Νάξος: Σύγκεντρωση για την Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στη Νάξο για την εργατική Πρωτομαγιά από τη Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης.

post image

Στη Νάξο κάλεσαν συγκέντρωση το ΠΑΜΕ και η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης, σε διαφορετικά σημεία στην Παραλία της Χώρας. Η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη αλλά μοιράστηκαν πολλά κείμενα στον κόσμο. Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράσαμε.

 

Η 1 η ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ - ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Η Πρωτομαγιά δεν είναι γιορτή, είναι ημέρα ταξικής μνήμης για να τιμήσουμε τους εξεγερμένους εργάτες του Σικάγου το 1886, που χάρη στην αιματοβαμμένη απεργία τους το παγκόσμιο εργατικό κίνημα κέρδισε το οκτάωρο. Μια κατάκτηση που σήμερα ξαναβρίσκεται στην αβεβαιότητα, εφόσον την τελευταία περίοδο τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά έχουν εξαπολύσει μια ανελέητη επίθεση στον κόσμο της εργασίας και στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Η καταπάτηση του 8ωρου, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι μισθοί πείνας, η απλήρωτη εργασία, τα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες στους χώρους δουλειάς και ο φόβος της ανεργίας έχουν δημιουργήσει ένα αβάσταχτο καθεστώς στους εργαζόμενους. Και αν μιλήσουμε για τους εποχικά απασχολούμενους εργαζόμενους στους τουριστικούς παραδείσους οι συνθήκες είναι τρομακτικές. Οι προβλέψεις για άνοδο του τουρισμού τη νέα σεζόν, για τα αφεντικά θα σημάνει μεγαλύτερα κέρδη ενώ για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες θα φέρει μεγαλύτερη εντατικοποίηση, ατελείωτες ώρες δουλειάς με απολαβές που δεν εξασφαλίζουν καν την επιβίωση.

Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια στις πολιτικές της εξαθλίωσης και της κατακρεούργησης των εργατικών κατακτήσεων χρόνων, ενάντια στη νέα μνημονιακή συμφωνία που ετοιμάζουν τα ντόπια και τα ξένα αφεντικά. Μία συμφωνία που φέρνει ακόμα περισσότερες περικοπές στις συντάξεις, μειώνει ή σχεδόν καταργεί το αφορολόγητο στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις.

Διαδηλώνουμε ακόμα ενάντια στο ρατσισμό και τον πόλεμο και στεκόμαστε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εξωθώντας τους στην εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση και την απαξία. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται στις αυτοοργανωμένες δομές στήριξης προσφύγων που στήνουν οι αλληλέγγυοι, εκκενώνουν κατειλημμένους χώρους φιλοξενίας και συλλαμβάνουν αγωνιστές και πρόσφυγες. Παράλληλα, το ελληνικό κράτος συμβάλλει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και στην συνέχιση του πολέμου, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις για αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας

Τα μέτωπα μπροστά μας είναι ανοιχτά και τα σημεία του αγώνα πολλά. Στις αντιστάσεις που αναπτύσσονται ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας όπου μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις αγωνιστών έχουν πετύχει να ματαιώσουν αρκετούς. Το μέτωπο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (η κυριακάτικη αργία αποτελούσε αίτημα της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1894) με τους αποκλεισμούς καταστημάτων-κατέργων, εδώ και τρία χρόνια έχει συγκρατήσει τις ορέξεις των επιχειρηματιών. Στους αγώνες των σωματείων βάσης που με τις αποφασιστικές κινητοποιήσεις τους έχουν πετύχει επαναπροσλήψεις και αποζημιώσεις ή και την καταβολή δεδουλευμένων σε περιπτώσεις που τα αφεντικά αρνούνταν να τηρήσουν έστω κι αυτές τις λιγοστές υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι γιορτή ούτε αργία. Σε μια ακόμα επίδειξη της γνωστής διγλωσσίας της κυβέρνησης η υπουργός Εργασίας, Αχτσιόγλου, καθιέρωσε με νόμο πλέον την Πρωτομαγιά ως μέρα υποχρεωτικής αργίας. Από τη μία η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ένα αριστερό προσωπείο που αναγνωρίζει και τιμά τους αγώνες του εργατικού κινήματος και από την άλλη απαξιώνει την ίδια τη σημασία της ημέρας μετατρέποντάς την από απεργία σε αργία, η οποία όμως δεν ισχύει και για όσες επιχειρήσεις μένουν ανοιχτές και τις Κυριακές!!!

Ο δρόμος για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία δεν περνάει μέσα από τα υπουργικά γραφεία και τις κοινοβουλευτικές αίθουσες. Είναι ο δρόμος του αγώνα, της αντίστασης και της αυτοοργάνωσης. Είναι ο δρόμος των εξεγερμένων απεργών εργατών του Σικάγο το 1886, του ματωμένου Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, ο δρόμος της σύγκρουσης με το σύστημα της φτώχειας και της ταξικής ανισότητας. Η δύναμή μας βρίσκεται στους συλλογικούς αγώνες, στη δημιουργία αυτόνομων ταξικών σωματείων βάσης που θα διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας, θα κηρύξουν απεργίες, θα κάνουν καταλήψεις στους χώρους δουλειάς, θα βάλουν φρένο στην άγρια επίθεση των αφεντικών. Η δύναμή μας βρίσκεται στο ευρύ κοινωνικό-ταξικό μέτωπο που θα σχηματίσουμε μαζί με τις αντιστάσεις στις γειτονιές και τις εστίες αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για να οργανώσουμε από κοινού την ταξική αντεπίθεση.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1 ΜΑΗ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΠΜ.

 

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License