“Υasuni Man” O Aγώνας των Ιθαγενών Βαραόνι του Εκουαδόρ σε ντοκιμαντέρ

Για την σημερινή «Παγκόσμια μέρα τού Τουρισμού» υπεύθυνου σε μεγάλο ποσοστό για την αλλοίωση και καταστροφή των οικοσυστημάτων του πλανήτη και μακρύ χέρι του βιομηχανικού πολιτισμού τής «αφιερώνουμε» λίγα λόγια γιά το ντοκιμαντέρ «Yasuni Man» δημιουργία ενός σκηνοθέτη πού καταγράφει τον αγώνα των ιθαγενών Βαραόνι για επιβίωση των ίδιων αλλά και του πιο πλούσιου σε βιοποικιλότητα δάσους στο κόσμο το Γιασούνι τού Αμαζονικού Εκουαδόρ.

post image

Το ντοκιμαντέρ "Yasuni Man" είναι φιναλίστ για το Best Film Conservation στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Jackson Hole.Το φεστιβάλ θεωρείται το "Όσκαρ τής κινηματογραφίας της φύσης" και έλαβε πάνω από 1.000 συμμετοχές για 25 βραβεία.

Τό "Yasuni Man" λέει την ιστορία μιας φυλής στον Αμαζόνιο τού Εκουαδόρ  που ζει σε αρμονία με τη φύση, αλλά απειλείται συνεχώς από διαφορετικούς εισβολείς στο τροπικό δάσος.

Ο ακτιβιστής σκηνοθέτης  Ryan Patrick Killackey μιλά για τα κίνητρα,την έμπνευση του ντοκιμαντέρ και τη διάσωση τής βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Οι φιναλίστ του 2017 για τον διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Wildlife Jackson Hole έχουν ανακοινωθεί. Από ένα σύνολο πάνω από 1.000 συμμετοχών  «ανταγωνίζονται» μόνο για 25 βραβεία,οι φιναλίστ περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα συμμετοχών. Ένας από αυτούς τους φιναλίστ είναι το ντοκιμαντέρ "Yasuni Man", από την Pollywog Productions .

Η ταινία μιλά γιά την ιστορία των Waorani, κυνηγών-συλλεκτών που ζουν βαθιά στή βιοποικιλότητα του πάρκου Yasuni φυσικό αποθεματικό δάσος του Εκουαδόρ.Οι κάτοικοι έχουν αντιμετωπίσει κύματα ατόμων που αναζητούν πλούτο και δόξα από τους τουρίστες,τους πετρελαϊκούς ομίλους και τους ιεραποστόλους που έρχονται και φεύγουν από την περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια.Σήμερα, το Yasuni φιλοξενεί μια σύγκρουση η οποία άρχισε μέ το πετρέλαιο και την εμπορευματοποίηση ενάντια στη βιοποικιλότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ταινία τονίζει σε μια όλο και πιο δημοφιλή αντίληψη ότι οι αυτόχθονες λαοί είναι γνωστοί ως κύριοι και άψογοι συντηρητές του Αμαζόνιου.Οι άνθρωποι σε αυτές τις κοινότητες τείνουν να έχουν μια πλούσια γνώση για το περιβάλλον τους που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.

Ό Ryan Patrick Killackey για το ντοκιμαντέρ:

Έχω πτυχίο βιολογίας άγριων ζώων από το Πανεπιστήμιο της Montana. Για σχεδόν μια δεκαετία εργάστηκα σε ερευνητικά έργα που επικεντρώνονταν στη διατήρηση και τη δυναμική του πληθυσμού. Εργάστηκα κυρίως με ερπετά και αμφίβια, σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες,λύκους ,λύγκες, αγριόγατες και αρσενικές καφέ αρκούδες. Μετακόμισα στο Αμαζόνιο του Ισημερινού το 2005 για να μάθω περισσότερα για την ποικιλία των βατράχων. Ήταν τότε που πήγα για πρώτη φορά στο Yasuni και έμαθα για τη σύγκρουση που έβαλε τη βιοποικιλότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κίνδυνο από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Τό Yasuni είναι σχεδόν απρόσιτο χωρίς τη στήριξη του μοναδικού λαού του δάσους, τών Waorani. Καλέστηκα να επισκεφτώ τον πυρήνα του Yasuni γιά τα θέματα ταινίας μου.Μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων στα τέλη του 2009 για να αναπτύξω την ιστορία μου και να γοητευθώ πραγματικά από την εμπειρία μου, ήξερα ότι είχα μια καταπληκτική ιστορία για να πω και ότι μόνο εγώ ήμουν μόνο ικανός να το πω.

