Βολιβία:Το ιθαγενικό κίνημα πάλι μπροστά για την σωτηρία τής μάνας Γής

Συναγερμός έχει σημάνει στους ιθαγενείς ή απόφαση τού Εβο Μοράλες να ξεκινήσει ή κατασκευή του δρόμου 300 χιλ. μέσα στον Αμαζόνιο.Ηδη έχουν ξεκινήσει πορείες και διαδηλώσεις ενώ προχωρούν σε έκτακτο συμβούλιο καλώντας τον λαό σε μαζική αντίσταση κατά του έργου.

post image

Σε εξέγερση καλεί ό ιθαγενικός κόσμος τον λαό της Βολιβίας για την σωτηρία τού Αμαζόνιου και του Εθνικού Πάρκου Isiborο Sécure(TIPNIS).Σα αυτήν την κίνηση προχώρησαν το ιθαγενικό κίνημα,οργανώσεις του,υπερασπιστές της φύσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την απόφαση του Εβο Μοράλες να δώσει το πράσινο φώς για την κατασκευή τού Αυτοκινητόδρομου 300 km πού θά κόψει στην μέση το τροπικό δάσος ,το σπίτι τού ΤΙPNIS και σπίτι μιάς μοναδικής στό είδος της βιοποικοιλότητας στον κόσμο.Ο «αριστερός» και «ιθαγενής» Εβο Μοράλες παραδίδει μ αυτό τρόπο τον Βολιβιανό Αμαζόνιο στα συμφέροντα των καλλιεργητών κόκας,της εξορυκτικής Βιομηχανίας,και των υδροηλεκτικών φραγμάτων.Παρά τά κροκοδείλια δακρυά του σέ δηλώσεις του για «ξένες πιέσεις τού περιβαλλοντικού αποικιοκρατικού ιμπεριαλισμού» ? ό ίδιος προδίδει τόν πολύχρονο αγώνα των ιθαγενών για την σωτηρία του φυσικού τους χώρου και κόσμου,ένας αιματηρός αγώνας πού είχε προσωρινά σταματήσει το έργο μετά από επίμονες πορείες διαμαρτυρίας και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην πραγματικότητα ό Εβο Μοράλες υποχωρεί στις πιέσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας,τών επενδυτών μεγα-φραγμάτων και τά συμφέροντα των μεγαλοκαλλιεργητών κόκας,γεωργικών προιόντων και μεγαλοκτηνοτρόφων υποστηρίζοντας ότι ό δρόμος είναι αναγκαίος για την οικονομική ανάπτυξη της Βολιβίας. Ενώ Διακηρύχθηκε ως υπερασπιστής των ιθαγενών δικαιωμάτων και προστάτης τής μητέρας γής,τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν απλώς μια μάσκα,καθώς παραμένει πιστός στούς καλλιεργητές κόκας της Chapare,των οποίων τα προϊόντα προέρχονται άμεσα από την παραγωγή κοκαΐνης σε περισσότερο από το 90%.

Το Τίπνις(TIPNIS) είναι το σπίτι 14.000 Ιθαγενών πού ασχολούνται με το ψάρεμα και την οικιακή γεωργία,μια ξεχωριστή ιθαγενική κοινότητα πού κινδυνεύει άμεσα ή πολιτιστική και υπαρξιακή τους ταυτότητα αν γίνει τελικά το έργο.Η αποψίλωση πού θα συνοδεύσει το έργο θα φθάσει το 64% του τροπικού δάσους στα επόμενα 15 χρόνια αφανίζοντας τον Αμαζόνιο σε μια έκταση 10.000 τετρ.χιλ.,ένα χώρο στενά συνδεδεμένο με την ζωή καί την ιθαγενική κουλτούρα πολλών φυλών όπως αυτές των Moxeños,Yurakarés and Chimanes.

Η συμμετοχή της Βραζιλίας και της Κίνας στη κατασκευή του δρόμου και στό σχεδιαζόμενο έγκλημα είναι ήδη εμφανής και αποκαλύφθηκε με την συμμετοχή τραπεζών και μεγαλοεπενδυτών με σκοπό την μελλοντική διαχείρηση του «φυσικού πλούτου» και των κερδών πού θα αποφέρει και για τα ταμεία της κυβέρνησης.

Ο πρώην πρόεδρος του υποκέντρου τού TIPNIS Fernando Vargas και τώρα περιβαλλοντικός ακτιβιστής κάλεσε τον βολιβιανό λαό να «προετοιμαστεί για μια αποτελεσματική εξέγερση για να προστατεύσει το TIPNIS από την καταστρεπτική πολιτική της κυβέρνησης».

