Η κοινοβούλιο της καταλονίας έχει κυρίξει δημοψηφισμα για την ιδρυση της Republica Catalana την 01/10 (1-0). Η ισπανική κυβέρνηση πήρε απόφαση να πολεμίσει σκληρά όχι μόνο της ανεξαρτησία αλλα και το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει, με αποτέλεσμα της τελευταίες μέρες και ώρες να επιτύχουν την απαγορευση του δημοψηφισματος στα δικαστήρια και να έχουν εξαπολύσει κυνηγητό σε όποιον καλεί τον κόσμο να ψηφίσει, με εισβολή μπάτσων σε εφημερίδες και επιχειρήσεις.

Τελευταία εξέλιξη είναι η απαίτηση απο την καταλανική αστυνομία να απαγορεύσει το δημοψήφισμα και να συλλάβει οποιον το οργανώσει. Δεδομένου ότι η τοπική κυβέρνηση και περίπου ο μισος πλυθυσμός είναι υπέρ της ανεξαρτησίας ενω ένα το 70% υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία πολύ σκληρή επίθεση στα δικαιώματα του καταλανικού λαού που θυμίζει εποχές δικτατορίας. Περισσότερα απο αύριο.

από γκ 15/09/2017 2:30 μμ.


Κατανοητή είναι κάθε ένσταση στην κατοχή της Καταλονίας από την Ισπανία (Καστίλλη) όπως και κάθε αντιδυναστικός-αντιαποικιακός αγώνας. Κατανοητό και αγώνας ενάντια στην καταστολή και εθνική καταπίεση από το ισπανικό κράτος. Το ζήτημα όμως είναι το αν αυτός οφείλει να συνδεθεί με ένα νέο κράτος σε εθνική αστική βάση ή με το δρόμο προς τη δημοκρατική αυτονομία-συνομοσπονδισμό. Δηλαδή ας τεθεί πάλι το ερώτημα όπως τίθεται σε κάθε ανεξαρτησιακό-εθνικό-αντιαποικιακό αγώνα: Αν δηλαδή μια νέα εθνική γραφειοκρατία ταυτισμένη με τη διοίκηση ενός γεωγραφικού εθνικού τμήματος ωθεί πραγματικά προς την ελευθερία και τη δικαιοσύνη με τις οποίες ταυτίζει τον αγώνα του λαού για ανεξαρτησία. Η ιστορία απέδειξε ότι όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που πάλεψαν δίκαια με στόχο το νέο εθνικό κράτος κατέληξαν εξαρτημένα αθύρματα των διεθνών μηχανισμών δανεισμού-στρατιωτικών συμφώνων και με επιλέον εγκατάσταση μιας κρατικής γραφειοκρατίας που απομυζεί το λαό πνευματικά και οικονομικά καθιστώντας τον ένα υποχείριο. Τι λένε άραγε οι ισπανοί αναρχικοί, οι καταλανοί αναρχικοί για τούτη την εξέλιξη και τι είδους εναλλακτική προτείνουν άραγε απέναντι στη δημιουργία ενός νέου καταλανικού κράτους; Η κουρδική εναλλακτική δεν αξίζει τον κόπο να ιδωθεί στο σήμερα;
ΓΚυριακού

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License