post image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIALBlame gameΔεν είναι η πρώτη φορά που παίζεται αυτό το blame game, όπως το χαρακτηρίζουν οι Αγγλοσάξωνες. Η κάθε πλευρά προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην άλλη, ενώ η αλήθεια είναι πως όλοι μαζί συναποφασίζουν. Κι είναι βολικό αυτό το παιχνίδι, ιδιαίτερα στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί λειτουργεί αποπροσανατολιστικά: ψάχνουμε να βρούμε τον αίτιο, ενώ κάτω από τα μέτρα υπάρχουν οι τζίφρες ολονών.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟι κλέφτες δίνουν φιλοδωρήματα σ' αυτούς που λήστεψαν Από τα «ματωμένα πλεονάσματα» (αγαπημένη έκφραση του Τσίπρα, όταν ως αντιπολιτευόμενος στηλίτευε τους Σαμαροβενιζέλους) παίρνουν ένα τοσοδούλικο κομμάτι και το μετατρέπουν σε φιλοδωρήματα φιλανθρωπικού τύπου, ποντάροντας στην ανάγκη (και την απελπισία) των εργαζόμενων, των άνεργων και των συνταξιούχων. Γι' αυτό και έχουμε την υποχρέωση, πριν ασχοληθούμε με τη φιλολογία περί «κοινωνικού μερίσματος», να μιλάμε πάντοτε για τον πολιτικό κυνισμό με τον οποίο προσπαθούν να καλύψουν αυτή τη ληστεία.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Τσιράκια των Αμερικάνων Η περισσότερη συζήτηση στο αστικό στρατόπεδο γίνεται γύρω από την παραγγελία για τα F-16. Ο Τσίπρας κατηγορείται όχι γιατί προχώρησε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, αλλά γιατί -σύμφωνα με τις απόψεις της αντιπολίτευσης- δεν έκλεισε καλή συμφωνία για κάτι πουόλοιθεωρούν απαραίτητο (την αναβάθμιση των F-16, που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τζάμπα). Ετσι, έχει αρχίσει (και θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα) μια σκιαμαχία σχετικά με το πόσο καλή είναι η συμφωνία των Τσιπροκαμμένων, που θα αφήνει στο απυρόβλητο το μείζον ζήτημα, στο οποίοόλοιέχουν την ίδια στάση: την αμερικανοδουλεία με ό,τι αυτή συνεπάγεται, όχι μόνο στο συνεχές «μπούκωμα» με χρήμα των μονοπωλίων του αμερικάνικου στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, αλλά και στην εμπλοκή της χώρας μας -ως αβύθιστου αεροπλανοφόρου- στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ευθυγράμμιση με τον Τραμπ Η επίσκεψη του νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού, Λι Νακ-γιον, ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχε ο Τσίπρας για να δείξει πώς εννοεί τη «στρατηγική συνεργασία» με τις ΗΠΑ. Μπορεί η επίσκεψη να ήταν τυπική (ο Λι ήρθε για την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας που θα ταξιδέψει στη Σεούλ για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2018), όμως το κύριο θέμα της ήταν η καταδίκη του βορειοκορεατικού καθεστώτος, που ανήκει στον «άξονα του κακού» σύμφωνα με τον Τραμπ.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Τα γνωστά φραξιονιστικά παιχνιδάκια Στο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ του Σημίτη υπήρχε ως συμπλήρωμα το «λαϊκό-πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ του Ακη, που λειτουργούσε σαν αμορτισέρ για την απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών. Ο Κοτσακάς, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, που ήταν ο οργανωτικός εγκέφαλος του «λαϊκού-πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ (ο Ακης, ως γνωστόν, ήταν απασχολημένος με τα… υπουργικά του καθήκοντα), ίσως να έχει εξηγήσει στους Τσιπραίους ότι αν δεν υπήρχε ο Φίλης, ενδεχομένως να έπρεπε να τον έχουν εφεύρει. Αλλωστε, αν μετά τον επόμενο ανασχηματισμό ο Φίλης ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση, θα ησυχάσει.