Ιατρός σε απεργία πείνας για την Κάνναβη

"...Απέκτησα την εντύπωση πως κάποιος πρέπει να θυσιάσει τον εαυτό του... Η ποινική δίωξη των ασθενών που χρησιμοποιούν Κάνναβη πρέπει να σταματήσει" - Δρ. Φράνιο Γκρότενχερμεν / Franjo Grotenhermen

Ιατρός σε απεργία πείνας για την Κάνναβη
By Πέτρος Ευδόκας, submitted on Tue, 08/29/2017 - 09:29
 

 

► "...Απέκτησα την εντύπωση πως κάποιος πρέπει να θυσιάσει τον εαυτό του... Η ποινική δίωξη των ασθενών που χρησιμοποιούν Κάνναβη πρέπει να σταματήσει" - Δρ. Φράνιο Γκρότενχερμεν / Franjo Grotenhermen.
► Οι κύπριοι συνάδελφοι του συνεχίζουν να χλευάζουν και να εκβιάζουν τους ασθενείς: "Αν θα πάρεις Κάνναβη να μην ξανάρθεις κοντά μου για θεραπεία".
 
Ούτε μήνας δεν έχει κλείσει από το περιστατικό όπου καρκινοπαθής σε τελικό στάδιο εισήχθει επειγόντως στο πιο διάσημο ημικρατικό Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λευκωσία και ο επί καθήκοντι γιατρός έβαλε τις φωνές στον ανήμπορο ασθενή ενώπιον των συγγενών: "Πήγες να κάμεις ομοιοπαθητικά και τώρα κατέληξες πίσω σε μας, τι θέλεις να κάμουμε; Υπάρχει καμιά έρευνα για την Κάνναβη που να λέει ότι θεραπεύει τον καρκίνο; Γιατί επήγες να την πάρεις;" Ήταν το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό φέτος που διηγούνται οι συγγενείς κλαίγοντας. Πρωταγωνιστής ο ίδιος γιατρός και στα δύο. (Αν χρειαστεί θα δημοσιεύσουμε το όνομα του γιατρού και του Κέντρου Φροντίδας).
Ενώ ο νόμος είναι πεντακάθαρος, και μάλιστα με διεθνείς διακρατικές συμφωνίες, ότι ο κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα επιλογής για την θεραπεία του.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών (2002) η οποία και αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και των Εθνικών Δικαίων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει αυτά τα Δικαιώματα χωρίς καμία παρέκκλιση.

Σε αυτήν καθορίζονται ξεκάθαρα και χωρίς καμία δυνατότητα παρερμηνείας ή παρανόησης τα εξής:
«4 Το Δικαίωμα στη Συναίνεση
Το κάθε άτομο έχει το Δικαίωμα Πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες που θα του/της επιτρέψουν να πάρει ενεργό μέρος στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία του/της. Αυτή η πληροφόρηση είναι προαπαιτούμενο για κάθε διαδικασία και θεραπεία και συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα.
.../...
Ο ασθενής έχει δικαίωμα να αρνηθεί οποιαδήποτε θεραπεία ή ιατρική παρέμβαση και το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη για αυτό κατά τη διάρκεια της θεραπείας, διακόπτοντας την.»

«5. Το Δικαίωμα στην Ελεύθερη Επιλογή
Το κάθε άτομο έχει το Δικαίωμα να Επιλέγει Ελεύθερα ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπευτικές διαδικασίες και παροχείς των στη βάση επαρκούς πληροφόρησης.»:

Από: Η Ευρωπαϊκή χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών στην Αγγλική
http://ec.europa.eu/health/ph_overview/co_operation/mobility/docs/health_services_co108_en.pdf

Την ίδια στιγμή ο γιατρός Franjo Grotenhermen αρχίζει απεργία πείνας για να διεκδικήσει καλύτερη πρόσβαση στην Κάνναβη για τους ασθενείς που την χρειάζονται. Διαμαρτύρεται διότι ο "ρυθμιστικός νόμος" για την Ιατρική Κάνναβη είναι τόσο περιοριστικός και γραφειοκρατικός που χιλιάδες ασθενείς στη Γερμανία αποκλείονται από πρόσβαση σε νόμιμη θεραπεία. Τον ίδιο ακριβώς νόμο προσπαθούν να μας επιβάλουν σε Κύπρο και Ελλάδα. Η έμφαση του νομοσχεδίου είναι σε:
α. περιορισμό της πρόσβασης ασθενών στην Κάνναβη στο ελάχιστο,
β. οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση της Ιατρικής Κάνναβης στο μέγιστο.

