Οι αυτόχθονες κοινότητες αντιστέκονται στα κινεζικά ορυχεία στον Ισημερινό Αμαζόνιο

https://news.mongabay.com/2017/09/indigenous-communities-resist-chinese-mining-in-amazonian-ecuador/

  • Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε μετα από καταγγελίες  των αυτόχθονων κοινοτήτων στη Gualaquiza, στην περιοχή των εκβολών του Αμαζονίου του Ισημερινού, κατηγόρησε την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εξόρυξης για μεγάλες ανθρώπινες και περιβαλλοντικές παραβιάσεις.
  • Τα ορυχεία χαλκού Mirador και Panantza-San Carlos εκτελούνται από την Ecuacorriente SA (ECSA) και ανήκουν στην κινεζική κοινοπραξία CRCC-Tongguan. Τα δύο ορυχεία βρίσκονται στην περιοχή Cordillera del Cóndor και εντός της εδαφικής περιοχής Shuar.
  • Οι κατηγορίες που έχουν κατατεθεί κατά της κυβέρνησης και της κινεζικής κοινοπραξίας περιλαμβάνουν τον εκτοπισμό 116 αυτόχθονων , την κατεδάφιση  της πόλης του San Marcos de Tundayme, την κλιμάκωση της βίας συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του ηγέτη του Shuar José Tendetza, διακρίσεις, εκφοβισμούς, απειλές και επιδείνωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
  • Η κυβέρνηση του Προέδρου Λένιν Μορένο μέχρι στιγμής δεν απάντησε στις κατηγορίες της Gualaquiza ή στο αίτημα για αποκατάσταση των παραπόνων που κατέθεσαν οι κοινοτικοί ηγέτες στο δικαστήριο.
 

Αυτόχθονες κοινοτικοί ομιλητές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στο δικαστήριο του περασμένου Σαββατοκύριακου, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισημερινού και μια κινεζική εταιρεία  ορυχείων για καταπάτηση των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων και τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις. Φωτογραφία από τον Max Nathanson

Οι εντάσεις μεταξύ των ιθαγενών πληθυσμών, του κράτους και μιας κινεζικής εταιρείας εξόρυξης συνεχίζουν να αυξάνονται στην Cordillera del Cóndor του Ισημερινού, μέρος της ορεινής περιοχής των ακρωτηρίων του Αμαζονίου. Αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα δικαστήριο διεξήχθη στο περιφερειακό κόμβο της Gualaquiza σε μια επίδειξη αντίστασης στις καταχρήσεις των εξορύξεων. Συμμετείχαν οι κοινότητες από τις περιοχές Morona-Santiago, Azuay και Zamora Chinchipe, με υποστήριξη των ΜΚΟ από την Acción Ecológica, τη Minka Urbana, τον YASunidos και άλλων.

Τα κυριότερα σημεία των παραπόνων περιστρέφονται γύρω από δύο κυβερνητικές παραχωρήσεις που ανήκουν στην ιθαγενική περιοχή των Shuar: τα ορυχεία χαλκού Mirador και Panantza-San Carlos που διοικούνται από την Ecuacorriente SA (ECSA), που ανήκει στην κινεζική κοινοπραξία CRCC-Tongguan.

Εάν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, το Mirador θα γίνει η πρώτη μεγάλη μεταλλευτική επιχείρηση στην ιστορία του Ισημερινού. ο λάκκος του ορυχείου Mirador θα είναι περίπου ένα μίλι κατά μήκος και μισό μίλι βαθιά και θα παράγει  δυνητικά 600 εκατομμύρια τόνους  τοξικών αποβλήτων που θα αποθηκευτούν σε κοντινές απόκρημνες πλαγιές και σε χώρους απορριμμάτων δίπλα στον ποταμό Quimi.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν μια σειρά από ηγέτες των Shuar, πολιτικοί της περιοχής, ακαδημαϊκοί  και ακτιβιστές. 

