Η Ιορδανία καταργεί τον νόμο «παντρέψου τον βιαστή σου»

Η Ιορδανία καταργεί τον νόμο «παντρέψου τον βιαστή σου»

Ιορδανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης νόμου που επέτρεπε στους βιαστές να μην τιμωρούνταν, εάν παντρεύονταν τα θύματά τους, όπως δήλωσαν την Τρίτη ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ίδιοι χαιρέτισαν την κίνηση -μία εβδομάδα αφότου η Τυνησία ακύρωσε αντίστοιχο νόμο- ως ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της ατιμωρησίας για σεξουαλική βία.

Οι ακτιβιστές έχουν πει ότι τέτοιοι νόμοι, που ισχύουν σε μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής, καταδικάζουν τα κορίτσια ισοβίως σε σεξουαλική βία και οικογενειακή κακοποίηση στα χέρια των βιαστών τους.

«Πρόκειται για ιστορικό επίτευγμα», δήλωσε η Σουάντ Αμπού-Νταγιέχ, σύμβουλος για την Μέση Ανατολή στην οργάνωση Equality Now.

Σύμφωνα με την Equality Now, στις χώρες με παρόμοιες νομοθετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Συρία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Πιστεύω ότι είναι πραγματικά ένα θετικό βήμα προς τα μπροστά που τερματίζει την ατιμωρησία για την σεξουαλική επίθεση και δίνει τέλος στη βία σε βάρος των γυναικών, αλλά και για τη βελτίωση του κράτους δικαίου», δήλωσε από την Ιορδανία ο Άνταμ Κουγκλ, ερευνητής για τη Μέση Ανατολή στην οργάνωση Human Rights Watch.

Η Ιορδανή βουλευτής Γουάφα Μπάνι Μουστάφα, που είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του νόμου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι γονείς συχνά συναινούν σε τέτοιους γάμους για να περιορίσουν «το όνειδος για την οικογένεια», αλλά δήλωσε ότι κανένα κορίτσι δεν θα πρέπει «να προσφέρεται ως δώρο» στο βιαστή της.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι ελπίζουν πως ο Λίβανος, που συζητά την τροποποίηση ή την κατάργηση αντίστοιχης νομοθετικής πρόβλεψης, θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιορδανίας.

Στον Λίβανο, η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων Abaad πραγματοποίησε εκστρατεία κατά του νόμου με αφίσες που παρουσίαζαν γυναίκες να φορούν ματωμένα και σκισμένα νυφικά, με λεζάντα: «Ένα λευκό φόρεμα δεν καλύπτει τον βιασμό».

Κάποιες χώρες στην περιοχή έχουν ήδη κλείσει τέτοια παραθυράκια στον νόμο. Η Αίγυπτος κατάργησε τον νόμο το 1999 και το Μαρόκο αναθεώρησε τη νομοθεσία του το 2014 ύστερα από την αυτοκτονία μιας 16χρονης και την απόπειρα αυτοκτονίας μιας 15χρονης που εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν τους βιαστές τους.

Σύμφωνα με την οργάνωση Equality Now, τέτοιοι νόμοι ισχύουν και σε πολλές χώρες εκτός Μέσης Ανατολής, όπως οι Φιλιππίνες και το Τατζικιστάν.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License