, τηλεοπτική πολιτική εντυπώσεων της κομμουνιστικής αριστεράς. Αυτή η κατάληψη είναι μια παιδική απόπειρα λύσης, αυτής της υπαρκτής αντίφασης.
Αυτή ενέργεια θα ήταν αδιανόητη ακόμη και πριν από ένα ή δύο χρόνια. Ο λόγος που κάποιοι μπόρεσαν να την σκεφτούν και να την υλοποιήσουν, τους ξεπερνά κατά πολύ: ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η τελευταία εκδοχή της νομιμότητας που περιείχε η Μεταπολίτευση ως δυνατότητα· η τελευταία δυνατότητα,  της οποίας  το αδιέξοδό δεν ήταν ιστορικά εμπεδωμένο. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε και η Μεταπολίτευση και το Πολυτεχνείο της
Αυτό είναι και το μεγαλείο της Ιστορίας: οι νέες εποχές έρχονται, ακόμη κι από άτομα που δεν έχουν ιδέα ότι τις φέρνουν, κι ούτε μπορούν να τις υποστηρίξουν. Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν ερμηνεύσουμε την κατάληψη, η Μεταπολίτευση έχει πλέον ληξιαρχική πράξη θανάτου: 15/11/2017.

Εικόνες:

από αναρχικός ετών 40 16/11/2017 2:27 μμ.


συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του συντρόφου,έτσι το βλέπω και γω,πέρα από το πολιτικό κενό της κατάληψης,έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία,έστω με λάθος αφετηρία,όλοι στην περιφρούρηση της κατάληψης και συνδιαμόρφωση της πολιτικής στόχευσης

από Ταπί & Ψύχραιμος 16/11/2017 2:46 μμ.


Αν και καλό είναι να μην κάνουμε προβολή των δικών μας επιθυμιών πάνω στα κίνητρα του καθενός, ακριβώς όπως θέλει κάθε εξουσιαστικό αφήγημα, μάλλον εμπεριέχει μια πολύ μεγάλη δόση αλήθειας το κείμενο σου για όποιον γνωρίζει τον τρόπο που λειτουργούν τα κινήματα και οι κοινωνίες εν γένει. Με αυτή τους την πράξη, ξεγύμνωσαν την πραγματικότητα πίσω από τα υποκριτικά προσχήματα και τα αριστερά/αναρχικά συνθήματα και συμπεριφορές που συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν, όπως θα όφειλαν, τις κοινωνικές μάζες. Βοηθούν στο να διασαφηνιστούν οι έννοιες εξουσία, κόμμα, άσυλο, λαός και τελικά τι ανήκει σε ποιόν, ποιός είναι αγωνιστής και ποιός όχι, ποιά η σχέση της δημοκρατίας με τον ολοκληρωτισμό, τι ήταν το πολυτεχνείο κ.ο.κ.

Από αυτή την άποψη νομίζω ότι η κατάληψη τους είναι μερικώς πετυχημένη κι από την άποψη της επιθυμίας τους να «την φέρουμε στην επιφάνεια (την κόλαση που ζούμε) για να πάρουν όλοι θέση".  Ήδη άρχισαν να παίρνουν θέση όλοι, εκτός (ακόμα;) από την ανοργάνωτη κοινωνία που έτσι κι αλλιώς μπορεί να εκφραστεί άμεσα και μόνο στο δρόμο.  Αξίζουν συγχαρητήρια, λοιπόν, παρότι η εξέγερση του πολυτεχνείου του 73 δεν ήταν αναρχική σε περιεχόμενο και συμμετείχαν και άλλοι, άρα είναι δείγμα ολοκληρωτισμού ο αποκλεισμός των υπολοίπων. Όμως οι τελευταίοι που δικαιούνται να τους  κατηγορούν γι' αυτό είναι αυτός ο ολοκληρωτικός κόσμος της κατά τα άλλα φιλελέυθερης δυτικής αστικής δημοκρατίας που αποσυντίθεται (Μ.Μ.Ε, καθεστωτικά κόμματα και φιλελεύθερες οργανώσεις, φασίστες) όσο και οι θιασώτες του «σοσιαλιστικού» ανατολικού ολοκληρωτισμού και της εξουσίας συνολικά (εξωκοινοβουλευτικά κόμματα δεξιά κι αριστερά, αλληθωρίζουσες «αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, φασίστες) που είτε κατέρρευσε παταγωδώς είτε μετεξελίχθηκε σε ένα υβρίδιο όπως αυτό που βλέπουμε στην Κίνα...

Η αλήθεια είναι πράξη επαναστατική.

από Αναρχική Διαδρ. 16/11/2017 2:55 μμ.


