KCK: Τα προβλήματα στο Ιράκ πρέπει να επιλυθούν μέσω του εκδημοκρατισμού

KCK: Ώς  το Κίνημα της Κουρδικής Ελευθερίας, όπως είπαμε πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στο Kirkuk, η προσέγγισή μας βασίζεται στην επίλυση όλων των προβλημάτων στο Ιράκ μέσω του διαλόγου και του εκδημοκρατισμού. Θα διατηρήσουμε την ίδια προσέγγιση και από τώρα και στο εξής. https://anfenglish.com/kurdistan/kck-problems-in-iraq-should-be-solved-through-democratization-22774Η Συμπρoρδρία της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK) εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο νότιο Κουρδιστάν.

Η δήλωση της KCK έχει ως εξής:

"Καταδικάζουμε την προσέγγιση της επίλυσης των προβλημάτων με στρατιωτικά μέσα αντί του διαλόγου στο Kirkuk και την Shengal και δηλώνουμε ότι ποτέ δεν θα δεχθούμε τέτοιες επιθετικές συμπεριφορές εναντίον του λαού μας.Ο συνεχιζόμενος Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο θα καθοριστούν οι νέες ισορροπίες ισχύος και status quo.Για το λόγο αυτό, οι αντι-Κουρδικές δυνάμεις αύξησαν τις επιθέσεις τους για να εμποδίσουν τους Κούρδους να έχουν μια ισχυρή θέση και να αποκτήσουν ένα καθεστώς στις νέες ισορροπίες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν ότι το κύριο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή είναι το κουρδικό ζήτημα.Οι πολιτικές γενοκτονίας και οι επιθέσεις της Τουρκίας στο Βόρειο Κουρδιστάν, η εχθρότητα εναντίον των Κούρδων της Ροτζάβας, οι συνεχείς επιθέσεις για την αποτροπή των Κούρδων από την επίτευξη ελεύθερης και δημοκρατικής ζωής στη Ροτζάβα, οι προσπάθειες απομάκρυνσης των Κούρδων από το Κιρκούκ και η επίθεση εναντίον της γης των Εζιντις από τις υποστηριζόμενες από τον ιρακινό στρατό, Hashd al-Shaabiεκδηλώνει σαφώς αυτή την πραγματικότητα.

Το Kirkuk δέχθηκε επίθεση με βάση το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, το οποίο δεν βασίστηκε στην εθνική ενότητα και το κοινοβούλιο - τη βούληση των ανθρώπων - και πραγματοποιήθηκε χωρίς υπολογισμό πιθανών αποτελεσμάτων και λήψη τυχόν προφυλάξεων.Η πολιτική του τουρκικού κράτους και του ΑΚΡ να συγκεντρώσει μαζί τα αντικουρδικά κόμματα και να δείξει στους Κούρδους, ειδικά το Κιρκούκ ως στόχο, έδωσε τα πρώτα του αποτελέσματα με την επίθεση εναντίον του Κιρκούκ.

Ενόψει αυτών των επιθετικών προσεγγίσεων, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν και οι peshmergas υποχώρησαν από το Kirkuk και διάφορες κούρδες πόλεις χωρίς αντίσταση.Οι αντάρτες του HPG και οι εθελοντές κάτοικοι δεν άφησαν την πόλη μέχρι την τελευταία στιγμή και υπερασπίστηκαν τον λαό.Ωστόσο, οι νότιες κουρδικές δυνάμεις που διαθέτουν βαριά όπλα δεν υποστήριξαν αυτή την αντίσταση.

Μια μέρα αργότερα, οι θέσεις που οι αντάρτες των YBŞ και HPG είχαν αφήσει στην KDP για να αποφύγουν μια σύγκρουση μέσα και γύρω από το Shengal παραδόθηκαν στις δυνάμεις των Hashd al-Shaabi χωρίς καμία αντίσταση.Κατά την υλοποίηση αυτών των βημάτων, η KDP δεν είχε καμία ομιλία και διάλογο με τις δυνάμεις αυτοάμυνας του κουρδικού λαού, των ανταρτών και του κινήματος μας.

Στο στρατιωτικό και πολιτικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ που αφορούν τους Κούρδους και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Βόρειο Κουρδιστάν αύξησαν την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί η εθνική ενότητα των Κούρδων και να αναπτυχθεί η εθνική στάση.

Εκτός από το εθνικό συνέδριο και την εθνική ενότητα, η έλλειψη διαλόγου και κοινής στάσης σχετικά με σημαντικά ζητήματα δημιουργεί ήδη μια μεγάλη αδυναμία για τους Κούρδους και οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα.Από αυτή την άποψη, όλες οι κουρδικές πολιτικές ομάδες πρέπει να συναντηθούν επειγόντως και να αναπτύξουν μια κοινή στάση όσον αφορά τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν απειλές και κινδύνους για τους Κούρδους.

Είναι προφανές ότι οι Κούρδοι θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα στο μέλλον όπως εκείνα που αντιμετωπίζουν σήμερα στο Kirkuk, Shengal και Rojava.Δεδομένου ότι το κύριο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή είναι η έλλειψη λύσης στο κουρδικό ζήτημα, οι Κούρδοι θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα κατά τη διαδικασία αποσαφήνισης των νέων ισορροπιών κατά τη διάρκεια του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.Ως εκ τούτου, ο διάλογος και οι σχέσεις μεταξύ των Κούρδων έχουν γίνει πιο σημαντικές από ποτέ.

