Σκέψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Καταλονία και τη δράση των αναρχικών

Το ακόλουθο κείμενο προέρχεται από αναρχικούς στη Βαρκελώνη και έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Indymedia-Nantes. «Η καταστολή από την Εθνική Αστυνομία και την Πολιτική Φρουρά προκάλεσε την οργή πολλών ανθρώπων, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι υπήρξε πραγματικά ένα είδος εξέγερσης, μια κατάσταση εξέγερσης. Τίποτα όμως δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα: όλα αυτά ήταν ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε προσεκτικά εξαρχής από την κυβέρνηση.»

Για μια ακόμη φορά, πολλοί αναρχικοί -πάρα πολλοί- αφέθηκαν να παρασυρθούν, γεμάτοι γεγονότα που δεν περίμεναν και στα οποία δεν ήξεραν (ή ήθελαν) να φέρουν το δικό τους λόγο, τις δικές τους πράξεις. Πολλοί αναρχικοί παρασύρονται εύκολα από οτιδήποτε είναι "μαζικό", χωρίς να αφιερώσουν χρόνο για να αναρωτηθούν τι υποστηρίζουν πραγματικά και χωρίς να γνωρίζουν ή να θέλουν να συμμετάσχουν με το δικό τους λόγο – απλά πηγαίνουν μόνο εκεί όπου βρίσκεται ο κόσμος και βλέπουν θα συμβεί στη συνέχεια.

Σχετικά με τη «λαϊκή θέληση» και τη «νομιμότητα των μαζών»: πολλοί αναρχικοί βρέθηκαν στο δρόμο τις τελευταίες ημέρες, συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες μαζί με πολλούς άλλους. Αλλά τι πραγματικά ζητάμε σε αυτά τα γεγονότα; Ποιοι είναι αυτοί οι "άλλοι" που συμμετείχαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέρος των διαδηλωτών προερχόταν από την αυτονομιστική αριστερά ή από άλλους αριστερούς σχηματισμούς που δεν είναι απαραίτητα εθνικιστικοί, αλλά που υποστηρίζουν ή δείχνουν αλληλεγγύη με την κίνηση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μερικοί αναρχικοί που μπορούν να βρεθούν κάποιες συγγένειες με αυτό το είδος διαδηλωτών. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία όσων έφτασαν στους δρόμους είναι καλοί πολίτες, που αγαπούν την τάξη, την ευγένεια και τους καλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών ψηφοφόρων της συντηρητικής καταλανικής δεξιάς, που εκπροσωπείται από το CiU, το ANC κ.λπ.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών, καθώς και τις ενέργειές τους. Οι ίδιοι που σηματοδοτούν την άρνησή τους και την εχθρότητά τους εναντίον της Πολιτικής Φρουράς ή της Εθνικής Αστυνομίας θα προσφέρουν λουλούδια στη Μόσσο [αστυνομία Καταλονίας] και θα τη χειροκροτήσουν ως ήρωες. Φαίνεται ότι αυτοί οι αναρχικοί αισθάνονται υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν χωρίς συζήτηση όλα αυτά που έχουν καταγραφεί ως «λαϊκή βούληση», ακόμα κι αν αυτή η λαϊκή βούληση είναι αυτή της δημιουργίας ενός κράτους με μια καθαρά συντηρητική και δεξιά πολιτική, με τα δικά του σύνορα, με την αστυνομία του, τα θεσμικά του όργανα, τις φυλακές του, τους νόμους του, με καπιταλισμό και δυστυχία, αλλά με μια νέα [εθνική] σημαία και νέο ίματζ ελευθερίας.