Μια έκτακτη συνάντηση πού έγινε  στην πόλη Τρινιντάντ, στις 11 Αυγούστου 2017, από την Κεντρική Εθνική Λαϊκή Δημοκρατία του Βένε (CPEM-B) ενός υποκέντρου της περιφέρειας TIPNIS, εκπροσώπους των ιθαγενών οργανώσεων, ιστορικούς ηγέτες του ιθαγενούς κινήματος,τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους τομείς της κοινωνίας των πολιτών,όρισαν μια εθνική στρατηγική για την υπεράσπιση του TIPNIS, τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών, της μητέρας γης και της ζωής.Μετά από ευρεία ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την κατάσταση αυτή καταγγέλουν:

Την πτώση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πού συνεπάγεται η κατάργηση του νόμου 180 «Προστασία, ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του TIPNIS» και την αντικαταστασή του από τον νόμο 266. Δεδομένου ότι αποτελεί κανόνα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα,αυτός ό νέος νόμος δεν μπορεί να αποτελεί μέρος του Συντάγματος. Αυτός ο νόμος δεν προστατεύει την εγχώρια επικράτεια, καθώς προωθεί την επιθετική χρήση των φυσικών πόρων και θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη αυτοχθόνων πληθυσμών και όλων των μορφών ζωής σε αυτό το έδαφος.Η δήθεν συναίνεση πού επικαλείται ή κυβέρνηση, ότι δηλ.έγινε με την σύμφωνη γνώμη των ιθαγενών είναι ψέμμα,όποια «συμφωνία» έγινε ήταν κατόπιν εκβιασμών παραχωρήσεων και δωροδοκίας με την παρουσία ξένων με τον ιθαγενικό κόσμο καί τά δικαιωματά του.

Το γεγονός τού εκβιασμού καί της δωροδοκίας,είναι γνωστό με ηθικό αυτουργό τόν κυβερνήτη Senise στις αυτοχθόνες περιοχές TIM και TIMI, που χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους για να προκαλέσει την αποδυνάμωση της οργανικής μας δομής, διαίρεσης και αντιπαράθεσης μεταξύ των αυτόχθονων αδελφών.

Χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε τον βολιβιανό λαό,ο οποίος στα εννέα τμήματα (γεωγρ.περιφέρειες) εξέφρασε την υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς τη δίκαιη αιτία που αγκαλιάζουμε.Υπό αυτή την έννοια, έχουν την αναγνώρισή μας να συνεχίσουν με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, που μας εντάσσουν σε μια ενιαία κοινωνική συμμαχία και:

Προειδοποιούμε ότι εάν ολοκληρωθεί η έκδοση του προαναφερθέντος Νόμου,θα συγκαλέσουμε μια Δεύτερη Εθνική Συνάντηση για να διατυπώσουμε μια ενιαία στρατηγική για την υπεράσπιση τών ΤΙΠΝΙΣ, του Ελ Μπάλα και Τσέπη, Τασικία, Μποσκ Τσιμάν, Ροσίτα και από άλλες επιθέσεις στη Μητέρα Γη.

Ο σχεδιασμός του δρόμου που διασχίζει την καρδιά του TPNIS δεν ευνοεί τις παραποτάμιες κοινότητες . Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα ότι ο δρόμος έχει ως στόχο να ευνοήσει τα συμφέροντα άλλων τομέων, σε βάρος των αυτοχθόνων λαών αυτής της επικράτειας.

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον σεβασμό των ιθαγενικών εδαφών, εκθέτοντάς τα στα συμφέροντα των διακρατικών κεφαλαίων και άλλων ιδιωτικών συμφερόντων, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική και πολιτιστική ύπαρξη και συνέχεια των αυτόχθονων λαών.

Όχι μόνο ότι τα εδάφη δεν γίνονται σεβαστά,αλλά ό αγώνας μας καταπνίγεται όταν υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας.

Για αυτούς τούς λόγους

Καλούμε όλους τους κοινωνικούς τομείς, τους αστικούς, τους αγροτικούς,τους άνδρες και τις γυναίκες του βολιβιανού λαού,να ενταχθούν και να ενισχύσουν την επαγρύπνηση που έχουμε εγκαταστήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης της Αγίας Τριάδας Μπενί,να γνωστοποιήσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο μας την απόρριψη της έκδοσης του νόμου αριθ. 266 και τήν ανάκληση του νόμου αριθ. 180 για προστασία του TIPNIS,να καταγγείλουμε και να καταργήσουμε την άμεση προσβολή και ασέβεια προς τους αυτόχθονες πληθυσμούς της επικράτειας του TIPNIS.

Να δημιουργήσουμε μια ενιαία στρατηγική νομικής υπεράσπισης με τις επιτροπές των διαφόρων ομάδων κάθε τμήματος να ξεκινήσουν κοινές νομικές ενέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αίτημα προς τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για άμεσο έλεγχο της υποτιθέμενης διαβούλευσης που πραγματοποίησε η εθνική κυβέρνηση το 2012.

Προτείνουμε την πραγματοποίηση ενός Εθνικού Δημοψηφίσματος για να αποφασίσουμε για τις πολιτικές που επιτίθενται στη μητέρα γη, όπως οι κινεζικές επενδύσεις,ο νόμος της Κόκας, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και άλλα μεγάλα έργα που βλάπτουν τη ζωή.

Ζητάμε να γίνει επιτέλους σεβαστό το δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση όπως αναγνωρίζεται από το Πολιτικό Σύνταγμα του Κράτους.

Επειδή τα ποτάμια είναι τα μέσα μεταφοράς μας,ο δρόμος δεν θα περάσει από το TIPNIS!

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License