Για το εγκώμιο του Α. Χατζηστεφάνου προς τον Ρουβίκωνα

Κανείς δεν τρέμει τον Ρουβίκωνα, κύριε Χατζηστεφάνου, ακραίε λαϊκιστή

Έπεσα σήμερα πάνω σε αυτό εδώ το κείμενο και αναρωτήθηκα ειλικρινώς, πότε απέκτησαν οι αριστεροχαρούμενοι το δικαίωμα" να μιλούν και να προσδιορίζουν συλλήβδην τους εξεγερτικούς αναρχικούς ως "χουλιγκάνους" και να μιλούν για τον αναρχικό χώρο σα να' ναι ένας χώρος που χρειάζεται τις εξυγιαντικές παρουσίες μορφωμάτων όπως ο Ρουβίκωνας. Πότε απέκτησαν περιθώριο να τοποθετούνται δημοσιογράφοι της αριστεράς με τρόπο που τους επιτρέπει να πορεύονται δίπλα στους αναρχικούς, πότε ξεπέσαμε σε σημείο να αναπαράγουμε τέτοιου είδους γλειψίματα στα μέσα μας... Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά ακόμα, ευτυχώς.

Γιατί τρέμουν όλοι τον Ρουβίκωνα; Του Αρη Χατζηστεφάνου 29/07/2017  

Η υστερική αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι σε μια από τις πιο μετριοπαθείς και μη βίαιες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα του Ρουβίκωνα αλλά και η απολογητική στάση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό προστασίας του πολίτη, δεν οφείλεται στην έλλειψη ειδήσεων – που αναγκάζει τους πολιτικούς να κάνουν την τρίχα τριχιά για να κερδίσουν λίγη δημοσιότητα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Δεν οφείλεται ούτε στην αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει σοβαρή πολιτική χωρίς να κάνει όλους τους παρευρισκόμενους να γελάνε μέχρι δακρύων.

Καταρχήν θα πρέπει να επαναλάβουμε για χιλιοστή φορά ότι ο Ρουβίκωνας δεν έκανε τίποτα μεμπτό. Με όσους δικηγόρους επικοινωνήσαμε μας εξηγούσαν ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σοβαρό ποινικό αδίκημα για τη συμβολική είσοδο στο προαύλιο χώρο της βουλής, ακόμη και αν κάποιος προσφύγει στο άρθρο περί διατάραξης κοινής ειρήνης (189ΠΚ) – γεγονός, που όπως μας είπαν, θα έκανε κάθε σοβαρό δικηγόρο να ντρέπεται.

Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία έχει φτάσει σε τέτοια σημεία παραλογισμού ώστε μιλά για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος – φρασεολογία που θα περίμενε κανείς μόνο από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και – οριακά – από τον Ερντογάν στην Τουρκία.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους πολιτικής αστοχίας. Ο φόβος τους είναι αληθινός και πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.

Ο Ρουβίκωνας αποτελεί ένα από τα πιο υγιή τμήματα που προέκυψαν στον ευρύτερο χώρο του αντιεξουσιαστικού χώρου και της επαναστατικής αριστεράς εδώ και χρόνια. Μακριά από τους «χουλιγκάνους», που κατά διαστήματα παρεισφρέουν σε αναρχικές ομάδες και απέχοντας έτη φωτός από τις αγκυλώσεις της παραδοσιακής αριστεράς, εκφέρει με τις δράσεις του βαθιά πολιτικό λόγο που αγκαλιάζει τις ανησυχίες και την οργή της πλειονότητας της κοινωνίας. Είναι η πιο γνήσια προσπάθεια μεταφοράς στην ελληνική πραγματικότητα της μακράς παράδοσης του ευρωπαϊκού μαχητικού συνδικαλισμού.

Οι κινητοποιήσεις του Ρουβίκωνα απέναντι στο ΤΑΙΠΕΔ, που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία με τις ευλογίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η είσοδος στην Κεντρική Τράπεζα, όπου βασιλεύει ο πραγματικός τσάρος της Ελληνικής Οικονομίας (και φερέφωνο του Βερολίνου) Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και η επίσκεψη στον προαύλιο χώρο της Βουλής – στο εσωτερικό της οποίας αλωνίζει η ναζιστική Χρυσή Αυγή με την στήριξη ή την ανοχή της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας – εκφράζει πλατιά στρώματα των Ελλήνων.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ομάδα του Ρουβίκωνα προκαλεί τρόμο και στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, που έχουν καταλήξει να τσακώνονται για υποδιαιρέσεις της ποσοστιαίας μονάδας στο επιτόκιο των ομολόγων, τη στιγμή που ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα και μεταναστεύει μαζικά σε άλλες χώρες.

Η πολιτική και επικοινωνιακή ταύτιση των δυο κομμάτων ενισχύεται λόγω της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το σκοταδιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ, γεγονός που δεν του επιτρέπει να πραγματοποιήσει ούτε κινήσεις βιτρίνας, που θα ενίσχυαν λίγο την μνήμη μιας «αριστερής» ταυτότητας.

Αυτό που φοβίζει το πολιτικό κατεστημένο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλων υπαλλήλων των δανειστών, είναι ότι οι δράσεις του Ρουβίκωνα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν και να λάβουν μαζικά χαρακτηριστικά. Και τότε, νομιμοποιημένες πλέον από την κοινωνία, θα απειλούσαν το θεατράκι που έχουν στήσει ορισμένοι στη Βουλή, παίζοντας προκαθορισμένους ρόλους του καλού και του κακού, του ακροδεξιού που παρουσιάζεται σαν δεξιός και του νεοφιλελεύθερου που ντύνεται αριστερός.

Όταν μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων μπορεί να προκαλεί τέτοιο πανικό στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο καταλαβαίνεις το επίπεδο της σήψης αλλά και της πολιτικής αμηχανίας των κυβερνώντων.

 

Ο Ρουβίκωνας είναι μια ελάχιστη σχισμή στον τοίχο της φαινομενικής απάθειας και αδράνειας της ελληνικής κοινωνίας. Και αν φέρεις το μάτι σου πολύ κοντά θα μπορέσεις να διακρίνεις, από την άλλη πλευρά, ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.


Άρης Χατζηστεφάνου

Link: http://info-war.gr/giati-tremoun-oli-ton-rouvikona-tou-ari-chatzistefanou/

από @τί άλλο θα ακούσουμε 30/07/2017 9:59 πμ.


Δεν πάμε καλά. Από πότε απαγορεύεται να έχει άποψη ο οποιοσδήποτε για τις δράσεις μας;Για αυτό το λόγο δε γίνονται δημόσια;

Έχουμε χάσει τη μπάλα μου φαίνεται

 


Ο χουλιγκανισμός δεν είναι τωρινό φαινόμενο, υπάρχει πανευρωπαϊκά εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πλασάρεται ως...βασικό κομμάτι του αναρχικού χώρου, από άτομα που έχουν ιδιαίτερο προσωπικό όφελος από τέτοιες επικοινωνιακές αλχημείες. Τα άτομα αυτά δεν είναι δημοσιογράφοι όμως, αλλά τυχοδιώκτες που βγάζουν φράγκα στην πλάτη του κινήματος.

Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν η δημόσια τοποθέτηση κατά του χουλιγκανισμού, αλλά το ότι κάποιοι βλέπουν στην περιγραφή του την καθημερινότητα τους.

από @ 30/07/2017 2:56 μμ.


για ποιο λογο να μην γινεται κριτικη?
το αν ειναι λαθος ή σωστο θα κριθει.
παντως επειδη αν θυμαμαι καλα ο α.χατζηστεφανου ηταν στο πολιτιστικο κεντρο στη ν.φιλαδελφια οταν δεχτηκαν την επιθεση απο τους τους οπαδους της αεκ.
καλο θα ηταν να μας πει αν γνωριζει πως η συγκεκριμενη ομαδα που εκθειαζει στο αρθρο του συμπραττει με αυτους τους οπαδους και αν τους θεωρει τραμπουκους ή οχι.

 

από A 30/07/2017 5:16 μμ.


Από που προκύπτει ότι η συγκεκριμένη ομάδα συμπράττει με τους οπαδούς που κάνουν τα καφριλίκια στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Ότι θέλει ο καθένας, βρίσκει ανοιχτή πόρτα στο indy και πετάει τη παπαριά του....

Με τη λογική σου, αν την αντιλαμβάνομαι σωστά, επειδή ο ρουβίκωνας δεν συμμετείχε στην δεύτερη πορεία, συνεπάγεται ότι τάσσεται υπέρ των κάφρων οπαδών της ΑΕΚ.

Πολύ λογικό..... άρα αν εσύ αύριο δεν συμμετάσχεις σε μία πορεία εναντίον της μαφίας, τάσσεσαι υπέρ της.

από μμ 30/07/2017 10:04 μμ.


Καταρχήν ο Αρης και καθε Άρης έχει δικαίωμα να έχει άποψη για ο,τι θέλει. 

Αλλά δεν ειναι σημερινό φαινόμενο να εγκωμιάζεις τους "ακραίους" για να κερδίσεις οπαδούς στους μερικά κλικ πιο κάτω. Ισχύει σε κάθε χώρο, από ιδεολογικό εώς γηπεδικό. Κινητήρια δύναμη ο οπορτουνισμός, η δημιουργεία εντύπωσης "καλών σχέσεων" ή δημιουργεία δημόσιας εικόνας πως παρότι γραβατωμένος το βάζει το μαχαίρι ως το τέρμα.

Παιχνιδάκια πολιτικάντιδων. 

από μαύρο μπαιγκόν 31/07/2017 12:09 πμ.