Φαίνεται ότι, για κάποιους, ο καταλανικός πατριωτισμός είναι πιο αποδεκτός από τον ισπανικό πατριωτισμό, αν πιστέψουμε τις χίλιες και μία δικαιολογίες που ακούστηκαν. Αλλά στο τέλος των εθνικισμών, ο εθνικισμός είναι εθνικισμός, όλες οι χώρες καταπιέζουν τους λαούς που ζουν στον έδαφός τους, εκτός από εκείνους που δεν είχαν ακόμα την ευκαιρία. Για εκείνους που δεν ξέρουν, ο Καταλανός φασίστας είναι τόσο συντηρητικός, τόσο απαράδεκτος και διεστραμμένος όσο ο Ισπανός φασίστας ή αυτός από κάπου αλλού. Και όμως, οι αναρχικοί βγήκαν στους δρόμους μαζί με όλους αυτούς τους ανθρώπους, υιοθέτησαν το λόγο αυτών των ανθρώπων, ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα αυτών των ανθρώπων ... παρασυρμένοι από αυτή την εμφάνιση «εξέγερσης». Αν, όμως, φανταστείτε, η βούληση της πλειοψηφίας του λαού ήταν να δημιουργηθεί μια καταλανική κατάσταση φασιστικού τύπου, οι αναρχικοί θα υποστηρίξουν επίσης τον λαό; Για εμάς, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αναρχίας, ανεξάρτητα από τα ρεύματα και τις θέσεις, είναι να αμφισβητήσουμε, να κοιτάξουμε τα πράγματα με ένα κριτικό μυαλό - ειδικά πριν βουτήξουμε το κεφάλι πρώτα σε μια πισίνα, που μπορεί να είναι και βάλτος.

Η καταστολή από την Εθνική Αστυνομία και την Πολιτική Φρουρά προκάλεσε την οργή πολλών ανθρώπων, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι υπήρξε πραγματικά ένα είδος εξέγερσης, μια κατάσταση εξέγερσης. Τίποτα όμως δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα: όλα αυτά ήταν ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε προσεκτικά εξαρχής από την κυβέρνηση. Από την αρχή, αυτό ακριβώς έπρεπε να συμβεί: ήταν απαραίτητη αυτή η εικόνα της (ισπανικής) αστυνομίας να χτυπάει αδιακρίτως τους ειρηνικούς πολίτες της Καταλανίας. Είχε δηλωθεί ρητά ότι κανείς δεν προσπαθούσε ενεργά να αντισταθεί και οι σπάνιες πράξεις ενεργητικής αντίστασης και οι δράσης κατά των αστυνομικών καταπνίγηκαν, ενώ εικόνες αστυνομικής βιαιότητας διαδόθηκαν ευρέως σε όλο τον κόσμο. Εδώ οι αναρχικοί (και όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη φάρσα) ήταν λίγο περισσότερο από χρήσιμοι ηλίθιοι, που χρησίμευαν ως δόλωμα που προορίζονταν να τραβηχτούν φωτογραφίες. Όπως είδαμε από τότε, όλα αυτά ήταν μόνο ένας πολιτικός ελιγμός της κυβέρνησης στην προσπάθεια να νομιμοποιήσει τον εαυτό της και να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου. Τέλος, δεν υπήρξε καν δήλωση ανεξαρτησίας ή πραγματική ρίξη με το ισπανικό κράτος, μόνο προτάσεις διαλόγου και διαπραγμάτευσης. Είδαμε τους αναρχικούς να ψηφίζουν ή να καλούν τους ανθρώπους να ψηφίσουν, σαν να υπήρχε κάτι «επαναστατικό» στο να συμμετάσχει κανείς σε ένα γεγονός οργανωμένο από τα πάνω, με μοναδικό σκοπό τη νομιμοποίηση υφιστάμενων και μελλοντικών θεσμών.
Και τι γίνεται με τη «γενική απεργία» που συμφωνήθηκε, ελέγχθηκε και ενορχηστρώθηκε από τα θεσμικά όργανα και τις οργανώσεις των εργοδοτών; Μια απεργία που αποτελούσε πατριωτική παρέλαση σφουγγαριών, κρατιούνταν ειρηνική από υπονοούμενα, φήμες και απειλές, συμπεριλαμβάνοντας τους αναρχικούς και τη "ριζοσπαστική" αριστερά, ζητώντας την επαγρύπνηση ενάντια στους "εισβολείς και τους προβοκάτορες" και τον εξοβελισμό οποιουδήποτε θα φορούσε μια κουκούλα ή δεν κρατούν "σωστή" στάση. Είδαμε λοιπόν τους καλούς πολίτες να φωνάζουν εμείς είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι” και να καλούν την καταλανική αστυνομία, σαν ωραία πρόβατα, ενώ προσβάλλουν, εκδιώκουν, επιτίθενται σε όσους δεν εφάρμοσαν το δόγμα του καλού διαδηλωτή.