  

Οι συμμετέχοντες στο δικαστήριο συναντώνται αλληλέγγυοι στους δρόμους της Gualaquiza. Φωτογραφία από τον Max Nathanson

Το δικαστήριο εμφανίστηκε ως μέρος μιας σειράς κινήσεων αντίστασης γύρω από τον Εκουαδόρ, που ονομάζονται " Verdad para la Vida " ή "Αλήθεια για τη ζωή". Όλα σχετίζονται με την εκτόπιση ή την καταπάτηση των κοινοτήτων από το κράτος ή από μεγάλες εταιρίες ανάπτυξης από τον  Ισημερινό και το εξωτερικό.

Τα ορυχεία Mirador και Panantza-San Carlos έχουν αναδειχθεί ως σημείο ανάφλεξης για ένα πολύπλοκο σύνολο ανταγωνιστικών συμφερόντων. Το  κινεζικό κεφάλαιο που εκτιμάται σε 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια, που έχει εισέρθει στο Εκουαδόρ την τελευταία δεκαετία, ήταν η κύρια πηγή δανεισμού και επενδύσεων για την κυβέρνηση του Ισημερινού μετά την εκλογή του Rafael Correa το 2007.

Έκτοτε, έχουν ξεκινήσει πολλά βασικά αναπτυξιακά έργα που χρηματοδοτούνται και διαχειρίζονται απο κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οκτώ υδροηλεκτρικά φράγματα, παραχωρήσεις πετρελαίου στην περιοχή ITT του εθνικού πάρκου Yasuní και συγκροτήματα εξόρυξης όπως το Mirador, Panantza-San Carlos και Río Blanco.

Όλα αυτά τα έργα έχουν συναντήσει σκληρή αντίσταση από τις τοπικές κοινότητες και ακτιβιστές. Εκείνοι που αντιστέκονται  ισχυρίζονται ότι υπάρχουν καταφανείς παραβιάσεις της προστασίας του Συντάγματος του 2008 για τα ιθαγενή εδάφη και τη φύση, το οποίο αναγνωρίζει ειδικότερα τον Αμαζόνιο ως την ψυχή του παγκόσμιου οικολογικού συστήματος.

 

Μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στους δρόμους της Gualaquiza. Φωτογραφία από τον Max Nathanson

Αντίθετα, η "υπεύθυνη εξόρυξη" χαιρετήθηκε από την κυβέρνηση ως το μέλλον της βιομηχανικής πολιτικής του Εκουαδόρ, με τα κέρδη που προκύπτουν από την εξόρυξη να συνδέονται με μεγαλύτερη περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της κατασκευής μεταφορικών υποδομών και σχολείων. Το ορυχείο παρουσιάζει μια ελκυστική εναλλακτική λύση για μια κυβέρνηση που επιδιώκει να διαφοροποιηθεί από την οικονομία του  πετρελαίου και αισθάνεται μια συμπίεση λιτότητας από τα υψηλά επιτόκια μιας δεκαετίας και την αποπληρωμή δανείων με εγγύηση του πετρελαίου στην Κίνα.

Το πρώην σλόγκαν του προέδρου Correa αντικατοπτρίζει το σκεπτικό της κυβέρνησης: οι άνθρωποι του Ισημερινού «δεν μπορούν να είναι οι ζητιάνοι που κάθονται πάνω σε ένα χρυσό σάκο», είπε επανειλημμένα. Σήμερα, το Υπουργείο Μεταλλείων αναδεικνύει το επενδυτικό δυναμικό του Cordillera del Cóndor, που είναι πλούσιο σε χρυσό και χαλκό, ίσο με αυτό των γειτόνων και των δυνάμεων των εξορύξεων  Perú και Χιλής, παρόλο που μόνο το 10% του ορυκτού δυναμικού του Ισημερινού έχει ερευνηθεί.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας αυτό το δικαστήριο του Σαββατοκύριακου ως δείκτη, είναι σαφές ότι πολλά μέλη της τοπικής κοινότητας και εμπειρογνώμονες σε διάφορους συναφείς τομείς πιστεύουν ότι μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις εξόρυξης Mirador και Pantanza-San Carlos έχουν αντιμετωπιστεί ανεύθυνα.

