Οι θρησκευόμενοι έφεραν κεριά σε επαγρύπνηση έξω από το νεκροτομείο στο Μπουένος Άιρες, αφού η οικογένεια επιβεβαίωσε ότι ήταν το σώμα του Σαντιάγο.Πηγή: Μάρτιν Αλβάρεζ

Στο επίκεντρο της εξαναγκαστικής εξαφάνισης του Σαντιάγκο Μαλντοντάουν και του επακόλουθου θανάτου του, βρέθηκε η παγκόσμια εταιρεία μόδας, το μακροχρόνιο επεκτατικό μοντέλο της στην Αργεντινή και η καταστολή των εκτοπισμένων κοινοτήτων των αυτόχθονων πληθυσμών.

Santiago Maldonado είναι το όνομα που συγκλόνισε την Αργεντινή από την πρώτη μέρα του Αυγούστου.Ο 28χρονος εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης καταστολής σε μια κοινότητα Mapuche στην Παταγονία από τη χωροφυλακή ή το σώμα ελέγχου των συνόρων.Σε μια χώρα με 30.000 εξαφανισθέντες ανθρώπους ως αποτέλεσμα δικτατορίας πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα, η εξαναγκαστική εξαφάνισή του οδήγησε σε τεράστιες κινητοποιήσεις, αλλά και στην κυβερνητική προστασία προς την ένοπλη δύναμη που είναι υπεύθυνη για την καταστολή, στους αξιωματούχους που εμπλέκονται και στην εκστρατεία κατά των Mapuche.Στο κέντρο όλων αυτών είναι η ιταλική πολυεθνική εταιρεία μόδας Benetton, ο μεγαλύτερος κάτοχος της γης στη χώρα με 900.000 εκτάρια.

Μια ερώτηση επαναλήφθηκε ξανά και ξανά σε κάθε γωνιά της Αργεντινής και ακόμη και σε όλο τον κόσμο: πού είναι ο Σαντιάγο Μαλντόναδο;Στις 18 Οκτωβρίου, η χώρα ανακάλυψε ότι το νεκρό του σώμα εμφανίστηκε να επιπλέει σε ένα ποτάμι.

Ο καταπιεστικός εξωρατισμός της Αργεντινής

Τα μεγάλης κλίμακας ορυχεία, η εκμετάλλευση πετρελαίου, η αγροβιομηχανία και οι φυτείες δένδρων μονοκαλλιέργειας είναι κρατική πολιτική στην Αργεντινή.Με τη νομοθεσία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, οι εξορυκτικές βιομηχανίες προχωρούν γρήγορα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri συνέχισε και εμβαθύνει τις πολιτικές Kirchnerist που προηγήθηκαν από το 2oo3 υπό τον Nestor Kirchner, τον οποίο αργότερα διαδέχτηκε η σύζυγός του Cristina Fernandez.Ένα από τα πρώτα μέτρα του Macri ήταν να εξαλείψει τους φόρους εξαγωγής για τις μεγάλες μεταλλευτικές και αγροτικές επιχειρήσεις.

Το κύριο εμπόδιο στις δραστηριότητες αυτές είναι οι αγρότες, οι αυτόχθονες λαοί και οι κοινωνικές οργανώσεις που τις απορρίπτουν, πολλές από τις οποίες αποτελούν μέρος ενός συνασπισμού συναντήσεων πολιτών γνωστών ως UAC.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία της Αργεντινής, η οποία έχειχαρτογραφήσει τις ιθαγενείς συγκρούσειςστη χώρα, υπάρχουν τουλάχιστον 200 περιπτώσεις.

"Πρόκειται μόνο για έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό συγκρούσεων στη χώρα όπου οι αυτόχθονες κοινότητες κατηγορούν κυβερνήσεις, εταιρείες, δικαστές και δημόσιους εισαγγελείς που αγνοούν το εφαρμοστέο δίκαιο για την επιβολή των δικαιωμάτων τους", δήλωσε η Αμνηστία.

Το 2013, για πρώτη και μοναδική φορά, η Υποεπιτροπή Οικογενειακής Γεωργίας δημοσίευσε μια επίσημη έρευνα σχετικά με τις αγροτικές συγκρούσεις.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν υπό αμφισβήτηση 9,3 εκατομμύρια εκτάρια σε 857 περιπτώσεις που πλήττουν 63.843 οικογένειες.Η αμφισβητούμενη περιοχή ισοδυναμεί με 455 φορές την πόλη του Μπουένος Άιρες.

