Επόμενη στάση, ΕΞΕΓΕΡΣΗ / Σήμερα 31/10 6μμ στο Πολυτεχνείο συνέλευση συντονισμού-συνδιαμόρφωσης για τις ελεύθερες μετακινήσεις

Η Συνέλευση Ενάντια στην Αστυνομική Κατοχή, ως ένα οριζόντιο και ανοιχτό κοινωνικό σώμα αντίστασης, που οργανώνεται και δρα εκκινώντας από μια εδαφική βάση με μια αντίληψη συνολικού κινήματος ενάντια στον κρατικό έλεγχο, καλούμε σε συνέλευση για τη συσπείρωση των δυνάμεών μας, το συντονισμό των τοπικών δράσεων και τη συνδιαμόρφωση της ετοιμότητάς μας, την Τρίτη 31 Οκτώβρη, στο Πολυτεχνείο (Γκίνη), 6 μμ.

post image

Επόμενη στάση, ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πριν περίπου ένα χρόνο ξεκίνησε η εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισητηρίου στα ΜΜΜ της Αττικής. Το σύστημα συνδιάζει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα εισητήρια, εκπτωτικές ψηφιακές κάρτες με όλα τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου και σύνδεση του συστήματος με τα φορολογικά αρχεία, ελεγχόμενους φραγμούς εισόδου-εξόδου, καταγραφή-φακέλωμα-επεξεργασία των μετακινήσεων και χιλιομετρική χρέωση.

Στον υπερεκτεταμένο αστικό χώρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που χαρακτηρίζεται από αβυσσαλέες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις, η μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι μια ανάγκη για το μεγαλύτερο κόμματι του πληθησμού. Η εκβιαστική ανάγκη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την οικονομική αφαίμαξη όλων όσων δεν έχουν το προνόμιο της ιδιωτικής μηχανοκίνησης, μέσω της εμπορευματοποίησης μιας δημόσιας υπηρεσίας και για την αστυνομοκρατική διαπαιδαγώγησή τους. Σε συνθήκες αύξησης των εισητηρίων και του ελέγχου από κεφαλοκυνηγούς, με την όλο και πιο πυκνή εμπλοκή των μπάτσων, το προηγούμενο διάστημα, η αύξηση του πλήθους που χρησιμοποιεί αναγκαστικά τα ΜΜΜ, αυξάνει τη δεξαμενή της κερδοσκοπικής αξιοποίησης τους. Η χιλιομετρική χρέωση πλασάρεται ως δικαιότερη, επειδή συνδέει την τιμή του εισητηρίου με τις αποστάσεις, κάνοντας έναν αυθαίρετο υπολογισμό κόστους χρήσης. Έτσι, υποτάσει πλήρως ένα δημόσιο μέσο στην εμπορευματική λογική, ισοπεδώνοντας εκείνους που δεν έχουν τα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αθροιστικά, με τη χιλιομετρική χρέωση θα παίρνουν απ' όλους περισσότερα και γι' αυτό αποτελεί ένα κεκαλυμένο κερδοσκοπικό μέτρο.

Η διαχείριση του νέου συστήματος έχει ανατεθεί εργολαβικά και ένα ποσοστό των κερδών θα αποδίδεται σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και LG CNS). Έτσι κι αλλιώς τα κρατικά μονοπόλια συνδέονται και υπηρετούν με πολλούς τρόπους τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (κατασκευές, συντήρηση, διαχείριση, ασφάλεια, καθαριότητα, εμπορικές δραστηριότητες, διαφήμιση κλπ). Οι εταιρίες καθορίζουν τις κρατικές επενδύσεις, με τα κονδύλια που πηγαίνουν στα πολιτικά και διοικητικά στελέχη του κράτους (μίζες). Η SIEMENS, γνωστή για τις δικαστικές περιπέτειές της, συμμετέχει σε πολλούς τομείς του αθηναϊκού METRO. Έτσι κι αλλιώς, στον καπιταλισμό, η κατασκευή και η λειτουργία των δημόσιων δομών, όπως τα ΜΜΜ, χρηματοδοτείται από την κλεμένη εργασία, είτε μέσω των κρατικών/διακρατικών ταμείων και των τραπεζών, είτε μέσω της χρέωσης της χρήσης τους.

