Ξεπούλημα κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης & Τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΚΡΉΤΗΣ & Ξεπούλημα κτιρίων

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΚΡΉΤΗΣ -
Ο πρύτανης κάνει κινήσεις με εταιρίες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την τελευτάια εκδήλωση που συγκαλήφθηκε σαν
"TUC talks about FINTECH", με αντικείμενο την καινοτομία στον τομέα Financial Τechnology. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Fintech μέσα από το πρίσμα των τραπεζικών οργανισμών, του ακαδημαϊκού χώρου αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη, στο Κτήριο Επιστημών, κατά τις ώρες 16:00 - 18:30.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.  

Συλλογικά, αυτοοργανωμένα, μαχητικά. Με όλα τα μέσα και κάθε κόστος.

--------------------------------------

Ξεπούλημα κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης


Για ακόμα μια φορά, επιστρέφοντας από διακοπές και σε περίοδο όπου το ίδρυμα είναι ανενεργό από πλευράς μαθημάτων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με άλλο ένα σχέδιο της πρυτανείας για το ξεπούλημα περιουσίας του Πολυτεχνείου. Αυτή τη φορά, έχει να κάνει με τα κτήρια στο λόφο Καστέλι, μέσα στο παλιό λιμάνι, της παλιάς πρυτανείας και του κτηρίου που τελείται υπό κατάληψη στέγης, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, γνωστό και ως Rosa Nera. Ειδικότερα, φαίνεται να τρέχει διαγωνισμός με σκοπό την πώληση για επιχειρηματική εκμετάλλευση των δύο αυτών κτηρίων, από την διοίκηση του ιδρύματος, χωρίς καμία ενημέρωση σε κανέναν. Σε περίπτωση, ιδιωτικοποίησης του κτηρίου που στεγάζεται η κατάληψη, αντιλαμβανόμαστε ότι η εκκένωση της θα είναι σίγουρα το επόμενο βήμα. Όλα τα παραπάνω, συνδέονται με το γενικότερο κλίμα των τελευταίων χρόνων που θέλει το σπάσιμο κάθε μορφής καταλήψεων.

Σε μία εποχή, που χαρακτηρίζεται από φτώχεια, ανεργία, κοινωνικό εκφασισμό και πολέμους και την κυβέρνηση να εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και στην προσπάθεια της να δημιουργήσει μια “καλή εικόνα” στα μάτια των επενδυτών, τα χτυπήματα σε χώρους καταλήψεων και άλλων χώρων αλληλεγγύης είναι όλο και συχνότερα. Από την άλλη, όσον αφορά τα πανεπιστήμια υπάρχει η γενικότερη κατεύθυνση για υποχρηματοδότηση τους από πλευρά κράτους. Η διοίκηση του Πολυτεχνείου, όντας πλήρως εναρμονισμένη με αυτή τη κατάσταση, από τη μία υπογράφει τα ψίχουλα των προϋπολογισμών των υπουργείων και από την άλλη, στα κρυφά, ξεπουλάει δημόσια κτήρια σαν λύση για την συνέχιση της λειτουργίας του πολυτεχνείου. Ειδικά την ίδια ώρα που οι φοιτητές έχουν ανάγκη για κτήρια μέσα στην πόλη για λέσχη σίτισης, βιβλιοθήκη και χώρους που θα αξιοποιούνται από τις πολιτιστικές ομάδες κλπ. Παρόλ’ αυτά, δεν είναι πρώτη φορά που η πρυτανεία ξεπουλάει κτήριο του Πολυτεχνείου. Ας θυμηθούμε το Παπαδοπέτρου, όπου το χρησιμοποιούσαν οι πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών, και ο Γρυσπολάκης το πήρε βίαια από τα χέρια τους μέσα στις διακοπές ξηλώνοντας κομμάτια του κτηρίου και φέρνοντας ΜΑΤ. Το ίδιο έγινε και αργότερα με το κτήριο της γαλλικής σχολής στην Χαλέπα, όπου έκανε η αρχιτεκτονική μαθήματα, πάλι από το πρόσωπο που τώρα είναι και πρύτανης. Ο πρύτανης Διγαλάκης ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης για ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ξεπουλάει περιφερειακά αεροδρόμια όπως αυτό των Χανίων και ανοίγει καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα ταυτόχρονες επιχειρήσεις από τα ΜΑΤ σε διάφορες καταλήψεις στέγης στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη για να μην υπάρξουν αντιστάσεις από το κίνημα. Το ίδιο θέλει να κάνει και στην κτήρια του Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τον Διγαλάκη.

Κόντρα στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, στην εκκένωση χώρων που αποτελούν κέντρα αγώνα εμείς προτάσσουμε τα παραδείγματα χώρων κοινωνικής απεύθυνσης και οργάνωσης από τα κάτω, που προτάσσουν ένα διαφορετικό πρότυπο ζωής, δίνουν στέγη σε πρόσφυγες, αποτελούν κέντρα πάλης και ελεύθερης έκφρασης, ενισχύοντας το κίνημα. Ακόμα και μέσα στις σχολές είναι αναγκαία να υπάρχουν τέτοια εγχειρήματα που θα βοηθούν εμπράκτως στην καθημερινότητα μας όπως στέκια, αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία κλπ. Καλούμε λοιπόν, όλη την Πολυτεχνειακή κοινότητα και τον Χανιώτικο λαό σε συσπείρωση και στήριξη των αγώνων που ξεσπούν κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, κόντρα στο ξεπούλημα, κόντρα στη διάλυση των δομών αλληλεγγύης, κόντρα στην καταπάτηση των ζωών μας!


Το παραπάνω κείμενο δεν είναι της κατάληψης, αλλά προφανώς η σεβαστή οπτική κάποιου/ας αλληλέγγυου/ας, οπότε καλύτερα να αλλάξει η υπογραφή rosnera στον δημιουργό του άρθρου γιατί μπερδεύουν κάποιες αναφορές διαφορετικές από το λόγο και την όπτική της ίδιας της rosa nera.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη κινητοποίηση στην κατάληψη μέσα από εκδηλώσεις και συνελεύσεις και σήμερα υπάρχει ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης, στις 8 στην κατάληψη, στην οποία συμμετέχει κόσμος από διαφορετικά κινήματα και πρωτοβουλίες της πόλης 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License