Παλεύοντας για τις οικογένειες και τις ζωές μας


Όταν αποφασίζουμε αν θα έχουμε ή όχι παιδιά, πού και πώς θα τα φέρνουμε, πότε και με ποιον, επηρεαζόμαστε από κοινωνικές δυνάμεις που είναι εκτός ελέγχου μας. Αυτές οι δυνάμεις υπαγορεύουν ποιος έχει περισσότερη ελευθερία να κάνει αυτές τις επιλογές, ανάλογα με το πώς θέλουν να ζήσουν. Για να μπορέσει κανείς να απολαύσει αυτή την ελευθερία, για την αναπαραγωγική δικαιοσύνη, απαιτούμε πρόσβαση σε νόμιμη έκτρωση, δωρεάν παιδική μέριμνα, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, δυνατότητα εγκατάλειψης μιας  καταχρηστικής σχέσης και πρόσβαση σε σταθερή στέγαση και ασφαλείς και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας.

 

Πρόσφατα, έχουμε δει αυξημένη καταστολή της αναπαραγωγικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο. Το πιο εμφανές παράδειγμα αυτού είναι οι επιθέσεις κατά της πρόσβασης στην άμβλωση. Το 2016, η πολωνική κυβέρνηση προσπάθησε να εγκρίνει νομοθεσία που θα απαγόρευε την έκτρωση σε όλες τις περιστάσεις. Μόνο μετά από μια απεργία από χιλιάδες γυναίκες σε όλη τη χώρα ανακάλεσε τα σχέδιά της. Στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι οι προσπάθειες για την παύση της χρηματοδότησης για την προγραμματισμένη γονική μέριμνα, η οποία προβλέπει αμβλώσεις καθώς και άλλες υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, σύντομα θα είναι επιτυχής.

Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κλινικές αμβλώσεων αποτελούν στόχο παρενόχλησης από θρησκευτικές ομάδες κατά των επιλογών και από τις δεξιές εφημερίδες. Από το 2008, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη χρηματοπιστωτική κρίση για να επιβάλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας στους ανθρώπους της εργατικές τάξεις οι οποίοι είναι λιγότερο υπεύθυνοι, αλλά οι περισσότεροι βλάπτονται από την οικονομική συντριβή.

Οι χρόνοι λιτότητας σημαίνουν συχνά αυξημένο κοινωνικό συντηρητισμό, με τις για την δεξιά νικηφόρες εκλογές, να υπόσχεται να υπερασπιστεί τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες». Αλλά μιλάνε για την υπεράσπιση ενός πολύ συγκεκριμένου τύπου οικογένειας - ένα λευκό, ετεροφυλόφιλο, πλούσιο ζευγάρι, που μπορεί να αντέξει να πληρώσει για τη φροντίδα των παιδιών και να έχει ένα σπίτι σε μια περιοχή με καλά χρηματοδοτούμενα σχολεία και νοσοκομεία.

Ενώ οι προϊστάμενοι, οι γαιοκτήμονες και οι βουλευτές μας προστατεύονται από τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, οι εργαζόμενοι στην Αγγλία αγωνίζονται να συντηρήσουν τις οικογένειές τους ενάντια στις περικοπές στις υπηρεσίες που αναγκάζονται να βασίζονται. Από το 2010, έχουν κλείσει 763 κέντρα παιδικής μέριμνας Sure Start, έχουν κλείσει 34 καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας. Σε συνδυασμό με περικοπές στις παροχές, αυτό αφήνει τα θύματα βίας λόγω φύλου να παγιδεύονται σε επικίνδυνες σχέσεις και σπίτια. Εταιρείες όπως η Sports Direct, οι οποίες χρησιμοποιούν μηδενικές συμβάσεις και πληρώνουν μισθούς φτώχειας, αφήνουν πολλές οικογένειες χωρίς αξιόπιστο εισόδημα.

