Πορεία 17 Νοέμβρη/ Μαύρο και Κόκκινο-μέλος ΑΠΟ-ΟΣ


post image

Από την καταστολή στην ενσωμάτωση

 


Η εξέγερση του 1973 πυροδοτήθηκε όχι ως αποτέλεσμα κάποιας δήθεν ομόθυμης αντίστασης –όπως θέλει σήμερα ο μύθος της δημοκρατίας να προβάλλει- αλλά αντιθέτως από μια «οικτρή μειοψηφία». Στην πραγματικότητα κανείς δεν επιθυμούσε αυτή την εξέγερση. Η χούντα έπρεπε να την καταστείλει γιατί έμπαινε σφήνα στα σχέδια της για τη «φιλελευθεροποίηση» Μαρκεζίνη, η Αριστερά ξερογλείφονταν μήπως και βρεθεί θεσμικός ρόλος και γι’ αυτήν στο νέο τοπίο, οι αστοί πολιτικοί απλά περίμεναν να ξαναρχίσει το παιχνίδι των εκλογών. 300 αναρχικοί και αριστεριστές σήκωσαν το γάντι της αντιπαράθεσης με τη χούντα και βρήκαν στο πλάι τους τη μοναδική δύναμη στην οποία μπορούν να υπολογίζουν οι επαναστάτες: την ακηδεμόνευτη δράση του ξεσηκωμένου λαού. Τα γεγονότα ξεπέρασαν κόμματα και νεολαίες, οι οποίοι μόλις κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να καταστείλουν έσπευσαν να ελέγξουν. Ο μεταπολιτευτικός μύθος της αστικής δημοκρατίας οικοδομήθηκε από την Καραμανλική δεξιά και την Παπανδρεϊκή σοσιαλδημοκρατία με την Αριστερά να εξαργυρώνει την «υπεύθυνη» στάση της με την νομιμοποίηση αρχικά και την σύμπλευση έπειτα με την «Αλλαγή». Η διαστρέβλωση της εξέγερσης σε δημοκρατική γιορτή και η ενσωμάτωση της στο καθεστωτικό εορτολόγιο θεωρήθηκε ο καλύτερος τρόπος για να φιμωθεί το μήνυμα εκείνου του Νοέμβρη…

 

Κάτω η Εξουσία

 

Σε ένα μικρό πανό, το οποίο με κόπο σώθηκε και περιφρουρήθηκε από τη μικρή ομάδα των αναρχικών της κατάληψης έναντι των αριστερών και αριστερίστικων γκρουπών που το κατηγορούσαν ως «αποπροσανατολιστικό» και άτοπο, γράφτηκε το «Κάτω η εξουσία», αυτό το σύνθημα κάποιοι το κραυγάζουμε ακόμη. Πολύ περισσότερο ακόμη τώρα που κι ο τελευταίος γραφειοκράτης της Αριστεράς έχει περάσει από τις βουλευτικές έδρες στα κυβερνητικά γραφεία. Το σύνθημα των αναρχικών που προασπίστηκε σε τόσες και τόσες ιστορικές στιγμές των καταπιεσμένων παραμένει σταθερή πυξίδα και έχει μια διαχρονική αξία που το επικαιροποιεί σε κάθε τόπο, μέχρι να νικήσει η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η δικαιοσύνη κι η αξιοπρέπεια. Αυτή τη μνήμη διασώζουμε, αυτό το μήνυμα κρατάμε ψηλά στις μαυροκόκκινες εκείνη τη μέρα στους δρόμους. Δεν νικήσανε ακόμη, όσο συνεχίζουμε να μπαίνουμε εμπόδιο στο ψέμα, τη διαστρέβλωση, την κυριαρχία, το φόβο.  

Το φόβο που προσπαθεί και σήμερα να σκορπίσει στους φτωχούς και καταπιεσμένους το χρεοκοπημένο κρατικό-καπιταλιστικό πλέγμα καταπίεσης. Ένα σύστημα το οποίο καμία διαχείριση δεν μπορεί να εξανθρωπίσει και δεν έχει να υποσχεθεί τίποτε άλλο παρά περισσότερη εξαθλίωση, φτώχεια, καταπίεση, κανιβαλισμό, πόλεμο και θάνατο.

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα αυτό που γνωρίζουν ακόμη οι πάντες και κυρίως όσοι αγωνίστηκαν στα χρόνια της Χούντας και δεν ενσωματώθηκαν μα συνέχισαν να δίνουν τους αγώνες μέχρι σήμερα: η πραγματική εκτελεστική εξουσία της δημοκρατίας είναι η Αστυνομία. Αυτό είναι το κράτος, αυτός κι ο καπιταλισμός και η πρόθεσή τους είναι επίσης ξεκάθαρη η επιβολή ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ικανού να συντρίψει τις αντιστάσεις των πληβειακών στρωμάτων.

