Επίθεση Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας στην Εφρίν

Υπάρχει συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για εξολόθρευση των Κούρδων στην Εφρίν, όπου έχουν αναπτυχθεί Ρώσοι στρατιώτες, μετά τις συναντήσεις στην Αστανά;

Το απόγευμα της Κυριακής οι μισθοφόροι ισλαμιστές της Τουρκίας επιτέθηκαν στις κουρδικές δυνάμεις στην πόλη Σεΐχ Ισά, στα βορειοδυτικά της επαρχίας Χαλεπιού, στο υπό κουρδικό έλεγχο καντόνι της Εφρίν.

Στις μάχες, που κράτησαν μέχρι τις 04.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, από την πλευρά των τουρκόφιλων συμμετείχαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Αχράρ Αλ Σαμ και Τουρκμένοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Οι μαχητές των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) όχι μόνο κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους αλλά και εξολόθρευσαν όλους τους επιτιθέμενους μισθοφόρους της Άγκυρας.

Να σημειωθεί ότι στη μάχη ενεπλάκη και ο τουρκικός στρατός που παρείχε κάλυψη πυροβολικού στους μισθοφόρους του.

Κουρδική στρατιωτική πηγή από το πεδίο της μάχης ανέφερε, σύμφωνα με το Al Masdar News, ότι οι απώλειες των τουρκόφιλων είναι μεγάλες.

«Δεκάδες είναι οι νεκροί των τουρκόφιλων αλλά ο αριθμός τους δεν μπορεί να καταμετρηθεί γιατί βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ των πόλεων Μαρέα και Σεΐχ Ισά».

Ο Ριζά Αλτούν, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής αντίστασης, άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική της Ρωσίας στη Συρία, ισχυριζόμενος ότι η Μόσχα θέλει να χρησιμοποιήσει την τουρκική επιθετικότητα ενάντια στους Κούρδους για να τους αναγκάσει να υποταχθούν στο καθεστώς Άσαντ.

«Μόνο ένας λόγος υπάρχει πίσω από τη ρωσική τακτική προώθησης της Τουρκίας στη Ροζάβα [βόρεια Συρία-δυτικό Κουρδιστάν]. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τουρκική επιθετικότητα κατά των Κούρδων για να τους καταδικάσουν υπό την εξουσία του Άσαντ. Αυτή είναι η πολιτική τους. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη πολιτική και η Ρωσία πρέπει σίγουρα να παραιτηθεί από αυτήν», είπε.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε μια ακατάλληλη σχέση με την Τουρκία, με βάση τη σύγκρουση που έχει με την ευρωπαϊκή και αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή και τη συμμαχία της Ρωσίας με τη Συρία και το Ιράν», δήλωσε ο Αλτούν στο ANF.

«Σκέφτονται επίσης να ενσωματώσουν στο συριακό καθεστώς τις SDF [τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις] υπό την πίεση της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω ότι η τελευταία επίθεση [της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας] πραγματοποιήθηκε εν αγνοία της Ρωσίας. Νομίζω ότι η Ρωσία επέτρεψε μια τέτοια επίθεση. Όπως και οι ΗΠΑ χτύπησαν το καθεστώς, η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει την έδρα του YPG μέσω της Τουρκίας και να πάρει την εκδίκηση της», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος της κουρδικής αντίστασης.

Ωστόσο, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι αυτό το σχέδιό της δεν θα λειτουργήσει. «Πρώτον, απειλώντας τους Κούρδους με την Τουρκία είναι μια μεγάλη αυταπάτη. Δεν θα επιτύχουν τίποτα εκτός από το να εκθέτουν τους εαυτούς τους. Όπως αγωνίστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια οι Κούρδοι, έτσι και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον των Τούρκων», είπε.

«Δεύτερον, στρατηγικά είναι ένα μεγάλο λάθος. Οι Κούρδοι θέλουν μια ομοσπονδιακή και δημοκρατική Συρία. Οι Κούρδοι που προβάλλουν αυτό το αίτημα είναι ένας γηγενής λαός, δεν είναι μια ξένη δύναμη ή η επέκταση άλλου», δήλωσε ο Αλτούν.

«Η [Ρωσία] έφερε την Τουρκία [στη Συρία] και τους επέτρεψε να εισέλθουν στην Τζαραμπλούς και στην Αλ Μπαμπ και τώρα λένε ότι θα κάνουν το ίδιο για την Εφρίν. Έτσι [νομίζουν ότι], η Τουρκία θα τους προσφέρει την ευγνωμοσύνη της και μετά θα κάνει πίσω; Εάν το σκεφτούμε στρατηγικά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια φρικαλεότητα. Δυστυχώς, η ρεαλιστική και τακτική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της [μακροπρόθεσμης] στρατηγικής για χάρη βραχυπρόθεσμων συμφερόντων. Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος τώρα», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος της κουρδικής αντίστασης προειδοποίησε τη Ρωσία για την προσπάθεια να υποτάξει τους Κούρδους στο συριακό καθεστώς.

«Μπορεί να απογοητευθούν πολύ στο μέλλον. Βάζοντας την Τουρκία στο παιχνίδι εντείνουν την κρίση και το χάος…. Οι ενέργειες της Τουρκίας [στη Συρία] μπορεί να προκαλέσουν τον ακόμα βαθύτερο κατακερματισμό της Συρίας. Ο ρόλος της Ρωσίας είναι καθοριστικός. Όταν λένε ότι θέλουν να παραδώσουν τους Κούρδους στο καθεστώς, διακινδυνεύσουν να χάσουν και οι ίδιοι μαζί με το καθεστώς», κατέληξε.

 πηγη: tribune.gr

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License