Τα έγγραφα που δημοσιεύει η Acción Ecológica δηλώνουν ότι 116 άτομα εκτοπίστηκαν βίαια από έναν συνδυασμό ιδιωτικής ασφάλειας και κυβερνητικών δυνάμεων της ECSA και ότι ολόκληρη η πόλη του San Marcos de Tundayme μετατράπηκε σε έδαφος.

Ο κ. Simón Espinoza, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, μίλησε στο δικαστήριο για καταφανή επιθετικότητα από την κυβέρνηση κατά των αυτοχθόνων κοινοτήτων που ήταν ίδια με τον ορισμό της «γενοκτονίας».

 

Τα ορυχεία χαλκού Mirador και Panantza-San Carlos που διοικούνται από την Ecuacorriente SA (ECSA) και ανήκουν στην κινεζική κοινοπραξία CRCC-Tongguan, κατασκευάζονται στην 
περιοχή του Shuar, στην περιοχή των εκβολών του Αιγαίου του Αμαζονίου. Φωτογραφία από τον Max Nathanson

Ο Michelle Báez, καθηγητής στο παπικό καθολικό πανεπιστήμιο του Ισημερινού, αναλύει λεπτομερώς τις συστηματικές διακρίσεις, τον εκφοβισμό και τις απειλές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά του τοπικού πληθυσμού για την υπεράσπιση των δραστηριοτήτων της ECSA. Ο Carlos Tendetza έφερε ένα μπουκάλι νερό που υποτίθεται ότι προέρχεται από τον ποταμό Zamora με απευθείας σύνδεση με το ορυχείο Mirador. έριξε ένα σκοτεινό καστανό υγρό που προκάλεσε ανατριχίλες.

Η Esperanza Martínez, πρόεδρος της Acción Ecológica, εξέφρασε την απογοήτευσή της ότι αντί να συμμετέχουν προσωπικά, πολλοί ηγέτες του Shuar έπρεπε να καταγράφουν βίντεο μηνύματα για το δικαστήριο λόγω κινδύνων ασφαλείας, σκιαγραφώντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «εφιάλτες» και ως συνέπειες της «αποικιοκρατίας».

Ο δρ. Steven H. Emerman, καθηγητής υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο της κοιλάδας Utah, καταδίκασε το γεγονός ότι η εκτίμηση περιβαλλοντικών κινδύνων που απαιτείται από τον νόμο του Ισημερινού διεξήχθη από εργολάβους που πλήρωσε η ECSA. Η έκθεση αυτή διαπίστωσε ότι το σχέδιο ορυχείων, όπως διατυπώθηκε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία της μονάδας, ενώ η πιθανότητα κατάρρευσης του χώρου αποθήκευσης των απορριμμάτων  ήταν «πολύ υψηλή». Παρά ταύτα, η επακόλουθη απόφαση της ECSA ήταν να διπλασιαστεί η κλίμακα παραγωγής, χωρίς συνέπειες από την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Δρ. Emerman, ήταν δομές που είχαν κατασκευαστεί για να περιέχουν ορυχεία και απορρίμματα των οποίων η πιθανότητα έκρηξης είναι "αναπόφευκτη".

"Το πραγματικό κόστος κατασκευής ενός επαρκώς ασφαλούς συστήματος διάθεσης θα ήταν πάνω από 100 φορές υψηλότερο από ό, τι πραγματικά πληρώθηκε", δήλωσε.

 

Γκράφιτι ενάντια στην κινεζική επιχείρηση εξόρυξης που είναι εγγεγραμμένη σε έναν τοίχο της Gualaquiza. Φωτογραφία από τον Max Nathanson

Η πλούσια σε ορυκτά Cordillera del Cóndor είναι ένα παγκόσμιο hotspot για τη βιοποικιλότητα. Ο Δρ. Alfredo Luna, βιολόγος του Ισημερινού Συλλόγου για το Κοινωνικό-Περιβαλλοντικό Δίκαιο, χαρακτήρισε την περιοχή Cordillera ως τοποθεσία "μεγάλης βιοποικιλότητας", λέγοντας ότι το κλίμα και το μεγάλο υψόμετρο την καθιστούν μοναδική θέση σε ολόκληρη την ηπειρωτική περιοχή του Αμαζονίου . Ο Δρ Luna μίλησε για τα "μικρο-οικοσύστημα" που φιλοξενεί αμέτρητα εξειδικευμένα είδη ενδημικά για την Cordillera.