Ο κάθε δημοσιογράφος γράφει ότι θέλει με μόνο γνώμονα την αναγνωσιμότητα από το κοινό που απευθύνεται, με σκοπό την επίσκεψη του στην ιστοδελίδα του. Που λοιπόν φταίει η συγκεκριμένη ομάδα σε αυτά που έγραψε ο Χατζηστεφάνου; Αυτη κάνει κάποιες δράσεις που έχουν τραβήξει την προσοχή. Ο κάθε δημοσιογράφος λοιπόν τις αξιολογεί και γράφει σύμφωνα με τις πολιτικές θέσεις του κοινού που απευθύνεται. Δυστυχώς κάνετε σαν πρωτοβγαλτα μαθητούδια που ξαφνικά ανακάλυψαν τον ρόλο των δημοσιογράφων είτε δεξιών, είτε αριστερών.

Και όπως έγραψε ο μμ αυτό που θέλει ο κάθε ιδιοκτήτης σελίδας είναι τα κλικ που θα του φέρουν διαφήμιση. Και από την άλλη  έχουμε και κάποια γραφικά άτομα που γράφουν για ΑΕΚ. Τι άλλο θα δούμε; Μήπως οτι η συγκεκριμενη ομάδα είναι Νεφελίμ; 'η άλλα παρόμοια πονήματα επιστημονικής φαντάσιας όπως καποια σχόλια.

Επίτελους ρε παιδιά σταματήστε αυτήν την μίζερη αδιέξοδοι παραφιλολογία που μόνο κριτική δεν είναι. Εχουμε τόσα σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούμε που το τελευταίο που μας νοιάζει είναι τι έγραψε ο Χατζηστεφάνου. 

από @ 31/07/2017 12:29 πμ.


Τώρα γιατί παρεξηγήθηκες που είπε ο Χατζηστεφάνου αυτο που γράφεται εδω μέσα κατα κόρον δεν το κατάλαβα..


  Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός. Ούτε που με νοιάζει. Αλλά αυτά που γράφει είναι πολύ ορθά. Αυτό που λένε πολλοί μαζί και εγώ, ο Ρουβίκωνας έχει πιάσει το σφυγμό ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας. Αν νομίζουν κάποιοι ότι η μολότωφ και οι βόμβες σε αυτή την περίοδο κάνουν κάτι ιδιαιτερο.. πλανώνται.

Ο περισσότερος κόσμος, καλώς ή κακως, κατανοεί τους συμβολισμούς που μπορεί να καταλάβει. Και όταν βλέπουν κάποιες δράσεις τύπου Ρουβίκωνα, τις κατανοούν πολύ περισσότερο.  Βραχυκυκλώνουν τη σκέψη των εξουσιαστών και ενημερώνουν  ευρύτερα ότι η βία δεν είναι αυτοσκοπός για τους αναρχικούς. Μπράβο τους!

Υ.Γ. Δεν έχω καμία σχέση με την εν λόγω ομάδα. 

από περιεργος 31/07/2017 11:31 πμ.


Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον Ρουβίκωνα ,είναι γεγονός οτι οι ενλεργειες του κ ο πολιτικός του λόγος έχουν τέτοια βαρύτητα που δεν γίνεται να απονομιμοποιηθούν από το καθεστώς.Τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα όσο οι διάφορες καγκουριές.Άρα τα καθεστωτικά μμε κ οι ψευτοριζοσπάστες παρατρεχάμενοι σαν τον χατζηστεφάνου πρεπει να βρουν άλλους τρόπους όπως το να λες οτι τους συμπαθείς για να μπορείς αύριο (ως συμπαθών πλεον) να τους ψιλοθάψεις.Ασε που ο εν λόγω θέλει να ξεπλυθεί απο το συριζεικο παρελθον κ να αναβαπτισθεί ως "επαναστατης".

από @ 31/07/2017 11:46 πμ.


Ο Ρουβίκωνας είναι το αγαπημένο παιδί των αριστερών, καθώς (μαζί με την αντι-εε) προσπαθεί να εμποτίσει το χώρο με τις πρακτικές, τα ήθη και την αφήγηση της αριστεράς. Ουσιαστικά προσπαθεί  να αποαναρχοποιήσει τον χώρο και να τον μετατρέψει στην αριστερά που πάντα ονειρεύονταν όλοι αυτοι οι χαζοαριστερούληδες.  Αναμενόμενα τα εγκώμια.

από @βιβλιοφαγος 31/07/2017 11:48 πμ.


απο παντου προκυπτει,οχι μονο επειδη δε πηγαν στην πορεια οπως λες

επειδη δε πηγαν σε καμια συνελευση,επειδη δεν ειπαν τπτ για το θεμα

 

ή μαλλον ειπαν,εκει που επρεπε ...πως ''ολα οκ '' απο μεριας τους. και παρα πολλα αλλα επειδη βλεπε συν.επαν.Εξαρχειων

 

ασε μας ρε φιλε,ο κοσμος τοχει τουμπανο και εσυ επεσες απο τα συννεφα

φερτε μια ομπρελα στο παιδι


Δε βλέπω κανένα εγκώμιο, απλά ο άνθρωπος γράφει την άποψη του. Να του το απαγορέψουμε, γιατί τόλμησε να αναφερθεί στους χουλιγκάνους; Ας καταλάβουν αυτοί που το ζητάνε, ότι με τη στάση τους επιβεβαιώνουν την τοποθέτηση του δημοσιογράφου!

από @ 31/07/2017 1:45 μμ.


Ποτέ δεν υποστήριξε χουλιγκάνους και λούμπεν κάφρους η συλλογικότητα του Ρουβίκωνα. Απλά είχε πολιτικές διαφωνίες για τον υποκριτικό τρόπο με τον οποίο ορισμένοι στα Εξάρχεια πρώτα φτιάχνουν "αυλές" και μετά σπεύδουν να παραστήσουν τους σοκαρισμένους με τις συνέπειες του κοινωνικού κανιβαλισμού.

από Α 31/07/2017 2:43 μμ.


" Ο Ρουβίκωνας είναι το αγαπημένο παιδί των αριστερών," Δήλαδη με το ν ασχολείσαι με τα προβλήματα της καθημερινότητας σε κάνουν αγαπημένο παιδί των αριστερών; Και μια που μιλάς για πρακτικές της αριστεράς για πες μου έχεις ΔΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ αριστερούς να κάνουν παρεμβάσεις όπως σε ΤΑΙΠΕΔ, Δημαρχείο, Ζωγράφου, εταιρεία που έβγαλε πλειστηριασμό σπίτι . Τι θες να μας πεις ότι είναι αριστερή  πρακτική η σπαστική; Για πες μας εσύ ποια είναι η αναρχική πρακτική; Εκτός αν ζεις με στην θολούρα και όλα τριγύρω σου είναι τέλεια. Με τι θα έπρεπε να ασχολούνται οι αναρχικοί. Κάτσε διάβασε κανά βιβλίο με τι ασχολήθηκαν στο παρελθόν αρκετοί σκληροί αναρχικοί και μετά μίλα για αναρχία και αριστεροποίηση. Εκτός για σένα αναρχία είναι άραγμα στην πλατεία, κανάς μπάφος , καμμιά μπύρα και ένα εναλακτικό Life stylε παίζοντας το μηδενιστής και αρνητής στα λόγια.

Και ωραία μεταφέρετε τα κλίμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Σας φταίει ο Ρουβίκωνας , σας φταίει ο Α, ο Β, σας φταίνε οι σύντροφοι αναρχικοί που πολεμάνε στην Ροζάβα γιατί λέτε ότι εξυπηρετούν τους Κούρδους. Και αφού θέλετε να κάνετε μαθήματα αναρχικότητας γιατί  δεν πάτε γα το πείτε στους ίδιους; 

Α και πληροφοριακά η ΑΝΤΙΕΕ έχει αλλάξει όνομα και λέγεται Ταξική αντεπίθεση....Δεν το ήξερες;

από Jon Snow 31/07/2017 11:08 μμ.


Είναι κουραστική και ανούσια η επανάληψη του ίδιου σκηνικού, δηλαδή να βλέπεις ρουβικοναίους και φιλορουβικοναίους να μονομαχούν στα πληκτρολόγιά τους με τους αντιρουβικοναίους. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και για τους μεν και τους δε.

Ο μεν Ρουβίκωνας έχει δηλώσει γραπτά οτι τους "χωράει" όλους και οπαδούς και κομμουνιστές. Σκέτο κομμουνιστές, χωρίς επιθετικό προσδιορισμό πχ ελευθεριακούς κομμουνιστές. Χωρίς επιθετικό προσδιορισμό η ερμηνεία σηκώνει τα πάντα, λενινιστές, σταλινικούς, γκεβαριστές, τα πάντα. Σκέτο οπαδούς, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις και να οριοθετείται απο τους φασίζοντες ούγκανους που την πέσανε στη Στρούγγα. Οπαδοί είναι και ισορροπημένοι άνθρωποι που δεν είναι αρρωστάκια, αλλα που πάνε κάθε Κυριακή γήπεδο με το παιδί τους να δούνε μπαλίτσα. Που δεν προσκυνάνε κίτρινα παντελονάκια και κόκκινα φανελάκια, ούτε Μελισανίδησες και Μαρινάκηδες, απλά γουστάρουν να βλέπουν μπάλα. Οπαδοί είναι και τα φασίζοντα ούγκανα που τραμπουκίζουν και ξυλοκοπούν όποιον δεν θέλει να σκύψει κεφάλι μπροστά στον αρχιμαφιόζο "τίγρη" Μελισανίδη για να κάνει ιδιωτικό γήπεδο στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.

