Βραζιλία: Οι ακτιβιστές προειδοποιούν για αύξηση των φασιστών

Δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 στο https://freedomnews.org.uk/brazil-activists-warn-of-fascist-surge/Την Κυριακή το βράδυ η γειτονιά του Jardim América, στο Belo Horizonte  βρήκε τον ορίζοντα της να περιβάλλεται από το πορτοκαλί σύννεφο που χαρακτηρίζει μια μεγάλη φωτιά - ένα διώροφο κτίριο ήταν παραδομένο στις φλόγες.

Το κτίριο αυτό,  που κατασκευάστηκε από άστεγους και φιλοξένησε μια δημόσια βιβλιοθήκη με 1.000 τίτλους βιβλίων που οι ντόπιοι κάτοικοι μάζεψαν από τα σκουπίδια  , μετατράπηκε σε σωρούς από στάχτη - και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ήταν μια φασιστική επίθεση. Δεν  ήταν αυτή η πρώτη φορά. Τέτοιες επιθέσεις δεν ήταν σπάνιες και το θανατηφόρο χτύπημα έφτασε αμέσως μετά από όταν ένας τοπικός δικαστής αποφάσισε ότι  πρέπει να εκδιωχθεί το Casa da Árvore( Σπίτι του δέντρου), που διευθύνεται από την τοπική ομάδα των Λαϊκών Ταξιαρχιών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ των πανκς και των skinheads στο Largo da Ordem, στο κέντρο της Curitiba, στη νότια Βραζιλία. Τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν, αυτοί ήταν οι τελευταίοι τραυματισμοί σε μια σειρά συγκρούσεων που αυξάνονται μαζί με το φασιστικό κίνημα της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Τα πανεπιστήμια έχουν δει  συνθήματα λευκής δύναμης στους τοίχους τους και τα φασιστικά διαδυκτιακής σύνδεση φόρουμ έχουν γεμίσει με τους ανθρώπους να επαινούν τη λεγόμενη «καθαριότητα» της Curitiba, όπου το 78,9% του πληθυσμού είναι λευκό, 16,8% pardo  (πολυφυλετικό), 2,9% μαύρο , 1,4% ασιάτες και μόνο το, 0,2% ιθαγενείς Βραζιλιάνοι.

Τέτοια περιστατικά αποτελούν την αιχμή του παγόβουνου σε μια χώρα η οποία, αφού το αριστερόστροφο Εργατικό Κόμμα απομακρύνθηκε με ένα δεξί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Michel Temer, έχει δει σκληρές δεξιές ομάδες να ενθαρρύνονται και να προωθούνται σε όλη την επικράτεια.

Μετά την πυρκαγιά στο Δέντρο, η ακτιβίστρια της Λαϊκής Ταξιαρχίας Isabella Gonçalves δήλωσε: «Έχουμε δει την ανάπτυξη του φασισμού σε όλη τη Βραζιλία όχι μόνο ως εκδήλωση  γνώμης αλλά ως άμεση δράση. Οτιδήποτε διαφορετικό αντιμετωπίζεται με μίσος και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πυρκαγιά συμβαίνει την ίδια εβδομάδα με τον Δήμαρχο Kalil [PHS] να ανακοινώσει ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των αστέγων.

"Όταν έχετε έναν δημόσιο ηγέτη που προωθεί μια πολιτική που δεν καταλαβαίνει ότι η« τρύπα είναι κάτω »... η άκρα δεξιά αισθάνεται πολύ υποστηριζόμενη και σωστή όταν διαπράττει βία εναντίον των αστέγων"

Στη Βραζιλία ο λόγος του μίσους είναι συνήθως πιο συγκαλυμμένος από ό, τι σε άλλες χώρες - Οι ρατσιστικές διαμαρτυρίες και τα δημόσια ναζιστικά σύμβολα αντιμετωπίζονται  και τα δύο ως εγκλήματα και υπάρχουν λίγα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά των ρατσιστικών, ομοφοβικών, αντισημιτικών (ή την έλλειψη ανοχής διαφορετικών θρησκειών) – αντι – μεταναστευτικών εκδηλώσεων. Σε ορισμένες περιοχές, τα δημόσια αρχεία δεν μπορούν ακόμη να αναζητηθούν ηλεκτρονικά για να βρουν συναφή καταγγελίες.

Αλλά ακόμη και με τέτοιες δραστηριότητες που ωθούνται υπόγεια, οι ανησυχίες αυξάνονται. Στο Σάο Πάολο, όπου είναι υποχρεωτικό να συμπεριληφθούν στα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία εάν υπήρξε πράξη που εισάγει διακρίσεις, το 2015-16 υπήρξαν 7.587 εγκλήματα μίσους - σχεδόν ένα ανά ώρα. Από αυτά, εκείνα  με ρατσιστικά κίνητρα είναι τα περισσότερα (42,4%), ακολουθούμενα από τα ομοφοβικά  (15,5%), εκείνα της μισαλλοδοξίας προέλευσης (12,7%) και εκείνα με θρησκευτικά κίνητρα (6,3%). Αυτα είναι πιθανότατα πολύ περισσότερα λόγο απουσίας αναφορών.

Ίσως η πιο ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με ομάδες μίσους στη χώρα δημοσιεύθηκε το 2013 από την ανθρωπολόγο Adriana Dias, η οποία παρακολούθησε ομάδες νεοναζιστών και έχει απειληθεί επανειλημμένα. Σύμφωνα με τη μελέτη της, υπάρχουν σήμερα 150.000 δραστήριοι σκληροπυρηνικοί ρατσιστές στη χώρα. Από αυτό το σύνολο εκτιμά ότι το 10% έχει ηγετικές θέσεις και περίπου 1.500 έχουν ήδη διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και έχουν αναζητηθεί ή διερευνηθεί από την αστυνομία. Η Νότια Βραζιλία αντιπροσωπεύει περίπου 105.000 από αυτούς, με την χειρότερα πληττόμενη πολιτεία  να είναι η Santa Catarina (περίπου 45.000)

Ο λόγος μίσους αυξάνεται συστηματικά στο Βραζιλιάνικο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την SaferNet, μια οργάνωση που παρακολουθεί αυτό το κίνημα και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα. Το 2016, η ΜΚΟ έλαβε 42.000 καταγγελίες για  Βραζιλιάνικες ιστοσελίδες με περιεχόμενο νεοναζιστικό, ομοφοβικό, ξενοφοβικό, θρησκευτικής δυσανεξίας ή ρατσισμού. Συνολικά, υπήρχαν περισσότερες από 15.000 σελίδες μίσους. Ο ρατσισμός οδηγεί το δρόμο από άποψη εικονικών αδικημάτων. Ο αριθμός των καταγγελιών είναι μικρότερος από εκείνον του 2015, αλλά ο φόβος είναι ότι αυτό μπορεί να αντανακλά την αυξανόμενη γενική αποδοχή των ρατσιστικών ιδεών.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License