Παγκόσμια καμπάνια για το βίαιο θάνατο 41 κοριτσιών στη Γουατεμάλα

15 Μάη 2017

post image

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στη Γουατεμάλα γίναμε μάρτυρες μιας από τις πιο αποτρόπαιες σφαγές στην ιστορία της χώρας και της Αμερικής:  56 κορίτσια, που υποτίθεται βρίσκονταν υπό την «προστασία και διαφύλαξη» του κράτους, κάηκαν, κλειδωμένα στα 16 τ.μ. μιας αίθουσας του ιδρύματος που τα «φιλοξενούσε».  41 πέθαναν και  μόνο 15 επέζησαν, αλλά και αυτές πολύ βαριά τραυματισμένες. Αυτό το έγκλημα δεν έχει προηγούμενο.

Η ποινική δίωξη κατά τριών δημοσίων υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι του Ιδρύματος «Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν» έχει μόλις αρχίσει.

Αυτή η γυναικοκτονία είναι έγκλημα του Κράτους. Πίσω της κρύβεται  μια καλά οργανωμένη εγκληματική δομή που προσπάθησε να φιμώσει τις καταγγελίες των κοριτσιών για σοβαρά εγκλήματα όπως βασανιστήρια, εμπορία λευκής σάρκας, βιασμούς, εξαφανίσεις, και άλλα εγκλήματα.

Από τις 8 Μαρτίου, ημέρα που έγινε ο εμπρησμός των κοριτσιών, προσπαθούμε μέσα από τη δουλειά μας, μέσα από τη δημοσιογραφία που ασκούμε,  να  κρατήσουμε ζωντανή την ανθρώπινη διάσταση των κοριτσιών και των οικογενειών τους. Γι’ αυτό οργανώνουμε μια καμπάνια, με τη συνεργασία καλλιτεχνών από τη Γουατεμάλα και άλλες χώρες του κόσμου, με πίνακες των προσώπων κάθε μιας από τα 41 κορίτσια, με στόχο να αποτίσουμε φόρο τιμής στη ζωή τους και να συμβάλουμε στον αγώνα για τη μνήμη και τη δικαιοσύνη.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην Παγκόσμια Δράση για τα κορίτσια #NosDuelen56 και να το κάνουμε όλοι και όλες από κοινού και συντονισμένα στις 15 Μαΐου, στους  δύο μήνες μετά το έγκλημα. Η Παγκόσμια Δράση ξεκινάει με τις 41 πίνακες των κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους. Στη δημιουργία των οποίων συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη Γουατεμάλα, το Μεξικό και την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αργεντινή.

Η λήθη και η ατιμωρησία που υπάρχουν στη Γουατεμάλα απαιτούν την διεθνή υποστήριξη και αλληλεγγύη. Στην καμπάνια #NosDuelen56  μπορούν να συμμετέχουν ομάδες, ψηφιακά και εναλλακτικά μέσα, συλλογικότητες και οργανώσεις όπως και όσοι  το επιθυμούν από οπουδήποτε στον κόσμο. Οι εικόνες των κοριτσιών μπορούν να εκτυπωθούν και αφισοκολληθούν σε δρόμους και κοινωνικά ή πολιτιστικά κέντρα.

Εάν θέλετε να συμμετέχετε στείλτε την επιβεβαίωση και το λογότυπο της ομάδας σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: nosduelen56@yahoo.com

?Πώς θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί η Παγκόσμια Δράση?

Στις 15 Μαϊου θα δημοσιευτούν ταυτόχρονα σε 50 εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και σε σελίδες και σε κτίρια τουλάχιστον 15 οργανώσεων και συλλογικοτήτων, τα ζωγραφισμένα πρόσωπα των κοριτσιών που κάηκαν στο Ίδρυμα «Σεγούρο».

Μετά τις 15 Μάη, κάθε μέσο ενημέρωσης ή οργάνωση θα δημοσιεύσει στις ηλεκτρονικές της σελίδες το υλικό, σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, τρόπους και χρόνους, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: μπλογκ, σάιτ, Facebook, ίνσταγκραμ, τουίτερ, φλίκερ ή όποιο άλλο μέσο.

Η ετικέτα ή το hashtag που θα χρησιμοποιηθεί είναι: #NosDuelen56 και βέβαια ότι άλλο επιθυμεί καθένας να προσθέσει.

#NosDuelen56 είναι μια κραυγή για δικαιοσύνη από τη μεριά της τέχνης, της δημοσιογραφίας, του ακτιβισμού και του φεμινισμού. Είναι μια δράση συλλογικής μνήμης και απόδοση στα 56 κορίτσια της Γουατεμάλας της αξιοπρέπειάς τους. Είναι μία συνεισφορά στον αγώνα ενάντια στη λήθη και την ατιμωρησία.

Η Prensa Comunitaria (Κοινοτικός Τύπος) κάλεσε 57 καλλιτέχνες από το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γουατεμάλα να ζωγραφίσουν τα 41 πρόσωπα των κοριτσιών ως τιμή σε εκείνες και στις οικογένειές τους.

https://desinformemonos.org/olvido-la-impunidad-nosduelen56-ninas-guatemala/

Εικόνες:


Το λίνκ στο dropbox για να έχετε πρόσβαση στους πίνακες είναι εδώ:  

https://www.dropbox.com/sh/q8n29hhjpbzdbpm/AABOz45gqakYui0ntp1UxvoBa?dl=0

Μέσα θα βρείτε τα πορτρέτα των κοριτσιών και ένα excel με τα ονόματά τους, τις ηλικίες τους καθώς και τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν.

Σας ζητάμε να μοιραστείτε πληροφορίες από τις δημοσιεύσεις και τις δράσεις σας για να μπορέσουμε να τις διαδώσουμε. Μπορείτε να μας γράψετε στο ε-μέιλ: nosduelen56@yahoo.com

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Flickr Nosduelen56

Instagram @nosduelen56

Facebook Nos Duelen 56

Άλλοι τρόποι για να πάρετε μέρος στην Παγκόσμια Δράση NosDuelen56

  • Μπορείτε να τυπώσετε τους πίνακες με τα πρόσωπα των κοριτσιών και να γεμίσετε με τις εικόνες τους δρόμους της πόλης ή της γειτονιάς σας
  • Μπορείτε να οργανώσετε μία έκθεση με τις εικόνες τους και να εκθέσετε σε πολιτιστικά κέντρα, σε σχολεία, σε τόπους συναντήσεων και σε έδρες οργανώσεων
  • Μπορείτε να τυπώσετε πανό ή πικέτες και να οργανώσετε πορείες και διαμαρτυρίες απαιτώντας δικαιοσύνη

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License