Σχετικά με τη συγκέντρωση της επιτροπης αλληλεγγύης για τη Συρία και την αντισυγκέντρωση απο Σύριους και αλληλέγγυους

Η αντι-συγκέντρωση στις 29 Ιουνίου οργανώθηκε αυθόρμητα και άμεσα, λίγες ώρες πριν. Αποφασίσαμε όμως συλλογικά να γράψουμε ένα μεγαλύτερο κείμενο για το ζήτημα, καθώς η παραπληροφόρηση σχετικά είναι τεράστια και οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον μας σε μετέπειτα ανακοίνωση της “Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Συρία” εξοργιστικές και εντελώς αβάσιμες. Είμαστε Σύριοι που ζήσαμε τα γεγονότα της επανάστασης, της αντεπανάστασης και του πολέμου, και μη-Σύριοι που στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του λαού της Συρίας για ελευθερία. Ελπίζουμε ότι το κείμενο, με την κριτική ανάλυση και τις πηγές που συμπεριλαμβάνονται, θα κάνει σαφές το μέγεθος της παραπληροφόρησης που σκόπιμα διαδίδει το καθεστώς Άσαντ, ώστε να αποκρύψει τα φριχτά εγκλήματά του ενάντια στο λαό της Συρίας και όχι μόνο. Ελπίζουμε ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν επιτέλους θέση και θα σταθούν αλληλέγγυοι στο λαό της Συρίας και τη συριακή επανάσταση. While the counter-protest to this rally on June 29 was organized spontaneously and immediately, we have collectively decided to publish a longer statement addressing misinformation and accusations, and providing information about the Assad regime. We are Syrians who lived through the revolution, counterrevolution, and war, and comrades in solidarity. It is our hope that through evidence and critical analysis, we can combat the misinformation created by the Assad regime, which seeks to confuse the public to hide its endless crimes against Syrians and other human beings, and that more people will stand in solidarity with the Syrian people and the Syrian revolution.

 

For English scroll down

 

Ως άνθρωποι που τασσόμαστε υπέρ της επανάστασης και εναντίον της εξουσίας, ως άνθρωποι που πιστεύουμε στη διεθνιστική αλληλεγγύη, την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια, νιώθουμε την ανάγκη να απαντήσουμε σε κάποιες κατηγορίες που μας απευθύνθηκαν από την ομάδα που διοργάνωσε τη διαδήλωση για τη σύσφιξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Συρίας, ζητώντας το άνοιγμα της πρεσβείας της Συρίας στην Ελλάδα, την Πέμπτη 29 Ιουνίου, έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Σύνταγμα.

Η αντι-συγκέντρωση στις 29 Ιουνίου οργανώθηκε αυθόρμητα και άμεσα, λίγες ώρες πριν. Αποφασίσαμε όμως συλλογικά να γράψουμε ένα μεγαλύτερο κείμενο για το ζήτημα, καθώς η παραπληροφόρηση σχετικά είναι τεράστια και οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον μας σε μετέπειτα ανακοίνωση της “Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Συρία” εξοργιστικές και εντελώς αβάσιμες. Είμαστε Σύριοι που ζήσαμε τα γεγονότα της επανάστασης, της αντεπανάστασης και του πολέμου, και μη-Σύριοι που στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του λαού της Συρίας για ελευθερία. Ελπίζουμε ότι το κείμενο, με την κριτική ανάλυση και τις πηγές που συμπεριλαμβάνονται, θα κάνει σαφές το μέγεθος της παραπληροφόρησης που σκόπιμα διαδίδει το καθεστώς Άσαντ, ώστε να αποκρύψει τα φριχτά εγκλήματά του ενάντια στο λαό της Συρίας και όχι μόνο. Ελπίζουμε ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν επιτέλους θέση και θα σταθούν αλληλέγγυοι στο λαό της Συρίας και τη συριακή επανάσταση.

Θα επικεντρωθούμε κυρίως στην ανακοίνωση στο facebook που έβγαλε η “Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Συρία” την προηγούμενη Παρασκευή, 30 Ιουνίου1.

1. Στην ανακοίνωση της ομάδας “Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Συρία” ζητείται το άνοιγμα της συριακής πρεσβείας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως ένας από τους δυο βασικούς λόγους της διαδήλωσης είναι το αίτημα για «σύσφιξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Συρίας (προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευση των προσφύγων από κάποιες ΜΚΟ)».

Το άνοιγμα της συριακής πρεσβείας στην Ελλάδα, στην ουσία νομιμοποιεί το καθεστώς της Συρίας. Το να νομιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο η δικτατορία του Μπασάρ Άσαντ θα σήμαινε ότι η κυβέρνησή του θεωρείται νόμιμη και εκλεγμένη. Αλλά αλήθεια σε ποιες εκλογές αναφέρεστε; Ποιοι, πόσοι και με τι όρους πραγματικά συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές; Είναι εντελώς παρανοϊκό το να θεωρείτε νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τον Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος απλά κληρονόμησε την προεδρία από τον πατέρα του Χάφεζ Άσαντ2. Η οικογένεια Άσαντ κυβερνά τη Συρία από το 19703 και η εκλογική διαδικασία που “επανεκλέγει” τον Μπασάρ Άσαντ μόνο γελοία μπορεί να χαρακτηριστεί4 5.

Ιστορικά, οι συριακές πρεσβείες έχουν λειτουργήσει ως παραρτήματα της συριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών μουχαμπαράτ (mukhabarat). Οι πληροφοριοδότες στην εκάστοτε συριακή πρεσβεία έδιναν αναφορές απευθείας στη μουχαμπαράτ, καταστέλλοντας τον πολιτικό ακτιβισμό των Σύριων στις ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) μέσα από ευθείες απειλές στα μέλη της αντίστοιχης οικογένειας που είχαν παραμείνει στη Συρία. Αυτό ακριβώς το σύστημα πληροφοριών επέτρεπε για χρόνια στο καθεστώς να ασκεί έλεγχο και εκτός συνόρων, επιτηρώντας και καταστέλλοντας τους Σύριους της διασποράς με ριζοσπαστικές και αντικαθεστωτικές πεποιθήσεις και δράση6.

Θεωρητικά, η συριακή πρεσβεία στην Αθήνα θα μπορούσε να παρέχει στους Σύριους τη δυνατότητα να βγάλουν διαβατήρια ή διάφορα άλλα επίσημα πιστοποιητικά. Όμως, στην παρούσα συνθήκη, αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα πως οι Σύριοι θα έπρεπε να πληρώσουν υπερβολικά ποσά προκειμένου να αποκτήσουν για παράδειγμα διαβατήριο (το κόστος σήμερα στη Συρία κυμαίνεται από 600 ως 800 αμερικανικά δολάρια), όπως είναι ο κανόνας στη Συρία, όπου οι δωροδοκίες και τα λαδώματα είναι ο συνήθης τρόπος που δουλεύουν τα πράγματα7. Τα χρήματα που θα συλλέγονταν από αυτές τις συναλλαγές θα συνέχιζαν να υποστηρίζουν οικονομικά το συριακό κράτος.

Αυτά τα δεδομένα γεννούν την εξής ερώτηση: ποιός πραγματικά θα είχε συμφέρον από τη λειτουργία της συριακής πρεσβείας στην Ελλάδα; Σίγουρα όχι οι πρόσφυγες που τρέχουν να σωθούν από αυτό το δολοφονικό αυταρχικό καθεστώς. Από τη λειτουργία της συριακής πρεσβείας στην Ελλάδα θα επωφελούνταν οι τσέπες των διεφθαρμένων αξιωματούχων, που βρίσκονται στον κύκλο του ίδιου του δικτάτορα.

Οι φιλο-ασαντικοί ακτιβιστές χρησιμοποιούν το κάλεσμα για λειτουργία της συριακής πρεσβείας ως πρόσχημα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την δική τους πολιτική αφήγηση. Τα επιχειρήματα περί του ανοίγματος της συριακής πρεσβείας δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη βελτίωση της ζωής των Σύριων προσφύγων. Αντίθετα, είναι κομμάτι μιας τακτικής που στοχεύει στην υποστήριξη ενός δολοφονικού, αυταρχικού καθεστώτος, το οποίο ευθύνεται για τα εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων. Είναι κομμάτι μιας τακτικής που βασίζεται σε παρωχημένες γεωπολιτικές αναλύσεις8 9, και σταλινικού τύπου θεωρήσεις10 του τι είναι μια επανάσταση11.

2. H επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Συρία γράφει πως ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση είναι για “να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στη Συρία”.

Καταδικάζουμε την συμμαχική επέμβαση στη Συρία, η οποία είναι καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ και στην οποία το ελληνικό κράτος παίρνει πρόθυμα μέρος. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στο ΝΑΤΟ12 και τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, την Ασία και αλλού, επιθέσεις οι οποίες εξυπηρετούν μόνο ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και όχι βέβαια την ασφάλεια οποιουδήποτε ή «ανθρωπιστικούς» λόγους13. Το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, υπηρετεί την παγίωση και τη συνέχιση του ελέγχου και της ηγεμονίας της Δύσης στον κόσμο. Πιστεύουμε σε ένα ενιαίο μέτωπο ώστε να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε αυτές τις δυνάμεις, και δεν περιμένουμε ακτιβιστές, αριστεροί, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές να δίνουν όλες τις μάχες σε όλα τα μέτωπα την ίδια στιγμή.

Παράλληλα, στεκόμαστε απέναντι στο ψευδο-επιχείρημα, που λέει ότι για να καταγγέλλεις το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς στρατούς που παρεμβαίνουν σε ξένους πολέμους, πρέπει να υποστηρίζεις ολοκληρωτικά καθεστώτα, και στην προκειμένη περίπτωση το δικτατορικό καθεστώς Άσαντ, που εξαφανίζει, βασανίζει, φυλακίζει και σκοτώνει τους ανθρώπους που αντιστέκονται στον αυταρχισμό, την κρατική βία και καταπίεση, αλλά και αδιάκριτα αμάχους και πολίτες14 15.

Όποιος όμως πραγματικά θέλει να σταθεί απέναντι στις ξένες παρεμβάσεις στη Συρία δε μπορεί να εναντιώνεται μόνο στις παρεμβάσεις της Δύσης. Θα πρέπει να σταθεί απέναντι στις παρεμβάσεις της Ρωσίας, του Ιράν, της Χεζμπολάχ, διάφορων Ιρακινών παραστρατιωτικών ομάδων καθώς και των παρεμβάσεων της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, ΗΑΕ κλπ). Αυτά τα κράτη δεν ενδιαφέρονται σε καμιά περίπτωση για τις ζωές των ανθρώπων ή την αυτονομία του συριακού λαού, αντιθέτως έχουν συντελέσει στην παράταση του πολέμου στη Συρία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Η στρατηγική τους επιδίωξη ήταν να μετατρέψουν την επανάσταση σε μια εμφύλια διαμάχη σπονσοράτοντας ομάδες εξτρεμιστών που επιτίθενται σε πολίτες, τοπικά συμβούλια και ανθρώπους που τάσσονταν υπέρ της επανάστασης16. Για παράδειγμα, η ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση της Σαoυδικής Αραβίας, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, φοβάται χωρίς αμφιβολία οποιαδήποτε δημοκρατική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή, και γι’ αυτό κατέστειλε την εξέγερση στο Μπαχρέιν με στρατιωτικές δυνάμεις (2011)17, υποστήριξε το το πραξικόπημα στην Αίγυπτο ώστε να συντρίψει τα δημοκρατικά κινήματα (2013)18, και σφαγιάζει πολίτες και αντικαθεστωτικούς στην Υεμένη19, σε ένα πόλεμο που χρηματοδοτείται και τροφοδοτείται με όπλα από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Οι ξένες επεμβάσεις και βίαιες επιθέσεις στη Συρία έχουν αναμφίβολα οδηγήσει σε μαζικές μετατοπίσεις του πληθυσμού. Όσο καταγγέλλουμε τις ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τόσο καταγγέλλουμε και το καθεστώς του Άσαντ και όλα τα συμμαχικά καθεστώτα που φέρουν την βασική ευθύνη για τους μισό εκατομμύριο νεκρούς, τις δημογραφικές αλλαγές εντός της Συρίας, τα εκατομμύρια των προσφύγων και τα αμέτρητα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην περιοχή ενάντια στους Σύριους, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας 20 21.

Η βία, ο θάνατος και η καταστροφή έχει πάρει πολλά άσχημα πρόσωπα και πάρα πολλές μορφές στη Συρία, που συνολικά σίγουρα έχουν περισσότερους από ένα υπαίτιους22 23 24 25. αλλά κανένα δεν είναι τόσο κτηνώδες, τόσο βάρβαρο και κανένα δεν έχει διαπράξει τέτοια μαζικά εγκλήματα, βασανισμούς και βίαιες εκτοπίσεις του πληθυσμού, όσο το καθεστώς Άσαντ26. Είναι ευθύνη του καθεστώτος και των συμμάχων του, οι μισό εκατομμύριο νεκροί στη Συρία, οι πάνω από 6,1 εκατομμύρια εκτοπισμένοι εντός της χώρας, οι περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία και άλλες κοντινές χώρες27, οι περισσότερο από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη28 και οι πάνω από 16.000 νεκροί στη Μεσόγειο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη29 30.

Όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθεστώς είναι υπεύθυνο για τη χρήση χημικών όπλων31, barrel bombs32, βομβών διασποράς33, βομβών λευκού φωσφόρου34, τη λιμοκτονία35, τους βιασμούς36 37, τους βασανισμούς38, τις εξαντλητικές φυλακίσεις και τις εξαφανίσεις πολιτών με την υποστήριξη του Ιράν, της Χεζμπολάχ και φυσικά τους ατελείωτους εναέριους βομβαρδισμούς του Ρωσικού στρατού39.

Η δύναμη του καθεστώτος βασίζεται όχι μόνο στους Σύριους στρατιώτες40 αλλά σε στρατιώτες από το Αφγανιστάν, το Ιράν41, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.Αυτή η τακτική αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική καθώς κατέστειλε μια λαϊκή εξέγερση με δημοκρατικές ρίζες, στην οποία συμμετείχαν ενεργά γυναίκες και με ηγετικούς ρόλους42, και η οποία, αν και αντιμετώπισε άγρια καταστολή, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια κατόρθωσε να αναπτύξει στις επαναστατημένες περιοχές ένα επίπεδο κοινωνικής αυτο-οργάνωσης και αλληλεγγύης αρκετά κοντά στα αναρχικά προτάγματα43. Ακολουθόντας την τακτική “υποταγή ή λιμοκτονία”44 το καθεστώς πολιορκούσε τους ακτιβιστές και τους κατοίκους της Νταράγια για τέσσερα χρόνια μέχρι να αναγκαστούν να παραδοθούν45, εμπόδιζε την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αποκλεισμένες από το καθεστώς περιοχές46, στόχευε το ιατρικό προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των νοσοκομείων47 σε τέτοιο βαθμό που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν αποκαλύπτουν πλέον τις συντεταγμένες GPS όπου βρίσκονται για να μην αποτελέσουν στόχο48. Με τα παιδιά στα σχολεία, τους ανθρώπους στα νοσοκομεία και τον άμαχο πληθυσμό να κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς49 , το καθεστώς προχώρησε σε συστηματικές ρίψεις βομβών διάτρησης ισχυρά προστατευμένων στόχων (bunker-busting bombs). Οι βόμβες αυτές διαπερνούν και καταστρέφουν τις κατασκευές από τσιμέντο ακόμα και υπόγεια, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη μόνη ασπίδα προστασίας για τον πληθυσμό στις περιοχές που στόχευε το καθεστώς50 51 52.

Ιστορικά, το συριακό κράτος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νεοφιλελεύθερου53, διεφθαρμένου καπιταλιστικού54, κληρονομικού Μπααθικό κράτος, το οποίο φυλάκιζε και δολοφονούσε Κούρδους ακτιβιστές πριν καν ξεκινήσει η επανάσταση55, και οδήγησε μακριά από τη γη τους χιλιάδες Κούρδους αγρότες, στα πλαίσια του προγράμματος “αραβοποίησης” περιοχών επί Χάφεζ Άσαντ, περισσότερα από 50 χρόνια πριν56.

It is a regime which has suppressed Palestinian opposition within Syria, including Palestinians who protested the regime’s policies affecting Palestinians abroad, restricted travel for Palestinians, and imprisoned, tortured, and murdered Palestinians in Syria, from the 1983 massacre in Yarmouk Camp to the siege and starvation of the same Yarmouk in 2013 and 2014.57

 

Τέλος, η ιδέα πως το συριακό καθεστώς δείχνει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον να πολεμήσει τον ισλαμικό εξτρεμισμό ή το Ισλαμικό κράτος (ISIS), βασίζεται στην προπαγάνδα και όχι στα δεδομένα. Η ύπαρξη του Ισλαμικού κράτους έχει εξυπηρετήσει το συριακό καθεστώς με διάφορους τρόπους: όσο το Ισλαμικό Κράτος κατακτά, μάχεται, απαγάγει και δολοφονεί αμάχους πολίτες, ακτιβιστές και αντάρτες58, το καθεστώς του Άσαντ μπορεί να χρησιμοποιεί ακριβώς αυτές τις σκληρές, βίαιες και θεαματικές πρακτικές που προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, για να δολοφονεί μαζικά τον λαό του ανενόχλητο59. Υπάρχουν μαρτυρίες από τους ίδιους τους Σύριους ακτιβιστές της Ράκα που εναντιώθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος60 καθώς και κείμενα πολιτικών αναλυτών από την Ευρώπη και την Αμερική. Οι τακτικές του καθεστώτος μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 (η καταπίεση, οι βασανισμοί και οι δολοφονίες των δημοκρατικών ακτιβιστών, των συνδικαλιστών και όσων συμμετείχαν σε τοπικά συμβούλια, πριν και μετά την εξέγερση του 201161, και φυσικά η στρατηγική απόφαση της απελευθέρωσης εξτρεμιστών από τις φυλακές62 63 για να αλλάξει η φύση της επανάστασης, από ένα ειρηνικό κίνημα σε μια στρατιωτικοποιημένη σεχταριστική διαμάχη64), οδήγησαν και ενίσχυσαν όχι μόνο στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους αλλά και διαφόρων άλλων Ισλαμιστικών εξτρεμιστικών δυνάμεων. Οργανώσεις που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να δολοφονούν, να καταπιέζουν και να τρομοκρατούν πολίτες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά και ανθρώπους που τάσσονται υπέρ της επανάστασης.

3. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Συρία έγραψε πως “έγινε προσπάθεια αντισυγκέντρωσης από 8 άτομα, που εμφανίσθηκαν ως Σύριοι, καθοδηγούμενοι από 2 Έλληνες”

Η αντισυγκέντρωση καλέστηκε και οργανώθηκε αυθόρμητα από Σύριους, χωρίς καμία καθοδήγηση από κανέναν. Οι μη Σύριοι συμμετείχαν στην αντισυγκέντρωση ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Πιστεύουμε πως η χρήση της λέξης “καθοδηγούμενοι” είναι ρατσιστική και οριενταλιστική. Υπονοεί πως οι Σύριοι δεν είναι ικανοί να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους, να οργανώσουν και να συντονίσουν μια αντισυγκέντρωση σε μια δράση που προσβάλει τον αγώνα τους για ελευθερία.

Αυτή η άρνηση της ύπαρξης της συριακής αυτονομίας δεν είναι τίποτα λιγότερο από προσβολή για τους Σύριους, εντός και εκτός των συνόρων της Συρίας. Είναι προσβολή για το μισό εκατομμύριο ανθρώπους που πέθαναν στον πόλεμο και στην καταστολή της επανάστασης. Για όλους αυτούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη από το κτηνώδες καθεστώς του Άσαντ. Είναι προσβολή για όλους τους Σύριους που έχουν αγωνιστεί όχι μόνο ενάντια στη δικτατορία αλλά ενάντια σε όλες τις βάρβαρες ομάδες που εμφανίστηκαν στη Συρία, μεταξύ αυτών διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις, το Ισλαμικό κράτος και άλλες Ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Αλ Νούσρα (Jabhat Al Nusra, που έχει μετονομαστεί σε Fateh Al Sham). Αυτό ακριβώς το σκεπτικό είναι μια συνέχεια της ανακριβούς και οριενταλιστικής αφήγησης που απορρίπτει την ίδια την ύπαρξη της συριακής επανάστασης, τη λαϊκή αυτή εξέγερση απέναντι στον δικτάτορα, και την μετατρέπει σε μια αλλαγή καθεστώτος που υποστηρίζεται από την ιμπεριαλιστική Αμερική και Δύση65 66.

4. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Συρία έγραψε πως οι “διαδηλωτές” κρατούσαν τη σημαία του FSA, που συμμετέχει στο μαύρο μέτωπο του ΝΑΤΟ- ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ- ISIS, (παλιά σημαία της Συρίας, όταν αυτή, ως αποικία, βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία).”

Η σημαία της ανεξαρτησίας ή αλλιώς της επανάστασης άρχισε να χρησιμοποιείται το 2011 σε όλη τη Συρία από διαδηλωτές που δήλωναν την αντίθεσή τους στο καθεστώς, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από το κράτος και να αποφύγουν την καθεστωτική προπαγάνδα που παρουσίαζε τις αντικαθεστωτικές συγκεντρώσεις ως συγκεντρώσεις υπέρ της κυβέρνησης67.

Η σημαία, με τα τρία αστέρια στο πεδίο του λευκού68, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στη Συρία μετά την ανεξαρτησία της από τη γαλλική ιμπεριαλιστική διοίκηση, αλλά αντικαταστάθηκε από το καθεστώς του Άσαντ, όταν το Μπααθικό κόμμα καθιερώθηκε ως βασικό κόμμα στη Συρία το 1980.

Ο FSA (Free Syrian Army - Ελεύθερος Συριακός Στρατός), είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνολικά για τις διάφορες αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες, δημιουργήθηκε μεταγενέστερα από τη χρήση της σημαίας από τους ειρηνικούς διαδηλωτές στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία. Για να το ξεκαθαρίσουμε, η σημαία με τα τρία αστέρια δεν αναγνωρίζεται ως η σημαία μιας στρατιωτικής δύναμης, αλλά ως σημαία της αντίστασης στο καθεστώς Άσαντ και ως σύμβολο της επανάστασης του συριακού λαού.

Η συριακή σημαία υπό Γαλλική διοίκηση είναι μπλε με άσπρο μισοφέγγαρο και τα χρώματα της γαλλικής σημαίας ψηλά στα αριστερά69, και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη σημαία με τα τρία αστέρια της επανάστασης.

 

5. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Συρία έγραψε και υποστήριξε πως είμαστε υπάλληλοι των ΜΚΟ που προσπαθούν να ενδυθούν με την ετικέτα του δήθεν αλληλέγγυου, όταν de facto υπερασπίζονται την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”.

Πάμε ξανά. Είμαστε Σύριοι, και μη Σύριοι αλληλέγγυοι στον αγώνα του συριακού λαού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη για την συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας και για διάφορες άλλες πολιτικές που παρατείνουν τα βάσανα των Σύριων και χιλιάδων άλλων μη Σύριων προσφύγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος για όλες αυτές τις τακτικές που κρατάνε φυλακισμένους χιλιάδες πρόσφυγες στα κολαστήρια της Αμυγδαλέζας, της Μόριας και διάφορων άλλων camps, χώρων κράτησης και στρατοπέδων συγκέντρωσης70. Είναι υπεύθυνος για την απέλαση 1,217 προσφύγων στην Τουρκία, από τότε που άρχισε να υλοποιείται η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, μεταξύ αυτών και 193 Σύριοι71. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος για τις ανυπόφορες συνθήκες στα camps ανά την Ελλάδα και την κακή διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων σε συνεργασία με τις ΜΚΟ72.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ρατσιστικός οργανισμός, φτιαγμένος για προστατεύει τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των ελίτ. Πνίγει ανθρώπους στη θάλασσα, κρατάει πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης, εμποδίζει ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα, χωρίζει οικογένειες και επιβάλει βάρβαρα μέτρα λιτότητας στην εργατική τάξη. Παίζονται δισεκατομμύρια ευρώ στις μεταναστευτικές συμφωνίες με την Τουρκία, μια χώρα που επίσης είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία και τον βασανισμό χιλιάδων Συρίων, όχι μόνο μέσα στη Συρία αλλά και στα μεταξύ τους σύνορα, όπου τους κρατάνε παγιδευμένους ή τους απελαύνουν73 74.

Το ΝΑΤΟ είναι ένα επιθετικό στρατιωτικό παράρτημα των ιμπεριαλιστικών κρατών, που με την πρόφαση της ασφάλειας, έχει καταλάβει τα Βαλκάνια και έχει διεξάγει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δολοφονώντας, εκτοπίζοντας και μετατρέποντας σε πρόσφυγες χιλιάδες Αφγανούς πολίτες. Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, είναι το δεξί χέρι των Δυτικών Κρατών και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τη δολοφονία χιλιάδων Συρίων και προσφύγων από άλλες χώρες στο Αιγαίο. Είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με την επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ75. Δεν πιστεύουμε πως το ΝΑΤΟ ή οποιοσδήποτε άλλος ιμπεριαλιστικός στρατιωτικός οργανισμός έχει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον να υποστηρίξει τη Συριακή επανάσταση για ελευθερία και δικαιοσύνη ενάντια στο καθεστώς.

Ως αντι-εξουσιαστές και άνθρωποι που τάσσονται υπέρ της επανάστασης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, στεκόμαστε απέναντι σε κράτη και συστήματα καταπίεσης που εκμεταλλεύονται και δολοφονούν ανθρώπους μέσα και έξω από τα ρατσιστικά τους σύνορα.

 

6. Σε σχέση με τις έμμεσες και άμεσες κατηγορίες σε όλη την ανακοίνωση και κυρίως αυτή περί “χρηματοδοτούμενης, φασιστικής (παρα)κρατικής βίας” απαντάμε:

Πως ακριβώς αυτή είναι η αφήγηση που χρησιμοποιούν οι φιλοασαντικοί σε όλο τον κόσμο. Από την alt-right των ΗΠΑ76, ως κάποιες αριστερές οργανώσεις διεθνώς .

Όπως έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, από Σύριους επαναστάτες, το μεγαλύτερο κομμάτι της Δυτικής Αριστεράς επιλέγει να αγνοεί, ακόμα και πνίγει τις συριακές φωνές που δεν ταιριάζουν στην δικιά της αφήγηση. Μια αφήγηση βασισμένη σε επιφανειακές και πλαστές αναλύσεις περί αντι-ιμπεριαλισμού. Ένας ιδιοτελής και πατριωτικός αντι-ιμπεριαλισμός. Ένας αντι-ιμπεριαλισμός που είναι άδειος από οποιοδήποτε ίχνος του βασικού πυλώνα της αριστεράς: την διεθνιστική αλληλεγγύη. Ένας αντι-ιμπεριαλισμός που επιλέγει να υποστηρίξει έναν δολοφονικό δικτάτορα έναντι μιας μαζικής εξέγερσης ανθρώπων που πολεμάνε για την ελευθερία, την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει στον 6ο χρόνο της υπολογισμένης εξόντωσης όχι μόνο των αντιφρονούντων77, αλλά και οποιουδήποτε βρέθηκε κατά λάθος στο δρόμο του αυταρχικού κράτους. Συνεχίζει να διατηρεί φυλακές θανάτου78, να εκτοπίζει ολόκληρες πόλεις, να βιάζει, να πολιορκεί προκαλώντας λιμοκτονίες ολόκληρων πόλεων, να ρίχνει βόμβες-βαρέλια, να δολοφονεί και να τρομοκρατεί τον συριακό λαό, να στηρίζεται από τους εναέριους βομβαρδισμούς των συμμάχων του. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σιωπηλά μια ακόμα μαζική δολοφονία και μια μαζική έξοδο, και είναι πέρα για πέρα εξοργιστικό να βλέπουμε ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται αριστεροί και αντιεξουσιαστές να ζητωκραυγάζουν υπέρ ενός από τα πιο φονικά κράτη στον κόσμο, με το πρόσχημα του αντι-ιμπεριαλισμού και του ψευδοδιλήμματος του συριακού λαού που πρέπει δήθεν να επιλέξει ανάμεσα στον ISIS ή το καθεστώς. We stand in opposition to all forms of oppression, whether economic, racial, gender-based, or political. We also stand against the War on Terror narrative that paints those who stand against the injustice of states as either terrorists79 or fascists.

 

 

Επίλογος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμαστε ενάντια στη νομιμοποίηση του δικτάτορα Άσαντ ή οποιασδήποτε δικτατορίας και σίγουρα δεν είναι η τελευταία.

Στεκόμαστε ενάντια στην εμπλοκή του ελληνικού κράτους στο ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Μέση Ανατολή και οπουδήποτε.

Στεκόμαστε ενάντια στην καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ Συμμαχία στη Συρία και το Ιράκ, υπεύθυνη για τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων από το Μάρτιο του 201480.

Το να αντιτίθεσαι στην ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σου απαιτεί το να υποστηρίζεις ένα άλλο δολοφονικό κράτος. Το να υποστηρίζεις ότι αυτό επιβάλλεται οδηγεί μόνο σε ψευδοδιλήμματα, όπως το να επιλέγεις τη βαρβαρότητα έναντι της ελευθερίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Είναι ανεπίτρεπτο για οποιονδήποτε σοβαρό αντιπολεμικό και αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα να ξεπλένει τα εγκλήματα ενός κράτους, στην προσπάθεια του να καταδικάσει τα εγκλήματα ενός άλλου.

Στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας, της Αμερικής, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.

Κάτω το καθεστώς του Άσαντ, και όλα τα αυταρχικά καθεστώτα και οι σύμμαχοί τους.

Ελευθερία στον συριακό λαό. Ελευθερία για όλους.

 

1? Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στο facebook: https://www.facebook.com/epitropi.syria/posts/909238155883676.

2? «Από όταν κληρονόμησε την προεδρία τον Ιούλιο του 2000, μετά το θάνατο του πατέρα του Χάφεζ Άσαντ» (Πηγές: FT

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:cz7LPsf6G3IJ:https://www.ft.com/content/669da3aa-b5b5-11e1-ab92-00144feabdc0%3Fmhq5j%3De2+&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=us, αποθηκευμένη σελίδα; «10Ιουλίου, 2000 - Bashar al-Assad is elected unopposed as president of Syria. [Ο Μπασάρ Άσαντ εκλέγεται πρόεδρος της Συρίας χωρίς αντίπαλο]». http://www.cnn.com/2012/12/06/world/meast/bashar-al-assad---fast-facts/index.html).

3? «Το 1970 κατέλαβε την προεδρία με πραξικόπημα, μια θέση που η οικογένεια [Άσαντ] δεν έχει δείξει καμμία πρόθεση να εγκαταλείψει, ακόμα και μετά το θάνατο του Χάφεζ [Άσαντ] το 2000». (Πηγή: https://www.theguardian.com/world/2011/oct/11/assads-syria-ruling-family).

4? «Δεν ήταν έκπληξη για κανέναν το ότι λάμβαναν χώρα εορτασμοί πριν καν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Άλλωστε, ο πρόεδρος Άσαντ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος με το κόμμα Μπααθ. Δεν υπάρχει νόμιμη αντιπολίτευση. … Το 2000, όταν ο πρόεδρος Άσαντ δημιούργησε μια δημοκρατική δυναστεία, διαδεχόμενος τον τρομερό πατέρα του, Hafez, το δημοψήφισμα είχε ένα πολύ βολικό αποτέλεσμα: 97.3% της ψήφου υπέρ» (Πηγή: Ian Black, “Democracy Damascus style: Assad the only choice in referendum,” the Guardian, 28 Μαΐου 2007, https://www.theguardian.com/world/2007/may/28/syria.ianblack).

5? Η σχετική πρόσφατη αναφορά του Michael Karadjis στις «εκλογές» του 2014 στη Συρία είναι χαρακτηριστική. Έστω και αν δεν λάβει κανείς υπόψη ότι οι μόνοι υποψήφιοι που τους επετράπη να σταθούν ενάντια στον Άσαντ ήταν δύο ανύπαρκτοι, και τους επετράπη ακριβώς επειδή είναι αντίγραφα του Άσαντ (για να επιτραπεί σε κάποιον να θέσει υποψηφιότητα, ο πρώτος όρος ήταν ότι ο υποψήφιος πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 35 μέλη της υπάρχουσας σύνθεσης της Βουλής στην οποία επικρατεί το κόμμα Μπάαθ, και άρα οι 21 από τους 23 υποψηφίους απορρίφθηκαν). Έστω και αν δεν λάβει κανείς υπόψη ότι μεγάλα κομμάτια της χώρας είχαν ήδη αυτονομηθεί από τον έλεγχο του καθεστώτος, και ότι 5 εκατομμύρια Σύριοι βρίσκονταν ήδη στην εξορία ως πρόσφυγες. Τα ίδια τα «εκλογικά» αποτελέσματα (το ποσοστό συμμετοχής 73.4% και το ποσοστό υπέρ Άσαντ 88.7%) δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, αφού δεν μπορεί κανείς απολύτως να τα ελέγξει. (Michael Karadjis, “My debate with Tim Anderson on Syria: Reflections on the collapse of solidarity.” Syrian Revolution Commentary and Analysis blog. 11 July 2017.). https://mkaradjis.wordpress.com/2017/07/11/my-debate-with-tim-anderson-on-syria-reflections-on-the-collapse-of-solidarity/).

6?Αυτή έχει υπάρξει ιστορικά μια κοινή πρακτική, η οποία συνεχίζεται, ενάντια στους αντιπάλους του συριακού καθεστώτος στο Λίβανο. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε υπό τη Γαλλική Εντολή και συνέχισε σε όλα τα χρόνια διακυβέρνησης πατέρα και υιού Άσαντ. (Canada: Immigration and Refugee Board of Canada.  Lebanon: The “mukhabarat,” including their activities, power and organization.  31 October 2007.) http://www.refworld.org/docid/4784deed10.html    

7? «Η διαφθορά αυξανόταν και αυξανόταν. Ήσουν υποχρεωμένος να δωροδοκήσεις ακόμα και για να φύγεις για να πας για προσκύνημα στη Μέκκα, που είναι υποχρέωση κατά την ισλαμική θρησκεία. Έφτασε σε ένα σημείο που η διαφθορά υπήρχε παντού – κυριολεκτικά παντού. Διαφθορά υπήρχε και πριν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Όλα πήγαιναν προς το χειρότερο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Υπήρχαν τόσα πολλά προβλήματα που ήταν γελοίο. Κάποιος έπρεπε να βγει και να απλά να πει, «Όχι!». (1) «Αν ήθελες να πάρεις κάποιο, οποιοδήποτε χαρτί από κρατική υπηρεσία, οι υπάλληλοι θα σε εξευτέλιζαν. Αν δεν ήσουν μέλος του κόμματος Μπάαθ, θα σου φερόντουσαν σαν σκουπίδι». (2) «[Το καθεστώς Άσαντ] τρεφόταν με τη διαφθορά, που μεγάλωνε και μεγάλωνε. Αν χρειάζεσαι διαβατήριο θα πρέπει να δωροδοκήσεις αυτόν τον τύπο και εκείνο τον τύπο, και να γλείψεις τον κώλο κάποιου άλλου τύπου – συγνώμη για την έκφραση. Ήταν ένας φαύλος κύκλος διαφθοράς. ... Όλα εξαρτώνταν από το πόσο πιστός είσαι στο καθεστώς, οπότε μεγαλώνεις με την αρχή ότι πρέπει να δείχνεις την αφοσίωσή σου διαρκώς». (3) (Αποσπάσματα συνεντεύξεων με τους Σύριους Annas (1), Wael (2), Ayham (3). Πηγή: Wendy Pearlman, We Crossed a Bridge and It Trembled, Harper Collins, Νέα Υόρκη, 2017, σελ. 49, 41, 27. Στα αγγλικά, με συνεντεύξεις μεταφρασμένες από τα αραβικά).