Άρα με βάση τα γραπτά του, η πολιτική αγκαλιά του Ρουβίκωνα έιναι τόοοοσο μεγάλη που χωράει και τους λενινιστές εθνοπατριώτες, τους "αντιιμπεριλιστές" θιασώτες της θεωρίας της "εξάρτησης" που αυτοτιτλοφορούνται κόκκινοι και τα χουλιγκάνια της original. Ευρύ "λαϊκό μέτωπο" δηλαδή που κουμπώνει σουρεαλιστικά με το εξυμνητικό σύνθημα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ. Αυτό με απλά λόγια λέγεται ιδεολογική βουτιά στις ρίζες της εθνοπατριωτικής ελληνικής αριστεράς. Κι όταν βουτάς στον πυρήνα της ιδεολογίας της ελληνικής αριστεράς λογικό και επακόλουθο είναι να αποκτάς συμπάθειες και γλυκοκοιτάγματα απο αριστερές οργανώσεις, στελέχη κομμάτων και αριστερές περσόνες των μίντια. Απόλυτα λογικό το βλέπω. Αυτό μάλλον εννοούν οι αντιρουβικοναίοι όταν κράζουν τον Ρουβίκωνα για εναγκαλισμό με την αριστερά και απομάκρυνση απο την αναρχία.

Δικαίωμά του Ρουβίκωνα λέω εγώ. Γραφείο πατέντας που να χορηγεί κατόπιν ιδεολογικών εξετάσεων τον τίτλο "αναρχικός" δεν υπάρχει. Άρα η κάθε ομάδα αυτοτιτλοφορείται όπως θέλει. Η ίδια η ιστορία αποδεικνύει σε βάθος χρόνου ποιός είναι ο σημερινός συνεχιστής ενός ιδεολογικού ρεύματος και ποιός όχι. Για παράδειγμα στην αριστερά πάλεψαν εκατοντάδες κόμματα και οργανώσεις να προσδιοριστούν ως ιστορική συνέχεια του αρχέγονου ΚΚΕ. Τελικά μετά απο δεκάδες διασπάσεις, μαζικές διαγραφές, σεχταρισμούς και οπορτουνισμούς, μετά απο δύο μπολσεβίκικα αντάρτικα, ένα εθνικοαπελευθερωτικό και ένα τακτικής υποχώρησης, όταν λέμε ΚΚΕ εννοούμε το κώμα του Κουτσούμπα και κανένα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα ΚΚ και οι κομμουνιστικές ομάδες που πέρασαν απο την ιστορία αυτού του τόπου, είναι πλέον απολειφάδια και σφραγίδες. Ο επίσημος εκρπόσωπος του τριτοδιεθνισμού στην ελλάδα είναι το ΚΚΕ του Περισσού. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κι εγώ μαζί με 5-6 άλλους μπορώ να φτιάξω μια αναρχική ομάδα, να την βαφτίσουμε Γράμμος και να μιλάμε για την λεβεντιά του Άρη Βελουχιώτη και την στρατιωτική ιδιοφυία του Σαράφη, να προπαγανδίζουμε την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία, να κάνουμε ντού με κάμερα στο χέρι σε γραφεία πολυεθνικέών και πρεσβείες πετώντας τρικάκια και αναδεικνύοντας με την επικοινωνική προπαγάνδα μας την εξάρτηση της κακόμοιρης ελλαδίτσας μας απο τον γίγαντα του ιμπεριαλισμού Τατζικιστάν. Μπορεί να μας το απαγορεύσει αυτό κανένας ; Όχι φυσικά. Εμείς αναρχικοί θα λέμε τους εαυτούς μας και σ' όσους δεν αρέσει... ξυδάκι. Αυτό δεν λένε κάθε τρείς και λίγο και οι ρουβικοναίοι ; Ξυδάκι λοιπόν και μην ασχολείστε μαζί μας. Ασχολείται ολόκληρος Μητσοτάκης, Μπακογιάννη, Αλαφούζος, ΕΡΤ, ΥΕΝΕΔ, ΑΛΦΑ, ΣΚΑΙ, ποιοί είστε εσείς οι ανύπαρκτοι και μηδενικής αναγνώρισης για να μας κάνετε κριτική οτι δεν είμαστε αναρχικοί ; Ξυδάκι λέμε.

Οι αντιρουβικοναίοι τι θέλουν τώρα ; Να κράξουν τον Ρουβίκωνα. Γιατί ; Επειδή ισχυρίζονται οτι δεν είναι αναρχικοί αλλα αριστερίζοντες. Και πώς αποδεικνύεται αυτό ; Με βάση την δική τους ερμηνεία του τι σημαίνει σύγχρονη αναρχική ομάδα στην ελλάδα του 2017 ; Υπάρχει συγκεκριμένη προδιαγραφή αναρχικής ομάδας ; Όχι. Στη φέτα ξέρεις τις προδιαγραφές, άμα δεν εκπληρώνονται δεν είναι φέτα αλλα λευκό τυρί. Όλοι το λέμε λευκό τυρί και όχι φέτα γιατί έχουμε συμφωνήσει απο πριν τι είναι φέτα. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει προδιαγραφή για την σύγχρονη αναρχική ομάδα, ας κάνουν οι αντιρουβικοναίοι αυτό που πιστεύουν οτι αποτελεί την σύγχρονη αναρχία κι ας μην ασχολούνται με την κατ' αυτούς αριστερά του κάθε Ρουβίκωνα. Έτσι δεν αποκαλούν τον Ρουβίκωνα ; Ε ας μην ασχολούνται με μπολσεβίκους και αριστερούς. Η γκρίνια δεν είναι πολιτική δράση είναι μιζέρια.

Ο καθένας ας κάνει τη δουλειά του και η ιστορία σε βάθος χρόνου θα αποδείξει ποιά πλευρά είχε δίκιο. Όπως απέδειξε οτι μετά απο σχεδόν 100 χρόνια τριτοδιεθνιστικής πολιτικής ιστορίας, συνεχιστής του μαρξισμού-λενινισμού στην ελλάδα είναι το ΚΚΕ και όλα τα άλλα γκρουπούσκουλα είναι σέχτες, σφραγίδες και αποκόματα.

Άϊντε τελειώνετε με τους χαζούς διαξιφισμούς στα φόρουμ, στο τουίτερ και στο φεισμπουκ, καταντάει κουραστικό.

από @ (κινηματικός) 01/08/2017 8:57 πμ.


Τον Ρουβικωνα τον γουσταρει ο κοσμος των κοινωνικων κινηματων γιατι ασχολειται με πραγματα που τον καινε και αυτον και καινε μεγαλα κομματια της κοινωνιας -και οχι με μαλακίες. Ενα μεγαλο μερος απο αυτον τον κοσμο δεν αυτοπροσδιοριζεται καθόλου ως "αριστερός", τουλαχιστον οχι με την εννοια της κομματικης ενταξης.

Αυτά.

από ^#$% 01/08/2017 5:37 μμ.


Οτι "χωράει αριστερούς"; Στο κείμενο του ανοίγματός του λέει ότι "συνεργάζεται με αριστερούς" εξηγεί γιατί, με ποιούς από όλους τους αριστερούς και με ποια κριτήρια, και λέει ότι αυτό έχει κοντά ποδάρια. Και για τον ιμπεριαλισμό επίσης γράφει και οι θέσεις του μόνο Λενινιστικές δεν είναι φτάνει να γνωρίζει κανείς τα γραπτά του Λένιν κι όχι μόνο το όνομά του. Εγώ είμαι "φιλορουβικωναίος" και διαβάζω τα κείμενά του κι αυτά που λέει ο Γιάννης ο Χιόνης απο πάνω δεν τα βλέπω. Η εγώ είμαι στραβός η αρχίζει ο καθένας να λέει μια κασέτα και ελπίζει ότι αυτοί που διαβάζουν θα δεχτούν ότι λέει χωρίς να μπουν στον κόπο να το επιβεβαιώσουν. Πολιτική με τέτοιες μεθόδους παιδιά είναι ο ορισμός της αριστερίστικης γλίτσας.

από 2017 01/08/2017 7:13 μμ.


Η εικονα που εχει ο χατζηστεφανου για το ρουβικωνα ειναι και αυτη που εχει για εμενα και το συνολο της κοινωνιας που δεν ανηκει στο αναρχικο χωρο.Οι περισσοτερες παραμβασεις που εχει κανει οντως ειναι στη καρδια των προβληματων που βιωνει ο κοσμος και αυτο φανταζομαι ειναι που εχει δει ο χατζηστεφανου.
Παρολα αυτα ομως ο κοσμος που ανηκει στο κινημα γνωριζει τις προβληματικες του ρουβικωνα αλλα και την θεση του σε πολλα ζητηματα.αυτα ομως λυνονται στις συνελευσεις και οχι μεσα εδω
Ο χατζηστεφανου που το ξερω μονο απο το κειμενο του ουτε τον χαρακτηριζω αριτεροχαρουμενο ουτε νομιζω οτι θελει να τραβηξει τα κοσμο.γραφει την αποψη του ο ανθρωπος και τελος.

από Conan ο αναρχος 01/08/2017 8:21 μμ.


Aπό τα λεγόμενα του snow τελικά είναι κακό και τον κουράζει ο διάλογος μεταξύ "αντιρουβικωναίων και ρουβικωναίων" . Και αφού τον κουράζει μπαίνει στον πειρασμό, αντι να τα αγνοήσει όλα αυτά γελόντας σαν γραφικότητες όπως τα περιγράφει, κάθεται και σχολιάζει και κρίνει τους πάντες. Και αντι να προτείνει κάτι μιλάει για ιστορική δικαίωση και τρίτη διεθνής, Και σε ένα σημείο έχει δίκιο ότι στο σήμερα είναι ελάχιστες οι προτάσεις , κάτι που ούτε και αυτός προτείνει κάτι.