Πολλοί ηγέτες Shuar και άλλοι ιθαγενείς, άνδρες και γυναίκες, μίλησαν για στοχευμένους χειρισμούς από την ECSA και τις κυβερνητικές δυνάμεις που αφορούν ειδικά τις γυναίκες στις τοπικές κοινότητες. Οι απειλές της εταιρείας και της κυβέρνησης για τη φύση, τη χειραφέτηση των γυναικών και τα εγχώρια μέσα διαβίωσης καταδείχθηκαν  έντονα. Μια γραπτή δήλωση μετά το δικαστήριο ανέφερε ότι "ο εξωρικτισμός ενισχύει την πατριαρχία σε αυτά τα εδάφη".

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Μεταλλείων του Ισημερινού έχει χαρακτηρίσει τις συγκρούσεις στο Cordillera del Cóndor ως αποτέλεσμα παρεξηγήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ της ECSA και των τοπικών πληθυσμών, καθώς και την έλλειψη κατανόησης από τις κοινότητες σχετικά με το θετικό, καλά στρογγυλεμένο αναπτυξιακό μοντέλο που επιτρέπει η εξόρυξη. Η ECSA δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό για αυτήν την ιστορία.

Στο τέλος του δικαστηρίου, μια επιτροπή τοπικών ηγετών έδωσε μια γραπτή ετυμηγορία που συνέταξε τις μαρτυρίες που δόθηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, καταλήγοντας σε μια σειρά ψηφισμάτων. Μεταξύ αυτών ήταν η απαίτηση να τερματιστεί η δίωξη των μελών της κοινότητας από τις κρατικές αστυνομικές δυνάμεις, η διεξαγωγή δίκαιης και πλήρους έρευνας για το θάνατο του José Tendetza, η αναστολή των έργων εξόρυξης Mirador και Panantza-San Carlos μέχρι την κατάλληλη περιβαλλοντική και κοινωνική  αποκατάσταση των δικαιωμάτων στη φύση που απορρέουν από το Σύνταγμα και η ευθύνη του κράτους για βία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται κατά των τοπικών κοινοτήτων.

Το δικαστήριο ακολουθήθηκε από κοινοτικές εορταστικές εκδηλώσεις και μια πορεία μέσω της Gualaquiza υπό την ηγεσία των κοινοτικών ηγετών Shuar, δραστηριότητες που παρακολουθούνται στενά από την τοπική αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις. Την επόμενη ημέρα, μια μεγάλη ομάδα ακτιβιστών, με πολλές μάσκες ζώων, εμπόδισε την είσοδο στο ορυχείο Mirador σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αυτές οι ενέργειες έλαβαν χώρα μακριά από το Κίτο, όπου η αποδοχή του Προέδρου Λένιν Μορένο έχει σημειώσει αύξηση εν μέσω προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς που χώρισαν το κυβερνών Κόμμα Alianza País. Πέντε μήνες από την πρώτη του θητεία, ο Moreno έχει αποστασιοποιηθεί από τον προκάτοχό του Correa. Αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το δικαστήριο του περασμένου Σαββατοκύριακου, ή η συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της κοινότητας ενάντια στην  εταιρεία εξόρυξης και τις κυβερνητικές καταχρήσεις, θα φέρει θετική αλλαγή από τα όργανα εξουσίας του Ισημερινού. ή αν για την Cordillera del Cóndor τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διαπιστωθεί η συνέχιση των προβληματικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών τάσεων της περασμένης δεκαετίας.

 

Με την εγχώρια αντίσταση στην εξόρυξη που αναπτύσσεται στην περιοχή των ακρωτηρίων του Αμαζονίου, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ στο Κίτο δεν έχει δώσει ακόμη μια αποδεκτή απάντηση στις διαμαρτυρίες. Φωτογραφία από τον Max Nathanson

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License