Έκανα την ταινία επειδή απειλείται ο Yasuni, το αφηρημένο δάσος του πλανήτη μας, και επειδή ο πολιτισμός του Waorani αγωνίζεται να επιβιώσει από την δυτικοποίηση – και την βιομηχανοποίηση όλα αυτά αγνοούνται από το ευρύ κοινό.Σε μικρή κλίμακα,καμία θέση στον πλανήτη δεν ταιριάζει με τη βιοποικιλότητα του Yasuni. Είμαι αρκετά  στεναχωρημένος για τη δεινή κατάσταση της άγριας ζωής και των ανθρώπων που ζουν σε προβληματικές περιοχές που οι ξένες και εγχώριες κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται για βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ηταν μια εξαιρετικά δύσκολη ταινία.Η βιόσφαιρα είναι απομονωμένη και η πρόσβαση στην πρωταρχική μου κινηματογραφική θέση είναι δύο ημέρες με το καράβι μέσω του εδάφους δύο φυλών του Waorani που ζουν σε εθελοντική απομόνωση. Ο διαπολιτισμικός πόλεμος συμβαίνει πάντα - βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των απομονωμένων ανθρώπων (Tagaeri και Taromenane).Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί με τα χρόνια - ιεραπόστολοι, πετρελαϊκοί εργάτες, άποικοι και πολλοί ιθαγενείς Βαοράνοι.

Η ένοπλη σύγκρουση δεν ήταν η μόνη ανησυχία. Τα δηλητηριώδη φίδια και τά παράσιτα  ήταν αναπόφευκτα κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης, ήμουν «παρασιτοποιημένος» από τις προνύμφες και έμεινα σε νοσοκομείο μερικές φορές για άγνωστες ασθένειες. Επίσης, οι σκληρές ακτίνες του ήλιου μου έδωσαν καρκίνο του δέρματος οι συνθήκες ήταν αρκετά βίαιες – ζεστές και υγρές. Έπρεπε να είμαι πολύ συνειδητός για την προστασία της συσκευής της κάμερας και της χρήσης της μπαταρίας. Η σκληρότητα αυτού του δάσους είναι αρκετά εμφανής και, όπως θα δούμε, είναι μιά συναισθηματική περιπέτεια.

Το πιο δύσκολο ήταν να βρώ οικονομική υποστήριξη για την ταινία, κάτι που έκανα με περιορισμένη επιτυχία.Είχα επενδύσει συναισθηματικά και δεν μπορούσα να αφήσω τη ταινία να πεθάνει λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Έτσι έχω κολλήσει με αυτό για επτά χρόνια και κάθε δολάριο που έχω κερδίσει σε άλλα ντοκιμαντέρ επανεπενδύθηκε στο Yasuni Man.

Λατρεύω τους βατράχους και είμαι αρκετά παθιασμένος με τη διατήρηση της άγριας πανίδας. Το 2005 και το 2006, πέρασα 14 μήνες δουλεύοντας ως φυσιοδίφης οδηγός σε καταφύγιο οικοτουρισμού στη βόρεια πλευρά του Yasuni για να μάθω περισσότερα για τη βιοποικιλότητα Στο τέλος της παραμονής μου, πήγα για πρώτη φορά στη βιόσφαιρα Yasuni σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ερπετολογικής έρευνας, όπου μελετήσαμε τον αντίκτυπο των πετρελαϊκών δρόμων στά οικοσυστήματα των ερπετών. Αυτό το ταξίδι με εξέθεσε στον υπόκοσμο της πετρελαϊκής βιομηχανίας,στις παράνομες αγορές τού κρέατος και σε άλλους αγώνες που καταγράφηκαν και συζητήθηκαν στην ταινία μου.