Οι οδηγίες ήταν σαφείς: καθόλου βία, καμία κουκούλα ή κανένα μπλακ μπλοκ, ούτε προκλήσεις ή επιθέσεις στην αστυνομία και στις συμμορίες των Ισπανών φασιστών που χτύπησαν σε όλη τη Βαρκελώνη. Τίποτα άλλο παρά η παρέλαση στον ήχο του πατριωτικού ύμνου και κάτω από τις σημαίες με το αστέρι, σύμβολο της "απελευθέρωσης" ενός λαού χωρίς φόβο. Τίποτα που δεν απομακρύνεται από το σχέδιο. Και σε περίπτωση βίας, πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να χτυπηθεί ώστε ολόκληρος ο κόσμος να μπορεί να δει την επόμενη μέρα, σε μία από τις εφημερίδες και στα νέα του νότου, ποιοι είναι οι καλοί ειρηνικοί δημοκράτες και οι ποιοι οι κακοί φασιστικοί καταπιεστές. Ό,τι κι αν συμβεί, συνεχίστε να ακολουθείτε τη διαίρεση της κυβέρνησης.

συμπέρασμα
Κάποιοι έχουν καταλήξει να τα καταγράφουν όλα αυτά ως μια επανάσταση. Αλλά αν πρόκειται για επανάσταση, είναι σίγουρα μια φιλελεύθερη δημοκρατική επανάσταση των πολιτών. Αν και κάποιοι μας παραπλανούν ή προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ανεξαρτησία είναι η μόνη λύση ή η οριστική θεραπεία για όλα τα κακά, κανείς δεν πρέπει να περιμένει οποιαδήποτε πραγματική χειραφέτηση, απελευθέρωση ή οποιαδήποτε άλλη, αλλάζει μόνο το χρώμα της σημαίας που κυματίζει. Εν πάση περιπτώσει, για εμάς, αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Μετά το "ζενίθ" των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου έρχεται τώρα η πτώση, καθώς ο κυβερνήτης κατεβάζει τα παντελόνια του. Δεν θα πούμε ότι η κανονικότητα επιστρέφει γιατί η κανονικότητα δεν σταμάτησε ποτέ. Η ισχύουσα εξουσία δεν έχει παραβιαστεί. Βγαίνει ακόμα ενισχυμένη. Αυτοί είναι οι πραγματικοί νικητές αυτής της παράστασης: το κράτος και τα θεσμικά όργανα. Ίσως να κάνουμε λάθος και θα υπάρξει κλιμάκωση που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Αλλά αν συμβεί αυτό, οι αναρχικοί πρέπει να κατέβουν στο δρόμο με το δικό τους λόγο, με δύναμη και χωρίς φόβο να επιτεθούν και να δείξουν τα δόντια τους σε όποιον τους παρεμποδίζει και να μην πέσουν στην παγίδα να είναι μαριονέτες στα χέρια των κρατιστικών ή εθνικιστικών συμφερόντων, αποφεύγοντας το παιχνίδι ενός αποτρόπαιου πατριωτισμού, ακόμα και αν ισχυρίζεται ότι είναι «επαναστατικός» ή «αντικαπιταλιστικός». Ας μάθουμε από τα λάθη και τα μαθήματά μας που μας άφησαν μακρινή και κοντινή ιστορία και προσέχουμε τους φίλους που επιλέγουμε. Το πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα αυτής της όλης υπόθεσης είναι ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες εντάσεις για να φέρουμε τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο, όχι μόνο εναντίον του ισπανικού κράτους ή της κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά κατά του κόσμου δημιουργεί και απαιτεί κράτη και έθνη.

Κάτω όλα τα κράτη, όλες οι πατρίδες, όλα τα έθνη!
Ας σπάσουμε την κοινωνική ειρήνη!

αναρχικοί από τη ΒαρκελώνηΗ μετάφραση είναι από την ραδιοφωνική εκπομπή "Τα λεωφορεία του κόσμου" που μεταδιδεται καθε Τρίτη και Πέμπτη 11.30 από τις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 93.8fm

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License