Ότι και οι 300 το 1973 ονομαστήκανε ως προβοκάτορες από την Πανσπουδαστική νο8, και μάλιστα όταν τους πιάσανε και τους τρέχανε στα κρατητήρια και τους βασανίζανε, αυτοί δε τρέχανε να ξεφύγουν στο εξωτερικό και να πάνε να κατασκηνώσουν στη Κρήτη, όπως κάνανε οι Σταλινικοί("ανανεωτές" και σήμερα εξουσιαστές και ΚΚεδες).
Έτσι ξεκινάνε οι επαναστάσεις, έτσι ξεκίναγανε πάντα. Μη ξεχνάμε ότι η κατάληψη του Πολυτεχνείου έριξε στη πορεία το καθεστώς, αν και δεν μπόρεσε να επιτελέσει το βαθύ σκοπό της που ήταν μια άλλη κοινωνία χωρίς εξουσία.
Οι εκατοντάδες(;) αναρχικοί που πάλευαν ενάντια σε κράτος και εξουσία, προδόθηκαν από τους σταλινικούς νομιμοποιητές της εξουσίας και του κρατισμού (για άλλη μια φορά). Άλλωστε όπως είναι γνωστό ο στρατηγός Γκιζίκης έγραφε:" Άπαντες οι δυνάμενοι να βοηθήσουν, δέον να επιστρατευθούν. Δεν υπάρχουν Δεξιοί-Κεντρώοι-Αριστεροί, όπως ακριβώς διεκήρυξεν η Επανάστασις της 21ης Απριλίου. Υπάρχουν μόνον Έλληνες και αναρχικοί ανατροπείς. Οι τελευταίοι να απομονωθούν και οι λοιποί να συνεργασθούν διά να βοηθήσουν"

Η ιστορία είναι γνωστή. Οι σταλινικοί υποκλίθηκαν στους αστούς, και η επανάσταση απέτυχε.

Ο καθένας διαλέγει το δρόμο του για άλλη μια φορά ξανά:

Έλληνας ή αναρχικός;

από νικολας 16/11/2017 3:37 μμ.


Το πόσο θα αντέξει η κατάληψη θα κρίνει και το μέγεθος της σημειολογικής της παρέμβασης. Η αναμενόμενη σύγκρουση με τα ΚΝΑΤ και λοιπές δυνάμεις επίσης.

από ... 16/11/2017 3:39 μμ.


οι 300 της Νομικής που συνέδραμαν τους χιλιάδες που έκαναν συνελεύσεις στο Πολυτεχνείο, το πραγματοποίησαν κατόπιν αιφνιδιασμού των σταλινικών. Οι σταλινικοι νεολαίοι του ΕΚΚΕ και της ΟΜΛΕ ήταν αυτοι που έβαζαν παντού κατάληψη στις συνελεύσεις σαν πρόταση, πολεμώντας τους οπορτουνιστές-ρεβιζιονιστές-αντισταλινικούς του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικου που ήθελαν να καλανιζάρουν την οργη σε στενα φοιτητικα πλαίσια.

Ειστε αστειοι αν νομίζετε οτι ειστε οι απόγονοι των νεαρών κομμουνιστών της ΟΜΛΕ και του ΕΚΚΕ. 

ειστε αξιοι απόγονοι της αντισταλινικής Πανσπουδαστικής νο 8 που δεν ήθελε εξέγερση, αλλα διάλυση του αγώνα. Αυτο κάνετε αυτή τη στιγμή.

από @ μόνος 16/11/2017 4:10 μμ.


Δεν λέω για1998 είναι πολύ καιρος, αλλα 2011 συνταγμα ξεχάσατε τοσο γρήγορα? Και έχουν θέση αυτοί στο Πολυτεχνείο; εδω και καιρό έπρεπε να γίνει αυτό το κατάληψη

από Ουφ 16/11/2017 5:28 μμ.


Δεν υπαρχουν κνατ πια. Εαν υπηρχαν δεν θα αλωνιζαν οι Ναζίδες μέχρι να οργανωθεί ο α/α χωρος

από ΠΡΩΗΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ 16/11/2017 7:50 μμ.


Το γεγονός αποτελεί ήττα του κινήματος, καθώς άνθρωποι που ονομάζονται αναρχικοί εμποδίζουν ακόμα και ακροαριστερές οργανώσεις να μπουν στον χώρο για το τριήμερο. Πιο σωστά, είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης πορείας προς την ήττα. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει αυτούς για εξουσιαστική πρακτική (ειδικά αν τα περί μολότοφ και μαχαιριών αληθεύουν) αλλά από την άλλη εξίσουμ ευθύνη έχει και η συστημική στάση της αριστεράς (και εξωκοινοβουλευτικής) σε όλες τις σοβαρές αντιπαραθέσεις με την εξουσία τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

Οι δύο όψεις του νομίσματος της ήττας.

από κΑνενος 17/11/2017 7:01 πμ.


Εδω και πολλες ωρες απο το σπασιμο της καταληψης, αρκετοι συντροφοι κανουν λογο για αριστερες πλατες στο σπασιμο της καταληψης, πως ουτε 300 ουτε 100 ηταν στις πυλες αλλα για μολις 50 περιπου ατομα πως ανοιξαν τις πυλες και πως αρκετοι αριστεριστες μπηκαν στον χωρο.

 

Απο το απογευμα υπαρχει αυτη η εντονη γευση του σαπιου σε οτι συνεβη στην καταληψη, αλλοι ηδη ανεβασαν εντυπα, παρομοια με αυτα των ανακοινωσεων της καταληψης, εναντια στις κομματικες και κυβερνητικες παρουσιες η οπως ομορφα και σεμνα το διατυπωσαν για να αρεσει.

Αν καποιος, γιατι πολλα λεγονται ακομη, που ηταν παρων και θα υπαρξει ανακοινωση μετα χαρας να την διαβασουμε να μαθουμε αν και ποιες συλλογικοτητες ταχθηκαν με κομματικες πλατες για την ληξη της καταληψης.

Και ερωτηση προς καθε σφο και σφσσα, θα κατεβουμε ολοι μαζι στην πορεια; 

Καταληψιες και σπαστες; Ως τι; 

Ενα κινημα, "300" κατευθυνσεις... 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License