Τελικά αυτό έχει καταντήσει μεγάλο μέρος του χώρου, ένα μίζερο πράγμα που ζεί μόνιμα μες στην άρνηση χωρίς να την μετουσιώνει σε πράξη. Με μπόλικες κορώνες εξυπνακισμού ειδικά αν προέρχεται από σοφούς γέροντες της αναρχίας.Λοιπόν στο πρακτέο στο σήμερα τι έχουμε; Μια ομάδα τον Ρουβίκωνα που κάνει κάποιους ακτιβισμούς που έχουν απήχηση. Και έρχεται ένας οπουρτουνιστής δημοσιογράφος και λέει , κάτσε να γράψε κάτι καλό για αυτούς, γιατί έχουν δημοσιότητα. Αν είχε ακόμα την εμπομπή του στο κανάλι του Αλαφούζου, θα έκανε ένα αφιέρωμα. Και το αφεντικό του δεν θα είχε αντιρηση αρκεί να είχε τηλεθέαση που φέρνει διαφήμιση. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεν αγνοεί τους κανόνες του. Θα έκρινα αρνητικά τον Ρουβίκωνα αν ήταν δηλώσεις του και όχι γραφόμενα του Χατζηστεφάνου .

Πάμε τώρα στο ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ...Καλός ή κακός είναι ένα σύνθημα που φρικάρει τους φασίστες και τους δεξιούς. Και όταν κάνουμε θετική αναφορά στον ΕΛΑΣ το κάνουμε για να τιμήσουμε τους απλους αγωνιστές που πιστεψαν σε μια ιδέα και προδόθηκαν απο τους γραφειοκράτες Σταλινικούς του ΚΚΕ. Τι ήθελαν να κάνουν δλδ να μην πάρουν το όπλο και να πάνε με χωνιά και τρικάκια εξω από τα στρατοπέδα τον ΝΑΖΙ γιατί είναι οι φανταροι τους είναι παραπλανημένα ταξικά αδέλφια τους;  Οχι αγαπητε Snow με κανένα ΚΚΕ και άλλο Λενινιστικό σχηματισμό δεν είμαστε αλλά με τους απλους αγωνιστές που θυσιάσαν πολλά για ένα καλύτερο αύριο και τους εκμεταλεύτηκαν και πρόδωσαν οι εξουσιαστές.

Και μια που σου αρέσει η ιστορία θα σου δώσω ένα παραδειγμα. Εχεις ακούσει για τον Αναρχικό Εξεγερτικό Στρατό του Μαχνό; Αυτους τους τύπους με την Μαύρη σημαία που στην Ανατολικη Ουκρανία κυρηξαν έκαναν την εφοδο στον Ουρανό το 1918... Λοιπόν πέρα από αναρχικούς είχε και αρκετούς αριστερούς που όμως λειτουργήσαν σαν αναρχικοί με την ένταξη τους στους Μαχνοβίτες. Ο Ρουβίκωνας σε αυτή την ομάδα ανθρώπων απευθύνεται τον απλό απογοητευμένο αριστερό τον κουμουνιστή που έχει απογοητευτεί από κομματα και ηγεσίες και θέλει κάτι άλλο. Το βλέπεις κακό λοιπόν;

Όσο για τους άλλους που λες του αντιρουβικωναίους υπάρχουν άτομα που κάνουν γόνιμη κριτική και άτομα που γράφουν για να γράφουν. Και όσοι από αυτούς κάνουν κάτι δεν μένουν στα λόγια είναι θετικό. Αναρχικοί είμαστε και ξέρουμε πολύ καλά ότι ενα συγκεκριμένο καλούπι αναρχίας δεν υπάρχει πέρα απο κάποιες συγκεκριμένες θέσεις.

Και τέλος μια που αναφέρεις το ΚΚΕ; για ποιο λόγο άραγε; θα ξέρεις ότι η τρίτη διεθνής διαλύθηκε στις 15 Μάη 1943 σαν δώρο του Στάλιν προς τους δυτικούς συμμάχους του. Οποτε δεν ξέρουμε ποιος Μαρξιστικός/Λενινιστικός σχηματισμός είναι ο γνήσιος διαδοχος της. Μπορεί να είναι κανένα Σταλινικό γκρουπούσκουλο όπως η ΚΟΝΤΡΑ μπορεί να είναι κανά Μ.Λ.

Το μόνο που μπορεί να βρει κάποιος εναντίον του Ρουβίκωνα είναι ότι του θυμίζει...λενινιστικές θέσεις; Σοβαρά τώρα, αυτό είναι κριτική σε συλλογικότητα που έχει τοποθετηθεί τόσες φορές δημοσίως και είναι πανεύκολο να καταλάβει κάποιος που βρίσκεται πολιτικά;

Τον τελευταίο χρόνο ο Ρουβίκωνας έχει κάνει θεαματική στροφή επαναφοράς στον αναρχισμό μετά από μια περίοδο που γλυκοκοίταζε προς τον νεοσταλινισμό. Το κείμενο της ταυτοτητας που παρουσίασαν στην εκδήλωση αλλά και οι επεξηγήσεις των ρουβικωναίων πάνω στο κείμενο δεν αφήνουν αμφιβολία γιαυτό. Το ίδιο και τα δεκάδες κείμενα που έβγαλε όλη την προηγούμενη περίοδο.  Η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τον Ρουβίκωνα η αριστερή στροφή ήταν ξεκάθαρος οποστουνισμός και μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασιας είδικά με ΑντιΕΕ/κοκκινη γραμμή που πραγματικά είναι κομμουνιστές. Κι αυτό μπορεί να το δει κανείς διαβάζοντας τα κείμενα των ομάδων πριν δυο χρόνια από απο την πλευρά της ΑντιΕΕ ήταν γνήσιος και βαθύς κομμουνισιτκός λόγος και απο τον Ρουβίκωνα πασαλείματα. Το κείμενο της ταυτότητας του Ρουβίκωνα δείχνει βαθιά θεωρητική συγκρότηση, είναι by the book αναρχία αν και είναι προφανής η προσπάθειά του να δικαιολογήσει προηγούμενες επιλογές της ομάδας. Το κάνει έξυπνα αλλά το έμπειρο μάτι διακρίνει την πρόθεση. Θα προτιμούσα αυτοκριτική...
Γενικά ο Ρουβίκωνας έχει κάνει στροφή και σε άλλα θέματα, όπως αυτό του κοινωνικού κανιβαλισμού. Η αποχώρησή του απο την επανοικειοποίηση, είχε σαν αφορμή το θέμα της ΑΕΚ-Στρούγκα αλλά όποιος ξέρει τι παίζει και μιλάει με κόσμο, γνωρίζει ότι σοβαρές διαφορές είχαν αρχισει να εμφανίζονται και για τα άλλα θέματα της πλατείας. Γενικά βλέπω ότι η χύμα σύζευξη αναρχικών και κομμουνιστών απέτυχε. Ο Ρουβίκωνας γίνεται όλο και πιο αναρχικός η Ταξική αντεπίθεση είναι πλέον ξεκάθαρα κομμουνισιτκή ομάδα κι από ότι ξέρω έγιναν αρκετές μετακινήσεις ατόμων ανάμεσα στις 2 αυτές ομάδες. Απο εκεί και πέρα ο αναρχισμός του Ρουβίκωνα είναι  παραδοσιακός αλλά διαφοροποιείται απο τον σύγχρονο αναρχισμό του Α/Α χώρου. Απο τη μια είναι πολύ πιο ανοιχτός και μπορεί να απευθυνθεί σε πλατιά στρώματα από την άλλη έχει μια οσμή οπορτουνισμού που ίσως γίνει ο τάφος του. Το κείμενο της ταυτότητας δεν μασάει τα λόγια του σε ζητήματα όπως η συνεργασία με την αριστερά κι επιτίθεται σφοδρά σε αυτό που αποκαλεί "θρησκευτική ηθική" εγώ θα προτιμούσα τον όρο ιδεολογικοποίηση του χώρου. Γενικά βλέπω με ενδιαφέρον το πολιτικό πείραμα αυτής της ομάδας. Πιστεύω όμως ότι έχει πολλά πράγματα ακόμα να πει (αλλά και να κάνει) για να ολοκληρώσει την ταυτότητά της. Το θέμα των χουλιγκάνων για παράδειγμα είναι πρόβλημα. Ο ρουβίκωνας φαίνεται να έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη (την οποία θεωρώ λάθος μην παρεξηγηθώ) αλλά δημόσια δεν την έχει εκφράσει. Και για τον συνδικαλισμό και για την ταξική πάλη και για τον φεμινισμό, και για τις ουσίες και για τον κοινωνικό κανιβαλισμό επίσης πρέπει να τοποθετηθεί καλύτερα. Και για να μην τον αδικώ, με εξαίρεση τις 2 ομοσπονδίες κανένα σχήμα του χώρου δεν έχει στοιχειώδη πολιτική ολοκλήρωση, όμως ο Ρουβίκωνας έχει βάλει τόσο ψηλά τον πύχη που έβαλε τον εαυτό του σε άλλη κατηγορία. Και ναι μεν μπορεί να λέει ότι καλύπτεται απο την θεωρητική δουλειά της ομοσπονδίας που ανήκει, αυτό δεν είναι αρκετό.
Η σημασία του Ρουβίκωνα γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο είναι ο μόνος που ανεβαίνει ενώ το κίνημα κατεβαίνει. Με χαροποιεί η επιστροφή στον αναρχισμό, με χαροποιεί η ασταμάτητη επίκαιρη δράση, με προβληματίζει όμως το ευκαιριακό και θεαματικό στοιχείο. Γιατί υπο αυτές τις συνθήκες αν ο Ρουβίκωνας συνεχίσει να ανεβαίνει θα τραβήξει και το κίνημα αν όμως πέσει θα του κάνει μεγάλη ζημιά. Ότι και να γίνει θα δίνει αφορμές να συζητάμε εδώ μέσα.