8?Όπως ο Ελβετο-Σύρος ακτιβιστής και συγγραφέας Joseph Daher έχει επισημάνει, “Αυτή η παρωχημένη στρατηγική επιλογής ενός επονομαζόμενου “μικρότερου κακου” έναντι κάποιου άλλου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία και ανάπτυξη ομάδων όμως το ISIS, το μόνο πράγμα που καταφέρνει είναι να αναπαράγει τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Μια αποκλειστικά στρατιωτική αντιμετώπιση δεν είναι σε καμμία περίπτωση λύση για να δωθεί τέλος στο ISIS ή τις συνθήκες που το δημιούργησαν” (Joseph Daher, “Response to Tareq Ali 2015”, Syria Freedom Forever blog, 30 Νοεμβρίου 2015). https://syriafreedomforever.wordpress.com/2015/11/30/response-to-tareq-ali-2015-or-the-need-for-internationalist-solidarity/#_ftn1

9?As Syrian dissident Yassin Al-Haj Saleh noted earlier this year, “Syrians have been subject to extreme Palestinization by a brutal, internal Israel, and that they are susceptible to political and physical annihilation, just like Palestinians, in fact lies outside the clueless, tasteless geopolitical approach of those detached anti-imperialists, who ignorantly bracket off politics, economics, culture, the social reality of the masses and the actual history of Syria” (Yassin Al-Haj Saleh, “The Syrian Cause and Anti-Imperialism.” Al-Jumhuriya. 5 May 2017). http://aljumhuriya.net/en/critical-thought/the-syrian-cause-and-anti-imperialism

10?Nevertheless, long-time Assad supporters defend the dictator's barbaric actions. Recently, Stalinist groups like Workers World and their fellow travelers initiated a faux antiwar coalition called U.S. Hands Off Syria. Its statement is pro-war and pro-imperialist--it supports Russia's war in Syria with the justification that Assad invited Russia's military to join in the slaughter.” (Ashley Smith, “Will the left hear the cries from Aleppo?” Socialist Worker. 19 Oct 2016.).https://socialistworker.org/2016/10/19/will-the-left-hear-the-cries-from-aleppo

 

11?We agree with Swiss-Syrian writer Joseph Daher when he writes, “The problem with some of the Western left, especially the Stalinists, is that they have been analysing the Syrian revolutionary process from a geo-political perspective, ignoring completely the socio-economic and political dynamism on the ground in Syria. Many of them also consider Iran, Russia, or Syria to be anti-imperialist states struggling against the USA, which is wrong on every aspect. Our choice should not be to choose between on one side the USA and Saudi Arabia and on the other side Iran and Russia, our choice is revolutionary masses struggling for their emancipation” (“Imperialism sectarianism and Syria’s revolution” Interview with Joseph Daher. Solidarity. 23 August 2013.).http://www.solidarity.net.au/imperialism/imperialism-sectarianism-and-syrias-revolution/

 

12?Κατάλογος μελών του ΝΑΤΟ: http://www.nato.int/cps/en/natohq/nato_countries.htm

13?For example, as Ashley Smith noted after US government’s April missile strike on Shayrat Syrian Arab Air Force base in Syria, NATO allies supported the attack, as did US-backed regimes in the region. The strike, of course, like the Trump administration and the US imperialist state, had nothing to do with aiding the Syrian people’s struggle for liberation or with humanitarian relief. (Ashley Smith, “Trump’s (in)humanitarian intervention.”  Socialist Worker.  10 April 2017.)https://socialistworker.org/2017/04/10/trumps-inhumanitarian-intervention

14?The Free Syrian Voices coalition campaign calls for the release of political activists targeted by the regime: “Thousands of civilians are reported to continue to be held incommunicado, or subjected to enforced disappearances, their families unsure of their fate, well-being and whereabouts. Others have been referred by government authorities to an Anti-Terrorism Court or military field courts where they are denied the right to a fair trial. The cases highlighted on this website represent a small fraction of the total number of those detained arbitrarily by the authorities or abducted by non-states armed groups” (“About Us.” Free Syrian Voices.).http://free-syrian-voices.org/about-us/

15?“The authorities arbitrarily arrested and detained thousands, subjecting many to enforced disappearance, prolonged detention and unfair trials, and continued to systematically torture and otherwise ill-treat detainees causing deaths in detention. They also committed unlawful killings, including extrajudicial executions” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.).https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

16? “On the other side, the Free Syrian Army (FSA) completely lacks any real material and financial support. The Islamists reactionary forces such as Jabhat al Nusra and the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) are being well-funded by some Gulf countries. They fund the Islamist reactionary forces to transform the Syrian revolution into a sectarian war. The victory of the revolution in Syria and its spread to the region would be a threat to their own regimes” (“Imperialism sectarianism and Syria’s revolution.” Interview with Joseph Daher. Solidarity. 23 August 2013.).http://www.solidarity.net.au/imperialism/imperialism-sectarianism-and-syrias-revolution/

17?Marin Chulov, “Saudi Arabian troops enter Bahrain as regime asks for help to quell uprising.” Guardian. 14 Μαρτίου 2011. https://www.theguardian.com/world/2011/mar/14/saudi-arabian-troops-enter-bahrain

18?David Hearst, “Why Saudi Arabia is taking a risk by backing the Egyptian coup.” Guardian. 20 Αυγούστου 2013. https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/aug/20/saudi-arabia-coup-egypt

19?Ενδεικτικά: Gilbert Achcar, “Standing Against Barbarism.” Jacobin. 20 Δεκεμβρίου 2016.) https://www.jacobinmag.com/2016/10/syria-assad-yemen-saudi-arabia-arab-spring

20?Samuel Osborne, “Syrian government forces responsible for more civilian deaths than Isis.” Independent. 7 Οκτωβρίου 2015. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syrian-government-forces-responsible-for-more-civilian-deaths-than-isis-human-rights-group-claims-a6673956.html

21?“Syrian regime responsible for 75% of 2016 civilian casualties.” New Arab. 4 Ιανουαρίου 2017. https://www.alaraby.co.uk/english/News/2017/1/4/Syrian-regime-responsible-for-75-of-2016-civilian-casualties

22?Σκληρές φωτογραφίες όπως αυτές που βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο από την επίθεση του Συνασπισμού των ΗΠΑ στην Manbij πέρσι με αποτέλεσμα τη δολοφονία 200 πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σε μία μόνο επίθεση, είναι απλά ενδεικτικές της βιαιότητας των αμερικανικών επιθέσεων στη Συρία: https://www.facebook.com/SyriaSolidarityCampaign/videos/473133856363137/. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κατέγραψε πρόσφατα τη χρήση λευκού φωσφόρου, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, στη Συρία και το Ιράκ (“Iraq/Syria: Danger from US White Phosphorous.” Human Rights Watch, 14 Ιουνίου 2017. https://www.hrw.org/news/2017/06/14/iraq/syria-danger-us-white-phosphorus)

23? «Το Ισλαμικό Κράτος (γνωστό και ως ISIS), και η οργάνωση Jabhat al-Nusra, προσκείμενη στην Al-Qaeda στη Συρία, που άλλαξε το όνομά της σε Jabhat Fath al-Sham, ήταν υπεύθυνοι για συστηματικές και εκτεταμμένες βιαιοπραγίες – επιθέσεις σε πολίτες με πυροβόλα, απαγωγές και εκτελέσεις, ανάμεσα σε άλλα. Οπλισμένες ομάδες που δεν πρόσκεινται στο κράτος και είναι ενάντια στην κυβέρνηση επίσης επιδόθηκαν σε σοβαρές επιθέσεις κατά πολιτών, χρησιμοποιώντας παιδιά-στρατιώτες, κάνοντας απαγωγές και βασανιστήρια, μπλοκάροντας αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας Non-state armed groups opposing the government also carried out serious abuses including indiscriminate attacks against civilians, using child soldiers, kidnapping, unlawfully blocking humanitarian aid, and torture.» (Πηγή: Human Rights Watch, αναφορά του 2016 για τη Συρία

https://www.hrw.org/world-report/2017/country-chapters/syria).

24?“Hungry for bullets and food, rebel commanders squabbled over resources. By December, looting and gangsterism were common. Aleppo’s factories were stripped and sold off – sometimes to feed the fighters, sometimes to buy villas in Turkey. Some, posing as FSA militants, became full-time highwaymen.… Indiscipline led to such self-defeating acts as the filmed execution of several members of the 5,000-strong Berri clan, including clan leader Zaino Berri, earning the determined enmity of the rest” (Leila Al-Shami and Robin Yassin-Kassab. Burning Country: Syrians in Revolution and War. Pluto Press. Kindle Edition. Page 96.).

25?“The Fatah Halab (Aleppo Conquest) coalition of opposition armed groups repeatedly carried out indiscriminate artillery, rocket and mortar attacks on the Sheikh Maqsoud district of Aleppo city, controlled by Kurdish People’s Protection Units known as the YPG, killing at least 83 civilians and injuring more than 700 civilians between February and April. In May, at least four civilians in the area required medical treatment for symptoms that suggested they had been exposed to a chlorine attack. Armed opposition groups fired imprecise mortars and missiles into government-held western Aleppo, killing at least 14 civilians on 3 November, according to the independent monitoring group Syrian Network for Human Rights” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.). https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

26?Even with the US-led Coalition’s rapidly-increasing slaughter in Syria, the civilian death toll caused by the regime still outnumbers that of any other party. “The only party to kill more than international coalition forces were Syrian regime forces at 278 civilians killed” (“Most Notable Violations in the First Half of 2017.” Syrian Network for Human Rights. 10 July 2017.).http://sn4hr.org/blog/2017/07/10/43879/

27?«Η κρίση στη Συρία έχει εκτοπίσει 4.81 εκατομύρια Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 6.1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη Συρία.» (Πηγή: UN Regional Refugee & Resilience Plan 2017-‘18, σελ. 6,

http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/3RP-Regional-Strategic-Overview.pdf).

28? “Στο τέλος του 2015, η ΕΕ συνολικά έλαβε πάνω από 1.2 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά, πάνω από το διπλάσιο νούμερο που καταγράφηκε το 2014 (563.000), και περίπου τα διπλάσια επίπεδα που καταγράφηκαν το 1992 στα τότε 15 κράτη-μέλη (672.000 αιτήσεις). Η αύξηση το 2015 οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα νούμερα αιτημάτων ασύλου από Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς.» (Πηγή: IOM, http://gmdac.iom.int/global-migration-trends-factsheet).

29?Σύμφωνα με πηγές, έχουν καταγραφεί 14.457 αγνοούμενοι/νεκροί μετανάστες στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιανουάριο του 2014. Από αυτούς, οι 2.319 ήταν από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για 5.602 ανθρώπους. (Πηγή: International Organization of Migration IOM, http://gmdac.iom.int/map-tracking-migrant-deaths-and-disappearances). Μόνο το 2015 490.280 Σύριοι έφτασαν στην Ευρώπη από τη θάλασσα (“Regional Refugee & Resilience Plan 2017-2018.” Published by the UN. σελ. 2, πίνακας) http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/3RP-Regional-Strategic-Overview.pdf

30?Τα νούμερα των νεκρών και εκτοπισμένων ανθρώπων στη Συριακή αντεπανάσταση και πόλεμο, καθώς και οι καταγεγραμμένες βίαιες και σεξουαλικές επιθέσεις, δεν καταγράφονται σε όλο τους το μέγεθός τους και είναι εξαιρετικά δύσκολο για του ς δημοσιογράφους και τα παρατηρητήρια να κάνουν ακριβείς καταγραφές. Το καθεστώς Άσαντ και οι σύμμαχοί του, όπως και η υπό τις ΗΠΑ Συμμαχία στη Συρία και το Ιράκ αποκρύπτουν συστηματικά τους θανάτους αμάχων από τις επιθέσεις τους, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία έχει σταματήσει να ενημερώνει τον απολογισμό των νεκρών στη Συρία από το 2014 (Πηγές: Foreign Policy http://foreignpolicy.com/2016/04/22/u-n-envoy-revises-syria-death-toll-to-400000/, the Independent http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/un-to-stop-updating-death-toll-in-syria-conflict-9045096.html).

31?Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν ενάντια σε πολίτες στην περιοχή της Al Ghouta το 2013, χρόνια πριν τις επιθέσεις με χημικά όπλα στο Khan Sheikoun νωρίτερα το 2017. (Πηγή: Human Rights Watch https://www.hrw.org/report/2013/09/10/attacks-ghouta/analysis-alleged-use-chemical-weapons-syria;

https://www.hrw.org/news/2014/08/21/syria-one-year-no-justice-chemical-attacks-victims). Ένα πρόσφατο σχετικό άρθρο του Seymour Hersh, καταξιωμένου ερευνητή δημοσιογράφου που έχει κάνει πολύ σημαντικές έρευνες στο παρελθόν, δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή. Όμως, το συγκεκριμένο άρθρο του Hersh βασίζεται σε μαρτυρίες μη κατονομαζόμενων πηγών και έχει καταδικαστεί ως αναληθές. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο Stephen Zunes είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη:

«Αν και έχω παρακολουθήσει με θαυμασμό το έργο του Sy Hersh για δεκαετίες, είμαι πάρα πολύ σκεπτικός σχετικά με τις αναφορές του για τη Συρία. Οι αποδείξεις για την ενοχή της Συριακής κυβέρνησης και στις δύο επιθέσεις με χημικά όπλα είναι πολύ ισχυρές (συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από έμπιστες μη αμερικανικές πηγές που καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους). Σχετικά με το άρθρο του Hersh στην Die Welt, γενικά βρίσκω τα αποδεικτικά στοιχεία από επαγγελματίες της υγείας, εγκληματολόγους, ανεξάρτητους στρατηγικούς αναλυτές και ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιο αξιόπιστα από ένα μεμονωμένο άρθρο, το οποίο μάλιστα απέρριψε η εφημερίδα που αρχικά το ανέθεσε καθώς το βρήκαν μη αξιόπιστο επειδή δεν κατονομάζει τις πηγές του. ... Δεν διάβασα ποτέ την αναφορά του Λευκού Οίκου για την τραγωδία του Khan Shaykhun επειδή δεν τους εμπιστεύομαι και επειδή αναγνωρίζω ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν όντως κατασκευάσει ένα περιστατικό ή μια κρίση για να δικαιολογήσουν την περαιτέρω ανάμειξη του αμερικανικού στρατού. Την ίδια στιγμή, έχω δει άλλες αναφορές που έχουν ισχυρά στοιχεία και επιχειρήματα για την ευθύνη της Συριακής κυβέρνησης και για το γιατί τα εναλλακτικά σενάρια δεν ευσταθούν. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος ευθυνόταν για την επίθεση, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βομβαρδίζουν τη Συρία, και η Αριστερά θα έπρεπε να εστιάσει στις παράνομε και επικίνδυνες περιπλοκές μιας τέτοιας κλιμάκωσης, και να δουλέψουν στην κατεύθυνση να τη σταματήσουν αντί να προωθούν αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, που απλά βλάπτουν την αξιοπιστία μας.» (Πηγή: Stephen Zunes, συνέντευξηστο Truthout, “How Syria Divides the Left: An Interview with Middle East Scholar Stephen Zunes.”)

http://www.truth-out.org/opinion/item/41207-how-syria-divides-the-left-an-interview-with-middle-east-scholar-steven-zunes).

32?Bethan McKernan. “Assad ‘dropped 13,000 barrel bombs on Syria in 2016,’ watchdog claims.” Independent. 11 Jan 2017.

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/bashar-al-assad-syria-president-regime-13000-barrel-bombs-rebels-aleppo-douma-2016-a7521656.htmlThis 360-photography and video footage gathered by Syrian activists and assembled by Amnesty International gives a visual of the barrel bombing devastation in Aleppo: http://www.360syria.com/intro

In early 2016, Amnesty noted that “[t]he Syrian president Bashar al-Assad has claimed that government forces do not possess or use barrel bombs, though their use has been widely documented. Syrian human rights monitors say that almost 20,000 barrel bombs have killed over 8,000 civilians in the past two years alone” (“#360Syria ‘Virtual Tour’ Website Reveals Devastation of Aleppo Barrel Bombing.” Amnesty International. 14 March 2016). https://www.amnestyusa.org/press-releases/360syria-virtual-tour-website-reveals-devastation-of-aleppo-barrel-bombing/

33? “Russia/Syria: Widespread New Cluster Munition Use.” Human Rights Watch. 28 July 2016. https://www.hrw.org/news/2016/07/28/russia/syria-widespread-new-cluster-munition-use

34? “Syria/Russia: Incendiary Weapons Burn in Aleppo, Idlib.” Human Rights Watch. 16 Aug 2016. https://www.hrw.org/news/2016/08/16/syria/russia-incendiary-weapons-burn-aleppo-idlib

35?Enforced starvation through sieges have been a counter-revolutionary tactic of the regime, murdering civilians and exhausting the opposition. The besieged town of Madaya became one of the most famous examples of this suffering and death in late December 2015 and January 2016, but is far from the only instance. (Kareem Shaheen, Emma Graham-Harrison and Patrick Wintour. “Syrian regime to allow aid into besieged, starving town.” Guardian. 7 Jan 2016.) https://www.theguardian.com/world/2016/jan/07/syria-to-allow-aid-into-besieged-town-where-thousands-face-starvation “The government sieges exposed civilian residents to starvation and deprived them of access to medical care and other basic services, while subjecting them to repeated air strikes, artillery shelling and other attacks” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.). https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/ “Syria: Promised Aid for Key Areas Blocked.” Human Rights Watch https://www.hrw.org/news/2016/04/04/syria-promised-aid-key-areas-blocked

36?“It’s important to note that the victimizers are not always government troops but often members of the Shabiha, a brutal militia loyal to President Bashar al-Assad that has committed some of the war’s worst atrocities” (Janine Di Giovanni, “Syria’s Unspoken Crimes.” Vanity Fair. 29 July 2013.). http://www.vanityfair.com/news/2013/07/rape-syria-happening-every-day0

37?“By December 2011, rape had become a standard practice not only in prisons but by the army as well. When it went into towns, the first thing [soldiers] did was go into homes and start raping women in front of their fathers, brothers and husbands. It was a strategy to push the people to take up arms” (Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline, ed. by Malu Halasa, Zaher Omareen and Nawara Mahfoud. Saqi. Kindle Edition. Location 1512-1514).

