ΥΠΟΘΕΣΗ NO-EXPO: Η ιταλική δικαιοσύνη επανέρχεται, στις 15 Νοέμβρη η δίκη των 5 συντρόφων μας στo Μιλάνο

Δύο χρόνια μετά τα Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για τους 5 συντρόφους μας και το τελικό μπλοκάρισμά τους, η ιταλική δικαιοσύνη επανέρχεται, ορίζοντας δικάσιμο στις 15 Νοέμβρη στo Μιλάνο.

post image

Δύο χρόνια μετά τα Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για τους 5 συντρόφους μας και το τελικό μπλοκάρισμά τους, η ιταλική δικαιοσύνη επανέρχεται, ορίζοντας δικάσιμο στις 15 Νοέμβρη στo Μιλάνο. Αν αυτό γίνει, τότε οι ιταλικές αρχές θα ξαναζητήσουν την έκδοσή τους, και σε αυτή την περίπτωση τα Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης θα αναφέρονται σε έκτιση ποινής, και όχι πλέον σε δίκη.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, οι δίκες των 4 συγκατηγορούμενων Ιταλών για την ίδια υπόθεση. Oι δύο από τους τέσσερις Ιταλούς συντρόφους καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της “αντίστασης κατά της αρχής” με ποινές 2 ετών και 2 μηνών για τον πρώτο, και 1 έτους και 8 μηνών για το δεύτερο με ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο τρίτος διαδηλωτής καταδικάστηκε πρωτόδικα για το αδίκημα της «καταστροφής και λεηλασίας» και της “αντίστασης κατά της αρχής” ενώ στην έφεση αθωώθηκε για την κατηγορία της «λεηλασίας» με ποινή 2 ετών και 4 μηνών με αναστολή επίσης. Ο τέταρτος διαδηλωτής αθωώθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 5 διαδηλωτές από την Ελλάδα είναι κοινές.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 6 Φλεβάρη του ‘17, στην αυλαία της δίκης των Ιταλών διαδηλωτών, ο αρμόδιος Ιταλός εισαγγελέας είχε προτείνει την ερήμην δίκη των 5 συντρόφων μας στο Μιλάνο, αγνοώντας έτσι, την απόφαση του εφετείου Αθηνών. Κρίνοντας από την επιμονή της ιταλικής εισαγγελίας, οι πιθανότητες να γίνει πρώτα η δίκη των 5 στο Μιλάνο κι όχι στην Αθήνα είναι πολύ μεγάλες. Θα πρόκειται βέβαια για μια δίκη, όπου οι 5 έχουν ήδη καταδικαστεί πριν από οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, με την στοχοποίηση και διαπόμπευση των προσώπων τους σε όλα τα ιταλικά μέσα ως βασικών υπαιτίων των καταστροφών. Εδώ και δυο χρόνια η μιντιακή προπαγάνδα στην Ιταλία έχει αποδώσει τη «καταστροφή» του Μιλάνου στους διαδηλωτές (και όχι στην κυβέρνηση, τους τοπικούς άρχοντες και τους μαφιόζους εργολάβους) ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία όσων συμμετείχαν στην μεγαλειώδη διαδήλωση ενάντια στα εγκαίνια της έκθεσης.
Η πρωτοφανής χρήση Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης για συμμετοχή σε διαδήλωση σηματοδοτήθηκε από το ανταγωνιστικό κίνημα ως η αναβάθμιση του εύρους της καταστολής με διεθνοποιημένα χαρακτηριστικά που ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου" για τις επόμενες πανευρωπαϊκές συναντήσεις και διαδηλώσεις. Το νικηφόρο μπλοκάρισμα των εκδόσεων των 5 κατάφερε να βάλει ένα φρένο σε αυτή την απόπειρα, μέσα από το δίμηνο αγώνα που δόθηκε σ’ όλη την χώρα. Καθώς τα νέα Ευρωεντάλματα απο τις ιταλικές αρχές φαίνεται να επανέρχονται στο προσκήνιο, τα βασικά διακυβεύματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Ο αγώνας για να μην αφήσουμε κανένα σύντροφό μας όμηρο της (δια)κρατικής καταστολής συνεχίζεται.

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License