Ο Περισσός «αποκατέστησε» επίσημα τον Στάλινισμο το 2008 και τον Ζαχαριάδη μόλις το… 2011. Αυτά όσον αφορά τον «γνήσιο εκπρόσωπο» του τριτοδιεθνισμού στην Ελλάδα που για περισσότερα απο 50 χρόνια ήταν γνήσιος εκπρόσωπος του Ρεβιζιονισμού και κατ'ουσίαν παραμένει ακόμα… Οι καιροσκοπικές «στροφές σε επαναστατικές παραδόσεις» δεν αποσκοπούν σε τίποτα περισσότερο απο το να χρυσώσουν το χάπι. Το έχει δείξει άλλωστε και η πολύ πρόσφατη ιστορία και θα το δείξει και η μελλοντική.

Παραμένει ανεξήγητη η άτυπη ομέρτα, των τελευταίων χρόνων, μεταξύ Περισσού και ενός τμήματος του αναρχικού χώρου. Συμβαίνει συχνά στις μέρες μας, σε πολιτική κριτική ή σε πολιτικές διαφωνίες μεταξύ αναρχικών και κομμουνιστών οι πρώτοι να επικαλούνται τον Περισσό για να «χτυπήσουν» τους δεύτερους… Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται στα πλαίσια της λογικής «ο εχθρός του εχθρού μου…» -μιας και ο Περισσός βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του κινήματος και άρα δεν αποτελεί άμεσο «ανταγωνιστή», εν αντιθέσει με άλλους- ή συμβαίνει για άλλους λόγους…

από @ (κινηματικός) 02/08/2017 7:20 μμ.


Οταν στο σχολιο σου λες "κινημα" (που ο Ρουβικωνας μπορει να το τραβηξει προς τα πανω ή προς τα κατω), τι ακριβως εννοεις; Εννοεις καποιο πολιτικο κινημα συγκεκριμένα (της αναρχιας, προφανως) ή καποιο κοινωνικό κίνημα ευρυτερο.

Η αρχικη μου εκτιμηση ειναι ότι εννοεις μονο ή κυριως το πρωτο και αν αυτο ισχυει τοτε διατρεχει ολοκληρη την σοβαρη κατα τα αλλα τοποθετηση σου ως η αδυναμια που αυτη κρυβει. Το ερωτημα παραμενει ανοιχτο χρονια τωρα: θελουμε ένα ισχυρο αναρχικο πολιτικο κινημα που θα επικαθορισει τους κοινωνικους αγωνες ή θελουμε ένα ισχυρο κοινωνικο λαικό κινημα που θα επικαθοριζει αυτο τα διαφορα πολιτικα σχηματα, συμπεριλαμβανομενων προφανως και των αναρχικων. Θα εισαι ο αναρχικος που θα υποδεικνειει στην κοινωνια τι να κανει ή ο αναρχικος που θα μαθαινει απο την κοινωνια τι θα πρεπει να κανει αυτός; Πολυ ενδιαφερουσα διαλεκτική. Δεν ειναι η απαντηση ευκολη, δεν ειναι ασπρο ή μαυρο.

Το πρόβλημα τελικά για ότι κακό συμβαίνει στον αναρχικό χώρο είναι ο .....Ρουβίκωνας. Αυτό το συμπέρασμα βγάζουν τα σχόλια κάποιων ατόμων.
Ρε δεν σοβαρευόμαστε λίγο και να κοιτάξουμε να δούμε τι θα κάνουμε ...Γιατό ο Ρουβίκωνας καλά κάνει και κάνει κάποια πράγματα και εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε τι χρειάζεται να κάνουμε σύμφωνα με τις συνθήκες της εποχής που ζούμε. Αν είναι κινηματικό να ασχολούμαστε και να ψειρίζουμε τι κάνει κάθε ομάδα για την βγάλουμε στον τάκο, τότε μην απορούμε για την αδράνεια που επικρατεί

από κινηματική χαγιαμπούσα 07/08/2017 9:02 πμ.


Ερωταπαντάς στο κατασκευασμένο από εσένα ψευτοδίλημμα αν "θελουμε ένα ισχυρο αναρχικο πολιτικο κινημα που θα επικαθορισει τους κοινωνικους αγωνες ή θελουμε ένα ισχυρο κοινωνικο λαικό κινημα που θα επικαθοριζει αυτο τα διαφορα πολιτικα σχηματα, συμπεριλαμβανομενων προφανως και των αναρχικων."
Προφανώς για κάποιον λόγο δε σου περνά από το μυαλό να κάνει τη σύνθεση ότι αυτό που "θέλουμε" είναι ένα ισχυρό αναρχικό κοινωνικό κίνημα που θα επικαθορίσει μέχρι εξαφάνισης τους πολιτικούς αγώνες έτσι όπως εσύ τους υπονοείς και θα καθορίσει μέχρι ολοκληρωτικής επικράτησης τους κοινωνικούς αγώνες όπως πάλι εσύ τους υπονοείς. Προφανώς ο τονισμός του "όπως εσύ τους εννοείς" έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινωνικός αγώνας που να μην είναι πολιτικός, και χρησιμοποιείται απλά και μόνο για να καταλαβαινόμαστε.

από ταπεινός μέρμυγκας της αναρχίας 07/08/2017 11:06 πμ.


Τι είναι κοινωνικός αγώνας στην Ελλάδα του 2017, τι εμπεριέχει η έννοια για τους αναρχικούς, συγκεκριμένα.

Αυτό δεν συζητιέται ποτέ γιατί έτσι και συζητηθεί θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι αριστερές μπίζνες (ΜΚΟ κτλ) είναι στο απέναντι στρατόπεδο και τότε τελειώνουν τα αστεία...

από ρουμπίκωμας 07/08/2017 7:16 μμ.


Όλα καλά μάγκες... Ένα πράμα δεν καταλαβαίνω... Τόσο καιρό κράζετε τον ρουβίκωνα ότι αριστερίζει, μπολσεβικοφάση και τέτοια... και όταν δεν τραβήχτηκε και δεν εμπιστεύτηκε τους σταλινικούς της Στρούγκας στην Φιλαδέλφια και τις μαλακίες που κάνανε, συντάσεται με τα συμφέροντα του τίγρη?! Επειδή σας κάνανε στρατιωτάκια εσάς οι σταλινικοί, όλοι οι άλλοι είναι μαλάκες? Αν διαβάζατε λίγο ιστορία ίσως να ξανασκεφτόσασταν την όλη στάση σας... αλλά ψιλά γράμματα αυτά ! Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του αγώνα πήρε απόσταση από την φιλαδέλφια και καλά έκανε μιας και ήταν μια σύγκρουση σταλινικών που το πέζαν καμπόσοι ποντάροντας στην υποστήριξη της αναρχίας και σε χουλιγκάνους / στρατό Τίγρη που για μανούρα και τέτοια σκηνικά ζεί και αναπνέει! Τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους και ίσως αναμμενόμενα με το πως εξελείχθηκε η φάση... Αλλά οι Ρουβικωναίοι μαλάκες που δεν πήραν θέση... Σηκώνω τα χέρια ψηλά!

από είπα κι εγώ, δε θα γίνει αναφορά 07/08/2017 10:16 μμ.


Δηλαδή θες να πεις ότι για σένα όποιος εναντιώθηκε και εναντιώνεται στο γήπεδο του μαφιόζου Μελισανίδη είναι "σρτατιωτάκι των σταλινικών";

από ρουμπίκωμας 08/08/2017 9:19 μμ.


Εγώ σταλίνα δεν ανέφερα τίποτα τέτοιο και αυτά τα πονηρά δίπολα να τα πουλάς εκεί τα αγοράζουν... εδώ μέσα υπάρχουν και αναρχικοί μη ξεχνιέσαι ! Το να μην εμπιστεύεσαι σταλινικούς και να τους έχεις σε απόσταση φιλώντας πάντα τα νότα σου, ανεξάρτητα της ατζέντας που τρέχουν, είναι στοιχειώδη διδάγματα της ιστορίας! Τώρα αν κάποιοι δεν βρήκαν άλλο τρόπο να εναντιωθούν στα συμφέροντα του τίγρη από το να γίνουν ουρά των σταλινικών είναι δικό τους πρόβλημα... εγώ αυτό που είπα είναι ότι δεν γίνεται να χρεώνουμε όποιους δεν γίνανε ως αβανταδόρους του Μελισανίδη !