38?Το ντοκυμαντέρ Syria’s Disappeared [Οι εξαφανισμένοι της Συρίας] καταγράφει τα συστηματικά βασανιστήρια και τις δολοφονίες φυλακισμένων στη Συρία μέσα από συνεντεύξεις με πρώην κρατούμενους και εξετάζοντας αποδεικτικά στοιχεία που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν λαθραία από τον στρατιωτικό φωτογράφο με το κωδικό όνομα Caesar που αποστάτησε και εγκατέλειψε το στρατό τον Αύγουστο του 2013. (“Syria’s Disappeared: The Case Against Assad.” Guardian. 21 March 2017.) https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/mar/21/syrias-disappeared-the-case-against-assad-channel-4

39?“The military balance of forces is clearly on the side of the regime. It has been continuously provided [arms] by its allies (Iran and Russia), high inflows of money and in the case of Hezbollah has participated directly on the field, while training some new soldiers” (“Imperialism sectarianism and Syria’s revolution.” Interview with Joseph Daher. Solidarity. 23 August 2013.). http://www.solidarity.net.au/imperialism/imperialism-sectarianism-and-syrias-revolution/

40?Erin Kilbride, “Forced to fight: Syrian men risk all to escape army snatch squads.” Middle East Eye. 3 April 2016. http://www.middleeasteye.net/news/escape-assads-army-373201818

Ahmed Haj Hamdo and Mohammad Bassiki. “Amid War and Conscription—A City Without Men.” News Deeply. 16 May 2016. https://www.newsdeeply.com/syria/articles/2016/05/16/amid-war-and-conscription-a-city-without-men

41? “Iran Sending Thousands of Afghans to Fight in Syria.” Human Rights Watch. 29 Jan 2016. https://www.hrw.org/news/2016/01/29/iran-sending-thousands-afgh ans-fight-syria

42?«Πάρτε το ρόλο των γυναικών στην εξέγερση-κάτι το οποίο δεν εκτιμάται πουθενά, και σίγουρα όχι στα κυρίαρχα μέσα. Οι γυναίκες έχουν πολύ ενεργή συμμετοχή και έχουν ηγηθεί από την αρχή. Δεν είναι μόνο στη θέση του θύματος, της γυναίκας και της αδερφής των μαρτύρων και των κρατούμενων, αλλά έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις, σε νοσοκομεία πεδίου στην πρώτη γραμμή, στην αντιπληροφόρηση, και στη διανομή φαρμακευτικών και ανθρωπιστικών προμηθειών». (Πηγή: Yusef Khalil, “Why the left must support Syria's revolution.”, Socialist Worker, 9 Απριλίου 2013, https://socialistworker.org/2013/04/09/supporting-syrias-revolution).

43? Without the appropriate political tools and organization, though, these achievements were replaced by the authority of arms, something the late Syrian anarchist Omar Aziz had warned against when he wrote about self-organization in the Syrian revolution. (Leila Al Shami. “The life and work of anarchist Omar Aziz, and his impact on self-organization in the Syrian revolution.” Tahrir-ICN. 23 August 2013.) https://tahriricn.wordpress.com/2013/08/23/syria-the-life-and-work-of-anarchist-omar-aziz-and-his-impact-on-self-organization-in-the-syrian-revolution/

44? “In two towns, residents say regime’s ‘kneel or starve’ campaign is long gone; ‘now it’s kneel or die’” Syria Direct. 5 Oct 2016. http://syriadirect.org/news/along-the-highway-to-beirut-towns%E2%80%99-residents-say-regime%E2%80%99s-%E2%80%98kneel-or-starve%E2%80%99-campaign-is-long-gone-%E2%80%98now-it%E2%80%99s-kneel-or-die%E2%80%99/

45?Merrit Kennedy. “After Four Years of Siege, Civilians and Rebels Evacuate Syria’s Daraya.” NPR. 26 August 2016. http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/08/26/491474426/after-4-years-of-siege-civilians-and-rebels-evacuate-syrias-daraya

46? “The United Nations pointed the finger at the government for holding up aid by denying letters guaranteeing access” (Lisa Barrington and Osman Orsal. “Russia, US seek to prolong Syria truce but aid blocked, violence spreads.”Reuters. 17 Sep 2016.).

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-idUSKCN11M199

“In a statement, the Syrian government warned it would not allow Turkish humanitarian aid into the besieged city of Aleppo without its permission” (Patrick Wintour and Julian Borger, “Syrian regime is blocking aid from entering eastern Aleppo, claims UN.” Guardian. 13 Sep 2016.). https://www.theguardian.com/world/2016/sep/13/syrian-regime-is-blocking-aid-from-entering-eastern-aleppo-claims-un

“On 12 May, government forces prevented a UN humanitarian aid delivery, due to be the first since 2012, from entering Daraya” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.).

https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

47?“Government forces continued to target health facilities and medical workers in areas controlled by armed opposition groups. They repeatedly bombed hospitals and other medical facilities, barred or restricted the inclusion of medical supplies in humanitarian aid deliveries to besieged and hard-to-reach areas, and disrupted or prevented health care provision in these areas by detaining medical workers and volunteers. In June, the NGO Physicians for Human Rights accused government forces and their allies of responsibility for more than 90% of 400 attacks against medical facilities and 768 deaths of medical personnel since March 2011” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.).

https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

48?Το Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Επιχειρησιακή Διευθύντρια των MSF France Isabelle Defourny είπε, "Στη Συρία, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό είναι ότι αν δώσεις (συντεταγμένες) GPS, δείχνοντας πού βρίσκεσαι, πιστεύουν ότι η πιθανότητα να γίνουν στόχος είναι μεγαλύτερη... Είναι γνωστό ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα σε περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικές δυνάμεις είναι κάτι που η Συριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως εγκληματικό».(Πηγή: Reuters, http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-msf-idUSKCN0VR15H, στα αγγλικά). Η στοχοποίηση των νοσοκομείων έγινε κατά πάσα πιθανότητα χειρότερη, όπως οι MSF υπογράμμισαν το Φεβρουάριο του 2016, από τον καθεστωτικό «αντι-τρομοκρατικό» νόμο (2012), που κατέστησε οποιαδήποτε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αντικαθεστωτικές περιοχές παράνομη: «Όμως η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμα περισσότερο θολή. Εκεί, δύο συνασπισμοί ανταγωνίζονται στον ουρανό, με αμφότερες να ισχυρίζονται ότι ελαχιστοποιούν τις παράπλευρες απώλειες και μεγιστοποιούν τις επιθέσεις σε «τρομοκράτες» – με ελάχιστη συμφωνία στο ποιός είναι «τρομοκράτης» και ποιός είναι «μετριοπαθής». Τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν οι MSF στη Συρία στερούνται δυνατοτήτων όπως το φέρουν σαφή σήμανση ότι είναι νοσοκομεία, ή να παρέχουν συντεταγμένες GPS, καθώς η Συριακή κυβέρνηση πέρασε το 2012 έναν αντι-τρομοκρατικό νόμο που κατέστησε παράνομη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην αντίπολίτευση, αναγκάζοντας τις περισσότερες δομές υγείας να λειτουργούν υπόγεια και χωρίς κρατική ιατρική καταγραφή». (Πηγή: MSF, http://www.msf.org/en/article/syria-%E2%80%9Cour-bombs-are-smarter-yours%E2%80%9D).

49? “Forced underground: Aleppo’s civilians flee relentless aerial bombardment.” Amnesty International. 5 May 2015. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/05/forced-underground-amid-bombardment-in-aleppo/

50? “Bunker-buster’ bombs in eastern Aleppo mean children not even safe underground, UN experts warn.” UN News Centre. 3 Oct 2016.

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=55193#.WWVVoNPyugQ

51? Ellen Francis. “Even in a bunker under a mountain, Syrian hospital knocked out by strikes.” Reuters. 3 Oct 2016.

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-hospital-idUSKCN1231RQ

52? “Children in Aleppo can’t even attend underground schools because of bunker-busting ‘earthquake bombs’. Many schools in the city – including 8 that we support – had been moved to the basement to protect children. But because of these bombs, even these schools aren’t safe now. And all schools in East Aleppo, which were due to re-open for the new school year tomorrow, will remain closed” (Syria: Underground schools not safe from earthquake bombs” (Save the Children blog. 30 Sep 2016.).

https://blogs.savethechildren.org.uk/2016/09/syria-childrens-underground-schools-not-safe-from-bombs/

53?«Από τα μέσα του 1990, υπήρχε πίεση γιε ιδιωτικοποιήσεις όλο και περισσότερων τομέων, και ιδιωτικό κεφάλαιο, αποσύνθεση ορισμένων κρατικών υπηρεσιών, το τέλος των κοινωνικών παροχών, όλο και περισσότερο, ιδιωτικά πανεπιστήμια, και ούτω καθεξής. Αυτή η περίοδος συνήθως αναλύεται ως η νεοφιλελεύθερη στροφή στη Συρία». (Πηγή: συνέντευξη με τον Yasser Munif από τον Yusef Khalil, Jacobin, 9 Ιανουαρίου 2017 https://www.jacobinmag.com/2017/01/syria-war-crisis-refugees-assad-dictatorship-arab-spring-intervention-russia/).

54? “Part-privatizations and partnerships between regional capital and the state created a new layer of state-linked crony capitalists, like Bashar’s own cousin Rami Makhlouf. In public services like healthcare and education, this created a two-tier system with the rich benefiting from exclusive hospitals and universities. The regime’s neoliberal policies thus dramatically widened the gap between the masses of working people and the ostentatiously state-lined bourgeoisie” (Anne Alexander and Jad Bouharoun. Syria: Revolution, Counterrevolution and War. 1 July 2016. Socialist Workers Party. Page 11.).

55? Το 2010, αναφερόμενο στην πρώτη δεκαετία του Μπασάρ αλ-Ασάντ στην εξουσία, το Human Rights Watch έγραφε: “Στην Κουρδική μειονότητα, που υπολογίζεται σε περίπου 10 % του πληθυσμού, αρνείται (το καθεστώς) βασικά συλλογικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα διδασκαλίας κουρδικών στα σχολεία ή τον εορτασμό κουρδικών γιορτών, όπως το Nowruz (η πρωτοχρονιά των Κούρδων). Η επίσημη καταστολή των Κούρδων αυξήθηκε σημαντικά όταν οι Κούρδοι της Συρίας έκαναν μεγάλες διαδηλώσεις, κάποιες βίαιες, σε όλη τη βόρεια Συρία το Μάρτιο του 2004. Έκτοτε, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλύσει πολλές πολιτικές και πολιτιστικές συγκεντρώσεις Κούρδων, πολλές φορές με τη χρήση δολοφονικής βίας, και έχουν συλλάβει πολλούς Κούρδους αγωνιστές, τους οποίους έχουν παραπέμψει σε στρατιωτικά δικαστήρια προς εκτέλεση με κατηγορίες «υποκίνησης ταραχών» ή «προσβολής του εθνικού αισθήματος». Παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του Άσαντ, περίπου 300.000 Κούρδοι χωρίς υπηκοότητα παραμένουν χωρίς χαρτιά στη Συρία. Η συριακή υπηκοότητα είχε αφαιρεθεί στους περισσότερους από αυτούς όταν εξαιρέθηκαν από την απογραφή του 1962 ή προέρχονται από αυτούς.» (Πηγή: Human Rights Watch https://www.hrw.org/report/2010/07/16/wasted-decade/human-rights-syria-during-bashar-al-asads-first-ten-years-power ).

56? «Για δεκαετίες οι Κούρδοι αντιμετωπίζονταν σαν ξένοι στη Συρία, και, ως μη-Άραβες, είχαν εξαιρεθεί από την παν-Αραβική ιδεολογία του κόμματος Μπάαθ. Τη δεκαετία του ’70 η Κουρδική γλώσσα απαγορεύτηκε στα σχολεία, εκτάσεις γης που ανήκαν σε Κούρδους υπεξαιρέθηκαν, και η κυβέρνηση του Hafez al-Asad έβαλε σε λειτουργία ένα πρόγραμμα αραβοποίησης περιοχών εγκαθιστώντας αραβικούς πληθυσμούς σε κουρδικές περιοχές. (Πηγή: William Mark Habeeb, The Middle East in Turmoil: Conflict, Revolution, and Change, 2012, σελ. 189).

https://books.google.com/books?id=9ENuHIJEqZIC&pg=PA189&lpg=PA189&dq=arabization+https://books.google.com/books?id=9ENuHIJEqZIC&dq=arabization+hafez+al+assad&source=gbs_navlinks_s

57? Η καταπίεση της παλαιστινιακής αντίστασης κρατάει πολλές δεκαετίες στη Συρία, καλύπτοντας όλα τα χρόνια κυριαρχίας των Άσαντ. Το 1991, η οργάνωση Human Rights Watch κατέγραψε φυλακίσεις, βασανιστήρια, δολοφονίες και σφαγές μελών της Παλαιστινιακής αντίστασης (Πηγή: Middle East Watch, Syria Unmasked: The Suppression of Human Rights by the Asad Regime, Yale UP, New Haven και Λονδίνο, 1991, σελ. 104-108). Η πολιορκία του Yarmouk είναι ένα μόνο παράδειγμα των δολοφονικών ενεργειών του Bashar Al Assad ενάντια στον πλυθησμό παλαιστινιακής καταγωγής στη Συρία (Πηγή: Salim Salamah, “Starving the Palestinian Yarmouk Camp,” Carnegie Middle East Center, 28 April 2014, http://carnegie-mec.org/diwan/55450).

58? Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) documents some of the Islamic State’s torture here: http://www.raqqa-sl.com/en/2016/07/13/torture-punishment-called-caliphate/

59? We agree with Middle East scholar Stephen Zunes when he says, “Defending or denying war crimes in the name of "fighting terrorism" -- such as bombing heavily-populated urban neighborhoods -- is wrong, whether it is done by the armed forces of Syria, Israel, Saudi Arabia or the United States” (“How Syria Divides the Left: An Interview with Middle East Scholar Stephen Zunes.” Interview by Dan Falcone. Truthout. 10 June 2017.).

60? RBSS is vocal about opposing the Assad regime as well as the Islamic state, and has condemned US atrocities in the region and alliance with the regime: “Raqqa is Being Slaughtered Silently is a campaign launched by a group of non-violent activists in Raqqa to expose the atrocities committed by the regime of Bashar Al-Assad and [the] terrorist extremist group the Islamic State of Iraq of Syria ISIS toward the civilian populations [of] the city.” http://www.raqqa-sl.com/en/about-us/

“The US and other countries are showing of[f] just because they are among the countries that established the International Coalition against ISIS, they even take advantage of their soldier’s death or injury. So this is how countries do the work, they transform a national historical issue into a war against terrorist group occurred in the last two years[,] not to mention their alliance with the original criminal, the real terrorist and dictator.”

http://www.raqqa-sl.com/en/2016/11/10/war-against-terrorism/

61? «Η τζιχαντιστική παρουσία στη Συρία ήταν αυξανόμενη στα χρόνια πριν την επανάσταση, και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο των ΗΠΑ και Βρετανίας στο Ιράκ το 2003, και υπολογίζεται σε περίπου 8.000 αμέσως πριν την επανάσταση. Πολλοί από αυτούς επιχειρούσαν ελεύθερα στη Συρία μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Το καθεστώς τους άφηνε να διασχίζουν τη Συρία για να πολεμήσουν στο Ιράκ. Η αύξηση των ισλαμικών φονταμενταλιστικών στοιχείων στη Συρία δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της στήριξής τους από τις μοναρχίες του Κόλπου, αλλά πάνω απ’ όλα αποτέλεσμα των πολιτικών του καθεστώτος [Άσαντ] και των τακτικών καταστολής λαϊκών και δημοκρατικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων, κοκ, πριν από και κατά τη διάρκεια της επανάστασης» (Πηγή: Joseph Daher, “Response to Tareq Ali 2015,” Syria Freedom Forever blog, https://syriafreedomforever.wordpress.com/2015/11/30/response-to-tareq-ali-2015-or-the-need-for-internationalist-solidarity/).

62?«Επιπλέον και αυτό είναι και το πιο σημαντικό, το καθεστώς Άσαντ συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη του Daech και άλλων ισλαμιστικών Islamic αντιδραστικών δυνάμεων, τόσο με τα μαζικά εγκλήματα, τη δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων και την καταστροφή της Συρίας, όσο και με την απελευθέρωση από τις φυλακές του διαφορετικών ατόμων που θα έπαιρναν στη συνέχεια ηγετικούς ρόλους αυτών των φονταμενταλιστικών αντιδραστικών δυνάμεων. Από την αρχή της επαναστατικής διαδικασίας, με διάφορες αποφάσεις χορήγησης αμνηστίας, ηγέτες διαφόρων ισλαμιστικών αντιδραστικών τάσεων αφέθηκαν ελεύθεροι, την ίδια στιγμή που δημοκρατικών πεποιθήσεων ακτιβιστές φυλακίζονταν, βασανίζονταν, και καταπιέζονταν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το καθεστώς Άσαντ στόχευσε και ακόμα στοχεύει κυρίως τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ακτιβιστές, καθώς και τον Ελεύθερο Δημοκρατικό Στρατό (Free Syrian Army), ενώ επέτρεπε στο Daech να αναπτυχθεί” (Πηγή: Joseph Daher, “Response to Tareq Ali 2015”, Syria Freedom Forever blog, https://syriafreedomforever.wordpress.com/2015/11/30/response-to-tareq-ali-2015-or-the-need-for-internationalist-solidarity/#_ftn1).

63? “From March to October 2011, at the same time that it was targeting thousands of non-violent, non-sectarian revolutionaries for death-by-torture, the regime released up to 1,500 of the most well-connected Salafist activists from its prisons” (Leila Al-Shami and Robin Yassin-Kassab. Burning Country: Syrians in Revolution and War. Pluto Press. Kindle Edition. Page 120.).