Σύγχρονος ολοκληρωτισμός σημαίνει ότι η δικτατορία κράτους-κεφαλαίου διαμορφώνει και αναδεικνύει σε «εχθρούς» της τα διάφορα alter ego της κυριαρχίας: από το ΙSIS και τους φονταμενταλιστές στη Μέση Ανατολή μέχρι τους ναρκέμπορους στις γειτονιές μας. Έτσι, οι κυρίαρχοι, αφού εξοπλίζουν και υποθάλπτουν εγκληματίες και φασίστες, έρχονται -έπειτα από τις επιθέσεις των τελευταίων στην ίδια την κοινωνία, στους καταπιεσμένους- να υποσχεθούν τάξη και ασφάλεια ανακηρύσσοντας το Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο αναδεικνύεται μέσω της στρατιωτικοποίησης και του εκφασισμού των  κοινωνιών, ως μόνιμος τρόπος διαχείρισης των υπηκόων τους. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει και ξεδιπλώνεται ο πόλεμος κατά του «εσωτερικού εχθρού» με απώτερο στόχο τη καθυπόταξη του μόνου πραγματικού κινδύνου (και εχθρού) του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης: τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες των πληβείων,  ντόπιων και μεταναστών.

 

 

 

 

Και τώρα και για πάντα


Η θανατοπολιτική του κράτους και του κεφαλαίου συνεχίζεται απρόσκοπτα, άσχετα με την εκάστοτε πολιτική διαχείριση. Οι θάνατοι, οι βασανισμοί και οι κακοποιήσεις μεταναστών και προσφύγων στα διάφορα κέντρα κράτησης πολλαπλασιάζονται. Στη Μόρια της Λέσβου την κατάσταση –η οποία έχει ξεφύγει από κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας-, θα τη ζήλευαν και οι πιο άρρωστοι βασανιστές της επταετίας, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα Δωδεκανήσου οι σωματικοί όσο και ψυχολογικοί βασανισμοί ανήλικων μεταναστών/προσφύγων είναι καθημερινό φαινόμενο, απέναντι σε ανθρώπους τους οποίους κανείς δεν θα γυρέψει την τύχη τους. Ωστόσο, οι αντιστάσεις των μεταναστών δεν εξαλείφονται. Στη Μόρια σημειώνονται αλλεπάλληλες εξεγέρσεις, ενώ τρέχει ήδη μία απεργία πείνας. Δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση και κρατούνται σε φυλακές ως συμμέτοχοι στις εξεγέρσεις αυτές.
Ταυτόχρονα η επίθεση των κυρίαρχων ενάντια στους φτωχούς εντείνεται. Η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, το κόστος ζωής αυξάνεται διαρκώς, συντρίβοντας ανέργους και εργαζόμενους. Η εντατικοποίηση της εργασίας φτάνει στο όριο του θανάτου, πολλές φορές ξεπερνώντας το˙ οι δολοφονίες εργατών αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ οι αντιστάσεις μειώνονται ως αποτέλεσμα της εδραίωσης ενός αισθήματος αδυναμίας που έχει προκύψει σε κομμάτι της κοινωνικής βάσης εξαιτίας της συνολικής διάψευσης των ελπίδων που έθρεφαν από την τωρινή διακυβέρνηση. Οι απεργιακές και εργατικές κινητοποιήσεις έχουν καμφθεί και απομένει η αυτόνομη οργάνωση των εργαζομένων και των ανέργων να μπορέσει να ανοίξει ρωγμές. Οι αντιστάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενάντια στην επιβολή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο αγώνας ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές και οι επιμέρους αγώνες που ξεσπούν σε διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις θα πρέπει να δυναμώσουν και να πετύχουν νίκες, ώστε να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους, οι οποίοι πια οφείλουν να  καταλαβαίνουν τη συλλογική τους δύναμη.

