Πολωνία / Διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε καταγγέλοντας τήν κυβέρνηση σάν υπεύθυνη γιά τήν καταστροφή τής χώρας.


post image

Αργά το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου,ένας 54χρονος άνδρας έξω από το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης στη Βαρσοβία μοίρασε αρκετές δωδεκάδες αντίγραφα μιας επιστολής που απευθύνεται στον πολωνικό λαό.Στη συνέχεια αυτοπυρπολήθηκε - μια πράξη διαμαρτυρίας και μια θυσία που θυμίζει τις διαμαρτυρίες βουδιστών μοναχών ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και στον τωρινό ιμπεριαλισμό της Κίνας,αλλά και εκείνη του Τσέχου φοιτητή Jan Palach κατά της σοβιετικής συντριβής της Άνοιξης της Πράγας το 1969.

Το κείμενο της επιστολής που άφησε είναι εξαιρετικά ορθολογικό.Περιγράφει προσεκτικά και καταγγέλλει τις ενέργειες τής κυβέρνησης της Πολωνίας που, σύμφωνα με πολωνικά και διεθνή δικαστήρια, ισοδυναμούν με επίθεση στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Η επιστολή κατηγορεί την εθνικιστική κυβέρνηση, που ελέγχεται από το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), ότι περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες και υπονομεύει το δικαστικό σώμα.Συγκεκριμένα, καταδικάζει το PiS για τις διακρίσεις εις βάρος των μεταναστών, των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των μουσουλμάνων αλλά και την επονομάζει σαν υπεύθυνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος,κάνοντας αναφορά στις προωθούμενες «εθνικές επενδύσεις» που βασίζονται στον άνθρακα,το κυνήγι και την υλοτομία στο δάσος Białowieża.

Σε γενικές γραμμές, η επιστολή καταγγέλλει επίσης "τον λαό που κατέχει τα ανώτατα γραφεία της χώρας" και τους καλεί να παραιτηθούν από τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων τού πρόεδρου της PiS, Jarosław Kaczyński,ο οποίος δεν έχει κανένα δημόσιο αξίωμα και υπεύθυνου για τη μετατροπή των δημόσιων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών σε «όργανα προπαγάνδας» της PiS. Και θρηνεί ότι η κυβέρνηση PiS κατέστησε την Πολωνία «αντικείμενο γελοιοποίησης» στην παγκόσμια σκηνή.

Ένας από τους στόχους της αυτοχειρίας του,σύμφωνα με την επιστολή, ήταν να αναγκάσει "τον πρόεδρο του PiS και ολόκληρη την νομενκλατούρα του PiS να αναγνωρίσει ότι ο θάνατός μου είναι η άμεση ευθύνη τους και ότι έχουν το αίμα μου στα χέρια τους" ελπίζοντας ότι η πράξη διαμαρτυρίας του θα επηρεάσει τους υποστηρικτές του PiS - το 47% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - που δεν θα θέλουν να υιοθετηθούν οι ευνοούμενες πολιτικές με τρόπους που υπονομεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Η επιστολή καταλήγει καλώντας όλους τους Πολωνούς να «ξυπνήσουν» και να αλλάξουν την κυβέρνησή τους προτού προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, το μόνο που ξέρουμε για τον συγγραφέα της επιστολής -αυτόχειρα είναι ότι το όνομά του είναι Piotr και ότι είναι σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση, με εγκαύματα που καλύπτουν το 60% του σώματός του.Αλλά, παρά την ανωνυμία του, οι ιδέες του κι ό αντίκτυπος της πράξης του έχουν αρχίσει να αντηχούν έντονα μέσα στή Πολωνία.

Σε μια ξεχωριστή επιστολή προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Piotr προειδοποίησε ότι το PiS θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τη διαμαρτυρία του."Ο πρώτος στόχος επίθεσης," προέβλεπε, θα ήταν να επισημάνουν ότι πάσχει από κατάθλιψη.«Είμαι αυτό που θα μπορούσατε να καλέσετε ένα ψυχικά άρρωστο άτομο», έγραψε. «Αλλά υπάρχουν εκατομμύρια σαν εμένα στην Πολωνία και με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να λειτουργούν λίγο πολύ κανονικά».Ο λόγος του Piotr είναι σαφής: παρακαλώ μην συγχέετε την κατάθλιψη με την παραφροσύνη.

Στην Πολωνία, οι αντιδράσεις στην αυτοπυρπόληση του Piotr ήταν μικτές.Στην αρχή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν μάλλον σιωπηλά, με εξαίρεση μερικούς από τους αντιπάλους τής αντιπολίτευσης που μίλησαν για την ευθύνη του PiS.Απαντώντας σε αυτή την κριτική, ο υπουργός Εσωτερικών Mariusz Błaszczak, προσπάθησε, όπως προέβλεψε, να αποδώσει την ενέργεια του Piotr στην κατάθλιψή του.Ο Błaszczak περιέγραψε τον Piotr ως «θύμα της προπαγάνδας της αντιπολίτευσης, που διακηρύσσει ότι αγωνίζονται ενάντια στην κυβέρνηση στους δρόμους και στο εξωτερικό».

Ο Πολωνικός λαός πρέπει να λάβει υπόψη το μήνυμα που ανέφερε ο Piotr στην επιστολή του.Ακόμα κι αν οι πράξεις του προέκυψαν από κάποια προσωπική κρίση, δεν πρέπει να διαγραφούν ως συμπεριφορά ενός παράλογου ατόμου.Μετά από όλα, αυτά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα για τον ίδιο τον άνθρωπο και τις προθέσεις του.Αξίζει να ακούσουμε τα λόγια και τις απόψεις του,να συζητηθούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Μετά από μια πράξη απελπισίας όπως αυτή που γνώρισε η Πολωνία αυτό το μήνα, η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ή αλληλεγγύη και ή συμπόνοια στο θύμα.Ο δεύτερος είναι ότι πρέπει νά διοχετευθεί η απελπισία που πολλοί αισθάνονται με διάφορες μορφές και να βρεθούν τρόποι και λύσεις που καλλιεργούν ξανά την ελπίδα.

υγ.ή φωτογραφία είναι από τίς κινητοποιήσεις στό δάσος Bialowieza.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License