64? “Another crucial aspect of the regime’s response, unleashed as early as April 2011, was to create or exploit sectarian tensions. The explicitly anti-sectarian nature of the protests and demonstrations threatened the regime, and the division of the movement along sectarian lines became a priority. State media accused all demonstrators of being terrorists with an extremist Islamist agenda, in an attempt to portray the Assad regime as the protector of religious minorities and to dissuade their members from joining the growing popular movement. At the same time, the regime released hundreds of Jihadist fighters from its Sednaya prison. Those were mostly Syrians, detained by the regime upon their return from Iraq where they had fought the insurgency and sectarian civil war following the US-led invasion in 2003” (Anne Alexander and Jad Bouharoun. Syria: Revolution, Counterrevolution and War. 1 July 2016. Socialist Workers Party. Pages 16-17.).

65? Από την αρχή της επανάστασης, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστηρίζει ότι η μαζική εξέγερση εναντίον του δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απόπειρα αλλαγής καθεστώτος που υποκινεί η Δύση. Μια καλή σύνοψη της στάσης του υπάρχει στο άρθρο: Roula Khalaf. “Bashar al-Assad: behind the mask.” Financial Times. 15 June 2012

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:cz7LPsf6G3IJ:https://www.ft.com/content/669da3aa-b5b5-11e1-ab92-00144feabdc0%3Fmhq5j%3De2+&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=us).

66? Όπως έχει πολύ εύστοχα παρατηρήσει ο Yasser Munif, «Οι άνθρωποι που δουλεύουν με πρόσφυγες πολύ συχνά αποσυνδέουν το προσφυγικό ζήτημα από την ευρύτερη Συριακή σύγκρουση. Ως επί το πλείστον έχουν μια αν-ιστορική, απολίτικη προσέγγιση στους πρόσφυγες. Τους αντιμετωπίζουν απλά ως άτομα που χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι παραγωγικό. Πιστεύω ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι μια προέκταση της συριακής επανάστασης. Είναι υποπροϊόν της και θα έπρεπε να γίνεται κατανοητό στο μεγαλύτερο πλαίσιο της Συριακής επανάστασης και θα έπρεπε να πολιτικοποιηθεί.» (Συνέντευξη του Yasser Munif στον Yusef Khalil, Jacobin, ( Ιανουαρίου 2017, https://www.jacobinmag.com/2017/01/syria-war-crisis-refugees-assad-dictatorship-arab-spring-intervention-russia/).

67?Αυτό το άρθρο από το Δεκέμβρη του 2011 καταγράφει τη σημαία της Συριακής επανάστασης ήδη σαν σύμβολο που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση:«Ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης λένε ότι οι ακτιβιστές αποφάσισαν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα να υιοθετήσουν τη σημαία της ανεξαρτησίας σε μια προσπάθεια να βρουν νέα σύμβολα που θα διαχωρίσουν τη χώρα και την ιστορία της από τα 40 χρόνια της εξουσίας του κόμματος Μπάαθ. Στο υλικό βίντεο που οι διαδηλωτές ανεβάζουν στο διαδίκτυο η σύγχρονη σημαία της Συρίας μετά βίας διακρίνεται.» (Πηγή: FT,https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5HAYjtfGaX4J:https://www.ft.com/content/6c332676-32f4-11e1-8e0d-00144feabdc0%3Fmhq5j%3De2+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=us.

68?https://flagspot.net/flags/sy-his2.html#1932

69?https://flagspot.net/flags/sy-his.html#1920j

70? Χρησιμοποιούμε τον όρο «στρατόπεδο συγκέντρωσης» προσεκτικά, όμως αναγνωρίζουμε ότι όταν ένα κράτος έχει επιβάλλει κατώτερες από τις υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης, βάσει ρατσιστικών κατηγοριοποιήσεων των ανθρώπων, όπου αυτοί οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νεςό, φαγητό, εγκαταστάσεις υγιεινής, καταφύγιο, και χωρίς να τους επιτρέπεται η ελευθερία μετακίνησης, αυτό συνιστά στρατόπεδο συγκέντρωσης.

71?“They decide, the others die”, Are You Syrious?, 28 Ιουνίου 2017, https://medium.com/@AreYouSyrious/ays-daily-digest-28-6-17-they-decide-the-others-die-277e82b42baa.

72?“EU funds for refugee support in Turkey are used to detain and deport them”, Are You Syrious?, 29 Ιουνίου 2017, https://medium.com/@AreYouSyrious/ays-daily-digest-29-6-17-eu-funds-for-refugee-support-in-turkey-are-used-to-detain-and-deport-them-b9f02cead802.

73? Τα εγκλήματα της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες και την εργατική τάξη είναι υπερβολικά πολλά για να τα απαριθμήσει κανείς. Ενδεικτικάσχετικάμετοπροσφυγικό: Nicole Colson, “EU leaders leave refugees out in the cold,”Socialist Worker, 5 Νοεμβρίου 2015, https://socialistworker.org/2015/11/05/eu-leaders-leave-refugees-out).

74?“EU funds for refugee support in Turkey are used to detain and deport them.” Are You Syrious? 29 June 2017. https://medium.com/@AreYouSyrious/ays-daily-digest-29-6-17-eu-funds-for-refugee-support-in-turkey-are-used-to-detain-and-deport-them-b9f02cead802

75?«Η μοίρα των προσφύγων καθορίστηκε από την αντιδραστική, ρατσιστική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ, την Τουρκία και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να «επιβλεφθεί» η εφαρμογή της συνθήκης, κομμάτι του στόλου του ΝΑΤΟ εδραίωσε την παρουσία του στο Αιγαίο (κυρίως μετά από την επιμονή της κυβέρνησης Τσίπρα), ενώ επίσης παρακολουθεί την κατάσταση στη Συρία και τα ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο» (Πηγή: συνέντευξη με τον Antonis Davanellos, Red Flag, Φεβρουάριος 2017, https://redflag.org.au/node/5653).

76?Ενδεικτικά: “Report Traces How The "Alt-Right" Spread Pro-Assad Propaganda,” Media Matters, 14 Απριλίου2017, https://www.mediamatters.org/blog/2017/04/14/report-traces-how-alt-right-spread-pro-assad-propaganda/216035).

77? Η συστηματική εξόντωση αντικαθεστωτικών και πολιτών στη Συρία είναι καταγεγραμμένη εδώ και δεκαετίες. Τα θύματα που κατηγορούνται για πολιτική δράση ή εναντίωση στο καθεστώς έχουν ιστορικά βιώσει πολλά παραπάνω από ακραία βασανιστήρια. Μια αναφορά του Human Rights Watch που καταγράφει αναλυτικά τα βασανιστήρια από την αρχή της επανάστασης (Μάρτιος 2011) μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.hrw.org/report/2015/12/16/if-dead-could-speak/mass-deaths-and-torture-syrias-detention-facilities).

Σε αυτή την αναφορά του 1991 από την ίδια οργάνωση Human Rights Watch καταγράφονται βασανιστήρια υπό το καθεστώς του Χάφεζ Άσαντ: «Οι μέθοδοι βασανιστηρίων της μυστικής αστυνομίας της Συρίας είναι όσο ποικίλες όσο και σκληρές: ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία, εξαγωγή νυχιών, σπάσιμο πλευρών, κρέμασμα του θύματος στον αέρα, τέντωμα του σώματος μέχρι να σπάσει, κάψιμο, πνιγμός, κόψιμο με ξυράφι. Η Διεθνής Αμνηστία, που παρακολουθεί και καταγράφει τα βασανιστήρια στη Συρία για πολλά χρόνια, έχει καταγράψει 38 διαφορετικά βασανιστήρια σε εφαρμογή σήμερα. Αυτά γίνονται και σε ανήλικους. ... Για τους ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιπολίτευση – ακόμα και για όσους αντιμετωπίζονται ως «μη συνεργάσιμοι» -τα βασανιστήρια διαρκούν πολύ χρόνο και είναι πολύ βίαια. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι αρχές υπέβαλλαν κρατούμενους σε βασανιστήρια για χρόνια.» (Πηγή: Syria Unmasked, Human Rights Watch 1991, σελ. 56-57).

78? Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Στρατιωτική Φυλακή της Saydnaya Military Prison καταγράφει τα φριχτά βασανιστήρια και τις πολιτικές εξόντωσης υπό τον Μπασάρ Άσαντ (Πηγή: Amnesty International, https://www.amnesty.org/en/documents/mde24/5415/2017/en/; “Human Slaughterhouse: Mass Hangings and Extermination at Saydnaya Prison, Syria.” Amnesty International, 2017, σελ. 5-6.).

79? This has been Bashar Al Assad’s defense for murdering and imprisoning opposition throughout the revolution and ensuing war, as documented by Human Rights Watch in December 2011: “‪Syrian authorities repeatedly claimed that the violence in the country has been perpetrated by armed terrorist gangs, incited and sponsored from abroad. Human Rights Watch has documented several incidents in which demonstrators and armed neighborhood groups have resorted to violence.…  ‬However, despite the increased number of attacks by defectors and neighborhood defense groups, witness statements and corroborating information indicate that the majority of protests that Human Rights Watch has been able to document since the uprising began in March have been largely peaceful. The information provided for this report by defectors, who were deployed to suppress the protests, supports that assessment and underlines the lengths to which the authorities have gone to misrepresent the protesters as ‘armed gangs’ and ‘terrorists’” (“By All Means Necessary!” Human Rights Watch. 15 Dec 2011.). https://www.hrw.org/report/2011/12/15/all-means-necessary/individual-and-command-responsibility-crimes-against-humanity

80?«Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός αριθμός θανάτων πολιτών που προκλήθηκαν από επιθέσεις του Συνασπισμού το Μάιο στο Ιράκ και τη Συρία –κατά τη διάρκεια όλων των «καλών», «κακών», και «υπό αμφισβήτηση» συμβάντων– κυμαίνεται μεταξύ περίπου 1.337 και 2.152.»(https://airwars.org/news/international-airstrikes-and-civilian-casualty-claims-in-iraq-and-syria-may-2017/).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

About the protest of "Solidarity committee for Syria" and the anti-protest by Syrian and comrades in solidarity

 

 

 

As revolutionaries and anti-authoritarians who believe in international solidarity and a commitment to truth and transparency, we feel the need to publicly address arguments and accusations made by a group of people who held a rally on Thursday, June 29, in Syntagma Square, Athens, outside Parliament, calling for the re-establishment of a Syrian embassy in Greece and the normalizing of relations between the Greek state and the Syrian regime.

 

 

 

While the counter-protest to this rally on June 29 was organized spontaneously and immediately, we have collectively decided to publish a longer statement addressing misinformation and accusations, and providing information about the Assad regime. We are Syrians who lived through the revolution, counterrevolution, and war, and comrades in solidarity. It is our hope that through evidence and critical analysis, we can combat the misinformation created by the Assad regime, which seeks to confuse the public to hide its endless crimes against Syrians and other human beings, and that more people will stand in solidarity with the Syrian people and the Syrian revolution.

 

 

 

We will focus the majority of our response on a statement made by Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Συρία (Solidarity Committee for Syria) in Greek on Facebook on Friday, June 30.i

 

 

 

1. In the group’s statement, Solidarity Committee for Syria calls for the reestablishment of a Syrian embassy in Greece and claims that one of the two reasons for their demonstration was to call “to restore the diplomatic relations between Greece and Syria (in order to stop the exploitation of refugees from some NGOs).”

 

 

 

Opening a Syrian embassy in Greece would legitimize the Syrian regime. Legitimizing Bashar Al Assad’s dictatorship is to call his presidency a legal and elected one. In that case, to which elections are you referring? Who actually participated in these elections? It is completely delusional to consider Bashar Al Assad–who simply inherited power from his father Haffez Al Assadii–a democratically-elected president. The Assad family has ruled Syria since 1970iii and the voting process for “reelecting” Bashar Al Assad can only be described as a joke.ivv

 

 

 

Syrian embassies have historically operated as a branch of the mukhabarat, or intelligence services. Informants from the Syrian embassy reported to mukhabarat in Syria, oppressing political activism in Europe through the threatening of families back home. This informant system has, in the past, left Syrian emigrants under control of the regime, suppressing their political activity even outside the borders of the state.vi

 

 

 

A Syrian embassy in Athens that could, in theory, serve to provide passports and other documentation for Syrians would in practice mean that Syrians would need to pay exorbitant sums to procure passports, as is the norm within Syria, where bribes are the usual method of business.vii These funds would continue financial support of the Syrian state.

 

 

 

These realities beg the question: who would really benefit from the opening of a Syrian embassy in Greece? Certainly not the Syrian people running from this murderous autocratic regime. A Syrian embassy would, however, serve to line the pockets of corrupt officials and the inner circle of the Syrian dictator himself.

 

 

 

Pro-Assad activists are using the call for the opening of a Syrian embassy as a pretext to serve their political narrative. The argument to open a Syrian embassy in Athens has nothing to do with improving Syrian refugees’ lives. It is, instead, a tactic of supporting a regime that produces these refugees to begin with. It is a tactic of supporting a regime that fits into an argument based on outdated geopolitical analysesviiiix and Stalinist viewsx of what a revolution is.xi

 

 

 

 

 

2. Solidarity Committee for Syria writes that the second reason for their demonstration was “to stop the involvement of our country in the war in Syria.”

 

 

 

We condemn the US-led Coalition involvement in Syria, of which the Greek state is a willing participant. We also condemn the Greek state’s membership in NATOxii and NATO attacks in the Middle East, Asia, and elsewhere, that serve only imperialist state interests, not security and certainly not humanitarian efforts.xiii  NATO, including the Greek government’s involvement, serves to impose Western control and hegemony throughout the world.  We believe in a united front to oppose and fight these powers, and do not expect activists, organizers, leftists, anarchists, and anti-authoritarians to battle all fronts at the same time.

 

 

 

At the same time, we stand firmly against the false argument that to oppose NATO or Western military forces and their involvement in foreign wars, we must stand in support of totalitarian regimes, and in this specific case, the Assad regime, which disappears, tortures, imprisons, and murders the very people who stand against authoritarianism, state violence, and oppression, as well as non-political civilians.xivxv

 

 

 

To truly stand in opposition to foreign intervention in Syria, we cannot oppose only Western powers, but must also oppose the intervention of Russia, Iran, Hezbollah, and Iraqi militias, as well as the interventions of Gulf states and Turkey. These states have no interest in the lives or autonomy of Syrian people, but have only protracted the Syrian war, served their own self-interests, and strategically attempted to turn the revolution into a sectarianized conflict, including funding extremist groups which attack civilians, local councils, and revolutionaries.xvi The increasingly authoritarian state of Saudi Arabia, for example, backed financially and militarily by the US, undeniably fears democratic change in the region and opposed the 2011 uprising in Bahrain with military power,xvii supported the 2013 coup in Egypt in order to quash democratic movements,xviii and slaughters civilians and opposition in Yemen, in a war backed by US and Western funds and weapons.xix

 

 

 

Foreign interventions in the region have undeniably led to mass displacement and violent attacks on the population. While denouncing foreign imperialist interventions, however, we cannot fail to condemn the Assad regime and allied authoritarian regimes that bear the main responsibility for the half-million dead, the demographic changes within Syria, the millions of refugees created, and the countless crimes committed in the region, against Syrians in and outside the state’s borders.xxxxi

 

 

 

Violence, death and destruction have reared their ugly heads in many forms in Syria, and have come from many actors,xxiixxiiixxivxxv but no actor has been so particularly brutal, barbaric, and committed mass murder, torture and displacement on such a large scale as that of the Assad regime.xxvi It is the Assad regime and its allies which are the main culprits of the half-million dead in Syria, the over 6.1 million internally-displaced, the nearly 5 million driven to Turkey, Lebanon, Jordan, and other regional states,xxvii the more than one million asylum requests of Syrian nationals in Europe,xxviii and which have contributed to the more than 16,000 deaths in the Mediterranean of people trying to reach Europe.xxixxxx

 

 

 

As we have written elsewhere, this is a regime that has used chemical weapons,xxxi barrel bombs,xxxii cluster bombs,xxxiii white phosphorous,xxxiv starvation,xxxv rape,xxxvixxxvii torture,xxxviii imprisonment and disappearing against civilians, and enjoys the military backing of Iran, Hezbollah and, of course, the endless airstrikes of the Russian military.xxxix It relies on not just forced conscriptsxl of young Syrian men but forced and economic conscripts from Afghanistan,xli Iran, Lebanon and Palestine. It has worked in counterrevolutionary fashion to crush a popular uprising with democratic roots, including women participants and leaders,xlii and which, despite violent repression, managed in two years to reach a degree of self-organization and solidarity, similar to anarchist prototypes.xliii The regime’s “kneel or starve” tacticsxliv besieged the nonviolent activists and residents of Darayya for four years until they surrendered,xlv has blocked international aid from reaching besieged areas,xlvi targeted aid workers and hospitalsxlvii to the point that Médecins Sans Frontières will not reveal the coordinates of its locations,xlviii and, after driving schools, hospitals and families underground,xlix is responsible for the “bunker-busting” bombs which penetrate and destroy reinforced concrete underground, the same reinforced concrete which was previously the only life-saving protection of civilians in targeted areas.llilii It is a historically neoliberal,liii crony-capitalistliv hereditary Baathist state that imprisoned and murdered Kurdish activists before the revolution ever began,lv and drove thousands of Kurdish farmers from their land through the Arabization overseen by Hafez Al Assad more than fifty years ago.lvi It is a regime which has suppressed Palestinian opposition within Syria, including Palestinians who protested the regime’s policies affecting Palestinians abroad, restricted travel for Palestinians, and imprisoned, tortured, and murdered Palestinians in Syria, from the 1983 massacre in Yarmouk Camp to the siege and starvation of the same Yarmouk in 2013 and 2014.lvii

 

 

 

Finally, the idea that Syrian regime has any interest in fighting Islamic extremists or ISIS is a political one rooted in propaganda, not evidence. ISIS has been a double-win for the Assad regime: while ISIS conquers, battles, kidnaps and murders activists, opposition, and civilians,lviii the Assad regime uses the almost pathologically photogenic-in-their-brutality group as a convincing excuse to mass murder his own people.lix As has long been documented by Syrians, from anti-ISIS Raqqa activistslx to political writers living abroad, the regime’s policies after the 2003 US invasion of Iraq, its suppression, torture, and murder of democratic activists, trade unions, and horizontally-organized local councils before and after the March 2011 uprising,lxi and its strategic release of Islamic extremists from prisonslxiilxiii to change the nature of the revolution from a nonviolent mass movement into a sectarianized and militarized conflict,lxiv all contributed to the rise of not only ISIS but other Islamic extremist forces which continue to murder, oppress and terrorize revolutionaries and civilians, including women and children.

