Mία ιστορική αναδρομή στον δημόσιο λόγο των μελών του Επαναστατικού Αγώνα μετά το 1o κατασταλτικό χτύπημα του κράτους το 2010

Mία ιστορική αναδρομή στον δημόσιο λόγο των μελών του Επαναστατικού Αγώνα μετά το 1ο κατασταλτικό χτύπημα του κράτους εναντίον της οργάνωσης το 2010, από τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα Πόλα Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη.

Mία ιστορική αναδρομή στον δημόσιο λόγο των μελών του Επαναστατικού Αγώνα μετά το 1ο κατασταλτικό χτύπημα του κράτους εναντίον της οργάνωσης το 2010, από τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα Πόλα Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη.

 

…Ποτέ δεν διανοήθηκα να αποποιηθώ την πολιτική ευθύνη για την ήττα της οργάνωσης το 2010.

…Ποτέ σε όλα αυτά τα χρόνια δεν προσδιόρισα τον εαυτό ως επαναστάτη, αλλά ως αγωνιστή.

                                                                                                Κώστας Γουρνάς,
από την δήλωση που έκανε στις 30 Ιουνίου 2017, στο Εφετείο της 1ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα. (1)

 

…«Το κράτος συνέλαβε τρία μέλη της οργάνωσης και σκότωσε ένα. Αλήθεια, νίκησε τον Επαναστατικό Αγώνα; Νίκησε ολόκληρη την αντίσταση των ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή; Μπορεί να μου πει κανένας από αυτούς τώρα ότι ο καπιταλισμός δεν φοβάται τίποτα και είναι πανίσχυρος; Όχι, ο Επαναστατικός Αγώνας ως κομμάτι του κινήματος δεν ηττήθηκε όσο οι άνθρωποί του ζωντανοί ή νεκροί απολαμβάνουν το σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας και του κινήματος. Όχι λοιπόν, δεν είναι μάταιο να σηκώνεις τα όπλα, δεν είναι μάταιο να αγωνίζεσαι ακόμα κι αν χάσεις τη ζωή σου ή την ελευθερία σου. Δεν υπάρχει κάτι πιο ευγενές στη ζωή απ’ το να μάχεσαι για την ελευθερία, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

 

…«Το γεγονός ότι ο Επαναστατικός Αγώνας θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, είναι κάτι που έχουν παραδεχθεί και οι τότε κρατικοί αξιωματούχοι. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να παραδεχτώ ότι οι συλλήψεις των τριών μελών του Επαναστατικού Αγώνα ήταν μια μεγάλη επιτυχία του καθεστώτος».

 

…«Ο Επαναστατικός Αγώνας έφερε τον ένοπλο αγώνα στην πραγματική του πολιτική διάσταση, στη μόνη δηλαδή διάσταση στην οποία αξίζει δηλαδή να υπάρχει. Ο ένοπλος αγώνας θα συνοδεύεται πάντα από την έκφραση για «την κοινωνική επανάσταση», αλλιώς δεν θα έχει κανένα πολιτικό νόημα».

 

…«Ο Επαναστατικός Αγώνα είναι για μένα μια επιλογή ζωής, απ’ αυτές που συμβαίνουν μια φορά στη ζωή κάποιου, απ’ αυτές που αξίζει να πεθαίνει κανείς γι’ αυτή».

                                                                                          
Κώστας Γουρνάς,


από την πολιτική του κατάθεση στη 1η δίκη του Επαναστατικού Αγώνα, στις 31/1/2013 και συμπεριλαμβάνεται μαζί με τις πολιτικές τοποθετήσεις της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη στη μπροσούρα της οργάνωσης με τίτλο:
Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 – 2013. Στην ίδια μπροσούρα εμπεριέχονται και οι πολιτικές τοποθετήσεις όλων των μαρτύρων υπεράσπισης των μελών του Επαναστατικού Αγώνα καθώς και κείμενα της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη από την « παράνομη» ελευθερία για τη συνέχιση της δράσης της οργάνωσης. (2)

 

Σε άλλο κείμενο, τον Νοέμβριο του 2010, που συνυπογράφουν τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, Πόλα Ρούπα - Νίκος Μαζιώτης - Κώστας Γουρνάς μέσα από τις φυλακές μεταξύ άλλων αναφέρουν:

 

….«Εμείς ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα βρεθήκαμε στη φυλακή  γιατί είμαστε επαναστάτες, μέλη μιας ένοπλης οργάνωσης που με τη δράση της στρέφεται εναντίον του κράτους και του κεφαλαίου και προσπαθεί να συνεισφέρει στην Κοινωνική Επανάσταση. Ως επαναστάτες δρούμε προς όφελος των προλετάριων, των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Από αυτές εξάλλου, τις κοινωνικές τάξεις προερχόμαστε κι εμείς, γεγονός που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταξικής μας συνείδησης και της πολιτικής μας πορείας.

Τελικά δεν είναι, πιστεύουμε, ακραίο να πούμε πως οι επαναστάτες ή είναι κοινωνικοί επαναστάτες που δρουν ανιδιοτελώς και προς όφελος των καταπιεσμένων ή δεν είναι επαναστάτες.