Τον Αύγουστο του 2016, ένα εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου Ασφάλειας, με επικεφαλής την Patricia Bullrich, διαρρέει στον Τύπο. Περιγράφειτον λαό των Mapuche ως εσωτερικό εχθρό του κράτους και τους κατηγόρησε για ομοσπονδιακά εγκλήματα και άλλα ποινικά αδικήματα χωρίς καμία απόδειξη.Το επίσημο έγγραφο, με τίτλο "Επανεκτίμηση του νόμου.Προβλήματα στην περιοχή Mapuche ", αναγνώρισε ότι η αστυνομία των αεροδρομίων διενεργούσε παράνομα" καθήκοντα έρευνας ", οι λεπτομέρειες των οποίων είναι ασαφείς.Επιπλέον, χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του Mapuche ως "απειλές για τη δημόσια ασφάλεια".

Στο έγγραφο, το Υπουργείο Ασφαλείας υιοθέτησε επίσης το λόγο των πετρελαϊκών εταιρειών που χαρακτηρίζουν την άμυνα της γης στις περιοχές παραγωγής πετρελαίου ως «σφετερισμό». Η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε δύο συγκεκριμένες ζώνες: τον γεωλογικό σχηματισμό υδρογονανθράκων που ονομάζεται Vaca Muerta στην επαρχία Neuquén, και μια περιοχή μακρύτερα προς τα νότια στο Chubut, όπου οι αυτόχθονες κοινότητες έρχονται σε σύγκρουση με τον παγκόσμιο γίγαντα μόδας Benetton.

Το διαρρευθέν έγγραφο απέδιδε την όλη κατάσταση στις κοινότητες Mapuche και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, της Υπηρεσίας Ειρήνης και Δικαιοσύνης και της Μόνιμης Συνέλευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Οι οργανώσεις προειδοποίησαν ότι το Υπουργείο Ασφαλείας αντιμετωπίζει τους εδαφικούς ισχυρισμούς των Mapuche ως απειλές για τη δημόσια ασφάλεια ... Το κράτος βάζει πρώτα τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών και τιμωρεί τον λαό των Mapuche.

Τον περασμένο Ιούνιο, περίπου 100 συνοριοφύλακες στάλθηκαν στην κοινότητα Mapuche Campo Maripein Vaca Muerta, όπου μπλόκαραν δρόμους και συνόδευαν συνεργεία εργασίας της κρατικής εταιρείας πετρελαίου YPF, ώστε να μπορούν να ανοίξουν ένα νέο πηγάδι.Τα μέλη της κοινότητας ζήτησαν μια εξήγηση, ζήτησαν να δουν μια δικαστική εντολή (η οποία δεν προβλήθηκε ποτέ) και ζήτησαν την απόσυρση των πληρωμάτων από τις αυτόχθονες περιοχές.Οι συνοριακοί πράκτορες εμπόδισαν ακόμη τα μέλη της κοινότητας να μετακινούνται ελεύθερα μέσα στις περιοχές τους.

"Το YPF χρησιμοποιεί την περιπολία των συνόρων για να εισέλθει παράνομα στην περιοχή Mapuche", υποστήριξε η συνομοσπονδία Mapuche Neuquen."Εισβάλανε χωρίς διαβούλευση ή εξουσιοδότηση, με μια εντελώς δυσανάλογη διαδικασία, χωρίς να πούν μια λέξη ή να δείξουν δικαστική εντολή". Η συνομοσπονδία αμφισβήτησε επίσης την "στρατιωτικοποίηση" της περιοχής και κατείχε την υπουργό ασφαλείας Patricia Bullrich, για κλιμάκωση της καταστολής ».

Οι ασπρόμαυρες επιχειρηματικές πρακτικές του Benetton Πηγή: Μάρτιν Αλβάρεζ

Η ιταλική πολυεθνική Benetton ειδών ένδυσης διαθέτει 5.000 καταστήματα σε 210 χώρες και έχει ετήσιο κέρδος 2 δισ. Ευρώ.Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός γαιοκτήμονας στην Αργεντινή με 900.000 εκτάρια σε τέσσερις επαρχίες (Μπουένος Άιρες, Ρίο Νέγκρο, Τσούμπουτ και Σάντα Κρουζ), τις οποίες χρησιμοποιεί για την παραγωγή και εκτροφή προβάτων για παραγωγή 1,3 εκατομμυρίων κιλών μαλλιού ετησίως για την παραγωγή ειδών ένδυσης.Ωστόσο, η εταιρεία όχι μόνο παράγει και πωλεί ρούχα, κατέχει επίσης μέσα ενημέρωσης και ελέγχει μια εταιρεία διοδίων με διόδια στην Ιταλία.