 

 

 

 

 

3. Solidarity Committee for Syria writes that “a ‘counter-protest’ effort was made by eight people, who appeared as Syrians, led by two Greeks. The ‘protesters’ held the flag…”

 

 

 

The counter-demonstration was called and organized by Syrian people spontaneously and under no external coordination. Non-Syrians who joined the counter-demonstration came in solidarity.

 

 

 

We consider the idea that Syrians were “led” by two Greeks racist and Orientalist. This implies that Syrians are not able to represent themselves, coordinate, or organize a counter-protest to an act which insults their fight for freedom. This denial of Syrian autonomy is nothing short of an insult to Syrians inside and outside of Syria’s borders, to the half-million human beings who have died in the counterrevolution and war, and to those who continue the fight for dignity, social justice, and liberation from the brutal Assad regime. It is an insult to the Syrians who have struggled not just against the state dictatorship, but against the various barbaric groups that have risen to power in Syria, including proxy militias, ISIS, and Islamist extremist groups, including Jabhat Al Nusra (now known as Fateh Al Sham). This thinking is an extension of the inaccurate and Orientalist narrative which dismisses the Syrian revolution, a popular uprising against a brutal and counterrevolutionary dictator, as a US/Western imperialism-backed regime change.lxvlxvi

 

 

 

 

 

4. Solidarity Committee for Syria claims that [t]he ‘protesters’ held the flag of the FSA, which is involved in the black front of NATO-US-Saudi-Israeli-ISIS, (the old flag of Syria, when this, as a colony, was under French rule).”

 

 

 

What is referred to as the independence flag or revolution flag began to be used throughout Syria by opposition protesters in 2011 to differentiate themselves from the state as well as to prevent the regime’s propagandist misrepresentation of opposition protests as pro-government rallies.lxvii

 

 

 

The flag, composed of a green and black stripe with three red stars on a field of white,lxviii was used in Syria after winning independence from French imperialist rule, but was replaced by the flag currently used by the Assad regime when the Baath party established a one-party state in Syria in 1980.

 

 

 

The Free Syrian Army, an umbrella term for various opposition groups, formed after the revolution flag was held by protesters throughout Syria in nonviolent mass mobilization demonstrations against the regime.

 

 

 

To be clear, the three-star independence flag is not recognized as the colors of a military force, but as opposition to the Assad regime and a symbol of revolution to the Syrian people.

 

 

 

The Syrian flag under French mandate is blue with a white crescent with the French colors on the hoist sidelxix and has nothing to do with the three-star flag that is used a symbol of the revolution.

 

 

 

 

 

5. Solidarity Committee for Syria claims that we are employees of NGOs “trying to be with the label of so-called solidarity, when they de facto defend the policy of NATO and the EU” and asks “how can they show solidarity with the Syrian people who hold the flag of the FSA, which is involved in the black front of NATO-US-Saudi Arabia... Israel - ISIS? We do not forget the Palestinian people and their executioners!”

 

 

 

We are Syrians and non-Syrians in solidarity.

 

 

 

The government of Syriza is responsible for the EU-Turkey deal and various policies that have prolonged the suffering of tens of thousands of Syrian and non-Syrian refugees. It is Syriza’s policies that holds thousands of refugees in the hellholes of Amygdaleza, Moria, and other refugee camps, detention centers and concentration camps.lxx Syriza is responsible for the Greek state’s deportation of 1,217 refugees to Turkey to date since the EU-Turkey deal was implemented last year, including 193 Syrian nationals.lxxi Syriza is responsible for the unbearable conditions in the camps around Greece and the mismanagement of the EU funds in collaboration with NGOs.lxxii

 

 

 

The European Union is a racist institution built to protect financial and political interests of the elite. It drowns people at sea, keeps refugees in internment camps, prevents people from crossing borders, separates families, and imposes brutal austerity measures on working class people. The European Union makes multi-billion-euro immigration deals with Turkey, a state which has prolonged the suffering of Syrians inside Syria and within Turkey’s own borders, to keep people trapped in the country and to deport them to it.lxxiiilxxiv

 

 

 

NATO is an aggressive military branch of imperialist nations that, under the guise of so-called security, has occupied the Balkans and carried out a war in Afghanistan, murdering, displacing and creating refugees of the Afghan people. Since the collapse of the Soviet Union in 1991, it has acted as the strong arm of US and Western state interests. What’s more, NATO has served to directly enforce the racist murder of Syrians and refugees of other nationalities in the Aegean Sea, to oversee the enforcement of the EU-Turkey deal, at the insistence of the Syriza government.lxxv We do not believe NATO or other imperialist military institutions have any interest in supporting the Syrian people’s popular revolution against an authoritarian state and for liberty and justice.

 

 

 

We stand against the Israeli occupation, apartheid, and ethnic cleansing of Palestine, and we stand against extremist groups, from the brutal Islamic State (ISIS) to the violent Jabhat Al Nusra, in Syria and throughout the world.

 

 

 

As anti-authoritarians and revolutionaries in international solidarity, we stand against these states and systems oppressing, exploiting and murdering human beings within and outside their racist borders.

 

 

 

 

 

6. In response to the implied and direct accusations in this statement, including that we are a “funded, fascist, para-state violence” group, that we are fascist.

 

 

 

This is the exact narrative used by pro-Assadists around the world, from the alt-right in the US and North Americalxxvi to various Western left groups around the world.

 

 

 

As has been noted regularly over the last few years by Syrian revolutionaries and people in solidarity with the Syrian revolution, much of the Western left has chosen to ignore and even stifle Syrian voices which do not fit conveniently into a narrative based on anemic analysis and spurious arguments of anti-imperialism–an anti-imperialism which is nationalist, self-serving and, ultimately, false. An anti-imperialism which is void of any trace of one of the traditional pillars of the left: international solidarity. An anti-imperialism which chooses to support a mass-murdering dictator whose state has tortured for the US government over the mass uprising of human beings standing for freedom and economic and social justice.

 

 

 

As the Assad regime marches on in its sixth year of calculated extermination of not only dissenterslxxvii but anyone unlucky enough to become a mistaken or arbitrary target of the totalitarian state, as it continues running death prisons,lxxviii massacring civilians, displacing entire cities,lxxix using rape campaigns, starvation sieges, and barrel bombs, and relying on the military might and air forces of its allies to murder and terrorize the Syrian people, as the international community stands by watching yet another mass murder and mass exodus, it is beyond infuriating for us to face self-identified leftists and anti-authoritarians cheering on one of the most murderous states in the world, under the guise of a distorted anti-imperialism and the false binary that the Syrian people must choose between the regime and ISIS. We stand in opposition to all forms of oppression, whether economic, racial, gender-based, or political. We also stand against the War on Terror narrative that paints those who stand against the injustice of states as either terroristslxxx or fascists.

 

 

 

 

 

In conclusion.

 

 

 

This is not the first time that we have mobilized in physical and political opposition to the legitimization of the Assad dictatorship, or other dictatorships, nor will it be the last.

 

 

 

We stand in opposition to the Greek state’s involvement in NATO and its military operations in the Middle East and elsewhere.

 

 

 

We stand in opposition to the US-led Coalition murder of civilians in Syria and Iraq, increasing at an alarming rate, and responsible for the murder of thousands of civilians since March 2014.lxxxi

 

 

 

Opposing the imperialist US government does not require standing in support of another mass-murdering state. To argue that it does is to choose a false binary and barbarism over liberation and international solidarity. Any serious anti-war and anti-imperialist struggle cannot whitewash the crimes of one state in a hollow attempt to fight another.

 

 

 

We oppose all imperialist intervention in Syria, including that of Russia, the US, Iran, Saudi Arabia, and Turkey.

 

 

 

Down with the Assad regime and all authoritarian regimes and all their allies. Down with the barbaric, murderous capitalist system.

 

 

 

Freedom to the Syrian people.

 

Freedom to all.

 

 

 

 

 

ihttps://www.facebook.com/epitropi.syria/posts/909238155883676 (in Greek)

 

ii“Since he inherited the presidency in July 2000, after his father Hafez died” (Roula Khalaf. “Bashar al-Assad: behind the mask. Financial Times. 15 June 2012.).https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:cz7LPsf6G3IJ:https://www.ft.com/content/669da3aa-b5b5-11e1-ab92-00144feabdc0%3Fmhq5j%3De2+&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=us

July 10, 2000 - Bashar al-Assad is elected unopposed as president of Syria” (“Bashar al-Assad Fast Facts.” CNN. 15 April 2017.). http://www.cnn.com/2012/12/06/world/meast/bashar-al-assad---fast-facts/index.html

 

iii“In 1970 he seized the presidency in a coup, a position that the family have shown no inclination to relinquish, even after Hafez’s death in 2000” (Nour Ali and Esther Addley. “At home with the Assads: Syria’s ruthless ruling family.” Guardian. 11 October 2011.). https://www.theguardian.com/world/2011/oct/11/assads-syria-ruling-family

 

iv“No one was surprised that celebrations were taking place before a single ballot was cast; President Assad was, after all, the only candidate nominated by the ruling Ba'ath party. There is no legal opposition.… In 2000, when President Assad created a republican dynasty by succeeding his formidable father, Hafez, the referendum produced a comfortable 97.3% vote in favour” (Ian Black, “Democracy Damascus style: Assad the only choice in referendum.” Guardian. 28 May 2007.).https://www.theguardian.com/world/2007/may/28/syria.ianblack

 

v As Michael Karadjis wrote this week about the 2014 election in Syria: “Aside from the fact that the only candidates allowed to stand against Assad were two nobodies, allowed precisely because they were Assad clones (to be allowed to stand, the first condition was that a candidate must have the support of at least 35 members of the existing Baathist-dominated parliament, and so 21 of 23 were rejected); aside from the fact that ‘voters’ had to bloody their thumb to stamp the electoral roll, and thus could be spotted at workplaces the following day if the evidence was absent (a possible death or disappearance certificate); aside from large parts of the country being outside regime control; aside from 5 million Syrians being in exile; aside from all of this and more, why would anyone assume that the figures released by the State Ministry of Truth (ie, the 73.4 percent participation rate and the 88.7 percent vote for Assad) mean anything at all? Is anyone able to check?” (Michael Karadjis, “My debate with Tim Anderson on Syria: Reflections on the collapse of solidarity.” Syrian Revolution Commentary and Analysis blog. 11 July 2017.). https://mkaradjis.wordpress.com/2017/07/11/my-debate-with-tim-anderson-on-syria-reflections-on-the-collapse-of-solidarity/

 

vi This has historically been the practice, and continues to be so, against opponents of the Syrian regime in Lebanon. The practice was initiated under the French Mandate and continued through Hafez Al Assad and Bashar Al Assad’s rule (Canada: Immigration and Refugee Board of Canada. Lebanon: The “mukhabarat,” including their activities, power and organization. 31 October 2007.) http://www.refworld.org/docid/4784deed10.html

 

vii“Corruption increased and increased.  You’d have to pay a bribe even to leave to go on the pilgrimage to Mecca, which is an Islamic obligation.  It reached the point that corruption was in everything—everything.  There was corruption before, but not to that extent.  Everything was getting worse.  Things just added up.  The glass of water overflowed.  There were so many problems that it was ridiculous.  Someone had to go out and just say, ‘No!’” (Interview with Annas, We Crossed a Bridge and It Trembled. Wendy Pearlman. Harper Collins, New York, 2017. Page 49. Print. emphasis in original.).

“If you wanted to get a paper processed or do anything with the state, the employees would humiliate you.  If you weren’t a member of the Baath Party, they’d treat you like dirt” (Interview with Wael, We Crossed a Bridge and It Trembled. Wendy Pearlman. Harper Collins, New York, 2017. Page 41. Print.).

“It fed on corruption and grew and grew.  If you want to get a passport you have to bribe this guy and that guy, and kiss that guy’s ass—excuse my language.  It was a vicious circle of corruption.…  Everything is handled by how loyal you are to the regime, so you’re raised on the principle that you have to show your loyalty” (Interview with Ayham, We Crossed a Bridge and It Trembled. Wendy Pearlman. Harper Collins, New York, 2017. Page 27. Print.).

 

viii As Swiss-Syrian activist and writer Joseph Daher has pointed out, “This dated strategy of choosing a so called ‘lesser evil’ over another, while not tackling the conditions that led to the rise of groups such as Daech, only replicates the same problems over and over again. A solely military solution is in addition definitely not the solution to put an end to Daech or to the conditions that created it” (Joseph Daher. “Response to Tareq Ali 2015.” Syria Freedom Forever blog. 30 November 2015.).

https://syriafreedomforever.wordpress.com/2015/11/30/response-to-tareq-ali-2015-or-the-need-for-internationalist-solidarity/#_ftn1

 

ix As Syrian dissident Yassin Al-Haj Saleh noted earlier this year, “Syrians have been subject to extreme Palestinization by a brutal, internal Israel, and that they are susceptible to political and physical annihilation, just like Palestinians, in fact lies outside the clueless, tasteless geopolitical approach of those detached anti-imperialists, who ignorantly bracket off politics, economics, culture, the social reality of the masses and the actual history of Syria” (Yassin Al-Haj Saleh, “The Syrian Cause and Anti-Imperialism.” Al-Jumhuriya. 5 May 2017). http://aljumhuriya.net/en/critical-thought/the-syrian-cause-and-anti-imperialism

 

xNevertheless, long-time Assad supporters defend the dictator's barbaric actions. Recently, Stalinist groups like Workers World and their fellow travelers initiated a faux antiwar coalition called U.S. Hands Off Syria. Its statement is pro-war and pro-imperialist--it supports Russia's war in Syria with the justification that Assad invited Russia's military to join in the slaughter” (Ashley Smith. “Will the left hear the cries from Aleppo?” Socialist Worker. 19 Oct 2016.). https://socialistworker.org/2016/10/19/will-the-left-hear-the-cries-from-aleppo

 

xi We agree with Swiss-Syrian writer Joseph Daher when he writes, “The problem with some of the Western left, especially the Stalinists, is that they have been analysing the Syrian revolutionary process from a geo-political perspective, ignoring completely the socio-economic and political dynamism on the ground in Syria. Many of them also consider Iran, Russia, or Syria to be anti-imperialist states struggling against the USA, which is wrong on every aspect. Our choice should not be to choose between on one side the USA and Saudi Arabia and on the other side Iran and Russia, our choice is revolutionary masses struggling for their emancipation” (“Imperialism sectarianism and Syria’s revolution.” Interview with Joseph Daher. Interview by Mark Goudkamp. Solidarity. 23 August 2013.). http://www.solidarity.net.au/imperialism/imperialism-sectarianism-and-syrias-revolution/

 

xii NATO members: http://www.nato.int/cps/en/natohq/nato_countries.htm

 

xiiiFor example, as Ashley Smith noted after US government’s April missile strike on Shayrat Syrian Arab Air Force base in Syria, NATO allies supported the attack, as did US-backed regimes in the region. The strike, of course, like the Trump administration and the US imperialist state, had nothing to do with aiding the Syrian people’s struggle for liberation or with humanitarian relief. (Ashley Smith. “Trump’s (in)humanitarian intervention.”  Socialist Worker.  10 April 2017.)

https://socialistworker.org/2017/04/10/trumps-inhumanitarian-intervention

 

xiv The Free Syrian Voices coalition campaign calls for the release of political activists targeted by the regime: “Thousands of civilians are reported to continue to be held incommunicado, or subjected to enforced disappearances, their families unsure of their fate, well-being and whereabouts. Others have been referred by government authorities to an Anti-Terrorism Court or military field courts where they are denied the right to a fair trial. The cases highlighted on this website represent a small fraction of the total number of those detained arbitrarily by the authorities or abducted by non-states armed groups” (“About Us.” Free Syrian Voices.). http://free-syrian-voices.org/about-us/

 

xv “The authorities arbitrarily arrested and detained thousands, subjecting many to enforced disappearance, prolonged detention and unfair trials, and continued to systematically torture and otherwise ill-treat detainees causing deaths in detention. They also committed unlawful killings, including extrajudicial executions” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.). https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

 

xvi “On the other side, the Free Syrian Army (FSA) completely lacks any real material and financial support. The Islamists reactionary forces such as Jabhat al Nusra and the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) are being well-funded by some Gulf countries. They fund the Islamist reactionary forces to transform the Syrian revolution into a sectarian war. The victory of the revolution in Syria and its spread to the region would be a threat to their own regimes” (“Imperialism sectarianism and Syria’s revolution.” Interview with Joseph Daher. Interview by Mark Goudkamp. Solidarity. 23 August 2013.). http://www.solidarity.net.au/imperialism/imperialism-sectarianism-and-syrias-revolution/

 

xvii Marin Chulov. “Saudi Arabian troops enter Bahrain as regime asks for help to quell uprising.” Guardian. 14 March 2011. https://www.theguardian.com/world/2011/mar/14/saudi-arabian-troops-enter-bahrain

 

xviii David Hearst. “Why Saudi Arabia is taking a risk by backing the Egyptian coup.” Guardian. 20 Aug 2013. https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/aug/20/saudi-arabia-coup-egypt

 

xix As Gilbert Achcar wrote last year, “Both the Syrian regime and the Saudi one are key pillars of the old rotten Arab regime against which the uprising stood up, with the dream of being able to sweep it away and replace it with an order that would provide ‘bread, freedom, social justice, and national dignity’ — the slogan that was chanted in Cairo’s Tahrir Square and numerous other squares providing the best summary of the aspirations of the Arab Spring. The purpose of both bombings — that perpetrated by the Syrian regime and its Russian master and that perpetrated by the Saudi regime and its allies — is one in essence: they both aim at burying the revolutionary process ignited in Tunisia on December 17, six years ago” (Gilbert Achcar, “Standing Against Barbarism.” Jacobin. 20 Dec 2016.) https://www.jacobinmag.com/2016/10/syria-assad-yemen-saudi-arabia-arab-spring/

 

xx Samuel Osborne. “Syrian government forces responsible for more civilian deaths than Isis.” Independent. 7 Oct 2015.