Ο λόγος που οφείλεται στην έλλειψη λύσης στο κουρδικό ζήτημα και στις επιθέσεις κατά των Κούρδων είναι η έλλειψη διαδικασίας εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή.Ως εκ τούτου, η πορεία μιας λύσης περνά ουσιαστικά μέσω του εκδημοκρατισμού.Οι εθνικιστικές προσεγγίσεις που βασίζονται σε εθνικό κράτος καθιστούν τα προβλήματα χειρότερα παρά την επίλυσή τους.Το δημοψήφισμα στο νότιο Κουρδιστάν μας έδειξε ότι οι εθνικιστικές και στατιστικές προσεγγίσεις δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα.Ο μόνος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος του Ιράκ είναι ο αγώνας για τον εκδημοκρατισμό του νότιου Κουρδιστάν και του Ιράκ.Η αναζήτηση ενός άλλου τρόπου και όχι ο εκδημοκρατισμός των χωρών και της Μέσης Ανατολής στο σύνολό τους είναι μια αυταπάτη και δεν θα αποφέρει άλλα αποτελέσματα εκτός από την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων.Από την άποψη αυτή,όσοι αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία θα πρέπει να βασίζονται στον εκδημοκρατισμό βασισμένο στο δημοκρατικό έθνος.Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και τους λαούς όσο και για τους Κούρδους.

Το ζήτημα του Kirkuk μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της προσέγγισης και της αυτονομίας του δημοκρατικού έθνους.Το Kirkuk είναι μια πόλη όπου ζουν μαζί Κούρδοι, Άραβες και Turkmens.Χωρίς να λέει "Kirkuk ανήκει σε αυτή την ομάδα" ή "Kirkuk ανήκει σε αυτή την ομάδα"?η καθιέρωση ενός συστήματος βασισμένου στο δημοκρατικό έθνος και η αδελφότητα των λαών στο Κιρκούκ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλο το Ιράκ και το Νότιο Κουρδιστάν.Εάν θέλουμε να γίνει ο Kirkuk παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας και όχι παράγοντας σύγκρουσης, αυτό είναι το καλύτερο μοντέλο.

Ένα σημαντικό μέρος του κουρδικού πληθυσμού του Kirkuk αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη μετά τις επιθέσεις του Ιράκ και του Χαστ αλ Σαάμπι.Αυτό δεν είναι αποδεκτό.Οι Κούρδοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο Κιρκούκ και καμία πολιτική εξουσία ή το κράτος του Ιράκ δεν πρέπει να σταθεί μπροστά τους.Εάν το Ιράκ ακολουθήσει μια πολιτική αλλαγής των δημογραφικών στοιχείων της πόλης, θα δημιουργήσει μια συνεχή ένταση και σύγκρουση.Αυτό δεν θα ωφελήσει κανένα έθνος ή οποιαδήποτε πολιτική εξουσία, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων.

Ως κίνημα της κουρδικής ελευθερίας, ευνοούμε μια ελεύθερη, αυτόνομη και αδελφική συνύπαρξη του κουρδικού λαού με τους αραβικούς, τουρκμενικούς και συριακούς λαούς στο Kirkuk.Θα κάνουμε πάντα μια προσπάθεια και θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας για να βοηθήσουμε τους Κουρδους και τους κατοίκους του Κιρκούκ να επιτύχουν μια τέτοια ζωή.Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε τις προσπάθειες απο-κουρδισμού στο Kirkuk.Η δημοκρατική κοινή γνώμη και οι Κούρδοι πρέπει να είναι ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα.

Ως κουρδικό κίνημα ελευθερίας, όπως είπαμε πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στο Kirkuk, η προσέγγισή μας βασίζεται στην επίλυση όλων των προβλημάτων στο Ιράκ μέσω του διαλόγου και του εκδημοκρατισμού.Θα διατηρήσουμε την ίδια προσέγγιση και από τώρα και στο εξής.

Ο λαός μας στη Σενγκάλ αντιμετώπισε γενοκτονία μετά την επίθεση του ISIS στις 3 Αυγούστου 2014. Ούτε η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση ούτε η νότια κουρδική διοίκηση προκάλεσαν την προστασία του λαού των Εζίντις.Μια κεντρικού προσανατολισμού διοίκηση, όπως η παλιά, δεν θα εξαλείψει τον κίνδυνο μιας άλλης γενοκτονίας εναντίον των Εζίντι.

Για το λόγο αυτό, το Συμβούλιο του Εζιντιστάν θα πρέπει να είναι αυτόνομο και η περιοχή να υπερασπίζετε απο τις αμυντικές δυνάμεις των Εζίντι.Το κίνημα της Κουρδικής Ελευθερίας θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες του προκειμένου το Εζιντιστάν να έχει αυτόνομη διοίκηση και αυτοάμυνα.

Ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει σε όλες τις επιθέσεις εναντίον του και να είναι ευαίσθητος στην επίτευξη μιας ελεύθερης και δημοκρατικής ζωής από τους Κούρδους και άλλους λαούς στο Κιρκούκ.Οι Κούρδοι θα πρέπει να αυξήσουν το επίπεδο αλληλεγγύης προς τους λαούς των Εζίντι ενάντια στις επιθέσεις εναντίον του Εζιντιστάν και θα πρέπει να αντέξουν να στέκονται δίπλα στους Εζίντι.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License