post image

Το κίνημα antigold εδώ και χρόνια δίνει μάχες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Όλα αυτά τα χρόνια η κοινωνία της Χαλκιδικής μαζί με αλληλέγγυους από όλη την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, συγκρούεται με τα συμφέροντα της El Dorado, με μοναδικό στόχο να σταματήσει η λεηλασία της φύσης. Λαϊκές συνελεύσεις, διαδηλώσεις στο βουνό, δακρυγόνα και συλλήψεις από τους νόμιμους προστάτες της εταιρίας (ΕΛ.ΑΣ), επιθέσεις από τον ιδιωτικό στρατό της εταιρίας (security και εργαζόμενοι στην εταιρία) είναι γεγονότα που χαρακτηρίζουν το κίνημα τα τελευταία τουλάχιστον 7 χρόνια σε αυτόν τον αγώνα.

Με τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τίποτα δεν άλλαξε. Η λογική της ανάθεσης βρήκε πρόσφορο έδαφος και σε ένα κομμάτι της τοπική κοινωνίας, η οποία κατάπιε αμάσητα την ΕΛΠΙΔΑ για θεσμική λύση στο ζήτημα, που υπόσχονταν ο Τσίπρας και οι βουλευτές του, με αποτέλεσμα το κίνημα να περάσει μία φάση καμπής .

Στο διάστημα που διανύουμε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι δίκες για τους παραπάνω από 450 διωκόμενους όλων αυτών των χρόνων αγώνα. Η υπόθεση της Χαλκιδικής αποτέλεσε μία ευκαιρία για το κράτος, να αναβαθμίσει το νομικό του οπλοστάσιο ενάντια στις κοινωνικές αντιστάσεις καθιστώντας εντέλει ολόκληρα χωριά σε καθεστώς εξαίρεσης. Η ΕΛΑΣ ως ελληνικό CSI ξεκινάει ένα κυνήγι μαγισσών, παρακολουθώντας τηλέφωνα και μαζεύοντας μέχρι και γόπες τσιγάρων από το βουνό, για να ταυτοποιήσει με παράνομες διαδικασίες λήψης DNA, τους ανθρώπους που από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση έχουν βαφτιστεί ως «τρομοκράτες των Σκουριών».

Την Τετάρτη 20/9 και την Πέμπτη 21/9 θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ σημαντικές δίκες του κινήματος. Στις 20 Σεπτέμβρη δικάζονται 31 άτομα που κατηγορούνται για παρέμβαση στο δημαρχείο Ιερισσού και στις 21 Σεπτέμβρη δικάζονται 26 άτομα για πορεία στον Λάκκο Καρατζά. Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει κακουργήματα και πλημμελήματα. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Η υπεράσπιση των αγωνιζόμενων διωκόμενων είναι υπεράσπιση του ίδιου του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία.


Ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση Λάρισας (και ως δίκτυο ΑΚ) όπως το είχαμε πει με τη συμφωνία ΤΤΙΡ, έτσι θα το επαναλάβουμε και τώρα:
«Η αναμέτρηση δεν είναι ανάμεσα στην αγορά και το κράτος, αλλά στο ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που αναμετράται και με τα δύο». Επιπλέον, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε και ιδιαίτερα τώρα που τα πράγματα γίνονται οριακά, ότι ο μόνος που μπορεί να διώξει την El Dorado από τη Χαλκιδική, ο μόνος που θα την αναγκάσει να εγκαταλείψει και μάλιστα χωρίς δικαιώματα τα καταστροφικά της σχέδια, είναι αυτός που δεν έχει βάλει την υπογραφή του σε καμιά σύμβαση, σε καμιά λεηλασία, οικονομική ή περιβαλλοντική, αυτός που δε δεσμεύεται από καμία ρήτρα. 
Αυτός δεν είναι άλλος από τη βάση των τοπικών κοινωνιών που έδωσε πολύχρονους και σημαντικούς αγώνες, που αντιστάθηκε, διώχθηκε, φυλακίστηκε και που είχε στο πλευρό του το πανελλαδικό antigold κίνημα, αλλά και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης.

Ενάντια στην λογική της ανάθεσης  και της ελπίδας σε κάποια διαιτησία, ενάντια σε επικοινωνιακά παιχνίδια αντιπολίτευσης, προτάσσουμε την άμεση δημοκρατία και την άμεση δράση για να στείλουμε στον διάολο την εταιρία και τους εκφραστές της. Οι μάσκες έχουν πέσει και πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το ότι ο αγώνας, ή θα είναι αντικαθεστωτικός ή δεν θα είναι τίποτα.- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ
- ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ
- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝΑντιεξουσιαστική Κίνηση Λάρισας

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License