ετοιμάζονται για επίθεση στο καντόνι Αφρίν;

ετοιμάζονται για επίθεση στο καντόνι Αφρίν;


μετάφραση
από την εφημερίδα haber solαναδημοσίευση στο ελευθεριακό γυρολόι

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ που είναι ένα από τα ΜΜΕ του ΑΚΡ υποστηρίζει πως μετά από την δήλωση Ερντογάν «Το μαχαίρι που βάλαμε στην καρδιά του τρομοκρατικού σχηματισμού στην Συρία με την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη, είμαστε αποφασισμένοι να το διευρύνουμε» η επιχείρηση στην Συρία είναι θέμα στιγμών. Η εφημερίδα έγραψε πως στόχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι η περιοχή Άφριν.

……………

Η Γενί Σαφάκ γράφει πως «το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο», υποστηρίζει ως σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας η επιχείρηση ενδεχομένως θα αρχίσει ανά πάσα στιγμή και προσθέτει την φράση ¨ξαφνικά μια νύχτα¨.

Η εφημερίδα γράφει πως το Άφριν  είναι στόχος στα πλαίσια της επιχείρησης.

Στην είδηση υπάρχει η φράση «Μονάδες ασφαλείας εστιάζουν στην ανάγκη να εκκαθαριστεί η γραμμή Αζέζ-Τελ Ριφάτ-Ίντλιμπ. Μεταξύ των στόχων ανατολικά του Ευφράτη είναι και οι τρομοκράτες που παρενοχλούν την Τζεράμπλους. Η επιχείρηση θα αφορά μια ευρεία περιοχή».

 

Κι άλλο ένα κείμενο (των προηγούμενων ημερών) από το πόντος-νιουζ παρ' όλο που η ορολογία που χρησιμοποιεί για τις "κρατικές δομές" των κούρδων της Συρίας αν δεν είναι εσκεμμένα παραπλανητική είναι αφελώς εμμονική στην ιδέα της ταύτισης του εθνικού κράτους με την ελευθερία. Όμως οι κούρδοι της Συρίας (τουλάχιστον) διατείνονται για τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας και διεθνώς στηρίζονται για την κοινωνία χωρίς κράτος και καπιταλισμό που προσπαθούν να διαμορφώσουν μαζί με τις άλλες εθνικές κοινότητες. Ελ_Γυρ

Η Τουρκία προετοιμάζεται να εισβάλει στο καντόνι του Αφρίν και να παραδώσει στη συνέχεια την περιοχή στην ευθύνη της Δαμασκού. Σύμφωνα με το κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ (ANF), το τουρκικό κράτος που βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και την κυβέρνηση της Συρίας, σκοπεύει να εισβάλει στο καντόνι Αφρίν επικαλούμενο την απόφαση αρ. 2254 του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναφέρεται στη δημιουργία περιοχών όπου δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις.

 

Πηγή από τη Δαμασκό, που μίλησε στο ANF, ανέφερε ότι μετά την επιχείρηση της Ράκας και τη συνεργασία των Κούρδων με τις ΗΠΑ σ’ αυτήν, τα συμφέροντα της Συρίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας σε ένα βαθμό ταυτίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία κάνει παζάρια με όλους τους παραπάνω και με τον Άσαντ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν, της προηγούμενης εβδομάδας, που στρέφονταν εναντίον των Κούρδων και των ΗΠΑ και μιλούσαν για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και καταστροφή κρατικών δομών των Κούρδων, είναι αποτέλεσμα των επαφών και των παζαριών αυτών.

Το δημοσίευμα συνεχίζει και κάνει αναφορά σε σχέδιο ως εξής: «Η Τουρκία θα επιτεθεί με δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει σε περιοχές που έχει καταλάβει με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη και θα επιτεθεί εναντίον της γραμμής Σέχμπα – Αεροπορική Βάση Μίνινγκ – Τελ Ριφάτ. Επίσης, σχεδιάζει να επιτεθεί στο καντόνι του Αφρίν από Νότο, από την περιοχή του Ιντλίμπ, χρησιμοποιώντας συμμορίες τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή.

»Όσο διαρκούν οι επιθετικές επιχειρήσεις από τις δυο προαναφερθείσες κατευθύνσεις, όλο το Καντόνι του Αφρίν θα δέχεται πυρά τουρκικού πυροβολικού από όλη την περίμετρο και από το έδαφος της Τουρκίας».

Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην επόμενη φάση, λέει: «Θα προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στις ένοπλες δυνάμεις του YPG/YPJ που υπερασπίζονται το καντόνι για να αναγκαστούν να δεχτούν στην πρωτεύουσα Αφρίν την εγκατάσταση δυνάμεων του στρατού της Συρίας και της Ρωσίας. Μετά από αυτό, θα συμπεριλάβουν το καντόνι του Αφρίν στις “περιοχές χωρίς συγκρούσεις”, στις συνομιλίες που θα αρχίσουν στην Αστάνα τον προσεχή Ιούλιο».

Οι δυσκολίες του σχεδίου, το οποίο εξετάζουν από κοινού η Τουρκία με τη Ρωσία, είναι το ενδεχόμενο οι Κούρδοι μαχητές του καντονιού, που ξεπερνούν τις 15.000, να αντισταθούν και να έχουμε σκληρές μάχες και απώλειες, ενώ ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους εμπλεκόμενους είναι η στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ σε μια τέτοια επιχείρηση.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License