Ο γιατρός Franjo Grotenhermen είναι γνωστός στην Κύπρο από τα πολύ δημοφιλή άρθρα του αρχισυντάκτη της 24Η Μάριου Δημητρίου, όπου παρουσιάζονται η εργασία και οι αγώνες του γιατρού για τους ασθενείς του. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση γράφτηκαν τα εξής για τον αγωνιστή, με ευκαιρία την εμφάνιση του στο ΕυρωΚοινοβούλιο:

"Μια αξέχαστη παρουσία στο διεθνές συνέδριο για την ιατρική κάνναβη, που έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2016. Πρόκειται για τον Γερμανό γιατρό Franjo Grotenhermen, Πρόεδρο της Γερμανικής και της Διεθνούς Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική, που παρουσίασε το νέο πρόγραμμα της Γερμανίας για την ιατρική κάνναβη, ξαπλωμένος σε φορείο, όπου είναι αναγκασμένος να παραμένει για 23 ώρες την ημέρα, αφού υποφέρει εδώ και δέκα χρόνια από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια. «Έχω κουράρει, συνολικά, περισσότερους από χίλιους ασθενείς με λουλούδια κάνναβης και είδα να βελτιώνεται η υγεία τους», είπε μεταξύ άλλων. Στο πάνελ διακρίνεται μεταξύ άλλων ο Πέτρος Ευδόκας, που κατάγγειλε ότι ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας «έβαλε παράλογους περιορισμούς στις άδειες για ιατρική χρήση της κάνναβης στην Κύπρο, αφού αυτές οι άδειες αφορούν μόνο καρκινοπαθείς και όχι και άλλους ασθενείς, που στερούνται αυτής της ευκαιρίας»."
Η Κύπρος να γίνει ένα… Άμστερνταμ του Νότου!
http://24h.com.cy/2017/06/03/i-kypros-na-gini-ena-amsterntam-tou-notou

Ο αγωνιστής γιατρός προέβει σε γραπτές και προφορικές δηλώσεις για αυτή την κίνηση, τις οποίες δημοσιεύουμε εδώ. Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον Σίμο Δαλκυριάδη για την μετάφραση της γραπτής δήλωσης στα ελληνικά, όσο και για την ανάπλαση του βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους. Και ευχαριστίες στην Ζακλίν Πόιτρας που ανέλαβε να προωθήσει αυτή την ενημέρωση σε όλους μας.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ:
Ο γιατρός Franjo Grotenhermen σε απεργία πείνας για την Κάνναβη
https://www.youtube.com/watch?v=pbbOAmYAY8s

 


Η γραπτή δήλωση του Franjo Grotenhermen

"Στις 17 Αυγούστου 2017, ξεκίνησα μια απεργία πείνας αορίστου χρόνου. Ο στόχος της άρνησης μου να αποδεχτώ οποιασδήποτε τροφή είναι για την αποποινικοποίηση όλων των πολιτών που χρειάζονται την κάνναβη για να θεραπεύσουν τις σοβαρές ασθένειες τους.

Στις 10 Μαρτίου 2017 τέθηκε σε ισχύ ένας πολυσυζητημένος νόμος για την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς στη Γερμανία. Ο δηλωμένος στόχος του νομοθέτη ήταν να επιτρέψει σε όλους τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με φάρμακα κάνναβης, να το πράξουν. Ο νόμος, ωστόσο, αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι πολύ γραφειοκρατικός. Ως εκ τούτου, η θεραπεία με κάνναβη και κανναβινοειδή δεν είναι ελκυστική για τους γιατρούς που υποστηρίζουν κατ' αρχήν μια τέτοια θεραπεία. Πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν γιατρό που να τους επιτρέψει τη νόμιμη πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία.

Ο νομοθέτης έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να εξαρτώνται ακόμα από μια θεωρούμενη ως παράνομη θεραπεία. Αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις. Αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό. Επομένως, πρέπει να θεσπιστεί μια βασική διευκρίνιση στον νόμο περί ναρκωτικών. Η δίωξη των ασθενών στους οποίους ένας γιατρός έχει πιστοποιήσει την ανάγκη για θεραπεία με κάνναβη πρέπει να λήξει.