Κατασκευασμενη απο εμένα ειναι η αρχή της αυτονομίας των κοινωνικών κινηματών που λεει ότι τα κινηματα αυτα οφειλουν να καθοριζονται πρωτιστως και να κτιζονται γυρω απο τα ταξικά -ή και ευρυτερα κοινωνικα- συμφεροντα στοχους και διεκδικήσεις που εκφραζουν και οχι γυρω απο καποιο ιδεολογικό ή ακομα χειροτέρα γυρω απο καποιο πολιτικο-οργανωσιακο/κομματικό πρόσημο;

Φυσικα και τα κοινωνικα κινηματα συμφωνα με το παραπανω γενικο προτυπο κατανοησης τους, εχουν και πολιτικά χαρακτηριστικα (δεν ειναι κατι το απολιτικ...), αλλα αυτα τα χαρακτηριστικα καθοριζονται απο το αθροισμα και τον "μέσο ορο" των οργανωμενων  καπου πολιτικά (ή μη οργανωμενων) ανθρωπων και αντιληψεων που συμμετεχουν σε αυτα και οχι απο καποιο αυστηρως καθορισμένο ιδεολογικό (ή ακομα χειροτερα πολιτικο-οργανωσιακό/κομματικό) καπέλο.

Σε ένα κοινωνικο κινημα μπορει να συμμετεχουν ανθρωποι απο ολο το φασμα του ελευθεριακου και αριστερου χώρου, ανθρωποι που ειναι κατα τα άλλα απολιτικοι (αλλα πολιτικοποιουνται σιγα σιγα μεσω της συμμετοχης τους εκεί) μερικες φορες ακομα και ανθρωποι που ήταν πριν δεξιοι (αλλα που η συνειδηση τους βρισκεται υπο μετακινηση και διαομορφωση λογω καποιας συγκεκριμενης κοινωνικης δυναμικης που τους οδηγησε και στην συμμετοχη στο κινημα). Λαμπρό και εξαιρετικο παραδειγμα του παραπανω οι λεγομενοι Αγανακτισμενοι. Αλλα και σε λιγοτερο δυνατα και σημαντικα κινηματα το παραπανω μοτιβο παρατηρειται.

Στα πλαισια των κοινωνικων κινηματων όσοι ειμαστε αναρχικοι/ελευθεριακοι/ αυτονομοι, ασφαλως και θα έπρεπε να μας ενδιαφερει να υπάρχει εκεί ισχυρη παρουσια των ιδεων μας και εφαρμογη τους κατα το δυνατον στην πραξη (αυτοοργανωση, οριζοντιοτητα κλπ). Αλλο αυτο ομως και άλλο το να φορεσουμε στα κινηματα a priori ένα αυστηρο ιδεολογικο προσημο δικο μας και με αυτο το τρόπο να τα περιχαρακωσουμε και να τα "αποστειρωσουμε" απο την συμμετοχη διαφορετικου ιδεολογικά κοσμου που εχει θεση σε αυτα.

Το να μου πεις ότι το παραπανω προτυπο κατανοησης των κοινωνικων κινηματων δεν ειναι καταλληλο για την συγκεκριμενη ιστορική συγκυρια που διανυουμε, οτι χρειαζεται κατι άλλο κλπ κλπ, να το σεβαστω και να το συζητησω. Το να μου λες ομως ότι τα παραπανω ειναι ερωταπαντηση ...δικης μου επινοησης, μπορει να με κολακεύει μεν λιγο :) αλλα ειναι ιστορικά ανερμάτιστο: αγνοει των ιστορια των λεγομενων "νεων κινηματων" απο το 68 και περα, το οποιο ειναι και περιεργο αν αναλογιστει κανεις ότι και ο νεοτερος αναρχικος χωρος μεσα απο αυτα τα κινηματα αναδειχτηκε.

από (Α) 09/08/2017 1:08 μμ.


Και για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ ο Ρουβίκωνας φταίει;
Μήπως φταίει και για τη φωτιά στα Κύθηρα τις προάλλες;
Ενημερώστε, μη μας αφήνετε έτσι στο σκοτάδι ρε παιδιά και γίνουμε...σταλινικοί κατά λάθος!

από αεκ πατρα 09/08/2017 8:19 μμ.


κανεις δεν ειπε τιποτα για το γηπεδο.

αλλα δεν γινεται να καλεις εκδηλωση στη ν.φιλαδελφεια με τις πλατες της οριτζιναλ,ενω την ιδια ωρα να τρωνε πετρες ή να περιμενουν οπλισμενες αντισυγκεντρωσεις άλλες ομάδες μή αρεστες στον οπαδικο κυκλο της αεκ.

δεν γινεται να συχναζουν στην καταληψη σου ατομα που ψηνουν αρνια και πονουν μπυρες έξω απο καταληψη που στην εχουν παρει οπαδοι(και δεν υπαρχει λογικη δεν παω την κοντρα,υπαρχουν και οι ελευθεριακες συναντησεις,εκτος αυτου ειναι ηλιθιο αν δεν εχεις καλη γνωμη για μια συλλογικοτητα να ζητας και τα χειροτερα για αυτη),

δεν γινεται να κανουν μαζικο "ντου" τραμπουκοι συνδεσμου σε πολιτικο χωρο διπλα απο το στεκι σου και εσυ να πινεις μπυρες και να τρως πασατεμπους.

από κινηματική χαγιαμπούσα 10/08/2017 9:19 πμ.


"Κατασκευασμενη απο εμένα ειναι η αρχή της αυτονομίας των κοινωνικών κινηματών που λεει ότι τα κινηματα αυτα οφειλουν να καθοριζονται πρωτιστως και να κτιζονται γυρω απο τα ταξικά -ή και ευρυτερα κοινωνικα- συμφεροντα στοχους και διεκδικήσεις που εκφραζουν και οχι γυρω απο καποιο ιδεολογικό ή ακομα χειροτέρα γυρω απο καποιο πολιτικο-οργανωσιακο/κομματικό πρόσημο;"

Nαι, κατασκευασμένη από εσένα είναι. Η αυτονομία των κινημάτων δεν είναι αρχή, είναι μια πραγματικότητα. Ως τέτοια λοιπόν, ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, απλά υπάρχει. Τώρα και με βάση αυτό το δεδομένο, φαντάζομαι θα μπορέσεις να καταλάβεις ότι εσύ απλά κάνεις μια ιδεολογική κριτική της ιδεολογίας, όπως κάθε συνεπής οπορτουνιστής φιλελεύθερος. Άσε που υπάρχουν κι αντιδραστικά κοινωνικά κινήματα, για να βάλω και λίγο ιδεολογία, οπότε μας λες ότι από τη στιγμή που αυτά κτίζονται γύρω από ταξικά (πως;) ή κοινωνικά (τι είναι αυτό;) συμφέροντα όλα είναι οκ... Η εμπειρία έχει δείξει, όπως και η εμπειρία η καταγραμμένη σε θεωρία (αυτό που εσύ ορίζεις ως ιδεολογία και ως κακό) πως αυτές οι λογικές το μόνο που καταφέρνουν είναι αφενός να παίζουν το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου προς το συμφέρον του κάθε εξουσιαστή πολιτικάντη και αφετέρου να νομιμοποιούν ιδεολογικά τις εξουσιαστικές πρακτικές του.

"Φυσικα και τα κοινωνικα κινηματα συμφωνα με το παραπανω γενικο προτυπο κατανοησης τους, εχουν και πολιτικά χαρακτηριστικα (δεν ειναι κατι το απολιτικ...), αλλα αυτα τα χαρακτηριστικα καθοριζονται απο το αθροισμα και τον "μέσο ορο" των οργανωμενων καπου πολιτικά (ή μη οργανωμενων) ανθρωπων και αντιληψεων που συμμετεχουν σε αυτα και οχι απο καποιο αυστηρως καθορισμένο ιδεολογικό (ή ακομα χειροτερα πολιτικο-οργανωσιακό/κομματικό) καπέλο."

Ακόμα φυσικότερα λοιπόν, αφού έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά το να ζητάς αποϊδεολογικοποίηση τους είναι μια κουτοπονηριά που εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς. Επίσης "μεσοι όροι" υπάρχουν μόνο στα μαθηματικά κι όχι στα κινήματα. Στα δεύτερα οι υποστηρικτές των "μέσων όρων" είναι πάντα μα πάντα οι καθεστωτικοί εξουσιαστές κι εννοώ αυτοί με τα μίνιμουμ/συντεχνιακά αιτήματα, που εν τέλει παντα μα πάντα βαφτίζουν ιησουϊτικά "μέσο όρο" απαράλλαχτο το δικό τους πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί αυτοί να προσθέσουν κάτι στο δικό τους αλλά αναγκάζοντας τους άλλουν να πετσοκόψουν τα δικά τους. Το γεγονός βέβαια ότι μιλάς για το οργανωτικό μοντέλο ως κάτι το ιδεολογικό και το ταυτίζεις με το κομματικό, όπως ταυτίζεις και το πολιτικό με το κομματικό δείχνει ξεκάθαρα ότι βρίσκεσαι υπό σύγχυση και πιο σημαντικό ότι αδιαφορείς για την ίδια την αυτονομία των κατά τα άλλα "αυτόνομων κινημάτων". Γιατί οφείλεις να γνωρίζεις ότι το περιεχόμενο της αυτονομίας επιτυγχάνεται με κάποιους τρόπους και αναιρείται με κάποιους άλλους...

"Σε ένα κοινωνικο κινημα μπορει να συμμετεχουν ανθρωποι απο ολο το φασμα του ελευθεριακου και αριστερου χώρου, ανθρωποι που ειναι κατα τα άλλα απολιτικοι (αλλα πολιτικοποιουνται σιγα σιγα μεσω της συμμετοχης τους εκεί) μερικες φορες ακομα και ανθρωποι που ήταν πριν δεξιοι (αλλα που η συνειδηση τους βρισκεται υπο μετακινηση και διαομορφωση λογω καποιας συγκεκριμενης κοινωνικης δυναμικης που τους οδηγησε και στην συμμετοχη στο κινημα). Λαμπρό και εξαιρετικο παραδειγμα του παραπανω οι λεγομενοι Αγανακτισμενοι. Αλλα και σε λιγοτερο δυνατα και σημαντικα κινηματα το παραπανω μοτιβο παρατηρειται."

