Ο σπουδαίος φιλόσοφος Ραούλ Βανεγκέμ για τον θάνατο του Βαρδή Τσουρή: “Ο αγώνας σου δεν θα πάψει να είναι και δικός μας αγώνας”

http://agonaskritis.gr/%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CE%BB-%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BC/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Ένας σπουδαίος φιλόσοφος με πολύ μεγάλη επιρροή στην αριστερά και τον αναρχικό χώρο από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, ο Βέλγος συγγραφέας και φιλόσοφος Raoul Vaneigem, στην είδηση του θανάτου του Βαρδή Τσουρή έστειλε ένα μικρό μήνυμα για όσες και όσους τον αγάπησαν.

Αποχαιρετισμός στον Βαρδή

Αυτός που αγωνίστηκε για μια καλύτερη ζωή δεν έχει να δώσει λογαριασμό στο θάνατο. Ο αγώνας σου δεν θα πάψει να είναι και δικός μας αγώνας. Θα μείνεις ανάμεσά μας όσο θα πασχίζουμε να καταστρέψουμε τη βαρβαρότητα και να χτίσουμε μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία. Μπορεί να χρειαστούμε χρόνο, αλλά ο χρόνος ποτέ δεν μας αφορούσε.

 

Ποιος είναι ο Ραούλ Βανεγκέμ

‘Γεννήθηκε το 1934 στην πόλη Λεσίν του Βελγίου και μαζί με τον Γκυ Ντεμπόρ ήταν οι βασικοί θεωρητικοί εκφραστές του κινήματος των Καταστασιακών κατά τη διάρκεια του ταραχώδους Γαλλικού Μάη του ‘68. Πολλά από τα «τσιτάτα» του έγιναν συνθήματα που αποτυπώθηκαν στους τοίχους του Παρισιού και έμειναν στην ιστορία, ενδεικτικά του ανατρεπτικού κλίματος της δεκαετίας του ‘60.

Ήταν γιος σοσιαλιστή και αντικληρικαλιστή σιδηροδρομικού υπαλλήλου που συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση εναντίον των ναζί κατακτητών. Σπούδασε στις Βρυξέλλες λατινική φιλολογία και δίδαξε επίσης στο πανεπιστήμιο.

Χαρακτηριστικό του έργου του είναι η απόρριψη της ηθικής της εργασίας και η δριμύτατη κριτική που ασκεί στον παραγωγισμό του καπιταλισμού. «Δούλεψε για να επιβιώσεις, επιβίωσε καταναλώνοντας, επιβίωσε για να καταναλώνεις: ο κύκλος της κόλασης έχει ολοκληρωθεί»! Όμως ο Βάνεγκεμ είχε σαφή ερμηνεία σχετικά με την έννοια της «τεμπελιάς»:«Να τελειώνουμε λοιπόν με τη σύγχυση που ταυτίζει την τεμπελιά του σώματος με την πνευματική μαλάκυνση που ονομάζεται νωθρότητα του πνεύματος»

Το 1953 ο Γκι Ντεμπορ είχε γράψει σε έναν Παρισινό τοίχο «Ne travaillez jamais» (μη δουλεύετε ποτέ,) ως απάντηση στη φράση: «Arbeit macht frei» (η εργασία απελευθερώνει,) που ήταν γραμμένη στην πύλη του Άουσβιτς. Τόσο ο Ντεμπόρ, όσο και ο Βάνεγκεμ περιφρονούσαν την εργασιακή ηθική, ως μια ηθική υποκρισίας της τότε μπουρζουαζίας. Μάλιστα με τον Ντεμπόρ ο Βάνεγκεμ συναντήθηκε το 1960, όπου και προσχώρησε στην Καταστασιακή Διεθνή. Το 1967 γράφει ένα από τα θεμελιώδη κείμενα της ομάδας, την «Πραγματεία για την τέχνη του βίου προς χρήση των μελλοντικών γενεών», ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο ομώνυμο έντυπο της ομάδας.

Aξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ραούλ Βανεγκέμ είχε επισκεφθεί και τα Χανιά για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 9 χρόνια κατάληψης Rosa Nera, στο Λόφο Καστέλι.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License