30 νομοσχέδια ενάντια στις διαμαρτυρίες εισήχθησαν στις ΗΠΑ από την ημέρα των εκλογών

http://www.ecowatch.com/trump-anti-free-speech-bills-2399889570.html

Από όταν ο Donald Trump εξελέγη, υπήρξε μια επίθεση στους πυλώνες  αυτού που πολλοί θα μπορούσαν να θεωρήσουν μια ελεύθερη και δίκαιη δημοκρατική κοινωνία: το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

Καθώς εκατομμύρια ανθρώπων αγωνίζονται για την επιστήμη , για τις γυναίκες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και για το κλίμα, οι αρχές προσπαθούν να πατάξουν την ειρηνική διαφωνία, που οδηγεί  σχολιαστές να υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλέον μια κρίση « ελευθερίας του λόγου  στην Αμερική.»

Πολλοί βετεράνοι των διαδηλώσεων θα υποστηρίξουν ότι έχουμε ξαναβρεθεί εδώ. Μάλιστα, έχει γραφτεί ένα βιβλίο πάνω από 25 χρόνια πριν, με τον τίτλο Πράσινη σπασμωδική κίνηση , που εξετάζονταν ο τρόπος που οι αρχές προσπαθούν να φιμώσουν τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος. Αλλά αυτά είναι σκοτεινές μέρες και πάλι, με μια επίθεση σε όλη τη χώρα προς τα ατομικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), περισσότερα από 30 ξεχωριστά νομοσχέδια αντι-διαδηλώσεων έχουν εισαχθεί στη χώρα από τις8 Νοέμ πέρυσι, σε «ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο  εχθρότητας προς τους διαδηλωτές στον 21ο αιώνα».

Πολλά από αυτά έχουν εισαχθεί σε πολιτείες όπως η Βόρεια Ντακότα, όπου ιθαγενείς ακτιβιστές πέρασαν μήνες αγωνιζόμενοι τον  αγωγό πρόσβασης της Ντακότας .

Ο Guardian ανέφερε ότι περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν προτείνει νομοσχέδια που θα «πατάξει τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις» από όταν ο Trump εξελέγη.

Ένα νομοσχέδιο υπό εξέταση στο Τενεσί θα μπορούσε αποτελεσματικά να επιτρέψει σε έναν οδηγό να πέσει νόμιμα πάνω από ένα διαδηλωτή «που εμποδίζει την κυκλοφορία στην δεξιά πλευρά του δημόσιου δρόμου, αν ο οδηγός είχε τη δέουσα προσοχή.»

Εν τω μεταξύ, στην Οκλαχόμα, ένα  νέο νομοσχέδιο που στοχεύει σκόπιμα να σταματήσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλες «υποδομές ζωτικής σημασίας» εστάλη στον κυβερνήτη για να το υπογράψει, στο τέλος του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Intercept , ο νόμος της Οκλαχόμα «είναι μοναδικός  ... και σε γενικές γραμμές στοχεύει τις  ομάδες που “συνωμοτούν”με διαδηλωτές που κατηγορούνται για κατάληψη. Έτσι οι  Ρεπουμπλικάνοι στοχεύουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν κατηγορηθεί για διαδηλώσεις κατά του αγωγού και έχουν γίνει δαπανηρές για τις τοπικές κυβερνήσεις.»

 

Σύμφωνα με πρόσφατα υπογεγραμμένο νόμο, σε κάθε πρόσωπο που εισέρχεται ακόμη σε ακίνητο που περιέχει «υποδομές ζωτικής σημασίας» χωρίς άδεια θα μπορούσε να του επιβληθεί πρόστιμο όχι λιγότερο από $ 1.000 ή έξι μήνες φυλάκισης. Η πρόθεση για «εκούσια καταστροφή» ή «παρεμπόδιση ή αναστολή της λειτουργία της εγκατάστασης» καθιστά το πρόσωπο που εμπλέκετε να αντιμετωπίζει ένα πρόστιμο $ 10.000 ή ενός έτους  φυλάκιση. Σε περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί για την πρόκληση βλάβης, αντιμετωπίζει πρόστιμο $ 100,000.00 ή 10 χρόνια στη φυλακή.