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Μαίνεται ο πόλεμος για τον έλεγχο της αστικής Δικαιοσύνης Ενα ακόμα -κάθε άλλο παρά ασήμαντο- επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στον διαρκή πόλεμο για τον έλεγχο της αστικής Δικαιοσύνης, στον οποίο πρωτοστατούν από τη μια η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (με πρωτομάχο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλο) και από την άλλη οι δικαστικές ενώσεις, στις οποίες την πλειοψηφία έχουν δικαστές προσκείμενοι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Νικήτριες και σ' αυτό το πολεμικό επεισόδιο βγήκαν οι δικαστικές ενώσεις (που έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι), ενώ η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μέσω του φιλικού της Τύπου (με τη χαμηλή επιρροή), προσπαθεί να εκθέσει τους δικαστές στο ηθικό πεδίο.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Πανικός στους νεοναζί από τους «προστατευόμενους» μάρτυρες Το δικαστήριο απέρριψε τόσο την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης όσο και την πρόταση της εισαγγελέα. Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία αυτών των πέντε μαρτύρων «από πιθανό εκφοβισμό ή εκδίκηση», ώστε να εξασφαλιστεί η «απρόσκοπτη μαρτυρία τους, απαλλαγμένη από φόβο ο οποίος παρακωλύει την διερεύνηση της αλήθειας». Για τούτο, πρέπει να καταθέσουν «στο στάδιο αυτό της επί ακροατηρίου διαδικασίας, όπως έγινε αυτή κατά το στάδιο της προδικασίας». Δηλαδή, «χωρίς την φυσική τους παρουσία στην αίθουσα του ακροατηρίου και με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής τους». Μ' αυτό το σκεπτικό, απέρριψε το αίτημα των κατηγορούμενων νεοναζιστών.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΓια τις παρανομίες στο «γήπεδο Μελισσανίδη»Στη Βουλή η δικογραφία κατά Σπίρτζη Στις 13 Σεπτέμβρη, μ' αυτά τα τυπικά λόγια ο προεδρεύων στην Ολομέλεια της Βουλής, αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος, ανακοίνωσε ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε από τη δική μας μηνυτήρια αναφορά για τη σκανδαλώδη έγκριση της υψομετρικής μελέτης που υπέβαλε η συμφερόντων Μελισσανίδη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ έφτασε στη Βουλή στο σκέλος που αφορά τον υπουργό Σπίρτζη. Σε ό,τι αφορά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Οι άνθρωποι του Μελισσανίδη μας έστειλαν πρόσκληση! Δεν κάνουμε πλάκα: το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης λάβαμε πρόσκληση, υπογεγραμμένη από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ και τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ (με διανομή από το γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΚ – «όλοι μια μεγάλη οικογένεια είμαστε»), προκειμένου «να καλύψουμε δημοσιογραφικά την παρουσίαση σχετικά με την υπογειοποίηση και την κυκλοφοριακή μελέτη που θα γίνει τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου (6 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό για την περιοχή αλλά και για την ίδια την ΑΕΚ ζήτημα, το οποίο απαιτεί την καλύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων».
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΑπόφαση-καρμπόν στο εφετείο του Επαναστατικού Αγώνα Μετά από μια απόφαση-καρμπόν, που επικύρωσε σε όλα τα σημεία την απόφαση της πρώτης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος και ο Χριστόφορος Κορτέσης διάβηκαν και πάλι την πόρτα της φυλακής για να εκτίσουν ένα υπόλοιπο ποινής. Το τρομοδικείο στάθηκε εκδικητικό και σ' αυτό το επίπεδο.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑΗ αξιολόγηση της σχολικής μονάδας περνάει μέσα από την αποκέντρωση και την αυτονομία Η αποκέντρωση, η αυτονομία της σχολικής μονάδας και η αυτοαξιολόγησή της είναι τα τρία βασικά δομικά στοιχεία της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Εργου». Ωστόσο τα δύο πρώτα - αποκέντρωση, αυτονομία -αποτελούν ουσιαστικά συστατικά στοιχεία μιας διαδικασίας, που τελικό στόχο έχει την αυτοαξιολόγηση και εμμέσως, πλην σαφώς, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, με επιπτώσεις και στον εκπαιδευτικό, του οποίου η αξιολόγηση, μολονότι τώρα απορρίπτεται κατηγορηματικά, διαφαίνεται στην κορύφωση της διαδικασίας και αποτελεί σταθερή απαίτηση του ΟΟΣΑ και μνημονιακή δέσμευση (Μνημόνιο-3).
