Μεξικό: συνέντευξη τύπου Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και της εκπροσώπου του

Περίληψη της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις 28 Μάη το νεοϊδρυθέν Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και η εκπρόσωπός του.

post image

εδώ το βίντεο.

Στις 28 Μάη το νεότευκτο Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και η εκπρόσωπός του παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σε 250 μέσα, συμβατικά και αντιπληροφόρησης. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε στο CIDECI-Πανεπιστήμιο της Γης στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, στην Τσιάπας. Το Συμβούλιο αποτελείται από 71 συμβούλους και εκπρόσωπός του ορίστηκε η Μαρία δε Χεσούς Πατρίσιο Μαρτίνες, ιθαγενή του λαού Nahua στο νότο του Χαλίσκο.

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε η εκπρόσωπός του Συμβουλίου, η οποία τόνισε ότι στόχος αυτής της προσπάθειας δεν είναι να συγκεντρώσει ψήφους ούτε να καταλάβει θέσεις εξουσίας, αλλά έχει στόχο την υπεράσπιση της ζωής (που περιλαμβάνει τη γη, την κοινοτική γη, το νερό, τα δέντρα...), την οργάνωση, την αναδόμηση των λαών του Μεξικού που δέχονται συνεχή χτυπήματα εδώ και χρόνια. Κάλεσε σε ένωση δυνάμεων του οργανωμένου και μη οργανωμένου κόσμου για την καταστροφή του συστήματος που επιδιώκει τον αφανισμό της μας. Είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την κίνηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν οι ιθαγενικοί λαοί και να συνεχίσουν να προστατεύουν αυτό που τους έχει κληροδοτηθεί.

Τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντούσαν διαφορετικά μέλη του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το Συμβούλιο επιδιώκει να φέρει μια εναλλακτική και ήδη με τον ορισμό ενός Συμβουλίου και μιας εκπροσώπου δείχνει τη διαφορά του από τα πολιτικά κόμματα. Στόχος είναι να μπει επικεφαλής ενός κινήματος. Η εκπρόσωπος θα εκφράζει τις απόψεις του Συμβουλίου και το Συμβούλιο τις απόψεις των λαών που εκπροσωπεί. Το Συμβούλιο δεν προσφέρει μαγικές λύσεις όπως ισχυρίζονται τα πολιτικά κόμματα αλλά καλεί σε οργάνωση. Οι λύσεις και οι εναλλακτικές μπορούν να είναι μόνο συλλογικές και δεν μπορεί να τις φέρει ένα άτομο. Η εκπρόσωπος είναι άτομο κοινής αποδοχής που έχουν επιλέξει οι λαοί τους οποίους εκπροσωπεί. Ωστόσο το Συμβούλιο δεν απευθύνεται μόνο στους ιθαγενικούς λαούς αλλά σε όλους και όλες.

Η πρώτη μεγάλη συνάντηση του Συμβουλίου θα είναι στις 12 Οκτώβρη στα ζαπατιστικά καρακόλ και στο CIDECI για να καθοριστούν πιο πρακτικά ζητήματα. Στην ερώτηση αν θ’ αρχίσουν πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, πράγμα που απαγορεύεται, ειπώθηκε ότι η δική τους εκστρατεία είναι για τη ζωή και όχι για τις εκλογές, είναι για την οικοδόμηση της ισχύος από τα κάτω κι όχι για την κατάληψη της εξουσίας από τα πάνω. Ότι για τους ίδιους δεν έχει διαφορά αν αυτοί που επιδιώκουν την εξουσία είναι αριστεροί ή δεξιοί (έγινε ερώτηση για το τι γνώμη έχουν για τον κεντροαριστερό υποψήφιο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ) γιατί ο πολιτισμικός τους σχεδιασμός είναι ο ίδιος εδώ και 500 χρόνια και είναι δυτικός. Ότι το σύστημα-κόσμος είναι αυτό που βρίσκεται σε κρίση.

Η προεκλογική συγκυρία λειτουργεί ευνοϊκά στο να δοθεί λόγος στους ιθαγενικούς λαούς και αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται από τα 250 μέσα που γράφτηκαν για να παρακολουθήσουν την ιδρυτική ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Σε σχέση με τον ρατσισμό στο Μεξικό και πώς θ’ απαντήσουν σ’ αυτό ειπώθηκε ότι τα τελευταία 500 χρόνια το Μεξικό οργανώνεται σε ένα σύστημα καστών, κι ακριβώς αυτό το σύστημα πρέπει να πέσει. Σεβασμός σημαίνει να μπορείς να δεις το μεγαλείο του άλλου, που είναι διαφορετικός αλλά όχι κατώτερος ή ανώτερος, αντίληψη που έφερε η δυτική αποικιοκρατία.

Ένα από τα μέλη, ο δάσκαλος Φίλο από τον λαό Mixteca, σχολίασε ότι αυτή η μέρα συνιστά τη σημαντικότερη στην ιστορία των ιθαγενικών λαών, ότι πρόκειται για μια ειρηνική εξέγερση.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License