Όπως σημειώνεται το άρθρο του  Intercept, «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταστατικός νόμος εμπλέκει επίσης οποιαδήποτε οργάνωση «βρέθηκε να συνωμοτεί» με τους «καταπατητές», συγκροτώντας ομάδες συνεργασίας με πρόστιμο “δέκα φορές” πολλαπλάσιου αυτού που επιβλήθηκε στον εισβολέα, και για το ποσό του $ 1 εκατομμύριο σε υποθέσεις που αφορούν ζημιές .»

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο σύλλογος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Οκλαχόμα  στηρίζει τη νομοθεσία.

Ένα άλλο νομοσχέδιο που πρόσφατα πέρασε την Βουλή των αντιπροσώπων της Οκλαχόμα  δεν  επιδιώξει μόνο ποινές για κάποιον που συλλαμβάνεται για καταπάτηση, αλλά και «για κάθε πρόσωπο ή οντότητα που αντισταθμίζει ή αμείβει ένα άτομο για την καταπάτηση ... μπορεί επίσης να καταλογιστεί αποζημίωση αντιπροσωπευτικής ευθύνης για τυχόν ζημιές σε προσωπικά ή ακίνητη περιουσία που διαπράχθηκαν από το πρόσωπο το οποίο αποζημιώθηκε ή αμείβεται για την καταπάτηση.»

Προς το παρόν είναι ασαφές τι το «αποζημιωθούν» σημαίνει στην πραγματικότητα και αν είναι ένας τρόπος που προσπαθούν να υπονομεύσουν πιο γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν προσφέρει κάποιο είδος υποβάθρου στήριξης προς τους διαδηλωτές.

Αυτό έχει καταδικάστηκε ευρέως: ο Johnson Μπριτζγουότερ, επικεφαλής του τομέα της Οκλαχόμα του Sierra Club , είπε στο  Intercept   , «Υπάρχει ένας ισχυρός και πραγματικός φόβος ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια προσπάθεια για να συντρίψουν μια ομάδα ή ένα τομέα της Sierra Club άδικα ... Βλέπουμε όλα αυτά τα νομοσχέδια ως τίποτα περισσότερο από ό, τι η εταιρική Αμερική είναι φοβισμένη από το πόσο επιτυχής ήταν οι διαμαρτυρίες του Standing Rock.»

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καθ΄ ονομάζουν τα νομοσχέδια που εισάγονται σε όλη τη χώρα ως «ασυμβίβαστα με τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου  ανθρωπίνων δικαιωμάτων .» Οι David Kaye και Μάινα Kiai, από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υποστηρίζουν ότι ορισμένα συγκεκριμένα τμήματα της νομοθεσίας «ποινικοποιούν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες».

Η ACLU και ο Εθνικός Δικηγορικός  Guild πιστεύουν επίσης ότι πολλά από τα νομοσχέδια παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η Bera Eidelman από την ACLU δήλωσε στoν Guardian , «Αυτή η πλημμύρα των λογαριασμών αντιπροσωπεύει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο της εχθρότητας προς τους διαδηλωτές στον 21ο αιώνα. Και πολλά από αυτά τα νομοσχέδια επιτίθενται στο δικαίωμα να μιλήσει ακριβώς όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί ιστορικά να είναι πιο αποτελεσματικό. Σε δημόσια πάρκα, δρόμους και πεζοδρόμια»

Οι δύο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ David Kaye και Μάινα Kiai έχουν πλέον στην κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η νομοθεσία «παραβιάζει σοβαρά κατά την άσκηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι ειρηνικώς.»

Εν τω μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι που είχαν αθώα παρακολουθήσει τη  ανάληψη προεδρίας του Trump έχουν ήδη χρεωθεί με πολλαπλά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και άνθρωποι που κατείχαν μόνο πανό ή πλακατ.  Και αυτό είναι ό, τι Trump και άλλοι θέλουν: να χαλαρώσουν τους ανθρώπους στη σιωπή.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License