Το διαφημιστικό χαρτοφυλάκιο της Benetton είναι γνωστό για το μείγμα προκλητικότητας, προοδευτικότητας και πολυεθνικότητας (πάντα με ανθρώπους από διαφορετικό υπόβαθρο).Κάτω από το σύνθημα «United Colors of Benetton», οι διάσημες διαφημίσεις στη δεκαετία του 1990 περιλάμβαναν έναν οροθετικό στον ιό HIV ασθενή στο θάνατό του και ένα νεογέννητο μωρό.Η εταιρεία έδειξε επίσης άνδρες και γυναίκες από διαφορετικές χώρες και επιδερμίδα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ισχυρό μήνυμα ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Αυτή η τακτοποιημένη, προσεκτικά επεξεργασμένη εικόνα υπέστη το πρώτο της ελάττωμα στην Αργεντινή το 2002. Η κοινότητα Mapuche της Santa Rosa Leleke, στην Chubut, αποφάσισε να επιστρέψει και να ανακτήσει τα προγονικά της εδάφη - 625 εκτάρια μέσα στο τεράστιο ράντσο της Benetton στη νότια επαρχία.

Πολύ σύντομα, η σύγκρουση έγινε δημόσια.Η εταιρία προέβη σε νομικές ενέργειες κατά της κοινότητας για καταπάτηση.Ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης Adolfo Perez Esquivel ταξίδεψε στην Ιταλία με μέλη της κοινότητας για να μεσολαβήσει σε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Luciano Benetton.Η εταιρεία προσέφερε στην κοινότητα 2.500 εκτάρια σε διαφορετική τοποθεσία, αλλά λίγους μήνες αργότερα ένας κυβερνητικός οργανισμός διαπίστωσε ότι τα εδάφη ήταν μη παραγωγικά και ότι οι κοινότητες που εξαρτώνται από τη γεωργία διαβίωσης δεν μπορούσαν να επιβιώσουν εκεί.Το 2004, με δικαστική εντολή, η κοινότητα εκδιώχθηκε από την προγονική της επικράτεια.

Το 2007, η κοινότητα επέστρεψε στην ίδια θέση.Για άλλη μια φορά, υπέστησαν ποινικοποίηση, νομικές ενέργειες και απειλές.Αλλά η κοινότητα αντιστάθηκε και τώρα ζει για 10 χρόνια στο ανακτημένο έδαφος.

Στη συνέχεια, η ιστορία επαναλήφθηκε και πάλι το 2015. Αυτή τη φορά, μια άλλη κοινότητα, Lof en Resistencia Cushamen, εγκαταστάθηκε σε διαφορετικό τμήμα της περιουσίας του Benetton, με διαφορετική πολιτική προσέγγιση και τακτική, αλλά την ίδια στάση ενάντια στην εδαφική λεηλασία και την ίδια ανάγκη διαμονής στην θέση τους.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συγκρούσεις το 2002 και το 2007, η Benetton επέλεξε να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ και προσέλαβε τον διεθνή οργανισμό πίεσης και δημοσίων σχέσεων Jeffrey Group να ξεκινήσει μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης τόσο σε επαρχιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο."Βία, Αναρχία και Εξωτερική Υποστήριξη: Προφίλ δύο ομάδων Mapuche που κρατούν την Αργεντινή σε Tenterhooks", διαβάστε τον τίτλο ενός άρθρου του Martin Dinatale για το Infobae, ένα από τα πιο αναγνωσμένα πρακτορεία ειδήσεων στη χώρα.Εν τω μεταξύ, η αργεντινή εφημερίδα Clarín προειδοποίησε, "(ο ηγέτης των Mapuche) Jones Huala ανέβασε τις επιθέσεις και ζήτησε την επανάσταση και ένοπλο αγώνα.Από την αίθουσα φυλακών του, ο ηγέτης του Mapuche ανοιχτά κάλεσε για βίαια δράση. "

Στις 12-13 Ιανουαρίου 2017, η συνοριακή περιπολία και η αστυνομία Chubut επιτέθηκαν στο Mapuche σε τουλάχιστον τρεις ξεχωριστές πράξεις καταστολής.Τα νέα ενός ατόμου που τραυματίστηκε σοβαρά - μια σφαίρα στο λαιμό του - έκαναν εμφάνηση στον εθνικό Τύπο και οι άνθρωποι του Mapuche έφτασαν στην ατζέντα της πρωτεύουσας.Ακόμα, τα περισσότερα ΜΜΕ επέμειναν να δαιμονοποιούν τις αυτόχθονες κοινότητες.