Σε αυτή την παράγραφο η σύγχυση μεγαλώνει καθώς η αυτοαναίρεση κάνει μπαμ στα μούτρα μας. "Σε ένα κοινωνικό κίνημα μπορεί να συμμετέχουν άνθρωποι από όλο το φάσμα του ελευθεριακού κι αριστερού χώρου, απολίτικοί και πρώην δεξιοί." Βλέπω μπαίνουν σιγά σιγά πολιτικά/ιδεολογικά όρια στο κίνημα που θες και το οποίο καταχρηστικά το ονομάζεις κοινωνικό. Έτσι ο δεξιός μπορεί άνετα να καλυφτεί πίσω από το "απολίτικός" ή το "πρώην" κι έτσι να συνεχίσεις εσύ να ζείς το παραμύθι σου και να βαφτίζεις όλα τα κινήματα ως προοδευτικά, ελευθεριακά ή αριστερά κατά το δοκούν...Αγανακτισμένοι ένα πράγμα...Και δε μας είπες αν οι υπόλοιποι άνθρωποι πέρα από αυτούς που ανέφερες μπορούν να συμμετέχουν σε κοινωνικά κινήματα ή θα τους αφαιρείς αυτό το δικαίωμα. Ας μη ξεχνάμε ότι οι κοινωνικές δυναμικές δεν είναι ουδέτερες ούτε και μονοσήμαντες και κάνουν αμαλάχει και συλλαλητήρια για το Μακεδονικό...(στην καλύτερη)...

"Στα πλαισια των κοινωνικων κινηματων όσοι ειμαστε αναρχικοι/ελευθεριακοι/ αυτονομοι, ασφαλως και θα έπρεπε να μας ενδιαφερει να υπάρχει εκεί ισχυρη παρουσια των ιδεων μας και εφαρμογη τους κατα το δυνατον στην πραξη (αυτοοργανωση, οριζοντιοτητα κλπ). Αλλο αυτο ομως και άλλο το να φορεσουμε στα κινηματα a priori ένα αυστηρο ιδεολογικο προσημο δικο μας και με αυτο το τρόπο να τα περιχαρακωσουμε και να τα "αποστειρωσουμε" απο την συμμετοχη διαφορετικου ιδεολογικά κοσμου που εχει θεση σε αυτα. "

Άρα μας λες ότι θα πρέπει να μας ενδιαφέρει με ιδεολογικό μόνο τρόπο και όχι με υλικό, δηλαδή να μη προσπαθούμε να κάνουμε το ενδιαφέρον μας έμπρακτο. Δηλαδή να περιοριστούμε στο ρόλο των χεριών τη στιγμή που κάτι εξυπνάκηδες θα αναλάβουν το ρόλο της κεφαλής. Ευχαριστώ δε θα πάρω. Καλύτερα σεχταριστής (για σένα) παρά κοροϊδο...
Άσε που δεν καταλαβαίνω με ποιό τρόπο περιχαρακώνεται ένα κίνημα με "ιδεολογικό τρόπο"... Εσυ που λες ότι είσαι ελευθεριακός δε γνωρίζεις ότι η "οριζοντιότητα" την οποία επικαλείσαι θεωρείται από κάποια αδαή ή υστερόβουλα κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενα "οργανωσιακό καπέλο";

"Το να μου πεις ότι το παραπανω προτυπο κατανοησης των κοινωνικων κινηματων δεν ειναι καταλληλο για την συγκεκριμενη ιστορική συγκυρια που διανυουμε, οτι χρειαζεται κατι άλλο κλπ κλπ, να το σεβαστω και να το συζητησω. Το να μου λες ομως ότι τα παραπανω ειναι ερωταπαντηση ...δικης μου επινοησης, μπορει να με κολακεύει μεν λιγο :) αλλα ειναι ιστορικά ανερμάτιστο: αγνοει των ιστορια των λεγομενων "νεων κινηματων" απο το 68 και περα, το οποιο ειναι και περιεργο αν αναλογιστει κανεις ότι και ο νεοτερος αναρχικος χωρος μεσα απο αυτα τα κινηματα αναδειχτηκε. "

Και ακατάλληλο το πρότυπο (κι όχι μόνο στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία) και ερωταπάντηση δικής σου επινόησης καθώς τα κινήματα πολιτικά και κοινωνικά δε θα πάρουν τη δική σου έγκριση για να γίνουν. Εγώ αναλύω το είναι εσύ το επιθυμητό. Τεράστια διαφορά και φαίνεται από αυτό και μόνο ποιός μιλάει ιδεολογικά. Οπότε μάλλον εσύ αγνοείς την ουσία των κινημάτων από το 68 και πέρα (κι όχι μόνο) και μένεις μόνο στο θέαμα τους, εξιδανικεύοντας τα μάλιστα και καθιστώντας με αυτό τον τρόπο το προχώρημα τους αδύνατο οδηγώντας τη δυναμική τους σε απονέκρωση...


Ενα και μοναδικό σχολιο (επειδη απλα δεν μπορω να το αφησω ασχολιαστο): το "μινιμουμ" η αμεσης διεκδικησης και του "μεσου ορου" ειναι πιθανον αυτο που ενδιαφερει -και μαλιστα σφόδρα- καποιους απο εμας ως αυτονομα κοινωνικα-ταξικα υποκειμενα και οχι το σκοτεινο σχεδιο ρεφορμιστων πολιτικάντηδων. Οι δευτεροι το εκμεταλλευονται, ναι. Εμεις ομως την εχουμε αναγκη πραγματικα την διεκδικηση αυτη να πετύχει. Και δεν υπάρχει καμια περιπτωση να πετυχει αν δεν συσπειρωσει τον μεγιστο δυνατο κοσμο, αριστερους (ελευθεριακους ή αλλους), απολιτικους, ακομα  και καποιους δεξιους (επειδη το ρωτας και αυτό: τι άλλου ειδους κοσμος θα μπορουσε να υπάρχει, δεν ειναι αυτες οι τρεις υπερ-κατηγοριες αρκετα γενικες για να καλυπτουν περιπου τους παντες;)

Κατα τα άλλα: Ακομα και αν εχεις ενα ή δυο ή τρια εγκυρα επιχειρηματα (ανεξαρτητως του αν συμφωνω και αν πειθομαι απο αυτά), μεσα απο τα οποια θα μπορουσε να γινει γονιμος διαλογος, αυτα πνιγονται μεσα σε έναν καταιγισμό πολεμικής. Με συγχωρεις αλλα δεν με ενδιαφερει να εμπλακω σε ένα διαγωνισμό πολεμικης μαζι σου (ή με τον οποιονδηποτε) για να δουμε ποιος την έχει την πολιτική του γραμμή, πιο μακριά... Οι ασκησεις πολεμικης και υφους δεν μας πηγαν και πολυ μακριά. Η ουσια παραμενει το ζητουμενο.

από κινηματική χαγιαμπούσα 10/08/2017 2:31 μμ.


"το "μινιμουμ" η αμεσης διεκδικησης και του "μεσου ορου" ειναι πιθανον αυτο που ενδιαφερει -και μαλιστα σφόδρα- καποιους απο εμας ως αυτονομα κοινωνικα-ταξικα υποκειμενα και οχι το σκοτεινο σχεδιο ρεφορμιστων πολιτικάντηδων."

Αυτή τη λογική πάντως αυτόνομη ταξική δε τη λες. Πόσο μάλλον ελευθεριακή, ριζοσπαστική ή επαναστατική. Τη λες καθαρά στην καλύτερη Λενινιστική και 1000% ρεφορμιστική, επειδή αποσυνδέει το ζητούμενο από τον τρόπο επίτευξης του και τα αποτελέσματα από τα αίτια τους και στη χειρότερη ζητανιά...

Να θυμάσαι ότι η αυτονομία επιτυγχάνεται με αυτόνομους τρόπους και ότι η αυτονομία είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να είναι κάτι ελευθεριακό.

Κατά τ' άλλα ούτε εμένα με ενδιαφέρει να εμπλακώ ή μη σε πολεμική (βλέπεις έχω δεδομένο αυτό που για σένα είναι ζητούμενο), αν κι εσύ μπορείς κάλλιστα να μείνεις στην ουσία των επιχειρημάτων έγκυρων και άκυρων και να με αφήσεις να κάνω ασκήσεις κριτικής μόνος μου και να απλώνω τις "πολιτικές γραμμές" μου (απόψεις θα έλεγα εγώ) την ώρα που εσύ μασκαρεύεις τις δικές σου σε κουβάρι...Είναι πάντως μια πρόοδος που παραδέχεσαι ότι έχεις τελικά "πολιτικές γραμμές", αλλά ως πολιτικοποιημένος άνθρωπος έχω καθήκον στον εαυτό μου να ξετυλίξω αυτό το κουβάρι. Σχώρα με...

από Φράτε 9 17/08/2017 3:31 μμ.


