Μαρόκο: Διαδηλωτές ενάντια στην διαφθορά συγκρούονται με την αστυνομία στο βόρειο τμήμα της χώρας.


Διαδηλωτές πετούν πέτρες προς τα ΜΑΤ, καθώς διαμαρτύρονται κατά της  διαφθοράς στην επαρχιακή πόλη της Imzouren, στο Μαρόκο, 2 Ιουνίου, 2017. 

Η Μαροκινή αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού για να καταστείλει τους διαδηλωτές στην επαρχιακή πόλη Ιμζούρεν την περασμένη  Παρασκευή, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά τους της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας συνεχίζονται προκαλώντας τις πιο σοβαρές ταραχές από την εξέγερση της  Αραβικής Άνοιξης το 2011.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν  μετά την σύλληψη του ακτιβιστή Nasser Zefzafi ηγέτη των διαμαρτυριών στη βόρεια πόλη της Al-Hoceima,  στις αρχές της εβδομάδας με την κατηγορία ενεργειών  απειλητικών για την εθνική ασφάλεια, μεταξύ άλλων αδικημάτων.

Οι πολιτική διαδηλώσεις είναι σπάνιες στο βασίλειο της Βόρειας Αφρικής, αλλά οι εντάσεις γύρω από την Al-Hoceima έχουν ενταθεί από τον Οκτώβριο μετά από όταν ένας ιχθυοπώλης κατακρεουργήθηκε μέσα σε ένα απορριμματοφόρο, ενώ προσπαθούσε να σώσει τα ψάρια του που κατασχέθηκαν από την αστυνομία.

Ο θάνατος του Mouhcine Fikri έχει γίνει ένα σύμβολο της απογοήτευσης για την κατάχρηση εξουσίας και αναβίωσε το πνεύμα του κινήματος 20 Φεβρουαρίου, που με αιχμή του δόρατος διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2011  οδήγησε το βασιλιά Μοχάμεντ VI να παραχωρήσει μέρος των αρμοδιοτήτων του.

 

Ενώ ορισμένοι διαδηλωτές έστρεψαν την οργή τους κατά τις  διαμαρτυρίες στην Al-Hoceima ενάντια στο «Makhzen» - το  βασιλικό δημιούργημα διακυβέρνησης, οι διαδηλώσεις στο βόρειο Μαρόκο, όπως και το 2011, δεν έχουν στρέφεται ευθέως κατά του βασιλιά. Το Μαρόκο έχει μια βαθιά ριζωμένη μοναρχία, και η βασιλεύουσα δυναστεία είναι η μακροβιότερη του μουσουλμανικού κόσμου.

Αλλά η αναταραχή γύρω από τις περιοχές της  Al-Hoceima και του Rif  -  περιοχές με μακρά ιστορία διαφωνίας κατά της κεντρικής κυβέρνησης - δοκιμάζει τις αντοχές της εξουσίας σε ένα βασίλειο που παρουσιάζεται ως πρότυπο για τη σταθερότητα και την σταδιακή αλλαγή, καθώς και ένα ασφαλές καταφύγιο για τις ξένες επενδύσεις στην μια περιοχή ευρέως συνταρράσετε από την πάσης φύσης βία .

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License