Τα σχολεία στο Derbyshire, κοντά σε μια αποθήκη της Sports Direct, ανέφεραν άρρωστα παιδιά που έρχονταν στο σχολείο επειδή οι γονείς τους φοβόντουσαν ότι ο αναγκαίος χρόνος για να τους φροντίσουν θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ώρες εργασίας τους. Ενώ η εταιρεία υπέκυψε  σε πιέσεις και έδωσε στους εσωτερικούς υπαλλήλους της τις κατάλληλες συμβάσεις, οι εργαζόμενοι μέσω γραφείων παραμείνουν σε συμβάσεις μηδενικού ωραρίου.

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ζουν σε ιδιωτικά ενοικιαζόμενα καταλύματα, υποφέρουν από αυξανόμενα ενοίκια που σημαίνει ότι οι οικογένειες ζουν σε κακή ποιότητα, επισφαλείς κατοικίες, συχνά πολλά μίλια από υποστηρικτικές κοινότητες ή αλλιώς αποθαρρύνονται να έχουν παιδιά συνολικά. Οι καταπιεστικοί νόμοι επηρεάζουν δυσανάλογα και τους φτωχούς.

  

Μια συγκέντρωση υπέρ της επιλογής στη μνήμη της Savita Halappanavar το 2012. Η Savita πέθανε εξαιτίας επιπλοκών από σκεπτικιστή αποβολή, επειδή της είχε απαγορευτεί η έκτρωση. Τουλάχιστον 4.000 γυναίκες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ιρλανδία για αμβλώσεις κάθε χρόνο.

Στο βόρειο και νότιο τμήμα της Ιρλανδίας, είναι οι γυναίκες της εργατικής τάξης, μη δυαδικές και τρανς που αγωνίζονται για να ταξιδέψουν στην Αγγλία για μια ασφαλή και νόμιμη έκτρωση. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι χειρότερα για τους μετανάστες, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν από την αύξηση της κράτησης πύλης στο NHS. Μετά από μια δίκη ενάντια στο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, 20 νοσοκομεία του NHS θα ζητούν διαβατήριο και ένααποδεικτικό κοινής ωφέλειας πριν από τη θεραπεία ασθενών, αφήνοντας πολλούς χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και μητρότητας. Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν επίσης τη συνεχή απειλή απελάσεων, οι οποίες αφήνουν τις οικογένειες χωρισμένες σε ολόκληρες ηπείρους.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε από το κράτος να στηρίξει τον αγώνα μας για αναπαραγωγική δικαιοσύνη. Ενόψει αυτών των επιθέσεων στην καθημερινότητά μας, στις επιλογές μας και στις οικογένειές μας, πρέπει να οικοδομήσουμε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Πρέπει να συνεργαστούμε για να υπερασπιστούμε τις τοπικές κλινικές αμβλώσεων από την παρενόχληση από τους φανατικούς, να αντισταθούμε στις επιθέσεις μετανάστευσης οι οποίες βίαια χωρίζουν τις οικογένειες, να συγκρουστούμε με τους ιδιοκτήτες και τους δικαστικούς επιμελητές τους και να αντισταθούμε στους φασίστες όταν επιτίθενται στις κοινότητές μας.

Πρέπει να υποστηρίξουμε τους γιατρούς που αρνούνται να ελέγξουν το καθεστώς μετανάστευσης των ασθενών τους και να βεβαιωθούμε ότι άλλοι γονείς γνωρίζουν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν σε σχολεία πληροφορίες σχετικά με την εθνικότητα των παιδιών τους. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στους χώρους εργασίας μας, οργανώνοντας τους επισφαλής εργαζόμενους και τους χαμηλόμισθους με τους συναδέλφους μετανάστες.

Εάν αγωνιζόμαστε για τον έλεγχο του σώματός μας και της ζωής μας, μπορούμε να κερδίσουμε μόνο αν είμαστε μαζί ως τάξη.

Βλ. Feminist Fightback για παραδείγματα του αγώνα για αναπαραγωγική δικαιοσύνη.

Το άρθρο αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αντίσταση [ pdf ] Φθινόπωρο 2017, το δελτίο της Αναρχικής Ομοσπονδίας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License