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syrian-government-forces-responsible-for-more-civilian-deaths-than-isis-human-rights-group-claims-a6673956.html

 

xxi “Syrian regime responsible for 75% of 2016 civilian casualties.” New Arab. 4 Jan 2017. https://www.alaraby.co.uk/english/News/2017/1/4/Syrian-regime-responsible-for-75-of-2016-civilian-casualties

 

xxii These graphic photos from a US-led Coalition strike in Manbij last year which murdered 200 civilians, including women and children, in one attack, highlight the brutality of the US’s actions in Syria: https://www.facebook.com/SyriaSolidarityCampaign/videos/473133856363137/

Human Rights watch recently reported on US-led Coalition use of white phosphorous, which poses extreme risks to civilians, in Syria and Iraq. (“Iraq/Syria: Danger from US White Phosphorous.” Human Rights Watch. 14 June 2017.) https://www.hrw.org/news/2017/06/14/iraq/syria-danger-us-white-phosphorus

 

xxiii “The Islamic State (also known as ISIS), and the former Al-Qaeda affiliate in Syria, Jabhat al-Nusra, which changed its name to Jabhat Fath al-Sham, were responsible for systematic and widespread violations, including targeting civilians with artillery, kidnappings, and executions. Non-state armed groups opposing the government also carried out serious abuses including indiscriminate attacks against civilians, using child soldiers, kidnapping, unlawfully blocking humanitarian aid, and torture” (Human Rights Watch 2016 report on Syria). https://www.hrw.org/world-report/2017/country-chapters/syria

 

xxiv “Hungry for bullets and food, rebel commanders squabbled over resources. By December, looting and gangsterism were common. Aleppo’s factories were stripped and sold off – sometimes to feed the fighters, sometimes to buy villas in Turkey. Some, posing as FSA militants, became full-time highwaymen.… Indiscipline led to such self-defeating acts as the filmed execution of several members of the 5,000-strong Berri clan, including clan leader Zaino Berri, earning the determined enmity of the rest” (Leila Al-Shami and Robin Yassin-Kassab. Burning Country: Syrians in Revolution and War. Pluto Press. Kindle Edition. Page 96.).

 

xxv “The Fatah Halab (Aleppo Conquest) coalition of opposition armed groups repeatedly carried out indiscriminate artillery, rocket and mortar attacks on the Sheikh Maqsoud district of Aleppo city, controlled by Kurdish People’s Protection Units known as the YPG, killing at least 83 civilians and injuring more than 700 civilians between February and April. In May, at least four civilians in the area required medical treatment for symptoms that suggested they had been exposed to a chlorine attack. Armed opposition groups fired imprecise mortars and missiles into government-held western Aleppo, killing at least 14 civilians on 3 November, according to the independent monitoring group Syrian Network for Human Rights” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.).

https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

 

xxvi Even with the US-led Coalition’s rapidly-increasing slaughter in Syria, the civilian death toll caused by the regime still outnumbers that of any other party.

“The only party to kill more than international coalition forces were Syrian regime forces at 278 civilians killed” (“Most Notable Violations in the First Half of 2017.” Syrian Network for Human Rights. 10 July 2017.). http://sn4hr.org/blog/2017/07/10/43879/

 

xxvii“The Syria crisis has displaced 4.81 million Syrian refugees into the Republic of Turkey, the Lebanese Republic, the Hashemite Kingdom of Jordan, the Republic of Iraq and the Arab Republic of Egypt, and there are an estimated 6.1 million internally displaced people within Syria” (“Regional Refugee & Resilience Plan 2017-2018.” Published by the UN. Page 6.). http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/3RP-Regional-Strategic-Overview.pdf

 

xxviii “By the end of 2015, the EU as a whole received over 1.2 million first-time asylum claims, more than double the number registered in 2014 (563,000), and almost double the levels recorded in 1992 in the then 15 Member States (672,000 applications). The increase in 2015 is largely due to higher numbers of asylum claims from Syrians, Afghans and Iraqis” (“Global Migration Trends Factsheet.” International Organization of Migration. February 2017.). http://gmdac.iom.int/global-migration-trends-factsheet

 

xxix The International Organization of Migration has recorded “14,457 missing/dead migrants” in the Mediterranean region since January 2014. Of these, 2,319 people were Middle Eastern/North African and there is no data on 5,602 people. (“Map Tracking Migrant Deaths and Disappearances.” International Organization of Migration.) http://gmdac.iom.int/map-tracking-migrant-deaths-and-disappearances

In 2015 alone, 490,280 Syrians arrived by sea to Europe. (“Regional Refugee & Resilience Plan 2017-2018.” Published by the UN. Infographic, page 2.) http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/3RP-Regional-Strategic-Overview.pdf

 

xxx Numbers of dead and displaced people in the Syrian counterrevolution and war, as well as reported violent and sexual attacks, are underreported and extremely difficult for journalists and watch groups to record. The Assad regime and its allies and the US-led Coalition in Syria and Iraq severely underreport civilian casualties from their strikes, and the UN stopped updating the death toll in Syria 2014. (John Hudson. “UN Envoy Revises Syria Death Toll to 400,000.” Foreign Policy. 22 April 2016.) http://foreignpolicy.com/2016/04/22/u-n-envoy-revises-syria-death-toll-to-400000/; (Kashmira Gander. “UN to stop updating death toll in Syria conflict. Independent. 1 January 2014.). http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/un-to-stop-updating-death-toll-in-syria-conflict-9045096.html

 

xxxi Chemical weapons were used against civilians in Al Ghouta in 2013, years before the Khan Sheikoun chemical weapons attack earlier this year. (“Attacks on Ghouta: Analysis of Alleged Use of Chemical Weapons in Syria.” Human Rights Watch. 10 September 2013.)

https://www.hrw.org/report/2013/09/10/attacks-ghouta/analysis-alleged-use-chemical-weapons-syria; (“Syria: One Year On, No Justice for Chemical Attacks Victims.” Human Rights Watch. 21 August 2014.) https://www.hrw.org/news/2014/08/21/syria-one-year-no-justice-chemical-attacks-victims

A recent piece written published in Die Welt and written by Seymour Hersh, who has contributed groundbreaking investigative journalism in the past, has garnered much attention, claiming that the Khan Sheikoun chemical attack is a “false flag” conspiracy. Hersh’s article, though, is based on the testimony of unnamed sources and has been largely condemned and debunked. University of San Francisco Professor Stephen Zunes said in a recent interview:

“I've been a fan of Sy Hersh for decades, but I've actually been pretty skeptical of much of his reporting on Syria. Evidence of Syrian government culpability in both chemical weapons attacks is pretty strong (including from credible non-US sources which have also been critical of war crimes by the United States and its allies). Regarding Hersh's article in Die Welt, I generally find evidence from medical professionals, forensic experts, independent strategic analysts and reputable human rights groups more credible than a single article rejected by the journal that originally assigned it because they found it based primarily on unnamed sources, and therefore unconvincing.
“I never read the White House report on the Khan Shaykhun tragedy because I don't trust them and I recognize it's quite possible they could indeed manufacture an incident or a crisis to justify further US military involvement. At the same time, I've seen other reports which make a strong case for Syrian government responsibility and why the alternative scenarios are not plausible. The bottom line is that, regardless of who was responsible, the United States should not be bombing Syria, and the left should be focusing on the illegal and dangerous implications of such escalation and working on stopping it rather than pushing unfounded conspiracy theories, which just hurts our credibility” (“How Syria Divides the Left: An Interview with Middle East Scholar Stephen Zunes.” Interview by Dan Falcone. Truthout. 10 June 2017.).

http://www.truth-out.org/opinion/item/41207-how-syria-divides-the-left-an-interview-with-middle-east-scholar-steven-zunes

 

xxxii Bethan McKernan. “Assad ‘dropped 13,000 barrel bombs on Syria in 2016,’ watchdog claims.” Independent. 11 Jan 2017.

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/bashar-al-assad-syria-president-regime-13000-barrel-bombs-rebels-aleppo-douma-2016-a7521656.html

This 360-photography and video footage gathered by Syrian activists and assembled by Amnesty International gives a visual of the barrel bombing devastation in Aleppo: http://www.360syria.com/intro

In early 2016, Amnesty noted that “[t]he Syrian president Bashar al-Assad has claimed that government forces do not possess or use barrel bombs, though their use has been widely documented. Syrian human rights monitors say that almost 20,000 barrel bombs have killed over 8,000 civilians in the past two years alone” (“#360Syria ‘Virtual Tour’ Website Reveals Devastation of Aleppo Barrel Bombing.” Amnesty International. 14 March 2016). https://www.amnestyusa.org/press-releases/360syria-virtual-tour-website-reveals-devastation-of-aleppo-barrel-bombing/

 

xxxiii “Russia/Syria: Widespread New Cluster Munition Use.” Human Rights Watch. 28 July 2016. https://www.hrw.org/news/2016/07/28/russia/syria-widespread-new-cluster-munition-use

 

xxxiv “Syria/Russia: Incendiary Weapons Burn in Aleppo, Idlib.” Human Rights Watch. 16 Aug 2016. https://www.hrw.org/news/2016/08/16/syria/russia-incendiary-weapons-burn-aleppo-idlib

 

xxxv Enforced starvation through sieges have been a counterrevolutionary tactic of the regime, murdering civilians and exhausting the opposition. The besieged town of Madaya became one of the most famous examples of this suffering and death in late December 2015 and January 2016, but is far from the only instance. (Kareem Shaheen, Emma Graham-Harrison and Patrick Wintour. “Syrian regime to allow aid into besieged, starving town.” Guardian. 7 Jan 2016.) https://www.theguardian.com/world/2016/jan/07/syria-to-allow-aid-into-besieged-town-where-thousands-face-starvation

“The government sieges exposed civilian residents to starvation and deprived them of access to medical care and other basic services, while subjecting them to repeated air strikes, artillery shelling and other attacks” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.).

https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

“Syria: Promised Aid for Key Areas Blocked.” Human Rights Watch. 4 April 2016.

https://www.hrw.org/news/2016/04/04/syria-promised-aid-key-areas-blocked

 

xxxvi “It’s important to note that the victimizers are not always government troops but often members of the Shabiha, a brutal militia loyal to President Bashar al-Assad that has committed some of the war’s worst atrocities” (Janine Di Giovanni, “Syria’s Unspoken Crimes.” Vanity Fair. 29 July 2013.). http://www.vanityfair.com/news/2013/07/rape-syria-happening-every-day0

 

xxxvii “By December 2011, rape had become a standard practice not only in prisons but by the army as well. When it went into towns, the first thing [soldiers] did was go into homes and start raping women in front of their fathers, brothers and husbands. It was a strategy to push the people to take up arms” (Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline, ed. by Malu Halasa, Zaher Omareen and Nawara Mahfoud. Saqi. Kindle Edition. Location 1512-1514).

 

xxxviii The film Syria’s Disappeared documents the systematic torture and murder of prisoners in Syria through interviews with former detainees and through examining evidence smuggled out of Syria by the military photographer codenamed Caesar who defected in August 2013. (“Syria’s Disappeared: The Case Against Assad.” Guardian. 21 March 2017.) https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/mar/21/syrias-disappeared-the-case-against-assad-channel-4

 

xxxix “The military balance of forces is clearly on the side of the regime. It has been continuously provided [arms] by its allies (Iran and Russia), high inflows of money and in the case of Hezbollah has participated directly on the field, while training some new soldiers” (“Imperialism sectarianism and Syria’s revolution.” Interview with Joseph Daher. Interview by Mark Goudkamp. Solidarity. 23 August 2013.). http://www.solidarity.net.au/imperialism/imperialism-sectarianism-and-syrias-revolution/

 

xl Erin Kilbride, “Forced to fight: Syrian men risk all to escape army snatch squads.” Middle East Eye. 3 April 2016. http://www.middleeasteye.net/news/escape-assads-army-373201818

Ahmed Haj Hamdo and Mohammad Bassiki. “Amid War and Conscription—A City Without Men.” News Deeply. 16 May 2016. https://www.newsdeeply.com/syria/articles/2016/05/16/amid-war-and-conscription-a-city-without-men

 

xli “Iran Sending Thousands of Afghans to Fight in Syria.” Human Rights Watch. 29 Jan 2016. https://www.hrw.org/news/2016/01/29/iran-sending-thousands-afghans-fight-syria

 

xlii “Take the role of women in the uprising--something that is not widely appreciated anywhere, and especially not in the mainstream media. Women have been very active participants and leaders from the beginning. They have played a role not just as victims and mothers and sisters of the martyrs and detainees, but also in demonstrations, on the front in field hospitals, in citizen reporting, and in the distribution of medicine and humanitarian supplies” (Yusef Khalil. “Why the left must support Syria's revolution.” Socialist Worker. 9 April 2013.). https://socialistworker.org/2013/04/09/supporting-syrias-revolution

 

xliii Without the appropriate political tools and organization, though, these achievements were replaced by the authority of arms, something the late Syrian anarchist Omar Aziz had warned against when he wrote about self-organization in the Syrian revolution. (Leila Al Shami. “The life and work of anarchist Omar Aziz, and his impact on self-organization in the Syrian revolution.” Tahrir-ICN. 23 August 2013.) https://tahriricn.wordpress.com/2013/08/23/syria-the-life-and-work-of-anarchist-omar-aziz-and-his-impact-on-self-organization-in-the-syrian-revolution/

 

xliv “In two towns, residents say regime’s ‘kneel or starve’ campaign is long gone; ‘now it’s kneel or die’” Syria Direct. 5 Oct 2016. http://syriadirect.org/news/along-the-highway-to-beirut-towns%E2%80%99-residents-say-regime%E2%80%99s-%E2%80%98kneel-or-starve%E2%80%99-campaign-is-long-gone-%E2%80%98now-it%E2%80%99s-kneel-or-die%E2%80%99/

 

xlvMerrit Kennedy. “After Four Years of Siege, Civilians and Rebels Evacuate Syria’s Daraya.” NPR. 26 August 2016. http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/08/26/491474426/after-4-years-of-siege-civilians-and-rebels-evacuate-syrias-daraya

 

xlvi “The United Nations pointed the finger at the government for holding up aid by denying letters guaranteeing access” (Lisa Barrington and Osman Orsal. “Russia, US seek to prolong Syria truce but aid blocked, violence spreads.” Reuters. 17 Sep 2016.).

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-idUSKCN11M199

“In a statement, the Syrian government warned it would not allow Turkish humanitarian aid into the besieged city of Aleppo without its permission” (Patrick Wintour and Julian Borger, “Syrian regime is blocking aid from entering eastern Aleppo, claims UN.” Guardian. 13 Sep 2016.). https://www.theguardian.com/world/2016/sep/13/syrian-regime-is-blocking-aid-from-entering-eastern-aleppo-claims-un

“On 12 May, government forces prevented a UN humanitarian aid delivery, due to be the first since 2012, from entering Daraya” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.).

https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

 

xlvii “Government forces continued to target health facilities and medical workers in areas controlled by armed opposition groups. They repeatedly bombed hospitals and other medical facilities, barred or restricted the inclusion of medical supplies in humanitarian aid deliveries to besieged and hard-to-reach areas, and disrupted or prevented health care provision in these areas by detaining medical workers and volunteers. In June, the NGO Physicians for Human Rights accused government forces and their allies of responsibility for more than 90% of 400 attacks against medical facilities and 768 deaths of medical personnel since March 2011” (“Syria 2016/2017.” Amnesty International.).

https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/syria/report-syria/

 

xlviii In February 2016, Reuters reported that Director of Operations for MSF France Isabelle Defourny said, “In Syria the problem faced by medical staff is if you give GPS (coordinates), you indicate where you are, they think the chance to be targeted is higher… It is known that providing humanitarian assistance inside opposition-controlled areas is something which is criminalized by the Syrian government” (Stephanie Nebehay. “MSF seeks independent probe into bombing of Syria hospital.” Reuters. 18 February 2016.). http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-msf-idUSKCN0VR15H

The targeting of hospitals was likely made worse, as MSF noted in February 2016, by the regime’s 2012 “anti-terrorist” law, which made providing medical care to opposition illegal: “But the situation in Syria is far more muddled. There, two coalitions compete in the sky, each claiming to minimise civilian casualties while maximising the killing of ‘terrorists’ – with little agreement of what constitutes a ‘terrorist’ and what constitutes a ‘moderate’. Hospitals that MSF supports in Syria are bereft of the possible protection of being clearly marked as a hospital or sharing of GPS coordinates, as the Syrian government passed an anti-terrorist law in 2012 that made illegal the provision of humanitarian assistance – including medical care – to the opposition, forcing most health structures to go underground and operate without governmental medical registration” (Michiel Hofman. “Syria: Our bombs are smarter than yours.” MSF. 22 February 2016.).

http://www.msf.org/en/article/syria-%E2%80%9Cour-bombs-are-smarter-yours%E2%80%9D

 

xlix “Forced underground: Aleppo’s civilians flee relentless aerial bombardment.” Amnesty International. 5 May 2015. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/05/forced-underground-amid-bombardment-in-aleppo/

 

l “Bunker-buster’ bombs in eastern Aleppo mean children not even safe underground, UN experts warn.” UN News Centre. 3 Oct 2016.

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=55193#.WWVVoNPyugQ

 

li Ellen Francis. “Even in a bunker under a mountain, Syrian hospital knocked out by strikes.” Reuters. 3 Oct 2016.