Η περιπολία των συνόρων και οι Mapuches Πηγή: Μάρτιν Αλβάρεζ

Η περιπολία των συνόρων είναι μια δύναμη που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο των συνόρων της χώρας, αλλά διάφορες κυβερνήσεις και δικαστές την έχουν χρησιμοποιήσει για σκοπούς "εσωτερικής ασφάλειας" ή εναντίον του πολιτικού πληθυσμού.Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Kirchnerist, οι δυνάμεις περιπολούσαν φτωχές γειτονιές και γύρω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλο το Μπουένος Άιρες.

Κάτω από τη διοίκηση της Macri, η συνοριακή περιπολία μετατράπηκε σε κατασταλτική δύναμη ενάντια στους ανθρώπους του Mapuche.Από το 2016, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η επαρχιακή κυβέρνηση Chubut κατηγόρησαν την οργάνωση Mapuche Προγονικής Αντίστασης (RAM) για τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων εμπρησμών περιουσίας και κλοπής.Κανένα μέλος της υποτιθέμενης οργάνωσης δεν εμφανίστηκε ποτέ δημόσια και η κυβερνητική και εταιρική έκδοση ισχυρίζεται ότι ο ηγέτης της είναι ο Facundo Jones Huala μαζί με την κοινότητα Lof en Resistencia Cushamen.Αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δύο άλλες εκδοχές γεγονότων: πρώτον, ότι η RAM αποτελείται από νέους ανθρώπους που ενεργούν αυθόρμητα με άμεσες ενέργειες, ή δεύτερον, ότι είναι ένας οργανισμός υπηρεσιών πληροφοριών που λειτουργεί σε αρμονία με το σώμα περιπολιών των συνόρων για να προκαλέσει σκόπιμα καταστολή στις Κοινότητες Mapuche.

Την 1η Αυγούστου η περιπολία των συνόρων χτύπησε για άλλη μια φορά το Lof en Resistencia Cushamen.Δεν υπήρχαν περισσότεροι από 10 διαδηλωτές στην εθνική οδό 40, αλλά δεκάδες πράκτορες τους κυνηγούσαν με κυνηγετικά όπλα, φορτηγά και μεγαλύτερα φορτηγά.Οι συνοριακοί παράγοντες προωθούνται στην κοινότητα. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, σχεδόν όλοι οι διαδηλωτές διέσχισαν ένα μικρό ποτάμι.Ο Santiago Maldonado, ένας 28χρονος ακτιβιστής και τεχνίτης που υποστήριζε την αλληλεγγύη της κοινότητας, δεν το έκανε παραμένοντας στην άλλη πλευρά.

Εξαφανίστηκε και κανένας δεν τον είδε πάλι.

Η κοινότητα Mapuche ανέφερε την εξαφάνιση του Maldonado την ίδια μέρα.Η δικαστική εξουσία χρειάστηκε μέρες για να ξεκινήσει την έρευνα και μόνο μετά από εννέα ημέρες αργότερα ο δικαστής Guido Otranto εξέδωσε ένταλμα έρευνας για τα περιπολικά και τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επιδρομή εναντίον της κοινότητας.Ο δημόσιος υπερασπιστής Fernando Machado προειδοποίησε ότι τα φορτηγά είχαν πλυθεί για να αποκρύψουν τα αποδεικτικά στοιχεία.Η εθνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπουργό ασφαλείας Patricia Bullrich, υπερασπίστηκε τις διαδικασίες της συνοριακής περιπολίας και μάλιστα έριξε υποψίες στο θύμα.Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης διέδωσαν τις πιο απίθανες εκδοχές - μεταξύ αυτών, ότι ο Μαλντονάδο ήταν στη Χιλή (και αργότερα, σε μια άλλη επαρχία της Αργεντινής).

Αυτό το άρθρο μεταφράστηκε από την Nancy Piñeiro, για το Upside Down World

Ο Darío Aranda είναι ένας δημοσιογράφος της Αργεντινής που ταξιδεύει σε ολόκληρη τη χώρα και τεκμηριώνει και καταγγέλλει την πρόοδο του εξτρασκαλιστικού μοντέλου και συμμετέχει στους αγώνες campesino και ιθαγενών.Γράφει για το Page / 12 και MU, μεταξύ άλλων, και είναι συγγραφέας της Αργεντινής origaria (LaVaca, 2010) και της Tierra Arrasada (Sudamericana, 2015).

από @ 29/10/2017 4:03 μμ.


Παλιότερα για Benetton

https://www.athens.indymedia.org/feature/289/

https://athens.indymedia.org/post/216011/

https://athens.indymedia.org/post/211362/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License