Ακόμη παραπέρα, οι φτωχοί τώρα ονομάζονται «στρατηγικοί κακοπληρωτές» από την αριστερή κυβέρνηση και έτσι στοχοποιούνται και λοιδορούνται, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις ενάντια στη διεξαγωγή πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας. Μετά την απαραίτητη στοχοποίηση, σειρά παίρνει η θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ούτως ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνεται η διαδικασία χωρίς την «ενοχλητική αντίδραση» όσων αντιστέκονται. Η διαμόρφωση «έμμεσων» τρόπων καταστολής και επιβολής έχει γίνει στρατηγικός στόχος αυτής της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο δεν φείδεται και σε παραδοσιακές μορφές αυταρχισμού, έτσι εντείνει το κατασταλτικό πλαίσιο σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, ούτως ώστε να διώκονται αυτεπάγγελτα και απευθείας όσοι αντιστέκονται.
Τμήμα αυτής της πολιτικής που επικυρώνει την εγκαθίδρυση του καθεστώτος του σύγχρονου ολοκληρωτισμού είναι η υπόθαλψη, η προστασία και υποστήριξη των αρχών και ιδιαιτέρως της ΕΛ.ΑΣ στις φασιστικές συμμορίες. Ενόσω λοιπόν, προωθούνται οι ανισότητες και οι διαχωρισμοί και καλλιεργείται ο κοινωνικός κανιβαλισμός, τόσο περισσότερο κατευθύνονται τα πιο συντηρητικά και οπισθοδρομικά κομμάτια της κοινωνίας στους μηχανισμούς του κράτους και των αφεντικών. Συνεπώς από τα πάνω παράγονται πολιτικές που ενστερνίζονται το φασιστικό φαντασιακό της εκκαθάρισης του αδύναμου, διαμορφώνεται το πεδίο στο οποίο καλούνται φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα να παίξουν τον διαχρονικά αντεπαναστατικό τους ρόλο συμβάλλοντας στην κατεύθυνση της πλήρους υποταγής της κοινωνίας.

Οι φασίστες λαμβάνοντας τα σήματα ειρήνης και υποστήριξης που στέλνει το κράτος επιχειρούν να ξαναβγούν από τις τρύπες τους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε σπίτια ανήλικων μεταναστών και έξω από τα δικαστήρια, στα οποία δήθεν τους δικάζει το κράτος που τους προστατεύει. Οι φασίστες ξέρουν ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από τα αστικά δικαστήρια. Ο Ρουπακιάς απολαμβάνει τις ανέσεις του σπιτιού του και οι φασίστες τρομοκρατούν και χτυπούν μέχρι και τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής μπροστά και πλάι στην Ελληνική Αστυνομία.
Η στάση ούτως ή άλλως της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως το μόνο που αλλάζει είναι η προσχηματική μορφή της εκτελεστικής εξουσίας. Οι μπάτσοι σήμερα επιτελούν αυτόν τον ρόλο, όχι ως αυτονομημένη οντότητα αλλά ως καταλυτική δύναμη συνεπούς εφαρμογής του πλαισίου νομιμότητας που ορίζει η εξουσία.

Αυτό φαίνεται διακριτά και στην περίπτωση της Ηριάνας και του Περικλή, μιας και η αστική δικαιοσύνη που αποτελεί τον έτερο πυλώνα του καθεστώτος δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι κάνει κομμάτια το μαντήλι που δήθεν δένει τα μάτια της, και τους αφήνει στη φυλακή ενώ ο καταδικασθέντας σε 10 έτη φυλάκισης εισαγγελικός «λειτουργός» Ιωάννης Διώτης για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ (ανακριτής του Σάββα Ξηρού και υπεύθυνος για τις υποθέσεις ένοπλης πάλης) αφήνεται ελεύθερος με αναστολή.


Σε μια εποχή , που η κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα επιχειρεί να διαλύσει τις ζωές των εργατών, των ανέργων και των πληβείων της κοινωνίας, σε μια εποχή όπου κανένας διαμεσολαβητικός μηχανισμός δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα παρά υποταγή και εξαθλίωση, θέλουμε και οφείλουμε, εμείς οι αναρχικοί, υποστηρίζοντας τη δράση μας ενάντια σε ένα σύστημα που δεν μας χωρά, αλλά προσβλέποντας σε μια κοινωνία που μας εμπνέει, να χτίσουμε ένα χειραφετημένο κόσμο με βάση την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την αλληλεγγύη στα συντρίμμια του κόσμου των εκμεταλλευτών, του κράτους και του κεφαλαίου. Γιατί αν μας αρέσει να κρατάμε τα μάτια μας στη γη είναι γιατί επιθυμούμε να κατακτήσουμε τους ορίζοντες. Και σε ό, τι αφορά τον σημερινό μύθο της Δημοκρατίας που «τιμούν» και γιορτάζουν όλοι τις μέρες του Πολυτεχνείου εμείς εναντιωνόμαστε και υπενθυμίζουμε ότι οι εξουσίες πάντα στήνουν μνημεία στις εξεγέρσεις του χθες και πολυβόλα στις εξεγέρσεις του αύριο.

Ο Νοέμβρης παραμένει ανεξάντλητος και ζωντανός γιατί αυτόν τον δρόμο καλούμαστε να ακολουθήσουμε και τώρα, τον δρόμο της φωτιάς. Τότε, τώρα και για πάντα, κάτω η εξουσία.


17 ΝΟΕΜΒΡΗ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 
ΩΡΑ 17.00

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο

μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης|

Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

 

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License