Ήδη σήμερα, ο γερμανικός νόμος περί ναρκωτικών επιτρέπει στους εισαγγελείς να σταματήσουν μια ποινική υπόθεση στην περίπτωση μιας “μικρής ποσότητας”. Αυτή η δυνατότητα εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις κατοχής μικρής ποσότητας κάνναβης. Εγώ προτρέπω προς καταστολή της ποινικής διαδικασίας, εφόσον οι κατηγορούμενοι πολίτες χρειάζονται κάνναβη για ιατρικούς λόγους. Η ανάγκη για θεραπεία με κάνναβη δεν πρέπει να κρίνεται από το δικαστικό σώμα, από κάποια κυβερνητική υπηρεσία ή από μια ιατροφαρμακευτική εταιρεία, αλλά, όπως και με τις άλλες ιατρικές θεραπείες, από γιατρό.

Υποστηρίζω επίσης την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε τυποποιημένα παρασκευάσματα από το φαρμακείο. Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί ο υφιστάμενος νόμος. Εντούτοις, η δίωξη όλων όσων έχουν πληγεί από το νομικό σύστημα επίσης πρέπει να τερματιστεί. Δεν γνωρίζω ένα πειστικό επιχείρημα με το οποίο μπορεί να διατηρηθεί πλέον η όποια δίωξη των ασθενών. Επομένως, μια αντίστοιχη τροποποίηση του νόμου περί ναρκωτικών είναι λογική και αναπόφευκτη.

■ Ο Franjo Grotenhermen, γεννημένος το 1957, σπούδασε ιατρική στην Κολωνία. Έκανε ιατρική πρακτική στο Rüthen (NRW) με έμφαση στη θεραπεία με κάνναβη και κανναβινοειδή. Ο Grotenhermen είναι πρόεδρος της γερμανικής Association for Cannabis as Medicine, ACM (Ένωση για την Κάνναβη ως Φάρμακο), εκτελεστικός διευθυντής της International Association for Cannabinoid Medicines, IACM (Διεθνής Ένωση για τα Κανναβινοειδή Φάρμακα) και πρόεδρος της Medical Cannabis Declaration, MCD (Διακήρυξη για την Φαρμακευτική Κάνναβη), καθώς και συντάκτης του Δελτίου IACM[1], το οποίο είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες στην ιστοσελίδα του IACM. Ο Grotenhermen είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Κολωνίας στο τμήμα ανανεώσιμων πηγών και συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων και βιβλίων σχετικά με τις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης και των κανναβινοειδών, την φαρμακολογία και την τοξικολογία τους. Μεταξύ άλλων, από το 2008 είναι ειδικός παριστάμενος στις συζητήσεις στην Επιτροπή Υγείας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σχετικά με την ιατρική χρήση προϊόντων κάνναβης, τελευταίως τον Σεπτέμβριο του 2016."
Από:
Dr. med. Franjo Grotenhermen
http://cannabis-hungerstreik.de/home


Πέτρος Ευδόκας
, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~

Περαιτέρω πληροφορίες και αναγνώσματα

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
Παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη
► Επιστολή δικηγόρου στους πολιτικούς ηγέτες, να παρέμβουν υπέρ των ασθενών
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis/posts/1058031087665992

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
Με αγάπη από Καννάβια και Κανναβιού…
Του Αρχισυντάκτη της 24Η, ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ / Marios Demetriou
29/07/2017
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis/posts/1060896297379471

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
Οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας φανερώνουν πως οι εξουσιαστές παραμένουν αμετανόητοι στην επιμονή τους για κερδοσκοπική ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ των ασθενών μέσω της Ιατρικής Κάνναβης, και σε υπερβολικά αυστηρούς περιορισμούς που θα καταστήσουν την φροντίδα των ασθενών ανέφικτη και ανελεύθερη.
Στις ανωμαλίες και παρανομίες που προτείνει το νομοσχέδιο του κου Υπουργού, αντιπροτάσσουμε τα εξής:...
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis/posts/1049686481833786

Ιατρική Κάνναβις: νομικές και ανθρώπινες πτυχές του νομοσχεδίου, στο κανάλι Σίγμα
http://cyprus.indymedia.org/node/5135

Πανωλεθρία - καταρρέουν όλα τα ψέμματα για την Ιατρική Κάνναβη
http://cyprus.indymedia.org/node/5114

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License