Ο Ούρι Γκόρντον καλεσμένος της εκπομπής "Με Χωρίς Πατρίδα"


Ο Ισραηλινός ακτιβιστής, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών, συγγραφέας και μέλος της συλλογικότητας «Αναρχικοί ενάντια στο τείχος», Ούρι Γκόρντον, είναι καλεσμένος στην εκπομπή «Με Χωρίς Πατρίδα» την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 23.00.

«Μέσα στον καπνό και το αίμα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης αυτών των ημερών, ένα πράγμα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο: ότι το Ισραήλ είναι ο καταπιεστής και οι Παλαιστίνιοι Άραβες οι καταπιεζόμενοι. Ως εκ τούτου οι αναρχικοί, όπως και κάθε σώφρων άνθρωπος, πρέπει να πάρουν το μέρος των Παλαιστινίων. Η κριτική στις ηγεσίες τους ή τις μεθόδους του αγώνα είναι δευτερεύουσα, οφείλουμε σαφώς να αναγνωρίσουμε ότι οι Ισραηλινοί Εβραίοι είναι και άνθρωποι και ότι έχουν ορισμένα συλλογικά δικαιώματα. Το πρώτο όμως βήμα είναι να παίρνουμε πάντοτε το μέρος των καταπιεσμένων όταν πολεμούν για την ελευθερία τους.» - (Γουέην Πράις)      …………………………. Η απαίτηση προς κάθε σώφρονα άνθρωπο να θεωρήσει την ανθρωπιά κάποιου άλλου και τα συλλογικά δικαιώματα ως δευτερεύον σε σχέση με κάθε άλλη επιδίωξη είναι ο,τιδήποτε άλλο παρά αναρχία. Που ακριβώς τοποθετεί ο Πράις την διάκριση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τους ισραηλινούς πολίτες ή την προσδοκία αλληλεγγύης προς τους Ισραηλινούς οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και την κοινωνική αδικία; Οι Ισραηλινοί αυτοί αναλαμβάνουν δράση όχι διότι «παίρνουν το μέρος των Παλαιστινίων», αλλά πρωτίστως με όρους καταπολέμησης της αδικίας, με όρους ευθύνης και αλληλεγγύης. Μεταξύ αυτών, για τους αναρχικούς είναι επιπλέον ξεκάθαρος ο αγώνας υπό το πρίσμα της αυτό-απελευθέρωσης από μια μιλιταριστική, ρατσιστική, σεξιστική και άλλως άνιση κοινωνία. Η πλήρης αδιαφορία του Πράις, τόσο για εκείνους οι οποίοι επεμβαίνουν συνειδητά ενάντια στην κατοχή όσο και τις πολλαπλές κοινωνικές συγκρούσεις εντός της ισραηλινής κοινωνίας, βασίζεται σε ευρείες γενικεύσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο «ο τυφλός εθνικισμός οδηγεί ένα έθνος να αναγνωρίσει εαυτόν και τους άλλους σε έναν κοινό άξονα, (Ούρι Γκόρντον – Ισραηλινοί Αναρχικοί/ Εκδόσεις Opportuna, 2017)

Συντονιστείτε στην ERTopen, στους 106,7 στα FM για την Αττική και στο www.ertopen.com για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό, το φασισμό, το κράτος και την εξουσία συνεχίζεται.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License