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΥΓΕΙΑΠροκαλεί ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Μοναδικό φαινόμενο στελέχους που διορίστηκε επί Σαμαροβενιζέλων (ελέω Κουβέλη) και παρέμεινε επί Τσιπροκαμμένων (πάλι ελέω Κουβέλη), πρωταγωνιστής στη συγκάλυψη του σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας (και όχι μόνο), ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας προκαλεί με μια ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18 Οκτώβρη. Παίρνοντας αφορμή από Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, που ανέφερε ότι σε ελέγχους που έκανε βάσει καταγγελιών διαπίστωσε ότι το 64% των δειγμάτων βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι… δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καταγγέλλοντας το ΠΑΚΟΕ για προσπάθεια εντυπωσιασμού και εξασφάλισης δημοσιότητας!
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΔΙΕΘΝΗΗ Καταλονία σε τροχιά σύγκρουσης Η κάλυψη που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ισπανική κυβέρνηση, να προχωρήσει στον απόλυτο έλεγχο της Καταλονίας, διαλύοντας την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία ακόμα δεν έχει θέσει επί τάπητος το θέμα της απόσχισης, αποτελεί σίγουρα ένα δυνατό χαρτί της Μαδρίτης στην κόντρα της με τους αυτονομιστές. Τι άλλο παρά κάλυψη ήταν η ανακοίνωση με την οποία η Κομισιόν ανέφερε ότι σέβεται τις νομικές και συνταγματικές διευθετήσεις της Ισπανίας;
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΠαλαιστίνηΝέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας Σε συμφωνία συμφιλίωσης και μεταφοράς της διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς στη Φατάχ κατέληξαν στο Κάιρο, την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, ηγετικά στελέχη των δυο οργανώσεων, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. Η συμφωνία, που ήρθε μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις, προβλέπει την ενσωμάτωση στελεχών της Χαμάς σε υπουργεία της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, την επανασύσταση των υπηρεσιών ασφαλείας της ΠΑ στην περιοχή και την από κοινού διαχείριση των συνοριακών περασμάτων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
ΣΕΛΙΔΑ 5

19ο Συνέδριο «Κ»ΚΚίναςΚαπιταλισμός, η ανώτατη φάση του… σοσιαλισμού! Οταν σε παίρνουν στο ψιλό αστοί αναλυτές, όπως αυτοί της Ντόιτσε Βέλε, γράφοντας σε άρθρο με τίτλο«Πόσο κομμουνιστική είναι η Κίνα;»(http://www.dw.com/el/πόσο-κομμουνιστική-είναι-η-κίνα/a-41053879), ότι«εάν ο γερμανός θεωρητικός του κομμουνισμού γνώριζε τι γίνεται στην Κίνα στο όνομά του, θα έτριζαν τα κόκαλά του στον τάφο του. Το τι γίνεται περιγράφεται σε μερικές λέξεις: άγριος καπιταλισμός, εκμετάλλευση, δίψα για κέρδος», αναφερόμενοι φυσικά στον Μαρξ, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε 18 φορές από τον σημερινό πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, στην τρίωρη εναρκτήρια ομιλία του στο 19ο Συνέδριο του «Κ»Κ Κίνας, και στηλιτεύοντας (οι αστοί αναλυτές και όχι ο Σι) το θέαμα«κομμουνιστών που συνδυάζουν τις μαρξιστικές ιδέες οδηγώντας Mercedes και κρατώντας τσάντες Luis Vuitton», τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στον εξευτελισμό της ιδέας του κομμουνισμού, που συντελείται από καθεστώτα όπως το κινέζικο, δυστυχώς δεν υπάρχει πάτος.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αδιάφθορος! Ο μεγαλοκαπιταλιστής Αντρέι Μπάμπις, το κόμμα του οποίου (Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών - ΑΝΟ) κέρδισε την πρώτη θέση στις τσεχικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, δηλώνει ότι θέλει… να καθαρίσει την πολιτική από τη διαφθορά. Κι ο κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος αναρωτιέται: πώς βρέθηκε αυτός ο «κύριος» με μια τεράστια καπιταλιστική περιουσία (όμιλος Agrofert με περισσότερες από 200 εταιρίες στους τομείς των χημικών, των τροφίμων και των μέσων μαζικής παραπληροφόρησης), μέσα σε μια εικοσαετία; Με τον… σταυρό στο χέρι, προφανώς!
