O πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο Ιράν:


Ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του ΡΚΚ, Riza Altun.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Riza Altun, προειδοποίησε ότι εάν το Ιράν δεν επιλύσει τα εσωτερικά του προβλήματα και το πρόβλημα του εκδημοκρατισμού, ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ (Μέση Ανατολή) θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη χώρα.

Στο τελευταίο μέρος της αποτελούμενης από τέσσερα μέρη συνέντευξης στο   πρακτορείο ειδήσεων ANF που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, το μέλος του ηγετικού πυρήνα του ΡΚΚ  δήλωσε ότι η τελική αντίστροφη μέτρηση στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής ομάδας του  Ισλαμικού Κράτους (IS) στη Συρία και το Ιράκ θα δημιουργήσει ένα νέο σύνολο συνθηκών στο οποίο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο Ιράν, κάτι που οι ΗΠΑ θα ήθελαν.

Προσθέτοντας ότι ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε επιδοθεί σε μια ισορροπημένη πολιτική στην περιοχή, η οποία είχε δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να επεκτείνει την επιρροή του, ο Altun δήλωσε ότι ο Trump έχει  ανατρέψει αυτή την κατάσταση και διαμόρφωσε ένα νέο μπλοκ με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία για να συσπειρώσει τις κορυφαίες σουνιτικές αραβικές χώρες και  «ιστορικούς εχθρούς» του Ιράν εναντίον της Τεχεράνης.

«Δεν νομίζω ότι το Ιράν μπορεί να κάνει πολλά για να το σταματήσει αυτό. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενισχύσει την παρουσία του στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και τα δύο αυτά είναι σε κίνδυνο. Από τη μία πλευρά έχετε τη Ρωσία να ξύνετε μακριά στην κυβέρνηση και από την άλλη στις ΗΠΑ. Μπορεί το Ιράν, χρησιμοποιώντας τους δεσμούς του με το καθεστώς και τη φυσική παρουσία εκεί να νικήσει αυτές τις άλλες δυνάμεις και να στηρίξει το καθεστώς, το οποίο είναι στρατηγικός σύμμαχος του, ειδικά μετά από αυτό το είδος του [Αράβων αντι-Ιράν] μπλοκ έχει διαμορφωθεί; Υπάρχει ο κίνδυνος ότι το Ιράν θα χάσει τη δύναμη στη Συρία. Η παρουσία του εκεί θα μπορούσε να καταρρεύσει.

«Το ίδιο ισχύει και για το Ιράκ. Ένας νέος σχηματισμός δύναμης στο Ιράκ, ο οποίος λαμβάνει την υποστήριξη του Διεθνούς Ένωσης Συνασπισμού και των Αράβων θα σήμαινε ένα ακόμα χτύπημα στο Ιράν. Ένα χτύπημα στο Ιράκ θα οδηγήσει σε μια εσωτερική συστολή μέσα στο Ιράν. Αν χάσει αίμα στο Ιράκ και τη Συρία, θα πρέπει να αρχίσουν να διεξάγουν τον πόλεμο που διεξάγουν στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της χώρας. Επειδή το Ιράν είναι ένα μωσαϊκό των κοινοτήτων,  θρησκειών και  αιρέσεων. Εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί στο Ιράν θα είναι αποκαλυπτική, και αν αυτό συμβεί το Ιράν δεν θα είναι ποτέ σε θέση να το διορθώσει και πάλι.»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι ο κουρδικός πληθυσμός του Ιράν [περίπου 7 εκατομμύρια] θα κάνει το επόμενο διάστημα, ο ηγέτης του ΡΚΚ  είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση του Ιράν.

«Οι Κούρδοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο [στον εκδημοκρατισμό και τις μεταρρυθμίσεις]. Μπορούν να είναι φορείς για τη δημιουργία αστάθειας, αλλά και  σταθερότητα. Αυτό εξαρτάται από όλα τα σχετικά με την προσέγγιση του Ιράν. Εάν το Ιράν δεν αναπτύσσει λύσεις που δέχονται την κουρδική ύπαρξη αυτό θα φέρει  μεγαλύτερο δυναμικό στην  αναταραχή.»

Ο Riza Altun απέρριψε το επερχόμενες προεδρικές εκλογές στο Ιράν ως «καλλυντικό» και είπε ότι οι υποψήφιοι, είτε φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί, δεν κάνουν καμία διαφορά στην πράξη.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License