Το METRO ήταν και είναι ο πιλότος της προληπτικής ποινικοποίησης της κοινωνικής ζωής και της συνακόλουθης πανεποπτικής οργάνωσης του χώρου. Το σύστημα του ηλεκτρονικού εισητηρίου αποτελεί ένα μηχανισμό ολοκληρωτικής επιτήρησης. Πρόκειται για ένα εργαλείο καταστολής που θα λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Εξυπηρετεί την απόλυτη εκμετάλλευση των μετακινήσεων. Επιπροστίθεται στα ενοποιημένα ψηφιακά συστήματα οικονομικού ελέγχου, εκβιασμού και καταστολής. Αναβαθμίζει τις δυνατότητες στοχευμένης αστυνομικής παρακολούθησης, ως εργαλείου της πολιτικής καταστολής. Επιδιώκει τη γενική τρομοκράτηση και πειθάρχηση στους όρους και τους κανόνες της κυριαρχίας.
Να σημειώσουμε ότι η στρατηγική της εκκαθάρισης του κοινωνικού και οικονομικού πεδίου από κάθε μορφή ανομίας, στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» και της «εξυγείανσης», αποτελούσε κεντρικό σημείο του κυβερνητικού προγράμμτος του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αναλάβει την κρατική διαχείριση. Μάλιστα, οι μηχανισμοί της ΕΕ αναγνώριζαν ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα ήταν η καταλληλότερη για την προώθηση αυτής της στρατηγικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε εφαρμογή ένα σύνολο κεντρικών σχεδίων της κεφαλαιο-κρατικής κυριαρχίας, για τα οποία οι προηγούμενοι διαχειριστές δίσταζαν μπροστά στις υπαρκτές αντιστάσεις. Η ολοκλήρωση των συστημάτων ελέγχου στα ΜΜΜ και η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίησή τους, έχουν κομβική θέση στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Το νέο σύστημα εξαγγέλθηκε το 2001, η ανάθεσή του έγινε το 2014 κι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση.

Ειδικά το METRO σχεδιάστηκε και εισβάλει ως φορέας επιχειρηματικής και καταναλωτικής ανάπτυξης στο κέντρο και στην περιφέρεια της πόλης και γι' αυτό διαμορφώθηκε εξαρχής σαν μια ελεγχόμενη ζώνη. Ο δημόσιος χώρος του METRO έχει αποτελέσει ένα μέσο εξοικείωσης με την αποστείρωση, τον εξευγενισμό, την παθητική αποδοχή εντολών, εκφοβιστικών μηνυμάτων και εμπορικών εικόνων και τον αποκλεισμό των απείθαρχων.

Η λειτουργία των φραγμών θα ολοκληρώσει όλον αυτό το σχεδιασμό. Θα φυτέψει ένα εκτεταμένο τείχος μέσα στην πόλη, που θα αποτελέσει ένα πολιτισμικό και ταξικό σύνορο για το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων, διαχωρίζοντας και απομονώνοντας με απόλυτους υλικούς όρους τους φτωχούς, που θα γίνουν φτωχότεροι και τους ανυπότακτους, από τους προνομιούχους που θα κυκλοφορούν ευθυγραμμισμένοι κι αδιάφοροι σαν ζόμπι. Θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα έχει συμβεί στο κοινωνικό έδαφος του αθηναϊκού αστικού πεδίου, ο πιο βαθύς κατακερματισμός του δημόσιου χώρου, ο πιο καθοριστικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί ποτέ.

Τα σχέδια για την εφαρμογή του νέου συστήματος όριζαν ως χρόνο έναρξης τις αρχές του έτους. Τα σχέδια αυτά ακυρώθηκαν στην πράξη λόγω των αντιστάσεων που εκδηλώθηκαν με διάφορους τρόπους ενάντια στην επιβολή του διευρυμένου συστήματος ελέγχου κι εκμετάλλευσης. Έγιναν μαζικές παρεμβάσεις στα ΜΜΜ και αποκλεισμοί εκδοτηρίων και ακυρωτικών μηχανημάτων, καταστροφές υποδομών ελέγχου (εκδοτικά, ακυρωτικά και κάμερες), επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ και καταστροφή προστίμων, επίθεση στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ και μαζική πορεία την 1η Απρίλη.

Μετά από πολλές αναβολές, με τελευταία της 1ης Αυγούστου, ανακοινώθηκε η 1η Νοέμβρη ως μέρα έναρξης της αποκλειστικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισητηρίου, που δρομολογεί και το κλείσιμο των μπαρών. Η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση συνδέει τη στιγμή που θα κλείσουν οι μπάρες με μια προαπαιτούμενη «εξοικείωση του επιβατικού κοινού». Το κράτος αναγνωρίζει τον κίνδυνο μιας εξέγερσης απέναντι στο νέο σύστημα. Όλο αυτό το διάστημα πασχίζει να διαμορφώσει ένα φασιστικό υπόστρωμα εθελόδουλων και αρωγών της καταστολής, ώστε να μεταφέρει την αντιπαράθεση μέσα στο σώμα των επιβατών.

Ο αγώνας για τις ελεύθερες μετακινήσεις βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Απαιτείται ευρεία κινητοποίηση, γενική εγρήγορση και συντονισμός. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν νέοι φραγμοί μέσα στην πόλη. Δεν θα σταματήσουμε πριν απελευθερωθούν όλες οι μετακινήσεις.

Η Συνέλευση Ενάντια στην Αστυνομική Κατοχή, ως ένα οριζόντιο και ανοιχτό κοινωνικό σώμα αντίστασης, που οργανώνεται και δρα εκκινώντας από μια εδαφική βάση με μια αντίληψη συνολικού κινήματος ενάντια στον κρατικό έλεγχο, καλούμε σε συνέλευση για τη συσπείρωση των δυνάμεών μας, το συντονισμό των τοπικών δράσεων και τη συνδιαμόρφωση της ετοιμότητάς μας, την Τρίτη 31 Οκτώβρη, στο Πολυτεχνείο (Γκίνη), 6 μμ.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Ανοιχτή Συνέλευση ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License