«Oικοτρομοκράτες» γιά τίς ΗΠΑ το κίνημα #ΝoDapl,ή GreenPeace,ή Earth First και πολλές άλλες οργανώσεις πράσινης δράσης

"Kοστούμι τρομοκρατίας" ράβει ό Τράμπ γιά όλες σχεδόν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις,και από ότι φαίνεται αυτές πού αφήνει «απέξω» είναι μόνο οί "φιλοζωικές" οργανώσεις προστασίας των κατοικίδιων των νοικοκυραίων.Το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Tράμπ πού εκπροσωπεί τήν εταιρεία φυσικού αερίου Energy Transfer Partners άσκησε αγωγή κατά τών ακτιβιστών τού Στάντινγκ Ρόκ ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη συνεχιζόμενη μάχη της με το περιβαλλοντικό κίνημα που αντιτίθεται στον αγωγό πρόσβασης της Dakota.

post image

Η εταιρεία κατασκευής του αγωγού που εδρεύει στο Ντάλλας χαρακτηρίζει τώρα πολλούς από εκείνους που αντιτάχθηκαν στον αγωγό σαν "οικο-τρομοκράτες" και τους πάει σε δίκη.Αυτό από μια εταιρεία που απασχολούσε μια οργάνωση ιδιωτικής ασφάλειας παραστρατιωτικού τύπου την TigerSwan για να επιβλέπει και να παρακολουθεί τα μέλη τού κινήματος #noDAPL σαν να ήταν τζιχαντιστές .

Η αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι η GreenPeace,η Εarth First! και πολλές άλλες πράσινες ομάδες που ασχολούνται με ακτιβιστική άμεση δράση είναι μια "εγκληματική επιχείρηση" που περιλαμβάνει μια συντονισμένη επίθεση που ξεκίνησε από "περιβαλλοντικές ομάδες διεφθαρμένων"! χρησιμοποιώντας ψεύτικα ακροατήρια ειδήσεων και δημοσιότητας και που αποδόμησαν την προσπάθεια κατασκευής τού αγωγού της και κόστισαν στην εταιρεία εκατομμύρια δολάρια.

Η καταγγελία 187 σελίδων ελέγχει σχεδόν κάθε περιβαλλοντική ομάδα που θα μπορούσατε να σκεφτείτε - Earthjustice,Earth First,The Sierra Club, Rainforest Network Action, 350.org και πολλές άλλες. Στην υπόθεση καταγγελεται επίσης η BankTrack,ένας οργανισμός που παρακολουθεί τις οικονομικές δραστηριότητες τών εμπορικών τραπεζών,ως εναγόμενη, σάν αποτέλεσμα τής συμμετοχής της σε ένα πρόσφατο κίνημα πού προέτρεπε τήν απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες που χρηματοδότησαν την προσπάθεια κατασκευής των αγωγών.

Τα μέλη του κινήματος #noDAPL σημειώνουν ότι η καταγγελία παραβλέπει το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αντίστασης κατά των αγωγών ήταν εγχώρια δηλ ιθαγενής.Οι περιβαλλοντικές ομάδες προσέφεραν κατά κύριο λόγο αλληλεγγύη και κάποια υποστήριξη - η Greenpeace, για παράδειγμα, έδωσε μια ηλιακή συστοιχία στο στρατόπεδο διαμαρτυρίας.Ένα κοινό σχόλιο ήταν ότι αυτή η καταγγελία παρουσιάζει μια εναλλακτική εικόνα τής πραγματικότητας.Αλλά απ ότι φαίνεται θα είναι το επόμενο βήμα γιά μια ήπειρο που προσπαθεί να εξισώσει τις εκστρατείες κοινωνικής δικαιοσύνης με την τρομοκρατία.

"Πρόκειται για πλήρους κλίμακας, μετωπική στρατιωτική επίθεση στην περιβαλλοντική κοινότητα",λέει ο Daniel Sheehan,συνταγματικός δικηγόρος και επικεφαλής πληρεξούσιος για το Σχέδιο τού Λαϊκού Νόμου των Λακότα.Σημειώνει ότι η αγωγή ασκήθηκε από το δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου του Προέδρου Donald Trump,τόν Marc Kasowitz.

Ο Sheehan λέει ότι οί κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες και γελοίες και επισημαίνει ότι η αγωγή αφορά κυρίως τις αξιώσεις δυσφήμησης. Κατηγορούν τις περιβαλλοντικές ομάδες ότι ξεκινήσαν μια καμπάνια παραπληροφόρησης,συμπεριλαμβανομένης τής εξάπλωσης ψεμάτων σχετικά με την διαδρομή τού αγωγού,ότι θα συνέβαλε στην αλλαγή τού κλίματος και την πιθανότητα διαρροής του. (Στα τέλη Μαΐου υπήρχαν τρεις γνωστές διαρροές .)