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-hospital-idUSKCN1231RQ

 

lii “Children in Aleppo can’t even attend underground schools because of bunker-busting ‘earthquake bombs’. Many schools in the city – including 8 that we support – had been moved to the basement to protect children. But because of these bombs, even these schools aren’t safe now. And all schools in East Aleppo, which were due to re-open for the new school year tomorrow, will remain closed” (Syria: Underground schools not safe from earthquake bombs.” Save the Children blog. 30 Sep 2016.).

https://blogs.savethechildren.org.uk/2016/09/syria-childrens-underground-schools-not-safe-from-bombs/

 

liii“[S]tarting in the mid-1990s, there was a push for more private sectors, and private capital; the dismantling of some of the public sectors, the end of the subsidies, and, more and more, private universities, and so on. That’s usually perceived as the neoliberal turn in Syria” (“Syria and the Left: An interview with Yasser Munif.” Interview by Yusef Khalil. Jacobin. 9 January 2017.). https://www.jacobinmag.com/2017/01/syria-war-crisis-refugees-assad-dictatorship-arab-spring-intervention-russia/

 

liv “Part-privatizations and partnerships between regional capital and the state created a new layer of state-linked crony capitalists, like Bashar’s own cousin Rami Makhlouf. In public services like healthcare and education, this created a two-tier system with the rich benefiting from exclusive hospitals and universities. The regime’s neoliberal policies thus dramatically widened the gap between the masses of working people and the ostentatiously state-lined bourgeoisie” (Anne Alexander and Jad Bouharoun. Syria: Revolution, Counterrevolution and War. 1 July 2016. Socialist Workers Party. Page 11.).

 

lv In 2010, reporting on Bashar Al Assad’s first decade in power, Human Rights Watch wrote: “The Kurdish minority, estimated to be 10 percent of the population, is denied basic group rights, including the right to learn Kurdish in schools or celebrate Kurdish festivals, such as Nowruz (Kurdish New Year). Official repression of Kurds increased further after Syrian Kurds held large-scale demonstrations, some violent, throughout northern Syria in March 2004 in order to voice long-simmering grievances. Since then, security forces have dispersed Kurdish political and cultural gatherings, sometimes with lethal force, and have detained a number of leading Kurdish political activists, who they have referred to military courts or the SSSC for prosecution under charges of ‘inciting strife,’ or ‘weakening national sentiment.’ Despite repeated promises by al-Asad, an estimated 300,000 stateless Kurds are still waiting for the Syrian government to solve their predicament by granting them citizenship. Most of these had their Syrian citizenship stripped by the Syrian government after an exceptional census in 1962 or are their descendants” (“A Wasted Decade: Human Rights in Syria during Bashar al-Asad’s First Ten Years in Power.” Human Rights Watch. 16 July 2010.).

https://www.hrw.org/report/2010/07/16/wasted-decade/human-rights-syria-during-bashar-al-asads-first-ten-years-power

 

lvi “The Kurds were for decades treated as outsiders in Syria and, being non-Arabs, were effectively excluded from the Baath’s pan-Arab nationalist ideology. In the 1970’s, the Kurdish language was banned from schools, Kurdish land was often confiscated, and the government of Hafez al-Asad launched an Arabization program to settle Arabs in Kurdish areas. Moreover, hundreds of thousands of Kurds were stripped of their Syrian citizenship” (William Mark Habeeb, The Middle East in Turmoil: Conflict, Revolution, and Change. 2012. Page 189.). https://books.google.com/books?id=9ENuHIJEqZIC&pg=PA189&lpg=PA189&dq=arabization+https://books.google.com/books?id=9ENuHIJEqZIC&dq=arabization+hafez+al+assad&source=gbs_navlinks_s

 

lvii Suppression of Palestinian opposition is decades-long in Syria and spans the rule of both Hafez and Bashar Al Assad. In 1991, Human Rights Watch documented imprisonment, torture, murder and massacres of Palestinian opposition (Middle East Watch, Syria Unmasked: The Suppression of Human Rights by the Asad Regime. Yale UP: New Haven and London. 1991. Pages 104-108. Print.).

The siege of Yarmouk is one example of Bashar Al Assad’s murderous actions against people of Palestinian descent in Syria: “By July 18, 2013, Yarmouk was cut off completely from the outside world and food deliveries had stopped. The camp’s inhabitants started to consume what they had stocked up in anticipation of the blockade, and breaking into the abandoned houses of neighbors or relatives became a routine act of survival. Toward the end of 2013, many began collecting herbs from the few surrounding fields or hunting stray cats and dogs for food. Religious figures even issued a fatwa, an Islamic ruling, to permit people to consume stray animals.
“By mid-March 2014, the death count from the siege stood at around 137 victims, according to Aboud, the director of the PLHR-S, who lived in Yarmouk until he was forced to flee to France as a political refugee. The victims perished due to dehydration or a lack of nutrition and intravenous nutrition” (Salim Salamah. “Starving the Palestinian Yarmouk Camp.” Carnegie Middle East Center. 28 April 2014.). http://carnegie-mec.org/diwan/55450

This is the first-hand account of a woman born in Palestine and made a refugee for the second time when she was forcibly displaced from Yarmouk refugee camp:

https://www.facebook.com/notes/dear-world/the-second-nakba/1960064137539810/

 

lviii Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) documents some of the Islamic State’s torture here: http://www.raqqa-sl.com/en/2016/07/13/torture-punishment-called-caliphate/

 

lix We agree with Middle East scholar Stephen Zunes when he says, “Defending or denying war crimes in the name of "fighting terrorism" -- such as bombing heavily-populated urban neighborhoods -- is wrong, whether it is done by the armed forces of Syria, Israel, Saudi Arabia or the United States” (“How Syria Divides the Left: An Interview with Middle East Scholar Stephen Zunes.” Interview by Dan Falcone. Truthout. 10 June 2017.). http://www.truth-out.org/opinion/item/41207-how-syria-divides-the-left-an-interview-with-middle-east-scholar-steven-zunes

 

lx RBSS is vocal about opposing the Assad regime as well as the Islamic state, and has condemned US atrocities in the region and alliance with the regime: “Raqqa is Being Slaughtered Silently is a campaign launched by a group of non-violent activists in Raqqa to expose the atrocities committed by the regime of Bashar Al-Assad and [the] terrorist extremist group the Islamic State of Iraq of Syria ISIS toward the civilian populations [of] the city.” http://www.raqqa-sl.com/en/about-us/

“The US and other countries are showing of[f] just because they are among the countries that established the International Coalition against ISIS, they even take advantage of their soldier’s death or injury. So this is how countries do the work, they transform a national historical issue into a war against terrorist group occurred in the last two years[,] not to mention their alliance with the original criminal, the real terrorist and dictator.”

http://www.raqqa-sl.com/en/2016/11/10/war-against-terrorism/

 

lxi “The jihadist presence in Syria was actually increasing in the years prior of the revolution, especially after the US-UK war on Iraq in 2003, reaching up to 8,000 prior the revolution.   Many of them were operating freely in Syria following the invasion of Iraq by the USA in 2003. The regime let them go through Syria to fight in Iraq. The rise of Islamic fundamentalist actors in Syria was not only the result of support of Gulf monarchies but above all of the regime policies and repression tactics that targeted popular and democratic organisations, trade unions, etc prior to and during the revolution” (Joseph Daher. “Response to Tareq Ali 2015.” Syria Freedom Forever blog. 30 November 2015.). https://syriafreedomforever.wordpress.com/2015/11/30/response-to-tareq-ali-2015-or-the-need-for-internationalist-solidarity/

 

lxii“Moreover and more importantly, the Assad regime helped as well the development of Daech and other Islamic reactionary forces by first being guilty of massive crimes, creating millions of refugees, and causing the destruction of Syria, and secondly by releasing from the prisons of the regime the different individuals who would become the heads of these fundamentalist and reactionary forces. In various amnesty decisions during the start of the revolutionary process, leaders of various Islamic reactionary forces were freed, while democratic activists were imprisoned, tortured, and oppressed. We should realize that the Assad regime targeted and still targets mostly the democratic and progressive activists as well as the Free Syrian Army, while it allowed Daech to grow” (Joseph Daher. “Response to Tareq Ali 2015.” Syria Freedom Forever blog. 30 November 2015. Emphasis in original.). https://syriafreedomforever.wordpress.com/2015/11/30/response-to-tareq-ali-2015-or-the-need-for-internationalist-solidarity/#_ftn1

 

lxiii “From March to October 2011, at the same time that it was targeting thousands of non-violent, non-sectarian revolutionaries for death-by-torture, the regime released up to 1,500 of the most well-connected Salafist activists from its prisons” (Leila Al-Shami and Robin Yassin-Kassab. Burning Country: Syrians in Revolution and War. Pluto Press. Kindle Edition. Page 120.).

 

lxiv “Another crucial aspect of the regime’s response, unleashed as early as April 2011, was to create or exploit sectarian tensions. The explicitly anti-sectarian nature of the protests and demonstrations threatened the regime, and the division of the movement along sectarian lines became a priority. State media accused all demonstrators of being terrorists with an extremist Islamist agenda, in an attempt to portray the Assad regime as the protector of religious minorities and to dissuade their members from joining the growing popular movement. At the same time, the regime released hundreds of Jihadist fighters from its Sednaya prison. Those were mostly Syrians, detained by the regime upon their return from Iraq where they had fought the insurgency and sectarian civil war following the US-led invasion in 2003” (Anne Alexander and Jad Bouharoun. Syria: Revolution, Counterrevolution and War. 1 July 2016. Socialist Workers Party. Pages 16-17.).

 

lxv Bashar Al Assad has, since the revolution began, claimed that the mass uprising against him is nothing more than Western-backed regime change: “The Syrian dictator has been in denial, refusing to see the uprising as a popular movement for change, but rather, as he has often stated, as a foreign conspiracy in association with the Muslim Brotherhood, designed to weaken his defiant attitude and ultimately to be resolved through deals with outside powers” (Roula Khalaf. “Bashar al-Assad: behind the mask.” Financial Times. 15 June 2012.).https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:cz7LPsf6G3IJ:https://www.ft.com/content/669da3aa-b5b5-11e1-ab92-00144feabdc0%3Fmhq5j%3De2+&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=us (cached)

 

lxvi As Yasser Munif observed, “The people who have been working with the refugees oftentimes disconnect the refugee question from the larger Syrian conflict. They, for the most part, have an ahistorical, apolitical take on the refugees. They view them simply as individuals who need help and support. I think that’s unproductive. I think that the refugee question is an extension to the Syrian revolution. It’s a byproduct and should be understood in that larger context of the Syrian revolution and should be politicized” (“Syria and the Left: An interview with Yasser Munif.” Interview by Yusef Khalil. Jacobin. 9 January 2017.). https://www.jacobinmag.com/2017/01/syria-war-crisis-refugees-assad-dictatorship-arab-spring-intervention-russia/

 

lxvii This article from December 2011 documents the Syrian revolution flag already in use by opposition: “Syrian opposition leaders say activists decided more than a month ago to adopt the independence flag in an attempt to find new symbols to separate the country and its history from 40 years of Ba'ath party rule. In video footage of protests posted to the internet, the contemporary Syrian flag is hardly visible” (Borzou Daraghi. “Syrian rebels raise a flag from the past.” Financial Times. 30 December 2011.).

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5HAYj”tfGaX4J:https://www.ft.com/content/6c332676-32f4-11e1-8e0d-00144feabdc0%3Fmhq5j%3De2+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=us (cached)

 

lxviiihttps://flagspot.net/flags/sy-his2.html#1932

 

lxixhttps://flagspot.net/flags/sy-his.html#1920j

 

lxx We use the term “concentration camp” carefully, but recognize that when a state has imposed substandard living conditions based on racist categorizing of human beings, in which those human beings have limited or no access to clean water, food, bathing facilities, shelter, and without freedom of movement, that is a concentration camp.

 

lxxi“They decide, the others die.” Are You Syrious? 28 June 2017. https://medium.com/@AreYouSyrious/ays-daily-digest-28-6-17-they-decide-the-others-die-277e82b42baa

 

lxxii“EU funds for refugee support in Turkey are used to detain and deport them.” Are You Syrious? 29 June 2017.https://medium.com/@AreYouSyrious/ays-daily-digest-29-6-17-eu-funds-for-refugee-support-in-turkey-are-used-to-detain-and-deport-them-b9f02cead802

 

lxxiii The European Union’s crimes against refugees and the working class are too great to count. This is brief commentary on the state-created humanitarian crisis towards refugees: “Rather than opening borders to ease the crush of refugees and migrants landing primarily in Greece and Italy, the leaders of EU governments have responded with lip service about respecting the human rights of refugees--while closing their borders and passing laws to bar refugees without ‘proper documentation’ from finding shelter, accessing social services or even crossing through their countries on the way to other destinations” (Nicole Colson, “EU leaders leave refugees out in the cold,”Socialist Worker. 5 Nov 2015). https://socialistworker.org/2015/11/05/eu-leaders-leave-refugees-out

 

lxxiv“EU funds for refugee support in Turkey are used to detain and deport them.” Are You Syrious? 29 June 2017. https://medium.com/@AreYouSyrious/ays-daily-digest-29-6-17-eu-funds-for-refugee-support-in-turkey-are-used-to-detain-and-deport-them-b9f02cead802

 

lxxv “The fate of the refugees was determined by the reactionary, racist agreement between the EU, Turkey and Greece. It is worth noting that in order to ‘oversee’ the implementation of the agreement, a battle fleet of NATO has established its presence in the Aegean Sea (mostly due to the insistence of the Tsipras government) and is also keeping an eye on the situation in Syria and on the Russian warships that are stationed in the eastern Mediterranean” (“Greece’s radical left after Syriza.” Interview with Antonis Davanellos. Interview by Liz Walsh. Red Flag. 1 February 2017).

https://redflag.org.au/node/5653

 

lxxvi “Report Traces How The ‘Alt-Right’ Spread Pro-Assad Propaganda.” Media Matters. 14 April 2017. https://www.mediamatters.org/blog/2017/04/14/report-traces-how-alt-right-spread-pro-assad-propaganda/216035

 

lxxvii Systematic extermination of dissenters and civilians has been documented for decades in Syria. Victims accused of political activity or opposition to the regime have historically experienced more extreme torture. This Human Rights Watch report documents the systematic torture from the beginning of the revolution (March 2011) to 2015 (“If the Dead Could Speak: Mass Deaths and Torture in Syria’s Detention Facilities.” Human Rights Watch. 16 December 2015.): https://www.hrw.org/report/2015/12/16/if-dead-could-speak/mass-deaths-and-torture-syrias-detention-facilities

This 1991 report from Human Rights Watch documents torture under the Hafez Al Assad regime: “The Syrian mukhabarat’s torture methods are as varied as they are cruel: electric shock, sexual abuse, extraction of fingernails and toenails, breaking limbs, hanging the victim in the air, stretching the body to breaking point, burning, drowning, or cutting with razors.  Amnesty International, which has monitored torture in Syria for many years, has recorded thirty-eight forms of torture in use today. Not even minors have been spared.… For people believed to be of any importance in the political opposition—even those seen as ‘uncooperative’—torture is especially long and intense.  Authorities have occasionally continued to torture prisoners for years” (Middle East Watch, Syria Unmasked: The Suppression of Human Rights by the Asad Regime. Yale UP: New Haven and London. 1991. Pages 56-57.).

 

lxxviii Amnesty’s Saydnaya Military Prison report documents the torture and extermination policies under Bashar Al Assad (Amnesty International).

“Saydnaya Military Prison is where the Syrian state quietly slaughters its own people. The victims are overwhelmingly ordinary civilians who are thought to oppose the government. Since 2011, thousands of people have been extrajudicially executed in mass hangings, carried out at night and in the utmost secrecy. Many other detainees at Saydnaya Military Prison have been killed after being repeatedly tortured and systematically deprived of food, water, medicine and medical care. The bodies of those who are killed at Saydnaya are buried in mass graves. It is inconceivable that these large-scale and systematic practices have not been authorized at the highest levels of the Syrian government.… Many are demonstrators, long-time political dissidents, human rights defenders, journalists, doctors, humanitarian aid workers and students. 

“Such has been the inhuman treatment of detainees held at Saydnaya that Amnesty International has concluded that they and detainees held in other government-run detention centres have been subjected to ‘extermination’, defined by the Rome Statute of the International Criminal Court as the ‘intentional infliction of conditions of life, inter alia the deprivation of access to food and medicine, calculated to bring about the destruction of part of a population’. 

“Based on its investigation, Amnesty International’s assessment is that the murder, torture, enforced disappearances and extermination carried out at Saydnaya since 2011 have been perpetrated as part of an attack against the civilian population that has been widespread, as well as systematic, and carried out in furtherance of state policy. It therefore concludes that the Syrian authorities’ violations at Saydnaya amount to crimes against humanity” (“Human Slaughterhouse: Mass Hangings and Extermination at Saydnaya Prison, Syria.” Amnesty International. 2017. PDF. Pages 5-6.). https://www.amnesty.org/en/documents/mde24/5415/2017/en/

 

lxxix This timeline offers brief descriptions of forced displacement from 2014 to the present: Mays Al-Shobassi. “Timeline: Syria’s 13 ‘people evacuation’ deals.” Al Jazeera. 16 May 2017. http://www.aljazeera.com/indepth/features/2017/04/timeline-syria-people-evacuation-deals-170413084313089.html

 

lxxx This has been Bashar Al Assad’s defense for murdering and imprisoning opposition throughout the revolution and ensuing war, as documented by Human Rights Watch in December 2011: “‪Syrian authorities repeatedly claimed that the violence in the country has been perpetrated by armed terrorist gangs, incited and sponsored from abroad. Human Rights Watch has documented several incidents in which demonstrators and armed neighborhood groups have resorted to violence.…  ‬However, despite the increased number of attacks by defectors and neighborhood defense groups, witness statements and corroborating information indicate that the majority of protests that Human Rights Watch has been able to document since the uprising began in March have been largely peaceful. The information provided for this report by defectors, who were deployed to suppress the protests, supports that assessment and underlines the lengths to which the authorities have gone to misrepresent the protesters as ‘armed gangs’ and ‘terrorists’” (“By All Means Necessary!” Human Rights Watch. 15 Dec 2011.). https://www.hrw.org/report/2011/12/15/all-means-necessary/individual-and-command-responsibility-crimes-against-humanity

 

lxxxi“The overall number of civilian deaths alleged from Coalition actions for May in Iraq and Syria – across all ‘fair’, ‘poor’ and ‘contested’ events – currently stands at between 1,337 and 2,152” (Alex Hopkins. “International airstrikes and civilian casualty claims in Iraq and Syria: May 2017.” Airwars. 15 June 2017.).

https://airwars.org/news/international-airstrikes-and-civilian-casualty-claims-in-iraq-and-syria-may-2017/

 

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License