Συνομιλητή <ρουμπίκωμας> η στρούγκα είχε και έχει ακόμα (από τα κείμενα που διαβάζω γιατί δεν είμαι φιλαδελφειώτης) δύο συνελεύσεις. Η μία είναι ας πούμε απλοποιώντας λίγο για να συνεννοούμαστε ελευθεριακή-αναρχική η άλλη λαικοδημοκρατική - κομμουνιστική (αυτή που νομίζω λες σταλινική). Πιστεύω ότι η κομμουνιστική συνέλευση της στρούγκας  έκανε το λάθος να συμφωνήσει να κατέβει ο αγώνας και στα Εξάρχεια μαζί με την ελευθεριακή- αναρχική συνέλευση της στρούγκας και άλλες αναρχικές συλλογικότητες όταν στα Εξάρχεια (πλατεία, κάποια στέκια όχι αμιγώς πολιτικά, θαμώνες) η μεγάλη πλειοψηφία είτε θέλει γήπεδο είτε δεν παίρνει θέση. Γιατί θέλουν γήπεδο ή δεν παίρνουν θέση? Είναι οπαδοί? Είναι χουλιγκάνοι? Είναι χαβαλέδες? Είναι απολίτικοι? Δεν είναι και πολύ αναρχικοί? Πιστεύουν ότι αυτό είναι η καλύτερη στάση για αυτό το ζήτημα? Γουστάρουν αδρεναλίνη και το γήπεδο έχει μπόλικες φάσεις και συγκρούσεις για αδρεναλίνη? Είναι η λατρεία του οπαδού για την ομάδα του η οποία είναι πιο δυνατή και από οποιαδήποτε κοινωνική ή πολιτική θέση και οποιαδήποτε ταξική ανάλυση?

Σίγουρα πόρισμα δεν μπορεί να βγει από μια συζήτηση στο ιντυμίντια, μόνο απόψεις και σκέψεις μπορούμε να πούμε, μάλλον είναι τόσο μπερδεμένα τα πράγματα που δεν θα μάθουμε ποτέ, πάντως τεράστιο λάθος η επιλογή συνέλευσης στου Γκίνη όπως και η βεβιασμένη πορεία, και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας Γκίνη σημαίνει γεωγραφικά αλλά και εν πολλοίς ιδεολογικά Εξάρχεια.

Η συνέλευση εάν δεν μπορούσε να γίνει Νέα Φιλαδέλφεια θα μπορούσε να γίνει Νέα Ιωνία ή σε κάποια κοντινή στη Φιλαδέλφεια περιοχή και όχι στα Εξάρχεια. Έχω πει την άποψή μου , την είπα από τότε, ευτυχώς λάθος χωρίς ολέθριες συνέπειες όχι όσον αφορά την ανέγερση γηπέδου αλλά άλλου είδους συνέπειες μη προβλέψιμες κυρίως από το μένος των χουλιγκάνων. Οι δρώντες άνθρωποι κάνουν και λάθη και ενίοτε μεγάλα, αλλά καλό είναι να αναγνωρίζονται γιατί έτσι προχωράς καλά.(και δεκτή κάθε κριτική στην κριτική μου).

Στο τάγμα εφόδου της ΑΕΚ ΑΕ που ήταν απέναντι στην πορεία υπεράσπισης της κατάληψης της στρούγκας ήταν και δεκάδες αντιεξουσιαστές(κατά δήλωσή τους, δεν θα πω αναρχικοί γιατί δεν τους θεωρώ και δεν είναι αναρχικοί). Δεν ήταν κάποιο μέλος από κάποια γνωστή αναρχική συλλογικότητα, αλλά ήταν πολλοί που συχνάζουν και Εξάρχεια, και μάλιστα συχνάζουν δηλώνοντας αντιεξουσιαστές.. Με ντοκουμέντα όλα αυτά, πολλοί το έχουν δηλώσει και οι ίδιοι.

Την επίθεση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πνευματικό κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας  την υποστήριξαν και κάποιοι <αντιεξουσιαστές > αεκτζήδες λέγοντας καλά να πάθουν οι σταλινικοί.

Πάντως <Ρουμπίκωμα> παρά το ότι διαφωνώ μαζί σου (ως προς την ανάλυσή σου ότι οι <σταλινικοί> καθοδήγησαν τα πράγματα και γι αυτό που έγραψες <Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του αγώνα πήρε απόσταση από την φιλαδέλφια και καλά έκανε>), αναγνωρίζω ότι είπες αυτά που σκέφτεσαι όπως τα σκέφτεσαι γιατί άλλοι της <τάσης> σου τα κρύβουνε /κρύβανε και τα στρογγυλεύουν/στρογγυλεύανε.

Η πλειοψηφία του κόσμου που συχνάζει Εξάρχεια και όχι που μένει Εξάρχεια είτε θέλει το γήπεδο της ΑΕΚ ΑΕ, Μελισσανίδη, ή τον αφήνει αδιάφορο το θέμα (λυπηρό μεν αληθινό δε), και αυτό ενδεχομένως το ξέρει και ο επιχειρηματίας.

Αυτή η πλειοψηφία όμως του κόσμου που συχνάζει στα Εξάρχεια δεν είναι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του αγώνα για να του προσάψουμε αυτό που είπες < Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του αγώνα πήρε απόσταση από την φιλαδέλφια και καλά έκανε>. Αυτή σου τη φράση θα πρέπει κάπως να την τεκμηριώσεις και λίγο πιο αναλυτικά να την εξηγήσεις(εάν θες φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένος) γιατί είναι πολύ σοβαρή.

Το <πήρε απόσταση> είναι πολύ πιο <δεξιά> σαν θέση από το <δεν παίρνω θέση> γιατί το παίρνω απόσταση σημαίνει έχω μελετήσει, έχω καταλήξει και ενεργητικά δρω και παίρνω απόσταση, ενώ  το δεν παίρνω θέση ακούγεται ως μη ενεργητική στάση, δεν έχω μελετήσει το θέμα , δεν έχω βγάλει το συμπέρασμα και δεν παίρνω θέση.

Όσο για το συμπέρασμά σου ότι αναρχικοί καθοδηγήθηκαν από κάποιους σταλινικούς δεν στέκει με κανένα ντοκουμέντο. Στη συνέλευση στου Γκίνη η μεγάλη πλειοψηφία ήταν αναρχικοί, οι αφίσες ήταν αναρχικού περιεχομένου, οι αναρχικοί δεν πήγαν ούτε στο πνευματικό κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΣΡΥΑ, αναρχικοί δεν πήγαν ούτε στη συγκέντρωση στη πλατεία πατριάρχου που κάλεσε ο Δήμος και βρέθηκαν περίπου 1.500 κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας και γύρω περιοχών, και μάλιστα σε αυτή τη συγκέντρωση δεν κάλεσε ούτε πήγε η ελευθεριακή-αναρχική συνέλευση της στρούγκας ενώ η κομμουνιστική συνέλευση της στρούγκας και κάλεσε και πήγε.

 

από @ (κινηματικός) 17/08/2017 8:17 μμ.


"Αυτή τη λογική πάντως αυτόνομη ταξική δε τη λες. Πόσο μάλλον ελευθεριακή, ριζοσπαστική ή επαναστατική. Τη λες καθαρά στην καλύτερη Λενινιστική και 1000% ρεφορμιστική, επειδή αποσυνδέει το ζητούμενο από τον τρόπο επίτευξης του και τα αποτελέσματα από τα αίτια τους και στη χειρότερη ζητανιά..."

Εγω απλά την λεω ρεαλιστική αναγνωση της αναγκων σου ως κοινωνικο υποκειμενο και προταγμα -συλλογικά και αγωνιστικά- αυτων. Δεν εχει αμεση εξαρτηση απο καμια ιδεολογία και ειναι οτι πιο "αυτόνομο" μπορει να κανει ένα κοινωνικο υποκείμενο.

Θα μου πεις καλα και η ιδεολογια του καθενος δεν παιζει κανενα ρολο; Ασφαλως και παιζει, περισσοτερο ομως στο να οριοθετει καποια πραγματα που αξιακα ειναι αποδεχτα απο εσενα απο αυτα που δεν ειναι. Μη την χρυση αυγη για παραδειγμα δεν θα μπορουσα ποτε να κανω κολεγιες, όση δηθεν αντισυστημικοτητα και αν πουλαει.

Το προβλημα ξεκιναει οταν εχεις υπερτροφική ιδεολογια (που σου καθοριζει υπορβολικα αυστηρα αυτα τα ορια) και απο την άλλη ατροφική την κοινωνικη εκείνη συνειδηση που πηγαζει απο την εμπειρια και την ρεαλιστικη αναγνωση των αναγκων σου.

Χαρακτηρισε το "ζητιανια" και "ρεφορμισμό", οσο θες. Εγω ξερω πολυ καλά οτι το να εχω αφορολογητο και ανεισφορολογητο και ακατασχετο, ως ανθρωπος με χαμηλα εισοδηματα, το να εχω πληρη εργασιακα δικαιωματα αντι να δουλευω μαυρα και να γινομαι λαστιχο, όλα αυτα και αλλα πολλα παρομοια, ειναι πολυ σημαντικα για μενα  και για τους ανθρωπους σαν εμενα.  Οποια και αν ηταν η ιδεολογια μου, αν ειχα κοινωνικη συνειδηση, πολυ σημαντικά θα τα θεωρουσα.

Και επειδη ανεφερες και την εννοια "επαναστατικά" (που δεν ειναι λες, αυτα που λεω): αντιθετως πιστευω ακραδαντα ότι οτιδηποτε, ως αγωνας , ως διεκδικηση, γειωνεται γερα μεσα στις λασπες της πραγματικοτητας και τις αναγκες των μη προνομιουχων κοινωνικων μεριδων, εχει τα φοντα καποια στιγμη να δημιουργησει μια πραγματικα επαναστατικη κατασταση. Εχει τα φοντα λεω, δεν λεω βεβαια ότι ειναι και νομοτελεια. Αντιθετως οτι δεν γειωνεται παραμενει συνηθως απλα ριζοσπαστισμος "των καφενειων".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License