 

                                             Κώστας Γουρνάς, Πόλα Ρούπα, Νίκος Μαζιώτης

 

Συγκεκριμένα το παραπάνω απόσπασμα είναι από την μπροσούρα ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: ‘‘Επιστολή των τριών μελών του Επαναστατικού Αγώνα για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης, την αλληλεγγύη και τους πολιτικούς κρατούμενους»- Νοέμβριος 2010. (2)

 

…«Αυτό ήταν το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται ο επαναστάτης Λάμπρος Φούντας. Η δράση του ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία αλλά και όλο τον πλανήτη. Γι’ αυτό και του αρμόζει να γίνει «σημαία» αντίστασης στην κατοχική κυβέρνηση, «σημαία» αντίστασης και αγώνα ενάντια στην οικονομική και πολιτική ελίτ, «σημαία» αντίστασης και αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Γι’ αυτό και του αρμόζει να γίνει «σημαία» στον αγώνα για την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων. Να γίνει «σημαία» για την Κοινωνική Επανάσταση».

 

                                       Κώστας Γουρνάς - Πόλα Ρούπα - Νίκος Μαζιώτης.

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: ‘‘Επιστολή των τριών φυλακισμένων μελών του Επαναστατικού Αγώνα για τον ένα χρόνο από την ένοπλη συμπλοκή της Δάφνης στην οποία έπεσε μαχόμενος ο επαναστάτης Λάμπρος Φούντας». Μάρτιος 2011. (3)

 

*Αναδημοσιεύουμε επίσης από την ίδια μπροσούρα: την ‘‘ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ’’– Απρίλιος  2010 (5) και το κείμενο – απάντηση των τριών φυλακισμένων μελών του Επαναστατικού Αγώνα  με τίτλο ‘‘ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ’’ Ιούνιος 2011 (6).

 

…Και κριτήριο για την ιδιότητα του πολιτικού κρατουμένου αποτελεί η αγωνιστική τοποθέτηση και στάση του στο δικαστήριο και στη φυλακή και η συνέπεια μεταξύ της διαδρομής και της δράσης του πριν τη σύλληψη και της στάσης του μετά απ’ αυτήν.

…Τόσο η δράση όσο και ο πολιτικός λόγος του Επαναστατικού Αγώνα

έχουν σαν κεντρικό σημείο αναφοράς την κοινωνική επανάσταση, ειδικά σήμερα που είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο από τη συστημική κρίση.

 

Από την ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Κ* ΒΟΞ στην εκδήλωση «Ένοπλος Αγώνας, Επαναστατικό Κίνημα και Κοινωνική Επανάσταση» στο Πολυτεχνείο στις 17/10/2014. Στην εκδήλωση αυτή διαβάστηκε και κείμενο της καταζητούμενης και επικηρυγμένης Πόλας Ρούπα που βρίσκονταν στην «παρανομία».Η εκδήλωση, μετά από πολιτική παρέμβαση (Άδωνη Γεωργιάδη) και αποκλεισμό του Μαζιώτη (που βρίσκονταν στις φυλακές των Διαβατών) να έχει πρόσβαση σε τηλέφωνο,  επαναλήφθηκε στις 5 /11, με την τηλεφωνική παρέμβαση του Νίκου Μαζιώτη. (4)

 

ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΘΕΣΕΙΣ, ΟΤΙ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, ΟΤΙ ΑΠΟΚΗΡΥΤΤΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ  ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ.

 

Και για να μην ξεχνάμε τι έχει ο καθένας από εμάς πει στο παρελθόν και για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για αποκήρυξη και μετάνοια αναδημοσιεύουμε τα παρακάτω κείμενα από την φυλακή 2010-2011 και μια σειρά άλλων ντοκουμέντων από την 1η δίκη του Επαναστατικού Αγώνα.

 

Και για να γίνει σαφές πως η αποκήρυξη του όρου επαναστάτης δεν αφορά μόνο ένα ψέμα αφού υπάρχουν πλήθος φράσεων όπου αυτοπροσδιοριζόμαστε από κοινού, ως τέτοιοι κατά το παρελθόν.

 

Είναι μια ευρύτερη αποκήρυξη και αφορά το σύνολο της πολιτικής δράσης, θεωρίας και στρατηγικής του Επαναστατικού Αγώνα. Μιας οργάνωσης που έθετε και θέτει με τον πιο ρητό και σαφή πάντα τρόπο στο επίκεντρο της ύπαρξής της την Κοινωνική Επανάσταση.

 

(1)

https://ipothesi-ea.espivblogs.net/2013/01/31/politiki-katathesi-apologia-tou-kosta-gourna/

(2)

https://eaprokirikseis.squat.gr/2011/01/05/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1/

(3)

https://eaprokirikseis.squat.gr/2011/03/16/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-3-%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%cf%8e%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5/

(4)

https://athens.indymedia.org/post/1532986/

(5)

https://eaprokirikseis.squat.gr/2010/11/26/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B1/

 (6)

https://eaprokirikseis.squat.gr/2011/09/13/%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc/

 

 

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License