Η Sheehan λέει ότι η αγωγή ήταν η τελευταία πράξη σε μια λεγόμενη «εκστρατεία δημόσιας διπλωματίας», η οποία ξεκίνησε με την πρόσληψη τής ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας TigerSwan Η TigerSwan απεικόνιζε τους συμμετέχοντες του κινήματος #noDAPL σάν "έναν ένοπλο εχθρό που απειλεί τη φυσική τους ευκολία." Αυτή η τοποθέτηση,βοήθησε την τοπική επιβολή του νόμου,βλέποντας τους διαδηλωτές ως βίαιους αντιπάλους.Αυτή η δίκη τώρα συνεχίζει αυτήν την αφήγηση.

Σε μια έκθεση,ή TigerSwan συζητούσε πώς να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για να διασπάσει την εσωτερική δυναμική των στρατοπέδων,παραθέτοντας: "Η εκμετάλλευση των αντιθέσεων των ιθαγενών έναντι των μή γηγενών ακτιβιστών και οι διαμάχες μεταξύ των ειρηνικών και βίαιων στοιχείων είναι κρίσιμη στην προσπάθειά μας να απονομιμοποιήσουμε το κίνημα ΝοDAPL " Στα έγγραφα,ή TigerSwan  ονομάζει επίσης επανειλημμένα τους «αντάρτες» των υπερασπιστών του νερού και το κίνημα σαν μια «ιδεολογικά καθοδηγούμενη εξέγερση».

"Κτυπούν την Greenpeace,επειδή αυτή είναι που οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους τους αναγνωρίζουν ως τη ναυαρχίδα του περιβαλλοντολογικού κινήματος".

Ο Sheehan σημειώνει ότι πολλοί θεωρούν και την Εarth First! - του οποίου το σύνθημα είναι "Δεν υπάρχει συμβιβασμός στην υπεράσπιση της μητέρας γης" ότι είναι μια ριζοσπαστική ομάδα, γι 'αυτό ίσως και ο οργανισμός της στην Φλόριντα  προστέθηκε στην καταγγελία. Ωστόσο,παρότι μπορεί να συμμετείχαν στο Standing Rock δεν ήταν εμφανείς πουθενά με το «ονομά τους»..

Η Tara Houska δικηγόρος των φυλών  και εθνικός διευθυντής εκστρατειών στην τοπική περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση Honor the Earth, χαρακτήρισε την καταγγελία ως παράδειγμα "στρατηγικής αγωγής κατά της συμμετοχής του κοινού στις διαμαρτυρίες". "Είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να επιβάλλουν την σιωπή στον ελεύθερο λόγο και να κοστίσει τον εναγόμενο,οργανώσεις ή κινήματα ή άτομα μερικές φορές αρκετά χρήματα σαν τιμωρία».

Μεταξύ πολλών αξιώσεων,το νέο «κοστούμι τρομοκρατίας» κατηγορεί την ομάδα περιβαλλοντικού δικαίου EarthJustice ότι αμφισβητεί την έγκριση του αγωγού από τον Αμερικανικό Στρατιωτικό Σώμα Μηχανικών για λογαριασμό του Standing Rock Sioux με σκοπό το κέρδος γιά να δημιουργήσει και να καρπωθεί δωρεές σε σχέση με την προσπάθεια κατά του αγωγού.Η αγωγή αναφέρεται στη νομική ενέργεια κατά του Earthjustice επειδή όπως υποστηρίζει λειτουργεί ως "κουρτίνα" για το κίνημα #noDAPL και το οποίο δικόγραφο το ονομάζει σαν "μια συγκλονιστική παραγωγή ενός διεθνικού θεάματος για τά μέσα μαζικής ενημέρωσης"...

Η Δίκη άγνωστο το πότε θα γίνει θα είναι σίγουρα ή δίκη του αιώνα για το περιβαλλοντικό κίνημα στις ΗΠΑ καί σηματοδοτεί την είσοδο σε μια εποχή πού ό αγώνας για την σωτηρία του φυσικού κόσμου και τού πλανήτη θα ποινικοποιηθεί περαιτέρω σέ αρκετές χώρες και στην Ευρώπη μέ κυβερνήσεις νά ράβουν ακόμα πιο στενό το «κουστούμι της οικοτρομοκρατίας» πάνω στο σώμα τού οικολογικού αγώνα και εισαγοντάς το στην «περιβαλλοντική νομοθεσία» σαν απαραίτητο «εθνικό νομικό εδάφιο» καί παρουσιαζοντάς το σάν εσωτερικό καί διεθνή εχθρό για την «οικονομική ανάπτυξη και σωτηρία της χώρας».

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License