Πορτογαλία:Μαθητές μυνήουν 47 ευρωπαικές χώρες για την καταστροφή τού φυσικού τους περιβάλλοντος και τίς ωδηγούν στα δικαστήρια.


post image

Πορτογάλοι μαθητές από την περιοχή που πλήττονται από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές της χώρας μυνήουν  47 ευρωπαϊκές χώρες,υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία των κρατών να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος απειλεί το δικαίωμά τους στη ζωή.

Τα παιδιά,από την περιοχή της Λειρία της κεντρικής Πορτογαλίας,όπου οί πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι σκότωσαν περισσότερους από 60 ανθρώπους μεταξύ αυτών και παιδιά και άφησαν εκατοντάδες τραυματίες,εκπροσωπούνται από βρετανούς δικηγόρους που είναι ειδικοί στο δίκαιο του περιβάλλοντος και της αλλαγής τού κλίματος.

Υποστηριζόμενα από το Δίκτυο Παγκόσμιας Νομικής Δράσης των ΜΚΟ (Glan), ζητούν αρχικά £ 20.000 για να «κτίσουν» τον φάκελο της υπόθεσης και 350.000 λίρες συνολικά για προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι στιγμής πάνω από 6.000 λίρες έχουν μαζευτεί ενώ ή συμμετοχή του κόσμου αυξάνεται συνέχεια

Η δημοπρασία του δημοψηφίσματος δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα  στην πλατφόρμα CrowdJustice ,η οποία έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια μέλη για να βοηθήσουν τις υποθέσεις των πολιτών να οδηγούνται στα δικαστήρια

Οι δικηγόροι θα ζητήσουν από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι οι χώρες που έχουν μυνηθεί πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών και να δεσμευτούν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων τους στο έδαφος.

Ο επικεφαλής σύμβουλος, Marc Willers,τού Court Courts Chambers, δήλωσε: "Η υπόθεση αυτή σκοπεύει να αξιοποιήσει τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί μέσω των διαφορών για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής.

"Θα είναι μοναδική,διότι θα είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία πολλές κυβερνήσεις θα ωδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου την ίδια στιγμή σε σχέση με την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν σωστά την αλλαγή του κλίματος.

"Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί σοβαρή και ολοένα και επιδεινούμενη απειλή για πολλά ανθρώπινα δικαιώματα και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη απλά δεν κάνουν αρκετά για να την αντιμετωπίσουν".

Τα παιδιά, ηλικίας μεταξύ πέντε και 14 ετών, προέρχονται όλα από τη Leiria, η οποία υπέστη τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές της Πορτογαλίας αυτό το καλοκαίρι .

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν την αύξηση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή .

Eνας 14χρονος, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας δράσης, δήλωσε: "Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πολλά προβλήματα,αλλά αν έπρεπε να ονομάσω αυτά που με ανησυχούν περισσότερο,θα ήταν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οποία οδηγεί στην καταστροφή των ακτών και των υποδομών, όπως φράγματα, δρόμοι και σπίτια, καθώς και η αύξηση του αριθμού δασικών πυρκαγιών που παρατηρούμε τελευταία - ειδικά αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι φωτιές προκάλεσαν πολλούς θανάτους και άφησαν τη χώρα μας σε πένθος ».

Η νομική δράση θα στοχεύει τα 47 κράτη που είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου,τής Ιρλανδίας,τής Γερμανίας και της Γαλλίας.Οι 47 αυτοί ήταν συλλογικά υπεύθυνοι για το 15% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών και κατείχαν ένα σημαντικό ποσοστό τών παγκοσμίως γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων,δήλωσε ο διευθυντής της Glan, Dr Gearóid Ó Cuinn.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των αποφάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δεσμευτικό για αυτά τα κράτη.Ελήφθη επίσης η υπόθεση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το τι λένε οι Glan για τις ελλείψεις των κυβερνητικών πολιτικών για την αλλαγή του κλίματος.

Ο κ. Cuinn δήλωσε: "Θα συνεργαστούμε με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη για να χρησιμοποιήσουμε την υπόθεσή μας για να τονίσουμε το γεγονός ότι,αν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν επειγόντως πολύ ισχυρότερη δράση για την πρόληψη της έκλυσης αερίων θερμοκηπίου,είναι θέμα δεκαετιών να παρακολουθούμε τις καταστροφικές συνέπειες τής ανεπαρκούς δράσης. "

Πριν από δύο χρόνια μια ομάδα ολλανδών πολιτών - που διοργάνωσε η ΜΚΟ Urgenda - μύνησαν με επιτυχία την κυβέρνησή τους για  συνειδητή αμέλεια πού συνέβαλε στην παραβίαση του μέγιστου στόχου 2C για την υπερθέρμανση του πλανήτη.Τρεις δικαστές κάλεσαν την ολλανδική κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές της κατά 25% έως το 2020,λέγοντας ότι οι χαμηλότεροι στόχοι τους ήταν παράνομοι, δεδομένης της έκτασης της απειλής που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Ολο και περισσότερα παιδιά παγκοσμίως προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις όπως στο Σιάτλ των ΗΠΑ όταν μια ομάδα παιδιών πέρυσι μύνησαν την πολιτεία Ουάσιγκτον για τον ίδιο λόγο ή στην Ινδία όταν ένα ενιάχρονο κορίτσι ! έκανε το ίδιο διαμαρτυρόμενη για το ότι ή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει την κλιματική αλλαγή.Τά παιδιά μάς δείχνουν τον δρόμο για μια νομική αντίσταση σ αυτούς πού με τις πράξεις τους υπονομεύουν την επιβίωση του φυσικού κόσμου,και την διεκδίκηση αποζημιώσεων από κράτη και κυβερνήσεις πού δεν κάνουν τίποτα για την πρόληψη των πυρκαγιών και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Πηγή / Εarthfirst journal

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License