ΣΕΛΙΔΑ 4

Δίκη ΑΤΙΚΗ «δημοκρατική» Ευρώπη εκδικείται Προφυλακισμένοι επί 2,5 χρόνια οι δέκα τούρκοι αγωνιστές τηςΑΤΙΚσυνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης των δημοκρατικών, αντιφασιστικών και κομμουνιστικών ιδεών σε μια δίκη παρωδία με χαλκευμένα στοιχεία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και κατήγορο το γερμανικό κράτος.ΕΕ, Γερμανία και Τουρκίασε αγαστή συνεργασία διώκουν κάθε προοδευτική και κυρίως επαναστατική φωνή στο πλαίσιο των στενών σχέσεών τους και του αντικομμουνιστικού μνημονίου.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠροβολές και συζητήσεις Ο Βσέβολοντ Πουντόβκιν (1893-1953) υπηρέτησε το όραμα του νεοσύστατου σοβιετικού κράτους μέσα από την κινηματογραφική του τέχνη. Πρωτοπόρος ερευνητής του σοβιετικού μοντάζ, μελέτησε τις ψυχολογικές του λειτουργίες κατά την περίοδο του βουβού κινηματογράφου, ενώ έπειτα εισήγαγε την αντίστιξη εικόνας και ήχου στην ταινία, καθώς θεωρούσε πως ο ήχος μπορεί και πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα ως ολοκληρωμένο μέσο και όχι απλά ως συνοδευτικό «χαλί» της θέασης. Στην περίφημη «τριλογία της συνειδητοποίησης», ο Πουντόβ-κιν πραγματεύεται την ανάπτυξη της επαναστατικής συνείδησης μέσα από τη σκιαγράφηση της πορείας τριών χαρακτήρων: μιας φτωχής μάνας εργάτη που φυλακίζεται (η πρώτη ταινία της τριλογίας βασίζεται στη «Μάνα» του Μαξίμ Γκόρκι), ενός χωρικού που προλεταριοποιείται στη μεγάλη πόλη («Το Τέλος της Αγίας Πετρούπουλης») κι ενός μογγόλου βοσκού που άθελά του γίνεται υποχείριο της αποκιοκρατίας («Θύελλα στην Ασία»). Οι ήρωες του Πουντόβκιν είναι καθημερινοί άνθρωποι που μετατρέπονται σε επαναστάτες μέσα από τα γεγονότα της ζωής, σε διαλεκτική σχέση με την Ιστορία και τις κινήσεις των μαζών.

~Παρασκευή 3/11/2017~ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ(Potomok Chingis-Khana, Σοβιετική Ενωση, 1928, 82’)
Σκηνοθεσία: Βσέβολοντ Πουντόβκιν. Μιχαήλ Ντόλερ
Σενάριο: Οσιπ Μπρικ, Ι. Νοβοξένοφ
Φωτογραφία: Ανατόλι Γκολόβνια
Μουσική:Νικολάι Κριούκοφ
Ηθοποιοί: Βαλέρι Ινκιζινόφ, Ι. Ντένιτσεφ, Αλεξάντρ Τσιστιακόφ

Παρασκευή στις 8:30 - Είσοδος ελεύθερη
Αθήνα: Αγαθουπόλεως 65
Θεσσαλονίκη: Ιουστινιανού 24

ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/29505.ΔΙΑΒΑΣΤΕ-ΣΤΗΝ-«ΚΟΝΤΡΑ»-ΤΗΝ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-27-ΟΚΤΩΒΡΗ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License