Πρωτομαγιά στην Γαλλία


post image

Ενώ από την Πέμπτη 27/04/2017, περίπου 1 εκατομμύριο διαδηλώνουν σε όλο το Εξάγωνο ενάντια στο δίλημμα που θέτουν οι Γαλλικές εκλογές, με πορείες, καταλήψεις σχολείων και με συγκρούσεις με την αστυνομία, οι πορείες της Πρωτομαγιάς ξάφνιασαν με το μέγεθος τους. 

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 142.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία εκ των οποίων 30 000 άτομα μόνο στην πρωτεύουσα ενώ το καθεστωτικό Σωματείο CGT μιλάει για 80.000 άτομα στο Παρίσι και 280.000 σε όλη την επικράτεια. Πέρυσι, η αστυνομία μίλαγε για 16-17.000 διαδηλωτές στο Παρίσι.

 

Τα συνθήματα ήταν «Ούτε Μαρίν, ούτε Μακρόν, ούτε πατρίδα, ούτε αφεντικά», «Ούτε τραπεζίτες, ούτε ρατσιστές, ούτε τραπεζίτες, ούτε φασίστες», «Η αστυνομία που ψηφίζει FN, προστατεύει τις τράπεζες», «Πενθώ την δημοκρατία», «Αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό», «Σταμάτα την πορεία, σβήσε την φλόγα, θα γίνει χαμός» … που αναφέρεται στην «Πορεία» του Μακρόν και την Τρίχρωμη φλόγα του Εθνικού Μετώπου.  Μερικοί καλούσαν σε «τρίτο γύρο, αυτή την φορά: κοινωνικό!»

 

Στο πανό των αναρχικών της Νάντης, στην Δυτική Γαλλία, αναγραφόταν «Οι ζωές μας δεν χωρούν πλέον στις κάλπες», ενώ το κάλεσμα των αναρχικών της πόλης Γρενόβλης, στα νοτιοανατολικά της χώρας, μίλαγε για «Αυτή η Πρωτομαγιά, θα πρέπει να είναι μια ημέρα της σύγκλισης των αγώνων των εργαζομένων και των αγροτών.»  Τα καθεστωτικά σωματεία δεν ακολούθησαν, όπως το 2002, ενιαία πορεία.

 

Υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και Μπλακ Μπλοκ. Τέσσερις τραυματίες μετράνε Αστυνομική Διεύθυνση Παρισιού και Γαλλικά ΜΑΤ (CRS), ανάμεσα στην Πλατεία της Δημοκρατίας και στην Πλατεία του Έθνους.  Πέντε άτομα συνελήφθησαν.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License