Μέχρι σήμερα, έχω περάσει περίπου 2,5 χρόνια ζώντας στο Εκουαδόρ, κυρίως στην Αμαζονία. Όταν ξοδεύετε αυτό το χρονικό διάστημα σε μια τοποθεσία, γνωρίζετε πολύ καλά τους ανθρώπους, τους τόπους και τα ζώα. Έχω δεσμευτεί με όλα αυτά και πραγματικά ελπίζω ότι η ταινία μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συμβολή στην προστασία του πιο πλούσιου σέ βιοποικιλότητα δάσος του κόσμου. Πιστεύω πραγματικά ότι ένα ντοκιμαντέρ μπορεί να αλλάξει το μέλλον,προς το καλύτερο και ελπίζω ότι οι προσπάθειές μου στο Yasuni θα αναγνωριστούν και ότι η ταινία θα βρει το μεγάλο ακροατήριο που αξίζει.

Τό Yasuni είναι ένας μικρόκοσμος όπου συγκρούονται περιβαλλοντικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Είναι μια αναπαράσταση όλων των τόπων σε όλο τον κόσμο,όπως και εκείνων που χρειάζονται τη βοήθειά μας για να αποτρέψουμε την υποκίνηση από την εκμετάλλευση. Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα εκθέσει τις επιπτώσεις που έχει ο άνθρωπος στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας και στους αυτόχθονες πληθυσμούς που εξαρτώνται από το να διατηρούν τα δάση τους ανέπαφα και νά υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε αλλαγές. Ελπίζω η ταινία να παρακινήσει τους ανθρώπους να κάνουν ακριβώς αυτό, να κάνουν αλλαγές.

Επίσης, αργότερα φέτος, τα στοιχεία από την έρευνα που προβάλλονται στην ταινία θα δημοσιευτούν στο online επιστημονικό περιοδικό Neotropical Biodiversity. Η έκδοση θα χρησιμεύσει ως συνοδευτικό κομμάτι της ταινίας με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει τις προστασίες τού Yasuni. Ελπίζω ότι τόσο η ταινία όσο και τα επιστημονικά δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από ΜΚΟ επιστημονικούς οργανισμούς και οικολόγους για να υποστηρίξουν και άλλους χώρους που δεν διαθέτουν επαρκή προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχεδόν το 70% του Αμαζονικού πετρελαίου του Ισημερινού έρχεται στην Καλιφόρνια. Αξιολογήστε το δικό σας αντίκτυπο - η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση είναι μόνο η αρχή. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε την κοινότητα του Yasuni να έρθει σε επαφή μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας .Ή μπορείτε να καλέσετε ή να γράψετε στους πολιτικούς και την πρεσβεία του Εκουαδόρ στην πόλη σας και να τους πείτε να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα.Ryan Patrick Killackey

@yasuniman,Καμπάνια "End Amazing Crude" ΜΚΟ Amazon Watch Ένωση Συντήρησης Αμαζονίου, Ίδρυμα Ενίσχυσης Αμαζονίου, Ομάδα Διατήρησης Αμαζονίου, Δίκτυο Δράσης για τα Τροπικά Δάση, Συμμαχία Pachamama, Oil Watch και E350.
Σημείωση: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Jackson Hole θεωρείται το "Όσκαρ τής κινηματογραφίας της φύσης".Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου εβδομαδιαίου συνεδρίου το οποίο συγκεντρώνει μεταξύ άλλων "καινοτόμους κινηματογραφιστές,οικολόγους οργανισμούς, επιστήμονες, δημοσιογράφους και οραματιστές από όλο τον κόσμο" όλοι ασχολούνται με τη διατήρηση των οικοσυστημάτων,την άγρια ​​φύση και τα κοινωνικά δίκτυα ». Οι νικητές του φεστιβάλ θα ανακοινωθούν την εβδομάδα.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License